ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی رمان دلبند اثر تونی موریسون

  شنبه، 05 تیر 1400   زمان مطالعه 7 دقیقه
معرفی رمان دلبند اثر تونی موریسون
کتاب دلبند اثر تونی موریسون، نویسنده، فمینیست و استاد دانشگاه است که در سال ۱۹۹۳ برنده جایزه ادبی نوبل شد. موسسه نوبل درباره آثار تونی موریسون اشاره می‌کند که: رمان‌های او یک جنبه ضروری از واقعیت آمریکایی را به زندگی می‌دهد.

درباره کتاب دلبند

کتاب دلبند او در سال 1988 منتشر شد. این کتاب در همان سال موفق به دریافت جایزه ی معتبر پولیتزر شد. ساختن فیلم از روی کتاب های موفق یکی از شایع ترین روش های فیلم سازی است؛ آثار تونی موریسون هم از این قاعده مستثنا نبوده اند. فیلم دلبند با بازی اوپرا وینفری، مجری و تهیه کننده موفق آمریکایی، یکی از اقتباس های سینمایی از آثار موریسون است.

داستان اسارت و برده داری سیاه پوستان در آمریکا یکی از مهم ترین جنبه های اجتماعی و سیاسی این کشور بوده و همچنان هم هست. در تاریخ ادبیات نویسندگان زیادی سعی کردند با نوشته ها و آثارشان به این تبعیض بپردازند، یکی از نخستین نمونه های ادبی در این حیطه متعلق به کتاب «کلبه ی عمو تُم» نوشته ی هریت بیچر استو است؛ اما به جرات می توان گفت هیچ نویسنده ای به اندازه ی تونی موریسون در این حوزه موفق و تأثیرگذار نبوده است. او توانسته است در طول زندگی هنری اش با استفاده از کلام تأثیرگذار و شاعرانه این دیدگاه اشتباه و آسیب زننده ی سفیدپوستان آمریکایی را تغییر دهد. مطالعه ی آثار او بدون شک می تواند در گسترش این دیدگاه تأثیرگذار باشد. تونی موریسون در کتاب هایش به خوانندگانش یاد می دهد که زندگی سراسر عشق است و دریغ کردن هرکسی از این حق طبیعی نوعی جنایت محسوب می شود.

چرا باید این کتاب را خواند؟

داستان اسارت و برده داری سیاه پوستان در آمریکا یکی از مهم ترین جنبه های اجتماعی و سیاسی این کشور بوده و همچنان هم هست. در تاریخ ادبیات نویسندگان زیادی سعی کردند با نوشته ها و آثارشان به این تبعیض بپردازند، یکی از نخستین نمونه های ادبی در این حیطه متعلق به کتاب «کلبه ی عمو تُم» نوشته ی هریت بیچر استو است؛ اما به جرات می توان گفت هیچ نویسنده ای به اندازه ی تونی موریسون در این حوزه موفق و تأثیرگذار نبوده است. او توانسته است در طول زندگی هنری اش با استفاده از کلام تأثیرگذار و شاعرانه این دیدگاه اشتباه و آسیب زننده ی سفیدپوستان آمریکایی را تغییر دهد. مطالعه ی آثار او بدون شک می تواند در گسترش این دیدگاه تأثیرگذار باشد. تونی موریسون در کتاب هایش به خوانندگانش یاد می دهد که زندگی سراسر عشق است و دریغ کردن هرکسی از این حق طبیعی نوعی جنایت محسوب می شود.

لیست جوایز کتاب دلبند

  • برندۀ جایزه ادبی نوبل 1993
  • برندۀ جایزه ادبی پولیتزر 1988
  • برندۀ جایزه منتقدان کتاب نیویورک

تقدیرهایی از کتاب دلبند

  • یک قدرت احساسی و تاثیری تکان دهنده. (نیویورک دیلی نیوز)
  • یک رمان غنی اسطوره ای... یک پیروزی. (نشریه سن پیترزبورگ تایمز)
  • کاری مملو از نیروی واقعی... با نگارشی زیبا. (نشریه واشینگتن پست)
  • یک قهرمان زن داستان خارق العاده... یک کتاب با شکوه. (نشریه بالتیمور سان)
  • با قدرتی نوشته شده که کمتر در داستان های معاصر دیده می شود... عمیقاً تحسین برانگیز است. (نشریه یو اس اِی تودِی)
  • گیرا... موریسون مجدداً آن زیبانمای درخشان خود را به چرخش درآورده، و داستان درد، تحمل، شاعری و قدرت که او برای بیان آن زاده شده، بیرون می تراود. (نشریه ویلیج وویس)

