ساعدنیوز
ساعدنیوز

دکتر سید جواد میری: تحلیل جامعه شناختی بیماری کرونا و نسبت این بیماری با تحولات جامعه مدرن

  سه شنبه، 04 شهریور 1399 ID  کد خبر 98923
دکتر سید جواد میری: تحلیل جامعه شناختی بیماری کرونا و نسبت این بیماری با تحولات جامعه مدرن
دکتر سید جواد میری جامعه شناس و منتقد اجتماعی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و فارغ التحصیل دانشگاه گوتبرگ سوئد و بریستول بریتانیا در رشته های تاریخ ادیان و جامعه شناسی است. ساعد نیوز در مصاحبه ای اختصاصی از ایشان درباره امکان مواجهه جامعه شناختی با بیماری کرونا پرسش هایی را مطرح ساخته است.

ساعد نیوز: بیماری کووید 19 زندگی ما را تغییر داده است. این گزاره برای همه ملموس است ولیکن از نظر جامعه شناسی زندگی این تغییر چه تبعاتی می تواند برای فرد و اجتماع داشته باشد؟

امروز به دنبال شیوع ویروس کرونا، در وضعیت نامشخصی هستیم، هنوز نمی دانیم کجا قرار داریم، بسیاری از تحلیلگران، وقتی می خواهند وضع کنونی را چه در ایران چه در خارج از کشور، تحلیل کنند، از وضعیت امروز با عنوان وضعیت کرونایی یا پساکرونایی صحبت می کنند.اینگونه نامگذاری ها نشان می دهد که ما از منظر فلسفی، جامعه شناختی و الهیاتی هنوز نتوانسته ایم وضع موجود را تفسیر کنیم. خود این عدم توانایی صورتبندی نظری نشان از یک مساله دارد و آن مساله این است که تحلیل گران، فیلسوفان و جامعه شناسان ما هنوز نتوانسته اند از دایره فهم اپیدمیولوژیست ها فراتر روند؛ اپیدمیولوژیست ها کسانی هستند که در مورد بیماری های عفونی و ویروس ها تحقیق می کنند و بررسی می کنند که یک ویروس چه تغییراتی را در ارگانیسم بدن انسان ایجاد می کند؛ به این نوع از صورتبندی، صورتبندی مدیکال یا پزشکی گفته می شود. صورتبندی مدیکال، گفتمان جدیدی را در جامعه ایجاد کرده و این گفتمان به دلیل این که ریشه در ساحت مدیکال دارد، فیزیک انسان را معیار قرار داده و واقعیت و امر اجتماعی را که ذاتا یک امر پیچیده و تفسیرپذیر است را به فیزیک انسان تقلیل داده است.
کسانی که امروز تلاش می کنند وضع موجود را بر اساس معیارهای اپیدمیولوژیک تفسیر کنند، یقینا نمی توانند فراتر از تفسیر مدیکال که فی نفسه یک تفسیر تقلیل گرایانه است، پیش بروند چرا که انسان را به فیزیک و ارگانیسم اش، تقلیل می دهند. درست است که انسان موجودی بدنمند است اما مادامی که انسان خود را به بدن مندی محدود کند، مدنیت توقف پیدا می کند. زمانی مدنیت شکل می گیرد که قدرت استعلا و فراروندگی در انسان و در جامعه انسانی ظهور و بروز پیدا کند. واقعیت این است که این وضعیت عدم صورتبندی و ناتفسیرپذیری نوعی احساس اضطراب و عدم امنیت وجودی ایجاد کرده است.

ساعد نیوز: روابط میان مردم و حاکمیت و بالعکس در رابطه با این تغییر چه تحولی را پیش رو خواهد داشت؟
ایوان الیچ حدودا 50 سال قبل کتابی پیرامون مدیکالیزیشن، نوشت؛ به زعم او، وقتی گفتمان مدیکال بر جامعه غالب شود، امر اجتماعی به یک ابژه بدل می شود، وقتی امر اجتماعی به ابژه تبدیل شود، قدرت و نهاد قدرت به راحتی می تواند ابدان ( بدن ها) را کنترل کنند و هر آنچه را که می خواهند بر روی صفحه بدن ها بنویسند. زمانی که جامعه بدنمند شود، از ساحات و جنبه ها و ابعاد رهایی بخش خود جدا می شود، اقتدارگرایی رشد پیدا می کند و اتفاقا نوعی پوپولیسم در خدمت قدرت اقتدارگرایانه شکل می گیرد، چنین قدرتی، بدن اجتماعی و بدنه جامعه را تحت انقیاد خود در می آورد.
