پاکستان کشوری در جنوب غربی آسیا است و پایتخت آن اسلام آباد نام دارد. این کشور در جنوب مرز آبی هزار کیلومتری با دریای عمان دارد و از غرب با ایران، از شمال با افغانستان، از شرق با هندوستان، و از شمال شرق با جمهوری خلق چین هم مرز است. ناحیه کشمیر مورد ادعای هندوستان و پاکستان است. هر دو کشور هند و پاکستان به طور جداگانه بخش هایی از این منطقه را اداره می کنند و این مناطق توسط خط کنترل از هم جدا شده اند.
شهرها و مکان های دیدنی پاکستان دارای قدمتی ۲۵۰۰ ساله می باشد و بیشتر بناهای موجود در آن که جنبه تاریخی دارند به دوران پیش از تولد مسیح باز می گردد. مردم این کشور با آداب و رسوم و فرهنگ ویژه خود به یکی از نقاط و ملت های برای بیشتر گردشکران جهانی تبدیل شده است که با سفر به این مناطق به تجارب ارزشمند و مهم از تاریخی هندی و یونان دست پیدا خواهید کرد.
موقعیت جغرافیایی پاکستان
پهناوری پاکستان معادل ۸۰۳، ۹۴۰ کیلومتر مربع است که حدوداً معادل مجموع پهناوری کشورهای فرانسه و انگلستاناست. نواحی شرق آن بر روی فلات هند و نواحی غربی و شمالی بر روی فلات ایران و سرزمین اوراسیا قرار گرفته است. ۱۰۴۶ کیلومتر (۶۵۰ مایل) مرز آبی با دریای عرب از طرف جنوب دارد و از سوی غرب با افغانستان ۵۲۳ کیلومتر (۳۲۵ مایل) و از طرف شمال شرق با چین ۲۹۱۲ کیلومتر (۱۸۰۹ مایل) از طرف شرق با هند و ۹۰۹ کیلومتر (۵۶۵ مایل) از طرف جنوب غرب با ایران مرز دارد. دره رود سند پاکستان را به بخش ارتفاعات غرب و بخش زمینهای پست شرق تقسیم می کند. در بلوچستان ( در جنوب کشور ) ارتفاعات متشکل است از سلسله تپه ها و کوه های کم ارتفاع که از شمال شرق به جنوب شرق به جنوب غرب امتداد دارد.
آب و هوای پاکستان
شمال و غرب پاکستان کم آب است جنوب و بسیاری از مناطق شرق در معرض نوعی باد موسمی استوایی قرار دارد دما به نسبت فصل و ارتفاع بسیار متنوع است از ساحل داغ استوایی تا کوههای سرد شمال دور.زمستان های سرد و تابستان های گرم در شمال و آب و هوای معتدل درجنوب که متأثر از تأثیر اقیانوس هند است. نواحی مرکزی تابستان های بسیار گرم دارند و دمای آنها به بیش از ۴۵ درجه سانتی گراد (۱۱۳ درجه فارنهایت) می رسد و زمستان های سردی که دمای هوا کمتر از دمای انجماد می رسد. میزان بارش باران نیز کم است و از ۲۵۰ میلی متر و تا ۱۲۵۰ میلی متر که بیشتر با دمای موسم (مونسون) غیرقابل اطمینان جنوب غربی در اواخر تابستان همراه هستند در نوسان است. مسئله کمبود آب نیز توسط ساخت سدها بر روی رودخانه ها و استفاده از آب چاه ها در مناطق خشک تر تا حدی حل شده است.
آشنایی با مناطق دیدنی و جاذبه های گردشگری پاکستان
پارک ملی دئوسای
این پارک ملی با نام " سرزمین غول ها " شناخته شده است. فضایی که در فصل بهار سرسبز و تماشایی می شود و با وجود کوههای برفی که پشت آن قرار گرفته است منظره ای رویایی بوجود می آورد. چه کسی باور می کند چنین صحنه زیبایی را در پاکستان خواهد دید. این پارک ملی همچنین حیات وحش متنوعی نیز دارد از روباه قرمز تبتی گرفته تا موش خرماهای طلایی ، این حیوانات پس از گذشت زمستان سرد در این منطقه پدیدار می شوند.
دره کاغان
کاغان دره ای خوش منظره در شمال پاکستان است که از جمله جاذبه هاییست که شبیه به مناظر رویایی داستان های افسانه ای است.بر اساس یک افسانه محلی ، یک پرنس ایرانی در کنار دریاچه سیفول ملوک عاشق یک پرنسس افسانه ای می شود و از آنجایی که یک غول نیز عاشق این شاهزاده بوده است ، این دو تصمیم می گیرند با هم فرار کنند و پس از فرار آنها این دریاچه با اشک های غول ایجاد می شود. امروزه دره کاغان و دریاچه های زیبا و کریستالی آن به یک مقصد گردشگری محبوب گردشگران سراسر جهان تبدیل شده است بخصوص که آسمانی صاف برای تماشای ستارگان در شب دارد.
