ساعدنیوز
ساعدنیوز

مجازات بیماران روانی در هنگام ارتکاب جرم در قانون مجازات اسلامی چیست؟

  سه شنبه، 06 آبان 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
مجازات بیماران روانی در هنگام ارتکاب جرم در قانون مجازات اسلامی چیست؟
امروزه شناخت شخصّیت مجرمانه، نقش به سزایی در محاکمات قضائی دارد. چه اینکه قاضی کیفری برخلاف قاضی مدنی(حقوقی) لازم است از خصوصیات متهم اطلاع کافی داشته باشد تا بتواند در کنار پرونده‌ جنایی به بررسی پرونده‌ شخصیت بپردازد و حکم متناسب صادر نماید. هر چند که ضرورت این شناخت مدت‌ها قبل تشخیص داده شده، ولی متأسفانه در کشور ما این ضرورت کم رنگ است.

جنون

جنون از اصطلاحات علم حقوق بوده و به معنای حالتی است که در آن توانایی اندیشیدن و استنتاج از جمع و ترکیب معلومات و درنتیجه اراده وجود ندارد. بحث درباره ضایعات مغزی و آثار اندوه و اعتیادها و بیماری های ناشی از آن ، در قلمرو علم حقوق نیست ؛ از این رو، شماری از منابع حقوق کیفری و جرم شناسی ، ملاک های شناسایی مجنون و تقسیمات جنون و مسائل مرتبط با بیماری های روانی را به دانش پزشکی قانونی ارجاع داده اند.

براساس قوانین، جنون از عوامل رافع مسئولیت کیفری است و شخص مجنون به خاطر اینکه جرم به وی نسبت داده نمی شود، فاقد هر نوع مسئولیت کیفری خواهد بود. اما ذکر این نکته حائز اهمیت است که اگر هنگام ارتکاب جرم، وی دارای شریک و معاونی باشد آن اشخاص به هیچ عنوان از مسئولیت کیفری معاف نخواهند بود. با این حال طبق قانون تکلیف از عهده سه گروه نیز برداشته شده است: از طفل تا زمانی که بالغ شود، از دیوانه تا وقتی که هوشیار شود و از شخص خواب تا هنگامی که بیدار شود.

هرگاه جنون در هنگام ارتکاب جرم اثبات شود، در این صورت باید جامعه از خطرات احتمالی ناشی از رفتار آن ها در امان باشد. در راستای حل این بحران نیز قانونگذار در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران متذکر شده است: هرگاه مرتکب جرم در حین ارتکاب مجنون بوده و یا پس از وقوع جرم مبتلابه جنون شود، چنانچه جنون و حالت خطرناک مجنون با جلب نظر متخصص ثابت شود، به دستور دادستان، وی تا رفع حالت مذکور در محل مناسبی نگهداری خواهد شد و آزادی او به دستور دادستان امکانپذیر است.

البته ذکر این نکته الزامی است که اختلالات روانی در هر سطحی که باشند نمی توانند الزاما با رفتارهای خشونت بار ارتباط نزدیک داشته باشند و شمار زیادی از بیماران روانی، کاملا بی آزار بوده و زندگی آن ها و اطرافیانشان کاملا آرام و دور از خشونت است و فقط تعداد بسیار کمی از بیماران روانی وجود دارند که مرتکب جرم و جنایت می شوند.

بین بیمار روانی و شخص مجنون تفاوت هایی وجود دارد که باید توسط متخصصان امر، این دو دسته از یکدیگر تمییز داده شوند. ممکن است شخصی عارضه روانی داشته باشد ولی این امر دلیلی بر اثبات جنون وی نخواهد بود. اگر فرد مجنونی مرتکب قتل شده باشد، مسئولیتی نخواهد داشت و دیه را باید عاقله یعنی بستگان مرد پدری پرداخت نمایند و در صورت فقدان عاقله، دیه باید از محل بیت المال پرداخت شود.

تصویر

مجنونین از مسئولیت قانونی مبرا هستند

در حال حاضر در زندان های کشور بیمار روانی وجود ندارد چرا که برای روند بهبودی باید این گونه بیماران را به خانواده هایشان تحویل داد و یا در صورت لزوم در آسایشگاه های روانی جهت مداوا و طی سیر بهبودی بستری کرد. در صورت احتمال مجنون بودن مجرم، شخص به روانپزشک پزشکی قانونی معرفی شده و پس از انجام معاینه، مصاحبه و بررسی سوابق درمانی اش، اعلام می شود که شخص مورد نظر مسئول اعمال و رفتار خود هست یا خیر. اگر وی مسئول اعمال خویش باشد، به عنوان مجرم تحت تعقیب قرار خواهد گرفت در غیر این صورت اگر جنون وی اثبات شود تحت تعقیب قرار نخواهد گرفت.

