ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی و بررسی فیلم تنت (Tenet)

  پنجشنبه، 12 اسفند 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
معرفی و بررسی فیلم تنت (Tenet)
فیلم Tenet کریستوفر نولان را باید یکی از مهم‌ترین فیلم‌های سال های اخیر به شمار آورد. بسیاری از اهالی سینما، کریستوفر نولان را از بهترین فیلمسازان مولف سال‌های اخیر می‌دانند.در ادامه به بررسی این فیلم می پردازیم پس تا انتها با ما همراه باشید.

Tenet یک فیلم هیجان-اکشن و جاسوسی سال 2020 است. فیلمساز مطرح دنیا، کریستوفر نولال (Christopher Nolan) نویسندگی و کارگردانی فیلم تنت را برعهده گرفته است. داستان کلی فیلم روایتگر مامور سابق سیا (CIA) است که وارد یک ماموریت سری می شود تا با دستکاری کردن زمان، جلوی جنگ جهانی بعدی را بگیرد.

داستان فیلم Tenet

قبل از اینکه به سراغ داستان تنت برویم، بهتر است به سه نکته ی بسیار مهم اشاره شود: اولا، اتفاقات فیلم در دنیایی رخ می دهد که آیندگان علیه گذشتگان اعلام جنگ کرده اند زیرا تغییرات اقلیمی شرایط نامساعدی را برایشان به وجود آورده است. آیندگان به منظور نابودی گذشتگان از یک تکنولوژی به نام وارونگی بهره می برند که روی آنتروپی تاثیر می گذارد. با استفاده از این تکنولوژی، انسان ها و اشیا می توانند در زمان به عقب سفر کنند؛ دوما، فیلمنامه بر اساس تئوری حلقه ی بسته نوشته شده است. این تئوری می گوید هر اتفاقی که در گذشته رخ داده، رخ داده است؛ سوما، مک گافین، اصطلاحی است که در داستان نویسی به کار می رود. از این اصطلاح برای اشاره به فرد یا شی خاصی اشاره می شود که شخصیت های داستان به دنبال هستند. در این مطلب و به منظور از تکرار «شی خاص» از مک گافین استفاده می شود.

جان دیوید واشنگتن یک مامور سازمان سیا است که وظیفه دارد در جریان حمله ی تروریست ها به خانه ی ملی اپرا در شهر کی یف یک شی خاص را بیابد. در جریان ماموریت، فردی که لباس نیروهای امنیتی را به تن داشته و چهره اش مشخص نیست، او را نجات می دهد. این فرد مرموز برای نجات شخصیت اصلی از گلوله ای استفاده می کند که به جای حرکت رو به جلو در خط زمان، به سمت عقب حرکت می کند. شخصیت اصلی تنها به انجام دادن ماموریتش فکر می کند. در نتیجه، پس از نجات داده شدن توسط فرد مرموز هیچ تلاشی برای فهمیدن هویت یا انگیزه اش نمی کند. در ادامه، هویت واقعی او لو رفته و توسط گروهی از تروریست ها دستگیر می شود. پروتاگونیست در ادامه کپسول سیانور را می بلعد تا بدین ترتیب، تروریست ها نتوانند به اطلاعات مورد نظرشان دست یابند.

کپسول سیانور یک تست بوده تا افرادی که شخصیت اصلی را زیر نظر گرفته اند، از توانایی ها و تعهدش نسبت به سازمانی که برایش کار می کند مطمئن شوند. او با گذشت مدتی از حالت بی هوشی درآمده و به گفتگو با فردی می پردازد. مرد کت و شلوارپوش می گوید شخصیت اصلی یک ماموریت مهم در پیش دارد. شخصیت اصلی داستان سپس به یک نیروگاه بادی در وسط اقیانوس برده می شود تا مدتی را آنجا بگذراند. در طول داستان اشاره ای به دلیل این کار نمی شود اما طبق اطلاعاتی که در ادامه ی داستان در اختیار مخاطب قرار می گیرد، می توان حدس هایی زد. احتمالا او مدتی را نیروگاه بادی می گذراند تا نسخه ی آینده ی او که به گذشته آمده بدون هیچ چالشی قادر به انجام ماموریت باشد. همان طور که می دانید، نسخه های گذشته و آینده ی یک شخص نباید هیچ تماس فیزیکی با یکدیگر داشته باشند.