دره نیلوم
درست مقابل ناحیه ی Keran در هند، کشمیر در پاکستان قرار دارد. از پل چلا بندی Chella Bandi در شمال مرکز "آزاد کشمیر" به نام مظفرآباد تا Tau Butt که دره ای به طول 240 کیلومتر است، مکانی به نام دره نیلوم قرار گرفته که در لغت به معنای دره ی جواهر آبی است.
نیلوم یکی از زیباترین دره های "آزاد کشمیر" بوده و میزبان نهرهای کوچک، جریان های آب تازه، جنگل ها، کوه های سرسبز و یک رودخانه است. اینجا، شما آبشارهای بزرگی را می بینید که از کوهستان ها سرازیر هستند و آب شیری-سفید رنگ آنها قبل از آمیختن با آبهای گل آلود رودخانه نیلوم، در طول مسیرها جریان یافته و به صخره ها پاشیده می شود.
کاخ سفید سوآت
کاخ سفید مرغزار Marghazar تنها مکان شگفت انگیز در منطقه ی سوآت است که در فاصله ی 12 کیلومتری از شهر مینگورا Mingora واقع شده است. مرغزار نه تنها به خاطر وجود زیبایی طبیعی و هوای عالی، که بخاطر کاخ تاریخی سفید رنگ (1941) خود در بین گردشگران از شهرت بالایی برخوردار است.
پس از اینکه کاخ سفید بر طبق دستورات بنیان گذار دولت مدرن سوآت یعنی Miangul Abdul Wadood که به پادشاه صاحب Badshah Sahib نیز معروف است ساخته شد، مرغزار به پایتخت تابستانی دولت سوآت تبدیل گشت. حتی امروز نیز بعد از گذشت دهه ها، کاخ سفید گردشگران زیادی را به این منطقه می کشاند.
قلعه رانی کوت
قلعه رانی کوت بزرگترین قلعه جهان است که حدود ۲۶ کیلومتر است. این یک قلعه تاریخی است که در استان سند پاکستان واقع شده است. قلعه رانی کوت نیز به عنوان “دیوار بزرگ سند” شناخته می شود.
تپه های موری
تپه های موری ( Murree ) منطقه ای ییلاقی است که باید در تابستان به آن رفت تا از زیبایی هایش لذت تمام را ببریم، البته اگر به دنبال برف و سرما هستید و می خواهید تجربه ای دیدنی و شگفت انگیز از بارش برف کسب کنید ، می توانید در فصل زمستان هم به موری بروید.
این تپه ها در قدیم منطقه ی گردش و تفریح اشراف بریتانیایی ها بوده است اما در حال حاضر مردم از همه جای پاکستان به موری می آیند تا تابستانی دل انگیز در هوایی خنک داشته باشند،
در حال حاضر اوربان ( Bhurban ) و موری نو ( Patriata ) از برترین مناطق ییلاقی پاکستان هستند و در موری هم منطقه ای به نام گالیات ( Galliat ) وجود دارد که به دلیل سرسبزی و مناظر عالی از نقاط پرطرفدار کل آسیا محسوب می شود.
شهر موهنجودارو
این شهر با تمدن باستانی خود از مکان های دیدنی پاکستان محسوب می شود بر اساس آثار باستانی یافت شده در این مناطق باستان شناسان به این نتیجه دست یافته اند که مردم این مناطق امکانات رفاهی و بهداشتی مناسبی داشته اند.
تفرجگاه شانگریلا
بعد از عبور از روی پل قدیمی چوبی که بر روی رودخانه ایندوس ساخته شده است به شانگریلا یا به عبارتی به بهشت گردشگران می رسید. شانگریلا یک منطقه ی گردشگری مشهور است و از نقاط برجسته ی دیگر این منطقه، رستورانی با شمایل یک هواپیما است که هر ساله پذیرای میلیون ها گردشگر است.
معدن نمک خورا
Khewra بزرگترین معدن نمک جهان است که در Khewra واقع شده است. این یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری پاکستان است و حداکثر ۲۵۰،۰۰۰ گردشگر هر ساله از این مکان بازدید می کنند. یک قطار کوچک وجود دارد که بازدید کنندگان را به داخل معدن نمک می برد. در داخل معدن نمک شما می توانید تعدادی از کپی های ساخته شده با آجر نمکی از جاذبه های توریستی مهم پاکستان را ببینید.