کندلوس کجاست؟
در جنوب دریای خزر، در دره های سرسبز البرز روستایی خانه دارد که به زیبایی و قدمت شهرت دارد. نام این روستا کندلوس است، کندلوس روستایی ست باستانی که در ۷۵ کیلومتری نوشهر و در بخش کجور قرار گرفته. از تهران تا این ییلاق ۲۲۰ کیلومتر است، یعنی حدود ۴ ساعت و نیم در راه هستید. از چالوس هم باید ۶۳ کیلومتر رانندگی کنید و کمتر از یک ساعت و نیم در راه باشید. ارتفاع این منطقه ۱۶۵۰ متر از سطح دریاست.
جاهای دیدنی روستای کندلوس
-
آبشار کندلوس
همانند بسیاری از روستاهای ایران، در اینجا نیز آبشاری پرآب و 10 متری به نام «آبشار کندلوس» وجود دارد که برای تفریح در کنار آن باید حدود یک ساعته پیاده روی کنید. این آبشار حدودا 5 کیلومتر با خود روستا فاصله دارد و در فصل بارش باران، حسابی پرآب می شود.
-
دیو چشمه
اطراف روستا، چشمه های آب معدنی سرد مختلفی وجود دارد که «دیو چشمه» بزرگترین آنهاست. آب این چشمه از دل زمین می جوشد و بی شک نوشیدن آن زیر آفتاب داغ تابستان، بسیار لذت بخش خواهد بود.
-
امام زاده فضل و فاضل
امام زاده فضل و فاضل از اماکن متبرکه و محبوب در میان مردم روستاست. این آرامگاه، برجی آجری و چهارضلعی با ایوانی چوبی دارد و در بخش شرقی روستا واقع شده است. در بخش داخلی نیز کتبیه ای همراه با آیات قرآن وجود دارد که بی شک برای گردشگران جذاب خواهد بود.
-
موزه گیاهان دارویی
موزه گیاهان دارویی کندلوس، یکی از مهم ترین اماکن این روستاست که در سال 1365 با هدف کشت، پرورش، تولید و بسته بندی گیاهان معطر و دارویی تاسیس شد. این مجموعه که اسانس ها و روغن های گیاهی هم در آن تولید می شوند، به بستری ویژه برای کاشت گیاهان ژنتیکی نیز بدل شده است.
باغ بوتائیک با مساحت 10 هزار متر مربع، مهم ترین بخش از این موزه بزرگ است که محصولات آن به بسیاری از کشورهای دنیا صادر می شود.
-
موزه مردم شناسی
کندلوس میزبان نخستین موزه روستایی جهان نیز هست. موزه مردم شناسی این روستا به صورت دوطبقه و با هدف حفظ فرهنگ و آثار بومی ساخته شده است و در آن می توان اشیای قدیمی، لباس های محلی و ابزارآلات کهن را پیدا کرد.
گفته می شود دکتر علی اصغر جهانگیری در ساخت و توسعه این موزه نقش پررنگی داشته است؛ کسی که در کودکی تصمیم گرفت میراث گذشتگان خود را در قالب یک موزه بزرگ، جمع آوری و حفظ کند.
-
حمام کندلوس
روستای کندلوس، یک حمام خزینه ای نیز دارد که به دوره قاجار نسبت داده می شود. اگر دوست دارید در این روستای زیبا سفری به دل تاریخ داشته باشید، حتما از حمام قدیمی آن بازدید کنید. نام این حمام در فهرست آثار ملی نیز ثبت شده است.
-
دریاچه خضر نبی
یکی از خاص ترین جاذبه ها در نزدیکی کندلوس که حدود 30 کیلومتر با این روستا فاصله دارد، دریاچه خضر نبی است. به گفته اهالی محلی، این دریاچه محل عبور حضرت خضر (ع) بوده و به همین دلیل، آن را دریاچه خضر نبی می نامند. به هر صورت، این دریاچه احتمالا به اندازه ای زیبا خواهد بود که بخواهید 30 کیلومتر به طرف کجور رانندگی کنید.
-
صنایع دستی و سوغات کندلوس
همیشه یکی از لذت بخش ترین قسمت های سفر، خرید سوغاتی و صنایع محلی است! خوشبختانه یا متاسفانه، کندلوس هیچ خوراکی مشهوری ندارد که بخواهیم در اینجا به آن اشاره کنیم، ولی در صورت تمایل می توان گیاهان دارویی، چهارمغز، سیب، هلو، جو و گندم را در این روستا تهیه کرد.
برای خرید صنایع دستی دست تان بازتر است. پیش تر چادر شب، شمد، قالی و محصولات چوبی و فلزی در این روستا به فروش می رفت، ولی حالا گردشگران می توانند چیزهایی مثل جوراب، دستکش و بلوز پشمی، ایزار و همچنین جاجیم را به عنوان سوغاتی روستای کندلوس تهیه کنند.