بازیگران فیلم Tenet

بازیگران فیلم Tenet

جان دیوید واشنگتن (John David Washington)، رابرت پتینسون (Robert Pattinson)، کنت برانا (Kenneth Branagh)، الیزابت دبیکی (Elizabeth Debicki)، دیمپل کاپادیا (Dimple Kapadia)، آرون تایلر-جانسون (Aaron Taylor-Johnson) و مایکل کین (Michael Caine) از ستارگان محبوب و شناخته شده فیلم جاسوسی تنت هستند.

نقد فیلم Tenet

نوع تدوین فیلم به اقتضای فیلم نامه ی غیرخطی، به شدت قابل تحسین است اما سرعت روایت به اندازه ای در نیمه ی اول فیلم و حتی نیمه ی دوم زیاد است که برخی از مفاهیم و قواعد فیزیک که نقش بسیار مهمی در فهمیدن قصه دارند، سرسری توضیح داده می شوند. مفاهیم فیزیک نیز از آنجایی که هضمشان به شدت سنگین است، بهتر بود طی برداشت های طولانی تری به بیننده توضیح داده می شد. جدا از این موارد، تنت ساخته شده تا آن را حس کنید. در همان سکانس های ابتدایی فیلم نیز از زبان یکی از شخصیت ها می شنویم که نیازی نیست همه چیز را بفهمید؛ فقط نیاز است تا آن را حس کنی. هر از گاهی، چنین جملاتی را از شخصیت ها می شنویم که در واقع حرف و صحبت نولان با مخاطبینِ سرسختی است که همچنان به پیچیدگی های داستان های نولان معترض هستند. ضمن این که نولان هیچ فردی را مجبور به تماشای فیلم هایش نکرده، وجود دیالوگ های هدفمندی از این قبیل که نوعی گفتمان مستقیم نولان با منتقدان است، رویه ای قابل تحسین به شمار می رود.

فیلم تنت احتمالا دردسرسازترین پروژه ای بوده که نولان تا به امسال پذیرفته. این کارگردان خوش ذوق اعتقاد دارد که باید تا حد امکان از استفاده ی جلوه های کامپیوتری جلوگیری شود تا حس واقع گرایانه ی فیلم به بیننده انتقال یابد. در حقیقت جادوی سینما، صرفا خلق جلوه های ویژه و بصری نیست و نولان برای این منظور تا جایی که می توانست در کارگردانی فیلم تنت به سمت استفاده از راهکارهای دیگری به جز استفاده از جلوه های ویژه روی می آورد. نولان حتی برای یک سکانس بسیار مهم حاضر شد یک هواپیمای واقعی را خریداری کرده و آن را منفجر کند تا از جلوه های ویژه ی پرخرج استفاده نشود. نولان توانست تیم تولید را قانع کند که خرید یک هواپیما از لحاظ اقتصادی به صرفه تر از رویکردهای کامپیوتری بود.

از سایر دردسرهای ساخت و تولید فیلم تنت می توان به نوع بازیگری هنرمندها جلوی دوربین اشاره کرد؛ چراکه معکوس شدن زمانی را باید بیننده به چشم می دید و بازیگرها و بدلکاران مجبور شدند برخی از سکانس ها را به شکلی معکوس جلوی دوربین بازی کنند. این موارد را گفتیم تا به تولید بسیار سخت فیلم تنت اشاره کنیم. کریستوفر نولان و تیمش با چالش های بسیار زیادی روبه رو شدند و بسته به سبک علمی-تخیلی فیلم و عدم استفاده ی معمول از جلوه های ویژه، ساخت فیلم تنت رسما یکی از چالش برانگیزترین کارهای نولان بود که این کارگردان با تمام این داستان ها توانست از جنبه های فنی، یک اثر قابل قبول بسازد.

