ساعدنیوز
ساعدنیوز

مناسبات اقتصادی باید به اولویت سیاست خارجی ایران در قبال جمهوری آذربایجان تبدیل شود

  چهارشنبه، 14 تیر 1402 ID  کد خبر 347099
مناسبات اقتصادی باید به اولویت سیاست خارجی ایران در قبال جمهوری آذربایجان تبدیل شود
دکتر سهراب انعامی علمداری کارشناس مسائل راهبردی در گفتگویی اختصاصی با ساعدنیوز به بررسی تحولات اخیر در روابط تهران و باکو پرداخت و از ضرورت یک شیفت مهم در رویکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال جمهوری آذربایجان گفت.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به منظور شرکت در نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد شب گذشته در رأس هیأتی سیاسی وارد باکو پایتخت جمهوری آذربایجان شد، پیش از ظهر امروز (چهارشنبه) 14 تیر ماه در حاشیه این نشست با الهام علی‌اف رئیس جمهور آذربایجان دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار جیحون بایراموف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان، رضا نجفی معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه، علیرضا حقیقیان دستیار وزیر و مدیرکل اوراسیای وزارت خارجه، سید عباس موسوی سفیر ایران در باکو، محمدصادق فضلی مشاور وزیر و مدیرکل وزارتی و عبدالله نکونام قدیری معاون سخنگو و مدیرکل دیپلماسی رسانه‌ای وزارت امور خارجه نیز حضور داشتند. این دیدار در شرایطی انجام گرفته است که طی ماه های اخیر، تنش میان تهران و باکو بر سر مسائل مختلف شدت گرفته بود و روابط دیپلماتیک در پائین ترین سطح پیگیری می شد. ساعدنیوز در گفتگویی اختصاصی با دکتر سهراب انعامی علمداری کارشناس مسائل راهبردی آخرین تحولات در روابط بین تهران و باکو را مورد بررسی قرار داده است:

دکتر سهراب انعامی علمداری کارشناس مسائل راهبردی

ساعدنیوز: تحولات اخیر در روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان خصوصاً بعد از حادثه تیراندازی در سفارت این کشور در تهران به نظر حضرتعالی چه سمت و سویی را طی می کند و چه پرونده هایی بر تنش موجود میان دو کشور دامن می زند؟

دکتر سهراب انعامی علمداری: حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در صبح 7 بهمن 1401 را عموماً می توان نماد و نشانه ای از یک بحران و تنش فزاینده در روابط تهران- باکو دانست؛ اساساً بحرانی که ماه ها پیش از این و همزمان پس از پایان جنگ دوم قره باغ آغاز شده بود و با موضوع کریدور موسوم به زنگزور روند افزایشی به خود گرفته بود. ادراک راهبردی تهران -باکو در موضوع کریدور زنگزور حاکی از یک شکاف و اختلاف عمیق میان دو طرف است چراکه جمهوری آذربایجان این کریدور را برای منافع ملی خود یک الزام و ضرورت راهبردی- ژئوپلیتیکی می داند و در دیگر سو، ایران تغییرات ژئوپلیتیکی احتمالی بعدی در شمالغرب کشور را یک فرایند ژئواستراتژیکی تحلیل می کند. در این قالب، طبیعی بود که تنش های گفتاری و حتی مرزی تشدید و افزایشی شود.

چالش بعدی میان دو کشور، ائتلاف سازی گسترده جمهوری آذربایجان با ترکیه و به ویژه اسرائیل بود که باعث شده تا باکو نقشی واسط برای تل آویو در ایجاد موازنه تهدید علیه ایران ایجاد کند. چنین روندی برای ایران عیرقابل پذیرش خواهد بود. بر این مبنا، آرام ارام رویکرد امنیتی بر نگرش سیاسی در روابط فی مابین غلبه پیدا کرده و همزمان با حادثه تیراندازی در سفارت جمهوری آذربایجان این تنش ها به اوج خود رسید.

ساعدنیوز: با توجه به تأکید آذربایجان بر احداث کریدور زنگزور و اتحاد استراتژیک و ژئوپلتیک ترکیه با آذربایجان در قفقاز جنوبی، و نیز حمایت آمریکا از مذاکرات صلح میان باکو و ایروان، چه ابتکار عملی به نظر حضرتعالی از سوی دستگاه دیپلماسی کشورمان می تواند منافع ایران را در منطقه تأمین کند؟

دکتر سهراب انعامی علمداری: ببینید، صلح در قفقاز جنوبی یک الزام راهبردی برای همه بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای است. منافع منطقه ای ایجاب می کند که یک توافق چندجانبه و چند وجهی با حضور تمامی بازیگران از جمله جمهوری اسلامی ایران، اتحادیه اروپا، روسیه و آمریکا انجام گیرد.

