دکتر سید جواد میری: در غیبت "من سازمانی" در سازمان های ایرانی

  دوشنبه، 03 شهریور 1399 ID  کد خبر 98858
دکتر سید جواد میری: در غیبت "من سازمانی" در سازمان های ایرانی
دکتر سید جواد میری دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تهران، فارغ التحصیل دکترای جامعه شناسی از دانشگاه بریستول و یکی از پرکارترین اساتید دانشگاهی فارغ التحصیل اروپا در حوزه نشر است. او کتاب های متعددی در زمینه جامعه شناسی، تاریخ دین و نقد اجتماعی منتشر ساخته است. وی در مصاحبه اختصاصی با ساعد نیوز به تحلیل مفهوم "من سازمانی" پرداخت.

ساعد نیوز: از آن جایی که یکی از ویژگی های جوامع پیشرفته در عصر حاضر، سازمان و سازماندهی است، آیا مشکلات بسیاری که ما در ایران با آن در زمینه های اجتماعی و مدنی درگیر هستیم، ریشه در این مسأله داشته باشد؟
دکتر سید جواد میری: مشکل ما چیست؟ آیا این کشور مشکلاتش لاینحل است؟ آیا هیچ راهی جز انقلاب و جنگ برای تغییر رویه های نادرست وجود ندارد؟ به نظر من این پرسشی است که در ذهن تک تک افراد این جامعه و حتی مسئولان و مدیران کشور خانه کرده است ولی صورتبندی درستی برای عبور از این نوع مشکلات هنوز نیافته اند. یکی از شاخصه های مهم جامعه مبتنی بر نظام "ملت-دولت" (nation-state) سازمان-یافتگی آن است و این سخن بدین معناست که در همگی ساحات زندگی بشری نوعی "دست-کاری" رخنه کرده است. به سخن دیگر، حتی قدیمی ترین نهادهای بشری که پیش از نظم نوین ملت-دولت وجود داشتند (مثلاً خانواده و دین) با ظهور نظم سازمان-یافته دولت این نهادها هم دگرگون شده اند ولو ظاهر آنها محفوظ باقی مانده باشد اما بافتارهای درونی آنها کن فیکون شده اند. به عبارت دیگر، سازمان (organization) بنیان اصلی و رکن رکین جامعه کنونی در جهان است. اما ایجاد و نهادینه شدن و بسط این اصل مهم تبعات بنیادینی برای انسان بوجود میآورد که انسان ایرانی کما کان با پیامدهای آن "از در شوخی" وارد شده است و در برابر آن "پادزهری بومی" خلق کرده است که مانند موریانه سازمان-یافتگی جامعه را خرد و پودر و خمیر می کند.

ساعد نیوز: آن پادزهر بومی چیست که انسان ایرانی برای از بین بردن قوه سازماندهی آن را آفریده است؟

اصل رفاقت و تیپولوژی تکثیر مدل های رفاقتی برای "دور زدن" پرنسیپ سازمانی تا اجازه ظهور و بروز و نهادینه شدن و بسط و توسعه "منِ سازمانی" ناممکن شود و در جای آن "منِ رفاقتی" شکل گیرد و گسترش پیدا کند و چرخه اتلاف در یکصد سال اخیر تاریخ معاصر ایران تبدیل به یک مدل کلاسیک در علوم اجتماعی بشود. به زبان صریحتر بگویم، جامعه ایرانی جامعه "سازمان-یافته" نیست بل جامعه "رفیق-باز" است و دولت برآمده از جامعه رفیق-باز نمی تواند مانند دولت ژاپن رفتار کند و اگر این کند جامعه منفجر خواهد شد.

ساعد نیوز: منظورتان از جامعه رفیق باز چیست؟

به سخن دیگر، در ظاهر ساختمان ها و بناهای سازمانی وجود دارند ولی در درون آنها بافتارهای منِ سازمانی صرفاً در چارچوب ساز و کارهای رفاقتی و شبکه های رفاقتی کارایی دارند و اگر زمانی زد و خوردی یا افشاگری ممکن می گردد به دلیل این است که خللی در ساختار رفاقت ها ایجاد شده است نه اینکه منِ سازمانی بر اساس اصول سازمان -که باید "مصلحت عمومی" را مد نظر داشته باشد و بر اساس آن پاسخگو باشد - رفتار کرده است. شاید وقت آن رسیده است که اصحاب علوم اجتماعی که تبدیل به اهل خطابه شده اند و دائم از بدیو و بوردیو سخن-رانی می کنند تاملی در باب تضعیف منِ رفاقتی در درون سازمانِ دولت (به معنای وسیع کلمه) بنمایند و راه های تقویت منِ سازمانی را مبتنی بر مطالعات جامعه و فرهنگ ایرانی بیابند. البته این بدین معنا نیست که رفاقت امری مذموم است بل جایِ رفاقت در سازمان نیست بل در عرصه های دیگر و حوزه های دیگر حیات است. باید بین حوزه سیستم و ساحت حیات تفکیک قائل شد و منطق هر کدام را به دقت فرا گرفت تا بتوان از سنگلاخ مشکلات عبور کرد.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر