ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی کتاب صداهایی از چرنوبیل اثر سوتلانا آلکسیویچ

  شنبه، 15 مرداد 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
معرفی کتاب صداهایی از چرنوبیل اثر سوتلانا آلکسیویچ
صداهایی از چرنوبیل یکی از کتاب های زیباست که توسط سوتلانا الکسیویچ نوشته شده که در سال 2015 نوبل ادبیات را به خاطر این کتاب برد. صداهایی از چرنوبیل، روایتی برطرف و عینی از گزارش های قربانیان فاجعه چرنوبیل است. سوتلانا در سال 1986 که دوران چرنوبیل بود و فاجعه چرنوبیل اتفاق افتاد، در مینسک پایتخت کشور بلاروس زندگی می کرد.

درباره سوتلانا آلکسیویچ

سوتلانا الکسیویچ | Svetlana Alexievich (روسی: Светлана Александровна Алексиевич؛ اوکراینی: Світлана Олександрівна Алексієвич; ۳۱ مهٔ ۱۹۴۸ در ستانیسلاو ) نویسنده و روزنامه نگار اهل بلاروس است. وی در سال ۲۰۱۵ برندهٔ جایزه نوبل ادبیات شد. آکادمی سوئد وی را به دلیل روایات چندصدایی، که مظهر محنت و شجاعت در روزگار معاصر ماست، شایستهٔ جایزهٔ نوبل ادبیات دانستند. بدین ترتیب، آکادمی سلطنتی نوبل سوئد سوتلانا الکسیویچ را برندهٔ نوبل ادبیات ۲۰۱۵ میلادی اعلام کرد. وی نخستین نویسندهٔ بلاروس است که موفق به دریافت این جایزه شده است. وی همچنین در سال ۲۰۱۳ برندهٔ جوایزی همچون جایزه صلح کتاب فروشان آلمان و جایزه مدیسی شده است. منتقدان، آثار ادبی او را سرشار از بازتاب روحیهٔ شهروندان روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی می دانند.

در سال 2015 آلکسویچ، به دلیل روایت های چندصدایی که نشان دهنده ی شجاعت و رنج مردم معاصر است از طرف آکادمی سوئد، موفق به دریافت جایزه ی نوبل شد. از دیگر جوایز او می توان به جایزه ی «کورت توخولسکی» برای شجاعت و شرافت در نویسندگی اش و هم چنین جایزه ی «تریومف» اشاره کرد.

پوستر سوتلانا آلکسیویچ

درباره کتاب صداهایی از چرنوبیل

برای اینکه مطالب این کتاب زیبا را متوجه شویم باید اندکی درباره فاجعه چرنوبیل بدانید. در 26 آوریل 1986 حادثه ای اتمی در نیروگاه چروبیل اتفاق افتاد. بر اساس آزمایشات صورت گرفته، میزان تشعشعات اتمی در بالاترین مقیاس و گروه شماری عدد 7 اندازه گیری شد! میزان تشعشعات این اتفاق، خبر از یک فاجعه انسانی می داد. در راکتور نوع آر.بی.ام.کی (RMBK) طی یک اشتباه انسانی بزرگ در آزمایش های ایمنی، یک واکنش زنجیره ای و کنترل نشده ای توسط مدیران عملیاتی چرنوبیل رخ داد. پس از این اتفاق، به مدت 9 روز آلاینده های رادیواکتیو در هوا رها شده بود. میزان انتشار گاز ها رادیواکتیو به حدی زیاد بود که تا غرب اروپا و حتی در آمریکا نیز مقداری آلاینده هسته ای ثبت شد. اما درباره کتاب؛ سوتلانا الکسیویچ (Svetlana Alexievich) که او را به نام راوی صدای مردم نیز می شناسند این کتاب را با سبک خاصی نوشت. این نویسنده بلاروس رمان های خود را با سبک خاص خود که نام آن «چند صدایی» یا «رمان جمعی» می نویسد. کتاب صداهایی از چرنوبیل نیز به این سبک نوشته شده؛ بدین شکل که سوتلانا الکسیویچ در طی ده سال با 500 نفر از افرادی که در بهتر کردن شرایط پس از فاجعه چرنوبیل یا قربانیان آن مصاحبه کرد و پس از آن این کتاب را منتشر کرد. معمولا نوبل ادبیات را به رمان ها و داستان های زیبا داده می شود اما در سال 2015، سوتلانا الکسیویچ توانست با سبک خاص خودش، نوبل ادبیات را دریافت کند.