خلاصه داستان دلبند

داستان کتاب دلبند یکی از پرنفوذترین رمان هایی است که تا سال 1987 نوشته شده است، کتاب دوران بردگی را به تصویر می کشد. و دردناک تر از بردگی کشته شدن دختر ست به دست خود ست است.
ست در چهارده سالگی ازدواج کرده و در نوزده سالگی برای چهارمین بار باردار است. آقای گارنر با برده های مرد خوش رفتار است و این را برای خود افتخار می داند اما تفکرش در مورد زنان متفاوت است از نظر او
از زن فقط باید برای باروری استفاده کرد .
ست همراه خانواده اش از مزرعه ای که در آن به بردگی گرفته شده اند فرار می کند و به ایالات اوهایو می رود. وقتی که برده دار آن ها را پیدا می کند، زن به دور از چشم همسرش برای اینکه فرزندش چند ماهه اش طبق قانون به دست برده دار نیفتد و به بردگی گرفته نشود مجبور می شود او را به قتل برساند. روح دختر ست، در خانه ی جدید او سرگردان است؛ کودکی که قبل از مرگش حتی نام هم نداشت و هنگام مرگش تنها یک کلمه بر سنگ قبرش نقش بست: دلبند.
در کتاب حاضر بیش از هر چیز نگرانی های مادران برده به چشم می خورد. ست همه فرزندانش را می کشد اما نمی گذارد آن ها به زندگی بردگی پا بگذارند.
رمان "دلبند" علاوه بر بیان سختی ها و شکنجه های جمعی تاریخ بردگی، شکنجه و آسیب های روحی و روانی بردگان را به طور دقیق و زیبایی به تصویر کشیده است.

درباره نویسنده دلبند

تونی موریسون (زاده ۱۸ فوریه ۱۹۳۱ – درگذشته ۵ اوت ۲۰۱۹) نویسنده، فمینیست، استاد دانشگاه و برنده جایزه ادبی نوبل ۱۹۹۳ اهل آمریکا بود. او طی شش دهه فعالیت ادبی خود، ۱۱ رمان، ۵ کتاب کودک، دو نمایشنامه و یک اپرا نوشت.
آثارش به خاطر فضای حماسی، دیالوگ های زنده و تصویر کردن شخصیت های سیاهپوست آمریکایی مشهور می باشد. او نخستین زنِ سیاهپوستی است که کرسی ای به نامِ خود در یکی از دانشگاه های بزرگ آمریکا (دانشگاه پرینستون) دارد و همچنین اولین زن سیاهپوست آمریکایی است که جایزه نوبل را دریافت کرده است.
این بانوی نویسنده هجدهم فوریه 1931 در شهر لورین از ایالات اوهایویی آمریکا دیده به جهان گشود. پدرش کشاورز زحمتکشی بود که به سختی امور خانواده را اداره می کرد. او به رغم بی سوادی خود پول لازم را برای تحصیلات عالی دخترش فراهم کرد. تا اینکه تونی جوان در سال 1953 موفق به کسب مدرک کارشناسی در رشته ادبیات انگلیسی از دانشگاه هاروارد شد. وی پس از دریافت درجه کارشناسی ارشد از دانشگاه معتبر کورنل به تدریس در دانشگاه پرداخت.
تونی موریسون در کتاب های ارزنده خود بارها به خاطرات خویش از خانواده تهدیست اما امیدوارش اشاره کرده است. او در کتابهایش یادآور شده که پدر بزرگش یک برده بوده است.
موریسون بردگی را یک شرم برای تاریخ عنوان می کند. تونی در حال حاضر بهترین سخنگوی ادبیات سیاهان امریکایی و وجدان بیدار امریکاییان افریقائی تبار به شمار می رود.
او بعد از پایان تحصیلات دانشگاهی، با یک آرشیتکت سیاهپوست به نام هاوارد موریسون ازدواج کرد. ثمره این ازدواج دو فرزند پسر و دختر است. پس از چندی این ازدواج به جدایی انجامید. موریسون در این باره می گوید: " در اکثر موارد زندگی خانوادگی برای یک زن نویسنده می تواند الهام بخش انواع داستانهای زیبا و جذاب باشد اما گاهی هم این گونه نیست. من متعلق به مورد اخیر هستم. با این وصف به همه زنان نویسنده توصیه می کنم که در حفظ زندگی خانواده شان بکوشند زیرا اهمیت آن از هر چیز دیگر بیشتر است. "
تونی موریسون علاوه بر نوبل ادبیات، جایزه پولیتزر ۱۹۸۸ و جایزه محفل منتقدان کتاب نیویورک را هم دریافت کرده است.

