به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در خودروهای دیفرانسیل عقب که موتور آن ها در بخش جلو واقع است، باید نیروی حاصل از موتور به نحوی به چرخ ها برسد، این وظیفه به عهده میل گاردان است که نیروی حاصل از موتور را پس از خروج از گیربکس به چرخ های عقب انتقال دهد.
میل گاردان برخلاف تصور بسیاری از افراد فقط یک لوله عادی نیست، این لوله باید کاملا صاف و بدون لنگی بوده و جنس آن حالت فنری داشته باشد تا در صورت وارد شدن فشار مجدداً به حالت اولیه بازگردد، البته گاردان در اثر وارد شدن فشارهای بیش از حد کج میشود.
میل گاردان نیروی پیچشی زیادی تحمل می کند و وظیفه آن، انتقال گشتاور پیچشی گیربکس به دیفرانسیل است. این قطعه در خودروهایی که چرخ های محرک در جلو دارد، به کار نمی رود. خودروهایی که شامل دستگاه تولید نیرو، دستگاه انتقال قدرت و دستگاه کلاچ در جلو هستند، دستگاه محرک واقعی آن ها در عقب قرار دارد. برای انتقال نیرو به دستگاه محرک در عقب، اجزای مخصوصی لازم است که این کار را انجام دهند؛ این اجزا در مهندسی خودرو، «محور حرکت» نامیده می شوند.
وظیفه ی میل گاردان در خودرو چیست؟
وظیفه ی میل گاردان در خودرو این است که، نیروی موتور را از طریق گیربکس به دیفرانسیل انتقال می دهد و در انتهای این قطعه، از وسیله ای به نام چهار شاخه و کشویی گاردان استفاده شده است.
این کار به خاطر حرکت، عقب و جلو، بالا و پایین، پستی و بلندی جاده و لرزش خودرو و تغییر فاصله ی بین گیربکس و دیفرانسیل است.
حرکت اکسل روی فنرها به صورت مداوم، فاصله ی بین جعبه دنده و دیفرانسیل را کم می کند، پس باید محور گاردان هم کاهش پیدا کند، که این کار به وسیله ی کشویی گاردان انجام می شود.
این قطعه یعنی کشویی گاردان در واقع طول میل گاردان را هنگام تغییر وضعیت در چرخ ها تعیین می کند و بهتر است که کشویی گاردان هر ۵ هزار کیلومتر یکبار گریس کاری گردد.
بهتر است بدانید، قسمت کشویی آن هم به وسیله ی روغن گیربکس روغن کاری می شود و داخل کاسه و چهار شاخه را هم به هنگام نصب از آن پر می کنند و در برخی موارد هم از گیربکس خور کمک گرفته می شود.
عملکرد میل گاردان خودرو
گیربکس و دیفرانسیل در خودرو در یک راستا و در یک ارتفاع قرار ندارند و معمولا همیشه گیربکس در ارتفاع بیشتری از دیفرانسیل قرار می گیرد.
اما این اختلاف ارتفاع در دست اندازهای جاده و خیابان ها دائما کم و زیاد شده و با توجه به بالا و پایین رفتن دیفرانسیل تغییر خواهد کرد.
در نتیجه ی کم و زیاد شدن ارتفاع دیفرانسیل، زاویه میل گاردان در خودرو نسبت به گیربکس و دیفرانسیل دائما تغییر خواهد کرد و ناگفته پیداست که در این صورت طول میل گاردان هم باید با توجه به شرایط، دائما در حال تغییر باشد.
زیرا که دیفرانسیل نمی تواند به چپ و راست حرکت کند و تنها می تواند به بالا و پایین برود.
در نتیجه، با بالا آمدن دیفرانسیل طول میل گاردان باید کم شود و با پایین رفتن آن طول میل گاردان باید تغییر یافته و زیاد شود.
حال تصور کنید که اگر میل گاردان ثابت باقی بماند، اجازه ی بالا و پایین رفتن به دیفرانسیل را هم نخواهد داد و ضمن اینکه فنرها ثابت می مانند، فنر بندی چرخ های مربوط به دیفرانسیل بی فایده بوده و هیچ نیرو و حرکتی منتقل نخواهد شد.
پس طول میل گاردان در خودرو باید در یک محدوده ای متغییر باشد و بتواند در محل اتصال میل گاردان به گیربکس و دیفرانسیل، امکان حرکت زاویه دار نسبت به این دو را فراهم سازد.
به هر حال کار تمام قطعات و عملکرد آن ها در این قسمت از اتومبیل که در واقع وظیفه ی میل گاردان هم محسوب می شود، انتقال گشتاور پیچشی گیربکس به دیفرانسیل است.