امروز در همه جوامع اعم از توسعه یافته و در حال توسعه هیچ یک از عناصر رهایی بخش نمی توانند تفسیری از وضعیت امروز ما ارائه کنند. نهاد قدرت و امر سیاسی به سمتی می رود که بتواند امر اجتماعی را به امر مدیکال تقلیل بدهد.
از همان ابتدای شیوع ویروس کرونا، سازمان بهداشت جهانی، کشورهای اروپایی و امریکایی و بعد در ایران عنوان شد که ما به فاصله گذاری اجتماعی نیاز داریم، در حالی که بر اساس گفتمان مدیکال آن چیزی که ما برای کنترل و مقابله با شیوع ویروس کرونا، لازم داشتیم نه فاصله گذاری اجتماعی که فاصله گذاری فیزیکی بود اما چرا از به جای فاصله گذاری فیزیکی از فاصله گذاری اجتماعی صحبت شد؟
به دلیل این که اجتماع و با هم بودگی، قدرت رهایی بخشی به انسان و جامعه می دهد و در حالت با هم بودگی است که جامعه می تواند صدا داشته باشد. وقتی جامعه ای صدا نداشت برای آن صداگذاری می شود. مثل فیلم های صامت که برای آن صدا می گذارند، در این فضا، اصحاب قدرت از رهگذر رسانه های جمعی خود می کوشند تا کلیدواژه هایی همچون "مردم این را می خواهند"، "ملت این را می گویند" و... را به مردم تلقین کرده و صدای خود را بر بدن جامعه تحمیل کنند.
وقتی که این اتفاق می افتد یعنی تقلیل امر اجتماعی به امر مدیکال و از بین رفتن مفهومی به نام اجتماع یا جامعه، خود این نوعی اضطراب ایجاد می کند.البته بخشی از این اضطراب به دلیل فقدان صورت بندی مفهومی از وضعیتی است که شیوع ویروس کرونا برای ما رقم زده است، اگر به تاریخ تحولات اندیشه بشر نگاه کنیم، درمی یابیم که هر گاه انسان می خواهد با امری که هیچ فهمی از آن ندارد روبرو شود، از قوه خیال خود بهره گرفته و به جای فهم واقعیت امور، توهمی از آنها را صورتبندی می کند. واقعیت این است که امروز هم چون فهمی از وضعیتی که در آن قرار گرفته ایم، نداریم، دائم به واسطه اخبار و یادداشت های مختلف بر اضطراب جامعه می افزاییم و اینجا بیش از هر جای دیگری مسئولیت اجتماعی جامعه شناسان انتقادی و فیلسوفان انتقادی برجسته می شود که بکوشند وضعیت امروز را تبیین مفهومی و صورتبندی نظری کنند.

ساعد نیوز: آیا بیماری کووید 19 به عنوان یک بحران در حوزه سلامت می تواند روابط نوین اجتماعی ای را رقم بزند؟
در این فضا، این پرسش مطرح می شود که آیا اساسا از یک زاویه دیگری (غیر از مدیکال) می توان، وضع موجود را تبیین کرد؟
واقعیت این است که وضع موجود یا آن چه که با عنوان «وضعیت نرمال» می شناسیم که ماحصل صورت بندی و تحولات عظیم جهان بعد از قرن هفدهم و هجدهم میلادی است که به بسط استعمار در جهان و رشد امپریالیسم منجر شد، از کل این عصر می توان تحت عنوان« دوره جدید» سخن گفت. سرمایه داری و تحولات قرن هفدهم و هجدهم، با تمام بی عدالتی ها، جنگ ها و نزاع های آن یک صورت نرمالیته به جهان داده بود.