موضوع اصلی کتاب صداهایی از چرنوبیل:

در حقیقت سوتلانا در این کتاب به چگونگی وقوع حادثه ی چرنوبیل نپرداخته، بلکه از چشمان آسیب دیدگان واقعه به ماجرا می نگرد و به شرح درد ها، زجر ها، عواطف و زندگی این افراد می پردازد. چرنوبیل حادثه ای ناگوار بود که در سال 1986 اتفاق افتاد و قربانیان زیادی گرفت. از کودکان گرفته تا افراد کهنسال، انسان های بسیاری بودند که آرزوها و اهدافشان در پی یک اشتباه فنی از بین رفت و به افرادی بیمار و افسرده مبدل شدند. چه بسیار والدینی که حتی فرزند مرده شان را نتوانستند برای آخرین بار در آغوش بگیرند و چه بسیار کودکانی که جایی به جز بیمارستان را نشناخته و ندیده بودند. اکنون پرسشی که شاید با مطالعه این کتاب در ذهن شما نقش بندد، این است که: آیا قربانی کردن میلیون ها انسان و حیوان در ازای پیشرفت در علوم هسته ای ارزشش را داشت؟ این پرسشی است که باید دانشمندان هسته ای جوابش را بدهند.

بخش از کتاب صداهایی از چرنوبیل

در دفترش می نویسد: «وقتی مردم، منو بسوزون، دلم نمی خواد بترسی.» شایعاتی بود که چرنوبیلی ها حتی بعد از مرگ هم رادیواکتیوی بودند. در جایی خوانده بودم که قبرهای آتش نشان های چرنوبیل که در بیمارستان مسکو مُردند و در گورستانی به نام میتینو، نزدیک مسکو به خاک سپرده شدند، هنوز هم آلوده به رادیواکتیو است و مردم از نزدیکش رد نمی شوند و خویشاوندان شان را هم آنجا دفن نمی کنند. حتی مُرده ها هم از مُرده های چرنوبیلی می ترسند؛ چون هیچ کس نمی داند چرنوبیل چیست.

اقتباسی از حادثه چرنوبیل در کانال HBO

در سال 2019 شبکه ی اچ. بی. او، یکی از پرمخاطب ترین شبکه های تلویزیونی در آمریکا و کمپانی «اسکای بریتانیا» اقدام به تولید سریال چرنوبیل مبتنی بر مستند چرنوبیل کردند. سریال به کارگردانی «یوهان رنک» و نویسندگی «کریگ مازن» تولید شد. سازندگان سریال سعی کرده اند تا روایت های کم تر پرداخت شده ی چرنوبیل را مدنظر قرار دهند و براساس داستان آن ها سریال را تولید کنند. از جمله روایت های کمتر شنیده شده می توان به داستان کمک های «آلکسی آناتنکو»، «والری بیسپالوف» و «بوریس بارانوف» اشاره کرد که از فجیع تر شدن واقعه جلوگیری کردند. از آن جایی که سریال را سازندگانی آمریکایی تولید کردند، حکومت روسیه آن را خلاف واقع دانست و اعلام کرد نسخه ی روسی آن را در آینده خواهد ساخت. با توجه به پاک سازی گسترده ای که روس ها در زمان وقوع حادثه انجام دادند، نارضایتی آن ها از ساخت سریالی درباره ی بزرگ ترین فاجعه ی تکنولوژیکی قرن بیستم که به دست آن ها رقم خورد، چندان دور از ذهن نیست. سوتلانا آلکسویچ سریال را اثری براساس خاطرات مردم «پریپیات» توصیف کرده است. «چرنوبیل» در سراسر جهان طرفداران زیادی پیدا کرد؛ طوری که با انتشار قسمت سوم، توانست به صدر برترین سریال های تاریخ از نگاه مردم در سایت IMDB برسد.

نقد و بررسی کتاب صداهایی از چرنوبیل

از زمان پیدایش انسان ها روی کره ی زمین، سرعت تخریب طبیعت بسیار شتاب گرفته است. آلودگی های فسیلی، قطع بی رویه ی درختان و آلوده کردن منابع آب تنها بخشی از آسیب های بشر به محیط زیست بوده است. رفته رفته صدمات بشر به حدی افزایش یافت که تهدیدی برای خود انسان ها شد. به واقع اگر انسان را بزرگترین تهدید برای طبیعت بنامیم پر بی راه نگفته ایم. یکی از بزرگترین فجایعی که بشر در آن دست داشته و منجر به نابودی طبیعت و هزاران نفر شده است، حادثه ی چرنوبیل است. فاجعه ی چرنوبیل باعث تخریب جنگل ها، زمین های کشاورزی و آلوده شدن منابع آب شد و جان میلیون ها انسان را به خطر انداخت. سوتلانا آلکسویچ در کتاب صداهایی از چرنوبیل به صورت مستند حادثه ی چرنوبیل را از زبان شاهدان و حاضرین در صحنه روایت کرده است.