بازدارندگی مهم تر از اصلاح

به نظر میرسد نباید به مراکز ویژه نگهداری صرفا به عنوان یک محل برای نگهداری مجرمان روانی نگاه کرد. صرف نظر از اینکه غالب مجرمان روانی اصلاح پذیر نیستند و جنون با رفتارهای خشن و جرم درآمیخته شده است و در جایی اصلاح مجرم کارایی لازم را دارد که شخص قابلیت اصلاح و تربیت را داشته باشد و درباره این مجرمان چون بیماری آنها مانع اینگونه اثربخشی میشود، لازم است در وهله اول مرکزی مجهز و هم سو با علم و تکنولوژی روز دنیا تاسیس و از تجربیات کشورهای پیشرفته استفاده شود تا اولا آن مجرمان، از جامعه دور شده و احتمال بروز خطر به حداقل ممکن برسد و سپس به فکر اصلاح و تربیت باشیم. به عبارتی بازدارندگی برای اینگونه افراد از اهمیت بیشتری برخوردار است تا اعمال مجازات یا اصلاح و تربیت.

حکم قانون برای مجرمان روانی

ماده ۱۵۰ قانون مجازات اسلامی مقرر می دارد: «هرگاه مرتکب جرم در حین ارتکاب، مجنون باشد یا در جرائم موجب تعزیر پس از وقوع جرم مبتلا به جنون شود چنانچه جنون و حالت خطرناک مجنون با جلب نظر متخصص، ثابت و آزاد بودن وی مخل نظم و امنیت عمومی باشد به دستور دادستان تا رفع حالت خطرناک در محل مناسب نگهداری می شود. شخص نگهداری شده یا خویشاوندان او می توانند در دادگاه به این دستور اعتراض کنند که در این صورت، دادگاه با حضور معترض، موضوع را با جلب نظر کارشناس در جلسه اداری رسیدگی می کند و با تشخیص رفع حالت خطرناک در مورد خاتمه اقدام تأمینی و در غیر این صورت در تأیید دستور دادستان، حکم صادر می کند. این حکم قطعی است ولی شخص نگهداری شده یا خویشاوندان وی، هرگاه علائم بهبود را مشاهده کردند حق اعتراض به این حکم را دارند. این امر مانع از آن نیست که هرگاه بنا به تشخیص متخصص بیماری های روانی، مرتکب، درمان شده باشد برحسب پیشنهاد مدیر محل نگهداری او دادستان دستور خاتمه اقدام تأمینی را صادر کند.»

ماده ۲۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری مقرر می دارد : «هرگاه بازپرس در جریان تحقیقات احتمال دهد متهم هنگام ارتکاب جرم مجنون بوده است، تحقیقات لازم را از نزدیکان او و سایر مطلعان به عمل می آورد، نظریه پزشکی قانونی را تحصیل می کند و با احراز جنون، پرونده را با صدور قرار موقوفی تعقیب نزد دادستان می فرستد. در صورت موافقت دادستان با نظر بازپرس، چنانچه جنون استمرار داشته باشد شخص مجنون بنابر ضرورت، حسب دستور دادستان به مراکز مخصوص نگهداری و درمان سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتقل می شود. مراکز مذکور مکلف به پذیرش می باشند و در صورت امتناع از اجرای دستور دادستان، به مجازات امتناع از دستور مقام قضایی مطابق قانون مجازات اسلامی محکوم می شوند.»

هم چنین در ماده ۵۰۳ قانون آیین دادرسی کیفری آمده است: «هرگاه محکومٌ ‏علیه در جرائم تعزیری، پس از صدور حکم قطعی، مبتلا به جنون شود، تا زمان افاقه، اجرای حکم به تعویق می افتد؛ مگر در مورد مجازات های مالی که از اموال محکومٌ علیه وصول می شود.
محکوم به حبس یا کسی که به علت عدم پرداخت جزای نقدی در حبس به سر می برد، در صورت جنون تا بهبودی در بیمارستان روانی یا مکان مناسب دیگری نگهداری می شود. این ایام جزء مدت محکومیت وی محاسبه می شود.»