اما دوران جدید وارد عرصه دیگری ( پسا جدید) شده است. در این دوران یعنی عصر پسا جدید، بزرگترین معضل و مساله بشر این است که امر نرمال چیست؟ اضطراب سلامت جزئی از بلاتکلیفی انسان در تعریف وضعیت نرمال در عصر پساجدید است و این بلاتکلیفی در بسیاری از ساحات دیگر نیز بروز و ظهور دارد برای مثال، انسان پسا جدید، نمی داند آموزش پرورش و آموزش عالی را چگونه صورت بندی کند؟ امر بهداشت چگونه باید مدیریت کند؟ و ... در عصر پساجدید مفهوم نرمالیته از ما گرفته شده است. اریک فوروم در کتاب «جامعه سالم» عنوان می کند که یکی از مشکلات بزرگ انسان، چیستی امر نرمال است که طی آن انسان ها دچار اضطراب های می شوند.

ساعد نیوز: آیا این خروج از نرمالیته رویکرد جدیدی به جهان را رقم زده است؟
در عصر پیشا، پساجدید، یعنی در دوران سرمایه داری ما یک مفهوم نرمالیته داشتیم، یعنی می گفتیم این وضع نرمال هست و آن وضع نرمال یک احساس اطمینان و امنیت وجودی به افراد می بخشید که منطق زندگی روزمره یک چارچوب نرمالی دارد، اما امروز آن منطق فرو ریخته، خود این نداشتن معیار برای وضع نرمال، اضطراب ایجاد می کند. اضطراب سلامت تنها بخشی از آن عدم امنیت وجودی است. در این فضا، قدرت های واپس گرا و اقتدارگرا از این عدم حس اطمینان بشر برای انقیاد او بهره می برند و تلاش می کنند در وضع پساجدید ساختاری را شکل دهند که در این ساختار دیگر نه نامی از آزادی و نه نامی از رهایی بخشی باشد، نه نامی از عدالت و نه نامی از توزیع عادلانه فرصت ها باشد. اگر در عصر پیشا پسا جدید حداقل ایده ها و ایده آل هایی بود، در عصر پساجدید دیگر ایده ها هم از جامعه بشری برای مدت طولانی رخت بربسته اند، به همین دلیل است که یکی از رسالت های بزرگ و مهم فیلسوفان انتقادی و جامعه شناسان انتقادی نه فقط در ایران که در تمام جهان، امروز این است که از تبدیل شدن امر اجتماعی به امر مدیکال جلوگیری کنند، و بکوشند تا صورتبندی و تفسیری از وضع پساجدید بدهند که لغزش به سمت گفتمان اپیدمولوژیکی نکند، مشکل ما امروز فقط یک ویروس نیست، آنچه که امروز باعث شده اضطراب در خانه وجود انسان مأوا کند، ریشه در عدم صورتبندی مفهومی از وضعیت نرمال دارد. امر نرمال امروز گم شده است. ما نمی دانیم نرمال یعنی چه.؟ به اداره و دانشگاه، بیاییم یا نیاییم؟ اگر بیاییم ممکن است دچار بیماری شویم، اگر نیاییم کار مان را چه کسی انجام بدهد.؟ اساسا منطق زندگی روزمره بهم ریخته، و متلاشی شده است.
در موقعیت پساجدید انسان دچار اضطراب و دچار ترس است، این دقیقاً همان چیزی است که دکتر شریعتی در کتاب «شناخت ادیان» از آن تحت عنوان« جامعه ی وحشتناک» یاد می کند، هر چند آن چیزی که او در آن روز نمی توانسته ابعاد وضعیت کنونی ما را ببیند اما مفهوم جامعه وحشتناکی که طرح می کند می تواند وضع جامعوی کنونی ما را صورت بندی نظری کند. امروز در وضع پساجدید هیچ کدام از مفاهیم نمی تواند وضع موجود ما را تبیین کند، اما مفهومی که شریعتی در دهه 50 شمسی طرح کرد؛ یعنی جامعه ای که در آن امر نرمال مفقود هست ما در تمامی ساحات دچار نوعی سردرگمی هستیم، می تواند وضعیت امروز ما را توضیح داده و با صورتبندی مفهومی وضعیتی که در آن به سر می بریم، می تواند قدری از اضطراب انسان امروز که اضطراب سلامت تنها بخشی و بعدی از مجموع اضطراب های او است را بکاهد.