ترجمه و انتشار کتاب در ایران

شهرت سوتلانا آلکسویچ پس از کسب جایزه ی نوبل جهانی شد. پس از آن کتاب های او با ترجمه ی فارسی در ایران به چاپ رسید. «حدیث حسینی» کتاب صداهایی از چرنوبیل را در سال 1394 به فارسی برگرداند و نشر «كوله پشتي» انتشار آن را برعهده گرفت. در سال 1395 نشر «نیستان» این اثر را با عنوان «زمزمه های چرنوبیل» و با ترجمه ی «شهرام همت زاده» منتشر کرد. «نازلی اصغرزاده» نام کتاب را «صداهایی از چرنوبیل، تاریخ شفاهی یک فاجعه ی اتمی» ترجمه کرده است. این ترجمه از سوی انتشارات «مروارید» روانه ی بازار نشر ایران شد. نشر «چشمه» در سال 1397 کتاب آلکسویچ را با عنوان «نیایش چرنوبیل، رویدادنامه ی آینده» منتشر کرد. «الهام کامرانی» متن نسخه ی اصلی کتاب به زبان روسی را به فارسی ترجمه کرده است. «کامرانی» در مقدمه ی کتاب نوشته است: «الکسیویچ قصه نویس نیست، مستندنویس تاریخ شفاهی است، به همین خاطر اعطای جایزه نوبل به او نه تنها برای روس زبان ها که برای تاریخ ادبیات جهان حائز اهمیت است. نوشته های الکسیویچ صدای مردم عادی است که از میان تاریخ های رسمی و خشک، حقایق و نام سیاستمداران بیرون افتاده است.»

شناسنامه کتاب صداهایی از چرنوبیل

  • نویسنده: سوتلانا آلکساندرونا الکسیویچ
  • مترجم: حدیث حسینی
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی: نشر کوله پشتی
  • تعداد صفحات:_
  • موضوع کتاب:کتاب های داستان و رمان خارجی
  • نسخه الکترونیکی:دارد
  • نسخه صوتی : دارد

امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (2 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) سلفی یلدایی عبدالله روا، مجری برنامه ویدیوچک با خواهرزاده بانمکش/ چقدر شبیه همدیگه هستن+عکس (1 نظر) برای اشک‌های پزشکیان! (1 نظر) اجرای بی نظیر آهنگ مادر توسط آرون افشار برای مامانای آسمونی +فیلم/ بگو باران ببارد... (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات /مار، موش، قورباغه آسیایی
تیتر امروز   
سوژه جذاب امشب/ دو خواهر بهم چسبیده که با یک مرد ازدواج کردند + عکس شوهر
استعداد این بازیکن در پست غیر تخصصی اش امروز او را به بهترین بازیکن دربی خوزستان تبدیل کرد!
جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک
سلامتی بازیکنان تیم پرسپولیس در خطر است!
فال ابجد روزانه جمعه 7 دی 1403 / خرداد ماهی ها خطر در کمین است پشیمان میشوی
فال انبیاء روزانه جمعه 7 دی 1403 / مهر ماهی مراقب باشید ممکن است سختی در پیش داشته باشید
نیروهای سپاه پاسداران در فرودگاه‌ها؛ چرا این تصمیم گرفته شد؟
فال قهوه با نشان روز جمعه 7 دی ماه 1403/ اردیبهشتیا بیشتر مراقب آدمهای دور و بر باشن
فال شمع روزانه جمعه 7 دی ماه 1403/ فروردینی‌ها نگران پول از دست رفته نباشن
فال روزانه امروز جمعه 7 دی ماه 1403/ بهمن ماهی‌های عزیز هرچه زودتر به خودتون بیاین!
فال حافظ با تفسیر روز جمعه 7 دی 1403+فیلم / دی ماهی ها هوشیار باشید و به دیگران تکیه نکنید
اسم زیبای بارانا انتخاب همسر لُری علیرضا بیرانوند برای تک دخترشان/ ستاره تیم ملی هیچ دخالتی نکرد!
پشت پرده افشا شده به بیراهه کشاندن گاریدو / بادامکی شهامت داشته باشد و شفاف‌سازی کند!
گام دوم رفع فیلترینگ رسانه ای شد: این دو شبکه اجتماعی معروف آزاد می شود
داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر
منتخب روز   
رونمایی افسانه پاکرو از عکس برادرزاده اش/ گذر زمان چه بر سرش آورده؟ جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکسی که ثابت می کند نیما فلاح و سحر ولدبیگی عاشق ترین زن و شوهر سینمای ایران هستند/ این شکلی به پای هم پیر بشید نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر (ویدئو) مستند حیات وحش/مادر تو هر شکلی مادره/ فداکاری‌های عاشقانه گورِخر شجاع برای نجات کُره‌اش از چنگال شیر بی‌رحم! قاب ایران قدیم/ از بابانوئل در دبیرستان دخترانه سال 78 تا استایل دانشجویان دانشکده هنر سال 70 این املت خوردن داره/ راز خوشمزگی املت قهوه‌خانه‌ای استقبال ویژه و منحصربفرد از مسعود پزشکیان با رقص محلی و جمله آذری که به مذاق رئیس‌جمهور خوش آمد+ویدیو 7 کتاب موفق و پرفروش که قبل از ازدواج حتما باید بخوانید جنجال برانگیزترین درخت کریسمس در آلمان / 5 میلیون دلار فقط برای درخت؟! + تصاویر 10 غذای سنتی کریسمس در کشورهای مختلف جهان