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر) دانلود آهنگ جدید مرتضی پاشایی با نام «آغوش تو»(هوش مصنوعی) (17 نظر) علی دایی: احترام زیادی برای مهران مدیری قائلم ولی دعوتش رو قبول نکردم چون...+فیلم (13 نظر) گریه‌های بی امان مسعود پزشکیان به یاد همسرش در آستانه روز زن؛ دلداری دادن زهرا، تنها دخترش به آقای رئیس جمهور+ویدیو/ همدردی خانم معاون با اشکهایش (12 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رونالدو: چه کسی گفته مسی از من بهتر است؟/ کَل‌کَل دو ابرستاره فوتبال جهان تمامی ندارد!
استخراج رمزارز در روسیه ممنوع شد!
عارف در پیام تسلیت خود از هنر و صدای ژاله علو گفت: چهره‌ای که برای همیشه در یادها خواهد ماند
سامورایی ها آشتی دهنده ایران و آمریکا میشوند؟
جشن پیروزی اردوغان در دمشق: تحریرالشام در حال آماده شدن برای دیدار با رئیس بزرگ
ماجرای خرید یک جزیره رؤیایی در قطب شمال توسط دونالد ترامپ به کجا رسید؟
نقاشی هوش مصنوعی از خودش؛ وقتی فناوری هنر را بازتعریف می‌کند
300 میلیارد دلار هزینه برای تعبیر رؤیای زلنسکی: اروپا و آمریکا دیگر به اوکراین پول نمی دهند!
زلنسکی دست بردار عضویت در ناتو نیست: اوکراین همچنان قربانی رؤیاهای یک دلقک!
ایده های ترند ست بافت یقه اسکی زنانه که در این فصل سرما گزینه عالی برای جذاب کردن استایلتان است
پاسخ متفاوت صادق زیباکلام به یک پرسش: آن بغض و اشک‌ها چه دردی از دردهای مملکت را بهبود می‌بخشد؟
فیلترشکن نخرید؛ نتیجه جلسه شورا درباره فیلترینگ عصر امروز مشخص می‌شود
تاریخ مرگ خود را بدانید؛ ساعت مرگ می‌گوید چه زمانی به پایان عمر خود می‌رسید!
مجلس تکلیف رشوه های پیشنهادی احتمالی به نمایندگان را روشن کرد: تحویل می دهید!
چگونه می توانم رابطه عاطفی خود را به ازدواج ختم کنم؟ / 3 راهکار برای تبدیل عشق خود به شوهر
منتخب روز   
(ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / شیر شجاعی که برادرش را از چنگال 10 ها کفتار نجات داد صحبتهای جالب و متفاوت حدیث میرامینی، بازیگر جوکر 2، درباره احترام به خانواده همسرش/ چقدر خانوم و باشخصیت!👌 رسم شوکه کننده قبیله‌ای که زنان باید در سوگ عزیزان خود انگشتان خود را ببرند / حاوی تصاویر تکان دهنده "برای افراد حساس توصیه نمی شود" عکس عجیب مرد 66 ساله‌ای که در یکسال 10 بار ازدواج کرد، به همراه همسران و فرزندانش/ عجب خونه ای هم داره! چگونه در خرید زعفران، اصل و تقلبی آن را تشخیص دهیم؟ / قبل از خرید زعفران حتما این نکات رو در نظر بگیر عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور نیکی کریمی و ابوالفضل پورعرب بازیگران فیلم دهه 70 «عروس» بعد از 33 سال در 53 سالگی و63 سالگی (ویدیو) علت انتخاب الناز ملک برای سریال پرمخاطب «زخم کاری» چه بود؟ ارزان اما قدرتمند؛ جدیدترین گوشی پوکو چه چیزی برای گفتن دارد؟ (ویدئو) توصیه‌های مادرانه و ناب ژاله علو به هنرمندان جوان جویای نام: اگر شما خیر همه‌رو بخواین، خودتونم در خیرین/ موفقیت هرکسی در عشق به کاریه که انجام میده آلبوم روز/نگاهی به استایل گرم و شیک امین حیایی و لادن مستوفی در اکران مردمی فیلم برف آخر؛ تلفیق اصالت با ژاکت بافت و کلاه طوسی شاخص آلودگی هوا امروز سه شنبه 4 دی تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز + وضعیت آب و هوای کلان شهرها زمان خاکسپاری ژاله علو، هنرمند پیشکسوت مشخص شد