تونی موریسون

قسمتی از کتاب دلبند

من درباره زمان حرف می زدم. باور کردنش برام خیلی سخته. بعضی چیزا می رن، می گذرن. بعضی چیزا می مونن. سابق اغلب فکر می کردم که این کار حافظه خودمه. می دونی، بعضی چیزا رو آدم فراموش می کنه و چیزایی هس که هرگز فراموش نمی شن. ولی درباره جاها این طور نیست. جاها همیشه هستن. اگه خونه ای بسوزه، از بین می ره ولی جای اون – تصویر اون – باقی می مونه و نه فقط تو ذهن من، بلکه بیرون از ذهن من، توی دنیا. چیزی که به یاد من میاد، تصویریه که از اونجا، از بیرون، خارج از مغزم بیرون می پره. یعنی حتی اگه بهش فکر نکنم، حتی اگه بمیرم، تصویر هرچه که کرده ام، دونسته ام یا دیده ام همیشه همون جا وجود داره. درست تو همون جایی که اتفاق افتاده. (کتاب دلبند – صفحه ۵۹)

-چرا؟ چرا خودتو مجبور به ماسمالی کارای اون می کنی و به جاش عذر می خواهی؟ اون دختر بزرگیه.
-بزرگی و کوچکی اون واسه من فرق نداره. «دختر بزرگ» واسه یه مادر معنایی نداره. فرزند، همیشه فرزنده. اونا رشد می کنن. پیر می شن ولی بزرگ بودن یعنی چی؟ واسه قلب من بی معنیه. (کتاب دلبند – صفحه ۷۳)

نمی تونم زمانو به عقب برگردونم ولی می تونم گذشته رو به حال خودش ول کنم. (کتاب دلبند – صفحه ۱۱۱)

می خواستم کمکت کنم، ولی ابرها جلویم را گرفته بودند.
اینجا ابر نیست.
اگر آنها حلقه آهنی دور گردنت ببندند، با دندانهایم آن را می کنم. (کتاب دلبند – صفحه ۳۲۰)

فقط یه چیزو بهم بگو. یه مرد سیاه چقدر باید بِکِشه. بهم بگو آخه چقدر؟ (کتاب دلبند – صفحه ۳۴۸)

شناسنامه کتاب دلبند

نویسنده: تونی موریسون

مترجم: شیریندخت دقیقیان

ناشر: چشمه

تعداد صفحات: 405

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (162 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (90 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (84 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (68 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (49 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (42 نظر) سوگل طهماسبی بازیگر سریال کیمیا: بازیگران زنی که حیا و حجاب دارند در سینما جایی ندارند (40 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (39 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (38 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (37 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (35 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (35 نظر) جورجینا: رونالدو یک پدر فوق‌العاده و بهترین همسر است اما آشپزی نمیکند ما یک آشپز داریم اما بعضی اوقات خودم غذا درست میکنم در عربستان سقف خانه ها...+عکس (33 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رونالدو هر ماه چقدر به جورجینا پول توجیبی می‌دهد؟/ هزینه میلیاردی خانواده ابرستاره فوتبال لو رفت!
ویدیو/ تا 6 نشه بازی نشه! تعویض سنگ قبر سهراب سپهری برای بار ششم
ویدیو/ جواد رضویان و کنفرانس آموزشی معنای واقعی لغات سیب‌زمینی، زرشک، آناناس و هلو
عکس/ «فاطمه حمامی»، قلم موی احساس را بر بوم تاریخ موسیقی کشید | ادای دین به خسروی آواز ایران، «استاد محمدرضا شجریان»
ویدئو/ سیلک؛ گنجینه‌ای پنهان از دانش 8000 ساله ایرانیان باستان که جهان را متحیر کرده است/ اهرام مصر جای نوه‌ی تمدن سیلکه😎
عکس| جواب دانش‌آموز ایرانی به سوال ادبیات حماسه آفرید/ بزرگوار تو اعتماد‎‌به‌نفس و خلاقیت غوطه‌وره😂
نتانیاهو: جنگ هنوز تمام نشده!
قصه های شبانه؛ آن شرلی در گرین‌ گیبلز (جلد 1) - قسمت 5 + فایل صوتی و عکس
انتقاد از قالیباف به خاطر ظریف صدای دستیار او را درآورد!
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: بخش 8 - گفتار اندر فراهم آوردن کتاب / متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن
خودروسازان بعد از آباد کردن بازار خودرو به سراغ بازار پسته رفتند / ماجرای پسته های مرجوع شده از اروپا چه بود؟
روش عجیب خوردن کله پاچه در حواشی داغ امروز جمعه 9 آذر 1403
رئیس سازمان صدا و سیما: خودم شخصاً با فردوسی‌پور صحبت کردم اما تمایلی به بازگشت نداشت!
یکی از اعضای سابق تیم ملی: من در ورزشگاه بودم ولی گل خداداد عزیزی به استرالیا را ندیدم!
ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟
منتخب روز   
تهران گردی؛ معرفی 15 مکان دیدنی تهران برای طبیعت‌گردی / همیشه که نباید شمال رفت، مکان های طبیعی پایتخت را بشناسید (ویدئو) بهنوش بختیاری: از بی‌پولی رفتم واسه تبلیغ عطر/ حدیث میرامینی: عطرش لیز بود؟ ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟ (ویدئو) نوستالژی شب‌های برره با بهنوش بختیاری و مهران مدیری/ تو هم خوب بلدی از خودت حرفهای عشقولانه در وکنیا😃 سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است