پایگاه خبری ساعدنیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری بسیار قدیمی از 17 سالگی آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب/ساده زیستی رهبر از ابتدای زندگی (280 نظر) میز عزای ساده و بدون تجملات مادر محسن کیایی، مجری برنامه صداتو +عکس/ روحشون شاد چه چهره دلنشینی داشتن (154 نظر) بهترین گردو ایران متعلق به کدام شهر است (141 نظر) (عکس) دمپایی‌های لاکچری بچه‌های دهه شصت / هر کی از اینا برای بچش می‌خرید خیلی لاکچری بود ... (103 نظر) تصویری از خانه ابدی همسر جوان فریبا نادری/ روحش شاد و یادش گرامی (72 نظر) رونمایی از نوزاد خوشگل و بامزه ریما رامین فر، همای پایتخت+عکس / عاشقانه های ریما و امیر جعفری ارزش صد بار دیدن رو داره👌 (54 نظر) شبی که محمود احمدی نژاد مهمانِ خانه ابدی مادرش شد و در آن خوابید+عکس/روحش شاد و یادش گرامی... (52 نظر) برنامه عالی صداوسیما که توسط رهبر معظم انقلاب تحسین شد/ خیلی اوقات دلم نمی‌آید که برخیزم و بروم+عکس (40 نظر) (عکس) زیبایی بی حد و اندازه روژان سریال نون خ در عکسی که هدیه بازوند در اینستاگرامش منتشر کرد / مهیار حق داره این قدر عاشقش باشه ... (35 نظر) حضور چهره های فوتبالی در بیمارستان و روحیه دهی به علی دایی در عیادت از اسطوره فوتبال+ عکس/ مهدی رحمتی، عادل فردوسی‌ پور، کارلوس کی‌روش و ... (34 نظر) خلاقیت خنده دار و هوشمندانه قصاب اهوازی برای فریب گوسفند و قربانی کردنش حماسه آفرید+عکس/ مغز تو رو باید طلا گرفت😂 (25 نظر) نگاهی به گل آرایی فوق زیبا و شیک مراسم ترحیم رضا داوودنژاد/ واقعا حیف جوونیش+عکس (25 نظر) تصویری بسیار قدیمی از 16 سالگی آیت الله هاشمی رفسنجانی یار دیرین رهبر معظم انقلاب/ روحشان شاد (25 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همیشه عضو خانواده پرسپولیس هستم/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم (24 نظر) میز عزای شیک پسر نسرین مقانلو با گل آرایی منحصر به فرد و شمع و تسبیح/ حیف جوونیش+عکس (21 نظر)
دیگران می‌خوانند   
نگاهی به دکوراسون شیک تالار عروسی محمدرضا گلزار و آیسان خانوم/ تزیین شده با گل های طبیعی+ عکس یزدگردی تک نفره و تنهایی نرگس محمدی با لباس محلی+عکس/ خوش بگذره 5کاربرد شگفت‌ انگیز واکس ماشین برای تمیز کردن خانه با نگهداری سانسوریا در آب، شاهد رشد انفجاری آن باشید نکات کلیدی که قبل از خرید فایل گرافیکی لایه باز باید بدانید خلاقیت بی نظیر مردم لرستان برای درک حال صاحب عزا تاریخ ساز شد+عکس/ فقط استقبال محسن کیایی رو ببین... تصویری قدیمی از مسعود روشن پژوه مجری مسابقه محله قبل از کچل شدنش/ تغییر چهره اش خیلی زیاده رونمایی از موتور وسپا خوش رنگ علی طولابی، استعداد درخشان عصر جدید/ ماشالا چقدر بزرگ شده😍+عکس دیدار و گپ و گفت عموپورنگ با شاهرخ خان در هند+ویدیو سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: وقتی جواب تمام سوالای مهران مدیری نعیمه میشه +ویدئو/خودش از خنده تلف نشه بهتره🤣 چگونه هتل مناسبی را در مشهد انتخاب کنیم؟ رونمایی از خواهر واقعی و با کلاس سینا مهراد+عکس/فقط شباهت بی حد و اندازه به برادرش! (فیلم) خوانندگی جذاب و هوش پران مصطفی و مجتبی بلال حبشی، رحمان رحیم سریال پایتخت با صدای جادویی😍👌 جاهای دیدنی قشم در زمستان که بازدید از آن‌ها پیشنهاد می‌شود مزایای مدرک فنی حرفه ای وشرایط اخذ این مدرک نگاهی به کیک تولد 3 سالگی دختر بهداد سلیمی با طراحی خاص کیک با گربه/مبارکا باشه + عکس چرا سریال حشاشین در ایران مجوز ندارد؟ شباهت بی نظیر و باورنکردنی پسر بزرگ شهاب حسینی در این عکس به عروسک/ با دیدنش شوکه میشین (تصاویر) طرح های کمد خاص و ترسناک یک نجار خارجی همه را انگشت به دهان گذاشت/ حاضری یکی از اینا رو بذاری تو اتاقت؟ داور برنامه محفل پسر دایی علیرضا قربانی از آب درآمد/ نسبت فامیلی قاری قرآن با خواننده اصیل ایرانی+ویدئو خلاقیت خنده دار راننده کرمانی برای ضد سرقت کردن ماشین اش حماسه ساز شد+عکس/ سلطان امنیت منطقه در سطح خاورمیانه!🤣 رونمایی از همسر اول فریبا نادری با اختلاف سنی زمین تا آسمان+عکس قاب دونفره و احساسی امیر جعفری و مادرش در خانه خدا بدون حضور ریما رامین فر، همای پایتخت+عکس/ قبول باشه خلاقیت بی نظیر در طراحی مبل با الهام از میوه جات/ مغز تو رو باید طلا گرفت+عکس رونمایی از نوزاد خوشگل و بامزه نرگس محمدی، بازیگر نقش ستایش+عکس/ عاشقانه های نرگس و علی اوجی ارزش صد بار دیدن رو داره👌 اقدام تحسین‌برانگیز رامین رضاییان برای هموطنان سیستان و بلوچستانی/ دمت گرم +عکس ساده ترین و بی ریاترین جشن تولدی که بچه های روستا برا دوست مریضشون گرفتن+عکس/ چه کیکی هم براش درست کردن😍 نگاهی به کیک تولد 68 سالگی زهره حمیدی بازیگر مبتلا به سرطان/ با آرزوی سلامتی+ عکس ذوق و استرس نعیمه نظام دوست از پیشگویی ازدواجش+ویدیو/ گوله نمک که میگن ایشونه، خوشبخت بشه ایشالا😍 سلفی دو نفره پراحساس سانیا سالاری، ارغوان سریال دلدادگان با مادرش+عکس لحظه وداع فوتبالیست ها با پیکر علی انصاریان، از حضور علی دایی تا پروین و دخترش/ روحش شاد و یادش گرامی+ عکس پای سیب درست کردن ماهرانه رضا داوودنژاد در خانه دلنشین و باسلیقه اش+ویدیو/ چه آشپزخونه مرتب و دلبازی👌 عرض تسلیت چهره های سرشناس ورزشی و حضورشان برای قوت قلب امیرخان قلعه نویی در مراسم ختم خواهرش/از علی دایی تا علیرضا دبیر+ عکس سکانس فراموش نشدنی از سریال متهم گریخت/ مریم امیر جلالی جلو خواستگارا خورد زمین!!😂+ فیلم پریناز ایزدیار بازیگر سریال جیران عروس شد! رونمایی از حلقه ازدواج ظریف و زیبای پریناز ایزدیار +عکس مخالفت جدی امام خمینی و رهبر معظم انقلاب با چندهمسری؛ از ترک کلاس درس بخاطر ازدواج مجدد استاد تا اخراج افراد شاغل در بیت رهبری در صورت اختیار همسر دوم! شب نشینی عاشقانه و جذاب فریبا نادری، پریسیمای سریال ستایش در رستوران لاکچری شوهرش+عکس واکنش محمد مسلمی به گله و شکایت مجید قناد از عمو های فیتیله ای؛ ما بی حرمتی نکردیم+ویدئو (عکس) رونمایی مهران غفوریان، مجری برنامه "شب خوش"، از ماشین میلیاردی و شیکش/ عجب تانکی! 18 علامتی که نشان می دهد یک مرد یک دل نه صد دل عاشقتان شده / ببین تو اطرافیانت چه کسی عاشقت شده!
