ظروف غذا در خوش طعم و خوشمزه شدن غذا بسیار اهمیت دارد و یکی از مهمترین و موثرترین عوامل موفقیت در آشپزی است. ظروف مسی از قدیم الایام تا کنون برای پخت غذا کاربرد داشته است . امروزه نیز استفاده از این ظروف به علت خواص متعددی که دارد رواج پیدا کرده است ، در این بخش از ساعد نیوز شما را با فایده ها و عوارض این ظروف آشنا می کنیم.
بهترین ظروف از نظر طب جدید
بهترین ظروف از نظر طب جدید برای پخت و پز غذا ظروف شیشه ای و پیرکس هستند زیرا هیچ واکنشی با غذا نمی دهند و عناصر تشکیل دهنده آنها هنگام پخت وارد غذا نمی شود اما عناصر تشکیل دهنده بقیه ظروف مانند آلومینیومی، روحی، مسی، تفلن، چدن، ملامین و … هنگام پخت وارد غذا می شود.
دیدگاه بو علی سینا در مورد مس
از دیدگاه طب سنتی بهترین ظروف ، ظروف سنگی و سفالی و لعابی و گلی هستند.از نظر بو علی سینا دو نوع مس وجود دارد که یکی قبرصی سرخ مایل به زرد است که از نوع دیگر بهتر است و برای درمان زخم مفید است .دیگری مس سرخرنگ است که انواع روشن و سیاه و طالیقون (سوخته تند و نیزو گیرنده است) که مانند مس مایل به زرد برای درمان زخم مفید است .
مزاج آن گرم و خشک است. گویند اگر موی را با موچین مسی طالیقون بچینند نمی روید که صحیح نیست.مصرف آن (موضعی و خوراکی) اگر به کام برسد قی را تحریک می کند ، یک مثقال و نیم شربت آبکی موجب اسهال می شود ، موی را سیاه می کند ؛ گوشت زائد را می خورد ؛ از گسترش عفونت ها و غده ها جلوگیری می کند، با عسل از سفتی آنها می کاهد با عسل زرد آب را بیرون می ریزد. ممکن است موجب بروز بیماری شود.
مزیت های ظرف مسی
بهتر است بدانید که خواص ظروف مسی از گذشته تاکنون مورد توجه انسان ها قرار گرفته و با این حال در ادامه سعی داریم به بیان برخی از مزیت های استفاده از این ظروف بپردازیم:
کاهش نشانه های آرتروز،مزیت های ظرف مسی
مس در واقع دارای دارای خاصیت ضد التهابی است که می تواند در کاهش نشانه های آرتروز بسیار موثر باشد و به همین خاطر می توانید از آن به عنوان یک درمان خانگی در رفع مشکل آرتروز خود استفاده نمایید.
تثبیت رنگ مو و چشم ها، مزیت های ظرف مسی
به صراحت می توان گفت که مس یک ماده ضروری برای رنگ دانه تیره طبیعی یا همان ملانین است که به پوست، مو و چشم ها رنگ می دهد. در واقع ملانین معمولا توسط ملانوسیت و تنها در حضور آنزیمی به نام تیروزینال توبید خواهد شد که مصرف مکمل های حاوی مس نیز می تواند به محافظت در برابر خاگستری شدن رنگ مو ها کمک شایانی بکند.
افزایش سلامت پوست، مزیت های ظرف مسی
در زمینه فواید و معایب ظروف مسی باید بدانید که مس در واقع یک ماده مغذی مهم است که به صورت فعال در تولید الاستین نقش خواهد داشت. الاستین نیز عنصری است که در بافت های همبند به انعطاف پذیری پوست کمک می کند. وجود این ماده در بدن برای جلوگیری از بروز چین و چروک روی پوست بسیار مهم خواهد بود. علاوه بر این مس می تواند پوست های آسیب دیده و خشک را درمان کند و باعث تولید سلول های سالم گردد.
افزایش سرعت مغز، مزیت های ظرف مسی
همچنین مس می تواند تولید ملین در بدن را تحریک نماید که این کار به تدریج باعث افزایش سرعت عملکرد مغز نیز خواهد شد. در واقع مس یک عنصر یا یک کوفاکتور در آنزیم های مختلف است که در اغلب واکنش های بیولوژیکی داخلی بدن شرکت دارد. همچنین این آنزیم ها تنها در حضور مس عملکرد خوب و مناسبی از خود نشان خواهند داد.