با کمی گشت وگذار در روستا، چیزهای خاص تری مثل سازی به نام «نی هفت بند» را هم می توان در کندلوس تهیه کرد. جالب است بدانید دهل و سرنا که از چوب شمشاد تراشیده می شوند هم در این روستا ساخته می شوند.
-
رسوم قدیمی
یکی از نکات جالب در مورد کندلوس، آداب و رسوم قدیمی مردم روستا در زمان های مختلف سال است. مراسم تحویل سال نو در کندلوس، همواره با آداب و رسومی ویژه همراه است؛ از جمله «مج» به معنی خوش قدم که در آستانه سال جدید برگزار می شود.
طی این مراسم که از جایگاه ویژه ای در میان مردم روستا نیز برخوردار است، ابتدا نام چند کودک یا نوجوان خانواده انتخاب شده و با نام هر یک از آنها، با قرآن مجید استخاره می گیرند؛ سپس نام هر کسی که خوب آمد، به عنوان سال مج انتخاب می شود. وظیفه سال مج این است که هنگام تحویل سال جدید، با یک سینی که در آن قرآن مجید، شیرینی، سبزه و ظرفی پر از آب قرار گرفته، وارد خانه شود و با ریختن آب در گوشه های اتاق، سالی پربرکت را برای خانواده خود به همراه داشته است.
جشن تیرماه سیزده شو که به دلیل پیروزی کاوه بر ضحاک در تاریخ دوازدهم تیرماه در تقویم تبری (مصادف با دوازدهم آبان در تقویم شمسی) برگزار می شود نیز در روستای کندلوس رونق دارد.
علاوه بر نی (نی هفت بند) که متداول ترین آلت موسیقی کندلوس است، دهل و سرنا نیز از سابقه و شهرت بسزایی در منطقه برخوردار است. سرنا که در زبان محلی ها به پسپسی معروف است، از چوب شمشاد تراشیده می شود.
در این دهکده گدا وجود ندارد و مردم عموما قانع و پرتلاش هستند. هرگز سرقت، قتل و جنایت در این دهکده صورت نگرفته است، با آنکه نه ماه از سال اکثر خانه ها خالی از سکنه و درهای منازل باز است.
بهترین زمان سفر به روستای کندلوس
اگر به طبیعت گردی و گشت و گذار در طبیعت شمال کشور علاقه مند هستید، سفر به روستای کندلوس، یکی از گزینه های ایده آل برای شما خواهد بود. آنچه از پوشش گیاهی، طبیعت سرسبز، جنگل های زیبا و کوهستان ها از مناظر چشم نواز، انتظار دارید، همگی در منطقه روستایی کندلوس به وسعت چندین هزار هکتار گسترده شده است. برخی عقیده دارند روستای کندلوس یک منطقه ییلاقی و کوهستانی است. اما ما به شما پیشنهاد می کنیم در فصل بهار از روستای کندلوس دیدن کنید.
بهترین زمان سفر به روستای کندلوس، تنها فصل بهار نیست؛ سایر فصل های سال در این روستا جذاب و تماشایی می باشد. فصل پاییز، طبیعت رنگارنگ و حس ناب عبور از کوچه پس کوچه ها و محله های قدیمی و بوی نم باران را در شما تداعی می کند.
سفر به روستای کندلوس در فصل زمستان، هیجان ویژه ای دارد؛ بارش برف و باران و پوشش سفید رنگ یکنواخت بر روی تپه ها و کوهستان ها، منظره ای بی نظیر و فوق العاده ایجاد می کند که در کمتر مکانی می توانید همانند آن را مشاهده کنید.
از لذت سفر به کندلوس در فصل تابستان نمی توان گذشت! جشن ها و آداب و رسوم مخصوص مردم محلی که در تیرماه در تابستان برگزار می شود برای گردشگران و مسافران، بسیار جذاب هستند. پیشنهاد می کنیم این مراسم محلی را از نزدیک تماشا کنید.
راه دسترسی به کندلوس
برای رسیدن به کندلوس، جاده کرج- چالوس را تا ۲۵ کیلومتری شهر چالوس طی کنید، پنج کیلومتر بعد از مرزن آباد و از دوراهی «دوآب» که به سمت کجور حرکت کنید، تابلوی «روستای فرهنگی تاریخی کندلوس ۴۲ کیلومتر» بهترین راهنما خواهد بود. پس از عبور از پل رودخانه چالوس و ورود به جاده آسفالته کجور که به طرف شرق کشیده شده، با طی مسافت حدود ۱۸ کیلومتر جاده آسفالته به دو راهی برمی خورید. از این دو راهی جاده آسفالته دیگری از مسیر اصلی کجور به طرف جنوب جدا شده که تا کندلوس حدود ۱۵ کیلومتر فاصله دارد. جاده منتهی به کندلوس نیز از نقاط زیبایی عبور می کند.