مرسدس بنز به سرعت در حال توسعه ی خودروهای الکتریکی است. این برند در آینده ی نزدیک، تولید انبوه یک سدان کوپه با ابعاد متوسط را آغاز می کند. مرسدس بنز EQXX، یک خودروی مفهومی است اما هم اکنون تست های جاده ای و پیش تولید را می گذراند. ظرفیت باتری های این مدل، هنوز مشخص نیست اما بنابر اعلام شرکت سازنده، توان پیمایش هزار کیلومتر خواهد داشت.
قدرت تولیدی ادعا شده این خودرو ۲۰۱ اسب بخار است، اما شرکت گفته این خودرو به گونه ای طراحی شده است که بتواند بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر را با یک بار شارژ بپیماید؛ این ادعای زیادی است چرا که این میزان، فوق العاده زیاد است و هیچ خودروی برقی دیگر این میزان را تاکنون پیمایش نداشته است.این شرکت می گوید EQXX مفهومی، به عنوان یک «طرح فناوری» عمل خواهد کرد. مرسدس فقط جزئیات فنی محدودی را از این خودرو منتشر کرده است، اما واضح است که EQXX مطابق استاندارد های این برند باشد. هیچ صحبتی در مورد طول کلی این خودرو وجود ندارد، اما تایید فاصله بین دو محور ۱۱۰.۰ اینچی نشان می دهد که این سدان کمی طولانی تر از سدان کلاس A خواهد بود که ۱۰۷.۴ اینچ بین محور های خود و یک اورهنگ عقب کوتاه تر است.
مشخصات فنی مرسدس بنز EQXX
مرسدس در حال حاضر صحبتی در خصوص ظرفیت باتری های EQXX نکرده و تنها اظهار داشته که ظرفیتی کمتر از 100 کیلووات ساعت دارند. ولی اطلاعات جالبی در خصوص باتری های این خودرو منتشر کرده؛ به عنوان مثال مرسدس بیان داشته که باتری های EQXX حدود 50 درصد حجم کمتری نسبت به باتری های مرسدس EQS دارند و 30 درصد نیز سبکتر شده اند. بیشینه ولتاژ باتری ها نیز 900 ولت اعلام شده است. باتری ها و فریم طراحی شده برای آنها روی هم رفته وزنی معادل 495 کیلوگرم دارند.
قلب تپنده این خودرو از یک موتور الکتریکی تشکیل شده که قادر به تولید 201 اسب بخار قدرت است. مرسدس ادعا کرده که این پیشرانه بسیار بهینه بوده و 95 درصد نیروی آن به چرخ ها منتقل می شود. روی سقف این خودرو یک پنل خورشیدی با 117 سلول طراحی شده و این خودرو با انرژی جذب شده توسط آن بسیاری از سیستم های الکتریکی جانبی مانند تهویه مطبوع، چراغ ها و سیستم مالتی مدیا و سرگرمی را تغذیه می کند. برای جذب انرژی دریافت شده توسط این پنل خورشیدی، یک باتری لیتیوم آهن فسفات جداگانه برای این خودرو تعبیه شده. در شرایط ایده آل این تکنولوژی باعث افزایش مسافت قابل پیمایش EQXX به اندازه 25 کیلومتر شده است.
شاید با نگاه کردن به این تصاویر متوجه نشوید، ولی مرسدس EQXX به معنای واقعی خودرویی کوچک و کامپکت است. این سدان الکتریکی دارای طولی معادل 463 سانتی متر و فاصله بین دو محوری معادل 280 سانتی متر است. جهت مقایسه بیان می کنیم که مرسدس بنز C کلاس دارای طولی معادل 475 سانتی متر و فاصله بین دو محوری معادل 286.5 سانتی متر است. همچنین مرسدس EQXX در مقایسه با سایر خودروهای الکتریکی وزن بسیار کمی دارد. این خودرو تنها 1750 کیلوگرم است که مقداری نسبت به مرسدس بنز C300 سدان با وزن 1675 کیلوگرمی سنگین تر است.
یکی از دلایل بهینه بودن مرسدس بنز EQXX آیرودینامیک خیره کننده آن بوده که هوا را در حین حرکت می شکافد؛ این خودرو ضریب مقاومت هوایی معادل 0.18 دارد. بدنه طراحی صاف و قطره اشک گونه ای داشته که از خط سقف تا قسمت انتهایی امتداد می یابد. طراحی قسمت جلویی این خودرو از محصولاتی مانند اسمارت نیز ارتفاع کمتری دارد.
مرسدس تکنولوژی های زیادی را در این خودرو به کار گرفته تا در مقابل جریان هوا مقاومت کمتری داشته باشد. به عنوان مثال وجود بالشتک های هوا در سپرها و جلوی چرخ ها باعث بهبود آیرودینامیک و جریان عبوری هوا در قسمت های کناری خودرو می شوند. همچنین کرکره هایی به منظور خنک کنندگی در پروفیل جلو طراحی شده اند که تنها زمانی که نیاز باشد، باز می شوند. در قسمت عقب هم یک دیفیوزر در سرعت های بالا بیرون می آید؛ ولی زمانی که به آن نیاز نباشد به صورت یکپارچه درون سپر قرار می گیرد.لاستیک های این سدان الکتریکی دارای مقاومت بسیار کمی در مقابل چرخیدن هستند که با همکاری بریجستون توسعه یافته اند. دیواره های این لاستیک ها نیز دارای طراحی آیرودینامیکی هستند.
طراحی ظاهری مرسدس بنز EQXX
طراحی ظاهری مرسدس بنز EQXX به گونه ای است که هم می توان آن را دوست داشت و هم می توان ایرادات زیادی گرفت. در طراحی این خودرو برقی از شکل و شمایل ابرخودرو مرسدس بنز وان الهام گرفته شده که خود آن نیز بر اساس ماشین های فرمول ۱ ساخته شده است.مرسدس بنز EQXX را می توان در رده خودروهای گرن کوپه قرار داد. ظاهر این خودرو تفاوت های زیادی با مدل های فعلی بنز دارد و البته به خاطر همین طراحی خاص آیرودینامیک کمترین مقاومت در برابر هوا را ایجاد می کند.
در این ماشین برقی خبری از جلوپنجره نیست و فقط یک ورودی هوای باریک پایین سپر جلو دیده می شود. چراغ های جلو به هم پیوسته هستند و حالتی اخمو دارند. کاپوت سطح پایینی از لبه های کناری دارد و دو خروجی هوا روی آن دیده می شود. هوا از طریق دریچه پایین سپر وارد کاپوت شده و سپس از طریق دو خروجی روی در کاپوت خارج می شود. این بخشی از طراحی آیرودینامیک خودرو برقی بنز است.
در نمای کناری هم طراحی صاف و ساده ای می بینیم. سقف خودرو به خاطر طراحی خاصش با شیب بیشتری از مدل های معمول به سمت صندوق کشیده شده است و همان طور که گفته شد، سلول های خورشیدی روی سقف دیده می شود.در نمای عقب خبری از دو چراغ در طرفین خودرو نیست و یک نوار نوری که از بالای سپر در سمت راست شروع شده و به بالای سپر در چپ خودرو می رود، نقش چراغ عقب و هم زمان اسپویلر را ایفا می کند و زیر آن کلمات VISION EQXX به چشم می خورد.
طراحی داخلی مرسدس بنز EQXX
طراحی داخلی در مینیمال ترین حالت انجام شده است و هیچ خبری از دکمه های فیزیکی و اهرم تعویض دنده و غربیلک های مختلف نیست و فقط تعدادی دکمه روی فرمان دی کات قرار دارد.کنسول وسط از پایین داشبرد شروع شده و تا وسط صندلی های عقب امتداد پیدا کرده و روی آن چهار جا لیوانی، ۲ تا در جلو و ۲ تا در بخش عقب قابل مشاهده است.
نمایشگر لمسی ۴۷.۵ اینچی سراسر طول داشبرد را تا پشت فرمان می پوشاند و دارای وضوح 8K است. از طریق این نمایشگر می توان به یک راهنمای مجازی دسترسی داشت که می تواند تغییر شکل دهد و پیش نمایشی از رابط کاربری Hey Mercedes است.همچنین صحفه نمایش بزرگ امکان استفاده از ناوبری سه بعدی ماهواره ای را تا ارتفاع ۲.۵ متری بالای خودرو فراهم می کند.
مرسدس بنز EQXX؛ کارا و کارآمد
مرسدس بنز EQXX جدیدترین محصول و مدل مفهومی است که خودروساز آلمانی در نمایشگاه CES ۲۰۲۲ معرفی کرده است. آلمانی ها تلاش کرده اند با این خودرو برقی، کارایی و بُرد خودروهای برقی را افزایش دهند.