دقت داشته باشید که بدون واکنش های آنزیمی در بیشتر اندام های مختلف متابولیسم کلی بدن کندتر شده و این مسئله عمدتا در مسیر های مغزی خاص قابل توجه خواهد بود.
سلامت جسمی بانوان، مزیت های ظرف مسی
از دیگر خواص ظروف مسی می توان به افزایش سلامت جسمی زنان در دوران نزدیک به عادت ماهیانه اشاره کرد به گونه ای که در گذشته های دور انسان ها با قرار دادن حسوم در غذا که نوعی کفگیر مسی بود هنگام طبخ غذا باعث آزاد سازی یون ها و جذب شان توسط مواد غذایی می شدند و در واقع با این روش از بروز کم خونی نیز جلوگیری می کردند.
معایب استفاده از ظروف مسی
با وجود اینکه استفاده از ظروف مس فواید بسیار زیادی دارد اما اگر استفاده از این ظروف بیش از حد باعث به تدریج باعث وارد شدن مس به بدن شده و مشکلاتی را برای فرد به همراه خواهد داشت.استفاده طولانی مدت باعث بروز عوارضی مانند بی خوابی، افسردگی، بیش فعالی در کودکان و همچنین عوارض دیگر خواهد شد.از آن طرف هم افزایش زیاد مس در بدن خود بیماری هایی مانند تهی سازی، تخلیه اکسیژن، کاهش HDL کلسترول، مشکلات پوستی، کم خونی، التهاب قوزک پا، توهم های شنوایی و کم شدن آنسفالین های مغزی ایجاد خواهند کرد. ظروف مسی زود اکسید می شوند و ترکیب پذیری بالایی با مواد غذایی دارند، بنابراین می توانند باعث مسمومیت شما شوند. وجود آلیاژهایی مانند قلع، نیکل، استیل و لعاب که به نوان پوشش ظروف مسی برای کاهش میزان ورود مس به غذا استفاده می شود سبب ورود فلزات سنگین به بدن می شود.اگر غذاهای اسیدی و قلیایی برای مدت طولانی در این ظروف پخته یا نگهداری شوند باعث تخریب غذا می شود.مس با غذاهای اسیدی واکنش نشان می دهد پس به این علت ظروف مسی را معمولا با لایه ای از یک فلز دیگرمثل قلع یا استیل یا نیکل می پوشانند تا از ورود مس به غذا جلوگیری شود. این لایه در هنگام پخت و پز به مقدار کم در غذا حل می شود بنابراین از پختن غذاهای اسیدی در ظروف مسی پوشش داده نشده باید اجتناب کرد. هنگام شست و شو خراشیدن یا ساییدن این ظروف ، لایه پوششی محافظ را از بین می برد و دیگر نباید در ظروفی که لایه پوششی آنها از بین رفته پخت و پز کرد زیرا این فلز هنگامی که در مقادیر زیاد وارد غذا می شود باعث تهوع، استفراغ و اسهال می شود.
نحوه نگهداری از ظروف مسی
خوراکی های زیاد شور و تلخ، ترش و شیرین و روغنی و گوشت را نباید در ظروف مسی به مدت طولانی نگهداشت.زنگار ظروف مسی ضرر دارد ولی قلع اندود کردن آن ضرر ندارد .ظروف مسی بهترین جایگزین همراه دیزی های سنگین بجای آلومینیوم است زیرا آلومینیوم اثرات بد استخوانی و خونی و مغزی دارد.مس در صرفه جویی انرژی و پخت سریع مفید است زیرا در قدرت انتقال حرارت بعد از طلا از بهترین فلزات است .
- برای از بین بردن لکه ای از روی ظرف مسی یک برش پیاز بمالید تا سریعتر تمیز شود.
- برای جلوگیری از ورود بیش از اندازه مس به غذا و از بین رفتن لایه داخلی ظرف در ظروف مسی غذاهای اسیدی و ترش نپزید.
