درباره رضیه انصاری
رضیه انصاری در شمیران تهران و در سال 1353 متولد شده است. کتاب شبیه عطری در نسیم نخستین رمان اوست؛ اثری که پس از انتشار توانست تا حدودی نام نویسنده اش را در میان دنبال کنندگان جدی ادبیات امروز فارسی مطرح کند. این اثر جوایز معتبری از جمله جایزه مهرگان ادب و بنیاد گلشیری را برای نویسنده اش به ارمغان آورد. او پس از این کتاب، دو اثر داستانی دیگر نیز به چاپ رساند، که به ترتیب عناوین پیش رو را بر خود دارند: «تریو تهران» و «زنی با سنجاق مرواری».
درباره کتاب زنی با سنجاق مرواری نشان
رمان حاضر در اولین سال های قرن چهاردهم خورشیدی و در ابتدای قدرت گرفتن پهلوی اول می گذرد. قهرمان متن کارآگاه و کارمند جنایی اداره ی نظمیه است که با جنازه ی حلق آویز مردی مواجه می شود که شواهد از خودکشی او می گویند... داستان جذاب انصاری با زبانی روایی و مملو از لحظات خاص سیری در فضای تاریخی می کند. سیری که در آن حضور بسیاری از شخصیت های مشهور مانند ایرج میرزا و عارف قزوینی و... را در قالبی داستانی درک می کنیم؛ و همچنین یأس ناشی از شکست مشروطه که گویا با این پرونده ی عجیب قتل نیز ارتباط هایی دارد. همه از زنی زیبا می گویند که با مقتول دیده شده است و قهرمان رمان درصدد یافتن اوست مگر کلاف این معما باز شود. انصاری اضطراب، هیجان و البته خوانش سیاسی اش را در ساختار رمان با روندی پلیسی اجرا می کند و تلاش کرده رمانی بنویسد برآمده از روحی سرگردان... رضیه انصاری در سومین رمانش با عنوان زنی با سنجاق مرواری نشان، به سراغ ژانری بسیار متفاوت رفته است. او این بار، برخلاف دو اثر پیشین خود، شبیه عطری در نسیم و تریو تهران، فضای معمایی - پلیسی را برای روایت داستان خویش برگزیده و اثری را پیش روی مخاطبانش قرار می دهد که تا لحظه ی آخر آن ها را با خود همراه می سازد. به شیوه ای که نمی توانید پیش از به پایان بردن کتاب از آن دست بکشید. رضیه انصاری شما را با خود به دل تاریخ می برد: سال هزاروسیصدوچندِ خورشیدی، عصر پهلوی، نظمیه ای در تهران و تلاش برای یافتن ماجرای قتلی مرموز. داستان در مهر 1304 شمسی روایت می شود. عصر پهلوی ست و رضا شاه تازه بر سر کار آمده. میرزا عماد کاراگاه نظمیه که شخصیت اصلی رمان زنی با سنجاق مرواری نشان است، به نوشتن گزارش آخرین پرونده ی خویش مشغول است. در این میان، شنیدن خبر قتلی مرموز همه چیز را به ناگهان تغییر می دهد: جنازه ی به دار آویخته شده ی صفاء الدین، یک بازاری مشروطه خواه را در خانه اش پیدا کرده اند. میرزا عماد که خود با آرمان های مشروطه خواهی همدل است ، تمام تلاش خود را به کار می گیرد تا راز پرونده ی موردنظر را دریابد. آیا صفاء الدین خود را به دارآویخته یا توسط مخالفان به قتل رسیده است؟ کشته شدن او چه پیامی برای مشروطه خواهان در پی دارد؟ در این میان همه جا سخن از زنی ست زیباروی که آخرین بار با مقتول دیده شده است. میرزا عماد در پی یافتن اوست تا بتواند از این طریق سرنخ هایی برای یافتن حقیقت بیابد. از نکاتی که بر جذابیت اثر حاضر اضافه کرده، حضور شخصیت های مشهور در داستان است. رضیه انصاری پای عارف قزوینی، ایرج میرزا و بسیاری از شخصیت های نام آشنای دیگر را نیز به قصه اش باز کرده و داستانی مهیج و پرکشش را پیش روی شما قرار می دهد. همچنین فضاسازی و شخصیت پردازی در کتاب زنی با سنجاق مرواری نشان به خوبی صورت گرفته است. این نخستین باری ست که رضیه انصاری داستانی در ژانر معمایی - پلیسی منتشر می کند و گفتنی ست که اثر حاضر مورد توجه منتقدان و مخاطبان بسیاری قرار گرفته است. کتاب زنی با سنجاق مرواری نشان نخستین بار در سال 1395 توسط نشر چشمه منتشر شد. این اثر به همت نشر رادیو گوشه به صورت کتاب درآمده و جمشید گرگین هنرمند کشورمان خوانش آن را بر عهده داشته است.
در بخشی از کتاب زنی با سنجاق مرواری نشان میخوانیم
دکتر شکیب برخاست و شانه به شانه شاگرد قدیم ایستاد. رو به جنازه، گویا استاد هنوز در بحر تفکر بود! «می دانی؟ اغتشاشاتی که سبب مرگ می شوند، در همه خفگی ها تقریبا یکسان اند. با قطعیت نمی توان گفت تعمدی بوده یا به واسطه شخص دیگری حادث شده. البته اگر ابتدا کشته یا خفه شده بود، کاملا جور دیگری می شد. علت مرگ را فعلاً می شود گفت خفگی محلی یا مرگ ناقص بر اثر دار آویختگی.» دکتر کف دست ها را برهم زد. «سایر کیفیات و جزئیات را بعد از امتحان جنازه و تشریح عرضه می کنم... موضوع دیگری هم هست که توجهت را جلب کرده باشد، میرزا؟» میرزا به دیوارها و تاق و اشیا و لوازم اتاق نگاه کرد. از آیینه کاری و اسباب تجملاتی آن چنانی خبری نبود. با این حال همه چیز در کمال سلیقه و سلامت به نظر می رسید.
شناسنامه کتاب زنی با سنجاق مرواری نشان
-
نویسنده: رضیه انصاری
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر چشمه
- تعداد صفحات: 134
- موضوع کتاب:کتاب های داستان و رمان ایرانی
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : دارد
اگر به ادبیات معاصر ایران علاقه مند هستید، از کتاب زنی با سنجاق مرواری نشان غافل نشوید. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.