نکات جالب فیلم Tenet

  • جلوه های ویژه کمی در فیلم تنت استفاده شده است. فیلم Tenet با 280 جلوه های ویژه در مقایسه با 650 جلوه ویژه فیلم The Dark Knight، 500 جلوه ویژه فیلم Inception و 429 جلوه ویژه فیلم Dunkirk، جلوه های ویژگی کمتری دارد. حتی صحنه انفجار هواپیما در فرودگاه هم به جای استفاده از مینیاتور یا گرافیک رایانه ای (CG)، فقط فیلمبرداری شده است.
  • درصد رازداری فیلم تنت بسیار بالا بود تا حدی که واشنگتن و پتینسون فقط اجازه داشتند فیلمنامه را پشت درهای بسته در دفتر Warner Bros بخوانند. حتی مایکل کین (Michael Caine) که دوست و همکار دیرینه نولان بود، فقط می توانست بخش های مرتبط با نقش خود از فیلمنامه را بخواند. او بعدها هم اعتراف کرد که نمی دانست فیلم تنت تا کجا پیش می رود.
  • نوشتن فیلمنامه فیلم نولان شش سال طول کشید. او همچنین از استاد فیزیک، کیپ ترون (Kip Throne) مشاوره می گرفت. جالب است بدانید که این استاد فیزیک در فیلم Insterstellar هم با نولان همکاری داشته بود. همکاری او اینگونه بود که او فیلمنامه فیلم را می خواند و به نولان می گفت که کدام از مفهوم های فیلم مبنی بر علم و واقعیت هستند و به او در برخی از آن مفاهیم کمک می کرد.
  • فیلم تنت، پنجمین فیلم از فیلم های کریستفور نولان است که بخشی از آن با آی مکس 70 میلی متری فیلمبرداری و اکران شده است. او از 1.6 میلیون فیلم خام استفاده کرده و این یعنی بیشترین فیلم خامی که او تا به حال استفاده کرده است. طبق گفته فیلمبرداری به نام هویته ون هویتما (Hoyte Van Hoytema)، این مقداراحتمالاً بیشترین مقداری است که در تاریخ استفاده شده است.

تصویر فیلم Tenet

در این فیلم به جای پرسیدن «چرا»، باید پرسید «چگونه». به این خاطر که اگر بخواهیم حوادث علت و معلولی فیلم را کنار هم قرار دهیم، همه چیز قابل پیش بینی است. در همین راستا نیازی نیست که شما حتما ضریب هوشی بسیار بالایی داشته باشید یا تمامی آثار نولان را تماشا کرده باشید تا برخی از حوادث را در تنت حدس بزنید. برای مثال می توان به صحنه ی درگیری داخل هواپیما اشاره کرد که دو مرد سیاه پوش، هویتشان مثل روز، روشن است و حتی زمانی که نولان یک صحنه ی مربوط به رابرت پتینسون را در میانه ی درگیری کات می زند، کاملا مشخص است که چرا نولان عجله کرده و صحنه را کات زد. با این حال نمی توانیم بفهمیم که چگونه این صحنه طرح ریزی شده چون از آن سویِ داستان بی خبر هستیم. با این اوصاف جالب است که نولان در پایان می تواند همچنان ما را غافل گیر کند. نکته ای را در برداشت های پایانی متوجه می شویم که رسما تا ابدالدهر نمی توانیم بفهمیم «چگونه». نولان گره ای را به ما نشان می دهد که حتی با دندان نیز نمی توان باز کرد و حتما باید خودش با فیلم تنت ۲ برگردد تا چگونگی اش را توضیح دهد. با این حال فیلم تنت، حتی در لحظاتِ قبل از تیتراژ پایانی اش نیز مخاطب را هیجان زده کرده و به وجد می آورد.

فیلم TENET را باید هر نوع مخاطبی تماشا کند؛ چراکه این اثر، منحصربه فردترین تجربه ی سینمایی را برای یک فیلم باز رقم می زند. البته قبل از تماشای فیلم، باید نگاه خطی به مقوله ی زمان را کنار بگذارید. به قول خودِ فیلم، «تلاش نکن بفهمیش؛ حسش کن».