- هنگام شستشو ظروف مسی برای از بین نرفتن لایه پوششی محافظ آنها را نخراشید.
- در ظروفی که لایه پوششی آنها از بین رفته نباید پخت و پز کرد زیرا مس اضافی در کبد ذخیره شده و باعث از کار افتادن کبد می شود و همچنین دچار مسمومیت مس که علایم مانند تهوع، استفراغ و اسهال دارد خواهید شد.
- برای شستن ظروف مسی آنها را در ماشین ظرفشویی قرار ندهید و بعد از شستن سریع خشک کنید.
- نصف یک لیمو ترش را در نمک فرو ببرید وبرای پاک کردن قسمت های بسیار کثیف ظروف مسی و براق کردن آنها روی قسمت مورد نظر بمالید.
- برای پاک کردن قسمت های بسیار کثیف ظروف مسی یک قاشق غذاخوری نمک، یک فنجان سرکه سفید و مقداری آب به مدت چند ساعت در ظرفی بجوشانید. سپس آن را با محلول صابون و آب داغ بشویید و در نهایت آب بکشید و خشک کنید.
- یک قاشق چای خوری نمک را در یک فنجان سرکه سفید حل کنید و به آن آرد بیفزایید تا حالتی خمیری بیابد. خمیر را روی سطوح ظرف بمالید و پانزده دقیقه تا یک ساعت آن را کنار بگذارید سپس با آب گرم ظرف مسی را بشویید و با پارچه نرم و تمیز آن را خشک تا براق شود.
- از آب گرم و اسکاچ های نایلونی برای شستشوی ظروف مسی استفاده کنید و از شستن این ظروف با شوینده های با قدرت سایندگی بالا پرهیزکنید.
- پولیش مس برای از بردن لکه های روی ظرف و حفظ درخشندگی آن مفید است.
- 1برای جلوگیری از زنگ نزدن ظروف مسی قلم مو را در آب پیاز فرو کرده و آن را روی ظروف مسی بمالید.
- هنگامی که لایه ی پوششی مس از بین رفت، با مراجعه به فروشگاه خریداری ظروف ، دوباره ظرف مسی را پوشش دهید.
راه های تشخیص ظروف مسی اصل و تقلبی
با روی کار آمدن دوباره ظروف مسی عده ای از سود جویان برای جذب منافع خود ظروف تقلبی را وارد بازار کردند. این ظروف از آلیاژی از فلز مس و برنج به نسبت یک به دوتشکیل شده است.
بیشترین تولیدات ظروف مسی اصل در زنجان انجام می شود که سرخ رنگ و شفاف بوده اما رنگ ظروف تقلبی زرد متمایل به مات می باشد و ناخالصی در آن بیشتر است. مسگران متبحر و قدیمی می توانند ظروف مسی اصل را از تقلبی تشخیص دهند بنابراین برای خرید این نوع ظروف از مراکز معتبر آن را خریداری نمایید.
هر آنچه لازم است درباره خرید ظروف مسی بدانید
اگر ظروف مسی را در بازار دیده باشید از لحاظ ساخت به سه روش تهیه می گردند اولین نوع آن به طور کل با دستگاه صورت می پذیرد روی این نوع از ظروف مسی خطوط موازی دیده می گردد همچنین از قیمت کم آن نسبت به دو نوع دیگر قابل تشخیص است .نوع دوم به نام نیمه چکش کاری می باشد یعنی ابتدا توسط دستگاه خم می گردد سپس به دست مس گرهای عزیز چکش کاری می گردد روی بدنه این نوع از ظروف مسی جای ضربات چکش قابل دیدن می باشد و نوع سوم به طور کل توسط مس گرها تهیه می گردد و در روی آن مملو از جای چکش می باشد اصولا در کناره های این نوع لحیم کاری برنج را می بینید این دسته قیمت بسیار گرانی دارد اما از نوع بهترین آن می باشد چون یون بیشتری ازاد می نماید و وزن کمتری دارد یعنی به راحتی قابل حمل است به علاوه یک قابلمه دست ساز به حساب می آید.قیمت مس در بازار به علت نوع ساخت و قلع به کار رفته در آن که آن هم گران است گذاشته می شود.