تیتر امروز   
چرا سریال حشاشین در ایران مجوز ندارد؟ رونمایی از همسر اول فریبا نادری با اختلاف سنی زمین تا آسمان+عکس مخالفت جدی امام خمینی و رهبر معظم انقلاب با چندهمسری؛ از ترک کلاس درس بخاطر ازدواج مجدد استاد تا اخراج افراد شاغل در بیت رهبری در صورت اختیار همسر دوم! 18 علامتی که نشان می دهد یک مرد یک دل نه صد دل عاشقتان شده / ببین تو اطرافیانت چه کسی عاشقت شده! همسر آینده ژوزه مورایس، بازیگر فیلم اصغر فرهادی شد وحشتناکترین مراسم پذیرایی از شرکت کنندگان در مراسم تدفین در برزیل و ونزوئلا/ واقعا باورنکردنی و شوکه کننده ست! خنده بیجا جان جوان تهرانی را گرفت! پیکانی که قیمتش بیشتر از لکسوس بود توسط پلیس یزد توقیف شد محسنی اژه ای؛ باید با متعرضین به جان و مال مردم و بیت‌المال برخورد بازدارنده داشت / با شفافیت و دادگاه علنی بسیار موافقم عوامل روند کاهشی بازار ارز بررسی شد/ ماجرای افت قیمت دلار چرا پنج کنسرت در تهران لغو شد؟ کشمکش بر سر سه هزار میلیارد تومان؛ دولت برنده است یا مجلس؟ اشکان خطیبی سلبریتی بخت برگشته ای که دیگر احساس خوشبختی نمی کند/ حواشی داغ امروز یکشنبه 9 اردیبهشت 1403 مراقبت رمانتیک پلنگ سفید از جفت باردارش/ واقعا گاهی باید از حیوانات درس مهربانی گرفت😍 (عکس)چهره باورنکردنی و عجیب توکا فرهنگ /دختر داریوش فرهنگ کپی امیر تتلو شد!!
منتخب روز   
نگاهی به خانه پدری استاد شهریار در روستای خشکناب شهرستان بستان آباد/ شعرهای مشهور استاد برای این روستاست +عکس عکس عروسی امیر جعفری و ریما رامین‌فر، همای سریال پایتخت فیک و تقلبی از آب درآمد / هوش مصنوعی داره وارد مراحل ترسناکی میشه! (عکس) تیپ و استایل فوق‌العاده شیک و لاکچری یاورِ سریال فاصله‌ها بعد از 14 سال در عربستان سعودی / ببینیدش نمی تونید بشناسید! فروش ویلای روف گاردن دار و استخر دار حسن جوهرچی، فرهاد سریال فاصله‌ها توسط دخترش در شمال ! / در منطقه‌ای تهرانی نشین!!! سلفی دونفره نعیمه نظام دوست با سلطان کمدی ایران که یکسال حق نداشت منتشرش کنه! / چه ست آدیداسی پوشیده مهران مدیری ... سلفی آسانسوری علیرضا نیکبخت با همسر دومش که بیشتر از جانش او را دوست دارد / کراش دهه هشتاد فوتبال ایران حالا مرد زندگی شده ... (عکس) تعجب کاربران خارجی فضای مجازی از حجاب کامل همسر ستاره لیورپول / دنیا با حجاب جای زیباتری نیست؟ (عکس) بیتابی همسر و فرزندان شهرام عبدلی، بازیگر نقش مهران در سریال فاصله‌ها، بر سر پیکر بی جان او / تو کاری با دلم کردی که فکرشم نمی کردم ... (عکس) همبازی بودن آقای بیاتی، خواستگار فهیمه در پایتخت 5 با بازیگر معروف در فیلم نوستالژیک دهه شصتی / روحش شاد ... ویدئویی باورنکردنی از مرد سومالیایی که با نصف مغزش زندگی می کند/ بیچاره چه بلایی سرش اومده