به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، کنترل قند خون در دوران بارداری یکی از موارد مهم به شمار میآید زیرا میتواند شانس بارداری سالم و موفق را بالا ببرد. کنترل قند خون برای افراد مبتلا به دیابت که باردار میشوند و همچنین افرادی که در طول بارداری دچار دیابت بارداری میشوند دستورالعمل جداگانهای دارد.
کنترل قند خون در بارداری
کنترل درست قند خون در بارداری میتواند خطر عوارض رشد مادر و نوزاد را کاهش دهد. HbA1c برای مادران پیش و در دوران بارداری 6.1 درصد است. به افرادی که حتی قبل از بارداری نیز مبتلا به دیابت بارداری هستند توصیه میشود قند خونشان را به طور مرتب بررسی کنند.
8 هفته اول بارداری دوره بحرانی به حساب میآید بنابراین توصیه میشود قبل از بارداری اقدامات لازم به منظور کنترل قند خون را انجام دهید.
مادران مبتلا به دیابت بارداری باید رژیم غذایی و ورزش را در اولویت قرار دهند اما اگر سطح قند خون همچنان بالا باشد ممکن است توصیه به مصرف هیپوگلایسمیهای خوراکی یا تزریق انسولین شود.
مادران مبتلا به دیابت بارداری با رژیم غذایی و ورزش میتوانند درمان شوند اما ممکن است نیاز به تزریق انسولین یا درمان خوراکی هم باشد.
قند ناشتا در بارداری
میزان قند خون ناشتا در سه ماهه دوم بارداری بین 75 تا 80 میلی گرم بر دسی لیتر است و در سه ماهه سوم بارداری بین 71 تا 77 میلی گرم بر دسی لیتر است.
دیابت بارداری در زمان بارداری شروع میشود اما داشتن دیابت نوع یک و دو پیش از بارداری، دیابت بارداری را تشدید میکند. سطح قند خون که در دوران بارداری بیشتر از حد معمول باشد میتواند برای سلامت مادر و جنین مشکل ساز شود.
دیابت بارداری چیست؟
به طور متوسط 2 تا 4 درصد زنان مبتلا به دیابت موقت در دوران بارداری میشوند که به آن دیابت بارداری میگویند. این اتفاق زمانی می افتد که آنها قادر به تولید مقدار بیشتری انسولین برای غلبه بر سطح مقاومت بدن به این هورمون نمیشوند. در دیابت بارداری هیچ نشانه ای از علائم بیرونی که نشان دهنده دیابت است مانند خستگی، افزایش ادارد و تشنج بیش از حد وجود ندارد.
خطرات قند خون بالا در بارداری
قند خون بالا در دوران بارداری احتمال ابتلا به ناتوانی مادرزادی در نوزاد را افزایش میدهد به ویژه اگر گلوکز خون شما در ده هفته اول بارداری کنترل نشود. قند خون بالا نیز به رشد بیش از اندازه جنین کمک میکند. قند خون بالا منجر به رشد بیش از اندازه جنین شده و زایمان را دشوار میکند ضمن اینکه احتمالا شکستگی نواحی مختلف بدن نوزاد یا آسیبهای عصبی حین زایمان نیز بالا میرود. جنینی که وزن بالایی دارد معمولا باید سزارین شود ضمن اینکه نوزادان مادران دیابتی در معرض خطر مشکلات تنفسی، زردی و میزان خطرناکی از کلسیم و قند خون هستند.
تشخیص قند خون بالا در بارداری
دیابت بارداری زمانی تشخیص داده میشود که قند خون شما بعد از دوبار آزمایش تحمل گلوکز بالا باشد. اولین آزمایش قند خون بارداری بین هفته های 24 تا 28 بارداری انجام میشود. در این آزمایش 50 گرم محلول قند نوشیده شده و یک ساعت بعد قند خون اندازه گرفته میشود. اگر قند خون بارداری شما بالاتر از 130 میلیگرم در دسی لیتر باشد احتمالا پزشک یک آزمایش دوباره برای شما تجویز میکند که شامل قند خون ناشتا و قند خون دو تا سه ساعت بعد از صبحانه است. قند خون ناشتا در بارداری اگر بالاتر از 95 میلیگرم بر دسی لیتر باشد و قند خون یک ساعت بعد از صبحانه 180 میلیگرم بر دسی لیتر و دو ساعت بعد از صبحانه بالاتر از 155 میلی گرم بر دی سی و سه ساعت بعد از صبحانه 140 میلیگرم در دسی لیتر باشد، خانم دیابت بارداری دارد.
اندازه طبیعی قند خون بارداری
برای زنان بارداری که سابقه دیابت ندارند میانگین قند خون ناشتا بین 69 تا 75 میلی گرم بر دسی لیتر متفاوت است. یک ساعت بعد از خوردن غذا هم باید بین 105 تا 108 میلیگرم بر دسی لیتر باشد. در صورتی که پیش از بارداری مبتلا به دیابت بودید باید گلوکز خون را کنترل کرده و در حد طبیعی نگهدارید. با توجه به دستورالعمل انجمن دیابت آمریکا در سال 2014 به این صورت است که زنان دیابتی در طول بارداری باید قند خون ناشتای 95 میلی گرم بر دسی لیتر داشته و قند خون خود بعد از یک ساعت غذا خوردن 140 و بعد از دو ساعت 120 میلیگرم بر دسی لیتر داشته باشند.