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (4 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات /مار، موش، قورباغه آسیایی جشن تولد ساده و شیک خواهر بوشهری مهدی قایدی، ستاره تیم ملی با لباس اصیل بندری/ تم جنوبی و ایرانی پسند+عکس نگاهی به سبک و سلیقه کشورهای مختلف برای تزئینات جشن کریسمسی خاص و جذاب/ چین، ایران، ترکیه و...+عکس
تیتر امروز   
آیا پزشکیان اختیارات لازم برای برگردان ایران به مسیر توسعه اقتصادی و سیاسی را دارد؟
موانع رفع فیلتر محبوب‌ترین شبکه اجتماعی ایران؛ مردان پیشتاز استفاده از اینستاگرام هستند یا زنان؟
کشف 15 سطل اعضا بدن انسان در یک باغ پسته انار شوک بزرگی وارد کرد / ماجرا چه بود؟
سفر ناکام ترانه علیدوستی همراه دخترش حنا به قشم/ بازیگر سریال شهرزاد حق سفر رفتن را ندارد!
حمله بی‌سابقه چهره اصولگرا به پزشکیان؛ از تلاش برای تبدیل شدن ایران به تایلند و کیش به عشرتکده! تا فاجعه بودن انتخاب رئیس‌جمهور
کدام قسمت هواپیما امن تر است؟ / نجات تعدادی از مسافران حادثه سقوط هواپیمای آذربایجان مردم را کنجکاو کرده است؛ بازماندگان در کجا بودند!
امام جمعه نجف آباد: سردار سلیمانی یکی از 313 یار اصلی امام زمان است
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز شنبه 8 دی 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز شنبه 8 دی 1403
ادعای عجیب سارق: بخاطر عشقم به پرسپولیس و شش تایی، گوشی مردم را در 6 ثانیه می‌زدم!
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز شنبه 8 دی 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز شنبه 8 دی 1403 + جدول
ماجرای اسیدپاشی روی یک زن تهرانی چه بود؟!
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز شنبه 8 دی 1403 + جدول
معامله بزرگ موساد و بشار اسد با محوریت ایران و حزب الله ؛ پیشنهادها چه بودند و چرا رد شدند؟
منتخب روز   
نوستالژی روز/سکانس‌های احساسی بی‌بی، مادربزرگ همه بچه‌‌های دهه 60 و مجید در سریال خاطره انگیز «قصه‌های مجید»/ محاله اشکای بی‌بی رو ببینی و گریت نگیره😭 انتشار عاشقانه جذاب ساعد سهیلی و گلوریا هاردی مقابل دوربین برای اولین بار+ویدئو/ یک لحظه و یک ساعت دست از تو برنمیدارم... از ماجرای باحال درآمد ماهیانه 80 میلیونی پسر 17 ساله ایرانی خبر داری؟ صحنه ای ناب از باران شدید در مکه و طواف زائران + ویدئو پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی شنبه 8 دی 1403 در یک نگاه!/ کامبک پرسپولیس به لطف جان نثاران کریم باقری شاخص آلودگی هوا امروز شنبه 8 دی تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز + وضعیت آب و هوای کلان شهرها جدول زمانبندی قطعی برق امروز شنبه 8 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک اولین مسافرت تکرار نشدنی منوچهر هادی با عشق زندگی اش+عکس/آقای بازیگر از عشق گفت... ویدئو/ پاسخ تندوتیز کمند امیر سلیمانی به خبرنگاری که او، سروش صحت و هوتن شکیبا را اقلیت خز سینما خواند! (ویدئو) مطمئنا با شنیدن این حقایق درباره زندگی شخصی احسان علیخانی، از تعجب شاخ درمیارین!/ یه چیزی شبیه ویروسم😱 (ویدئو) خلاقیت منحصربه‌فرد و دیدنی هنرمند ایرانی در ساخت مجسمه زن‌‌ و شوهر جوکری، سحر ولد بیگی و نیما فلاح/ حلقه‌های ازدواجشونو ببین آخه😍 (ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد وحشیانه فیل و شیرها/ فقط چشمای نگران توله شیرها به خاطر مادرشون دیدنیه😍