اما به نظر می رسد که جمهوری اذربایجان با پیروزی در جنگ دوم و برهم خوردن توازن قدرت در این منطقه نگاه برد- برد برای دستیابی به یک توافق جامع را کنار گذاشته و خواهان یک فرایند جدید در موازنه منطقه ای است که چنین دیدگاهی اساساَ فرایند دستیابی به صلح را به کمترین میزان می رساند. باکو تلاش دارد تا از طریق یک روند ائتلاف سازی چند وجهی همزمان چند اقدام راهبردی را انجام دهد؛ نخست، از طریق کریدور زنگزور به نخجوان و ترکیه متصل شود، دوم ائتلاف راهبردی خود را با اسرائیل تداوم بخشد، سوم، جمهوری آذربایجان را تبدیل به هاب ترانزیتی و انرژی آسیای مرکزی-خزر-قفقاز- اروپا تبدیل کند. در این چارچوب، این جمهوری کوچک منطقه قفقاز جنوبی دیگر یک کشور عادی منطقه ای نخواهد بود.

درچنین شرایطی، رفتار و الگوی منطقه ای و سیاست خارجی ایران برای پیگیری منافع ملی از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. به نظر می رسد که سیاست خارجی ایران از همان آغاز جنگ دوم قره باغ و سپس برتری جمهوری آذربایجان یک رویکرد واکنشی بود و در قالب یک راهبرد با سناریوها و پلن های مختلف تعریف نگردید و چنین وضعیتی باعث شد تا ایران نتواند کنش راهبردی متناسب با روندهای جدید را انجام دهد. اما اکنون زمان یک اقدام عملگرایانه از سوی جمهوری اسلامی ایران است و این اقدام عملگرایانه باید در چارچوب پلن های عملیاتی و اجرایی به طرف آذری ارایه شود. به نظرم پلن ها باید در قالب و چارچوب مناسبات سیاسی- امنیتی و اقتصادی تعریف گردد.

سربازان حافظ صلح روسی در منطقه قره باغ کوهستانی

ساعدنیوز: دیدار امروز آقای امیرعبداللهیان با آقای علیف بعد از چندین ماه تنش و مواضع تند اخیر مقامات آذربایجان در پی سفر رئیس جمهور اسرائیل به این کشور، به چه معنا می تواند باشد؟ آیا ایران امتیازاتی به طرف آذری داده است که دیدار در سطح ریاست جمهوری و نه در سطح وزیر خارجه انجام شده است یا ایران می خواهد بخشی از روند تحولات در قفقاز جنوبی همنوا با بازیگر بزرگ منطقه یعنی روسیه باشد؟

دکتر سهراب انعامی علمداری: دیدار امروز حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه با الهام علی یف رئیس جمهوری آذربایجان را می توان نشانه ای از رویکرد مثبت دو طرف برای کنترل و کاهش تنش ها میان دو طرف تحلیل کرد. رویکردی که با گفتگوهای تلفنی مداوم وزرای امور خارجه تهران- باکو به ویژه پس از تصاعد تنش از بهمن 1401 از شکل امنیتی به شکل سیاسی تبدیل شده بود و به نظر می رسد که این روند و دیدار وزیر امورخارجه و رئیس جمهوری آذربایجان نشانه هایی مثبت از تداوم این روند بوده است.

در سیاست خارجی ارایه هرگونه امتیازی معمولاً در چارجوب یک راهبرد و مبتنی بر شرایط برد- برد تعریف می شود و هرگونه امتیاز نیز باید در قالب مولفه های راهبردی-ژئوپلیتیکی، سیاسی- امنیتی و اقتصادی برآورد هزینه- فایده شود. خوب طبیعتاً در این چارچوب ایران قائل به ارایه امتیازاتی به طرف آذری خواهد بود. ولی به نظر می رسد که انتظارات راهبردی تهران از باکو و حتی ایروان و طرف های دیگر به ویژه روسیه مشخص است؛ نخست اینکه عبور هرگونه کریدوری نباید به انسداد مرزی-ترانزیتی و تغییرات ژئوپلیتیکی در محیط امنیتی ایران بیانجامد، دوم اینکه محیط امنیتی ایران نباید از طریق ائتلاف میان جمهوری آذربایجان و اسرائیل خطرپذیر یا اصطلاحاً ریسکی شود و سوم اینکه یک توافق صلح در قفقاز باید منافع ملی و به ویژه منافع اقتصادی ایران را تامین کند. در این قالب، جمهوری اسلامی ایران باید از یک بازیگر واکنشی در چنین توافقی باید به یک بازیگر کنشگر در معنای ایفاگر نقش فعال تبدیل شود.

و در پایان پیشنهادی که همواره به کارگزار سیاست خارجی درباره نوع نگاه به جمهوری آذربایجان مورد تاکید داشته ام دوباره تکرار می کنم که نوع نگاه ایران نیز به جمهوری اذربایجان باید یک شیفت راهبردی به خود ببیند نوع نگاه ایران باید از یک نگاه سیاسی به یک نگاه اقتصادی تغییر کند. در این معنا مناسبات اقتصادی باید به اولویت سیاست خارجی ایران در قبال جمهوری آذربایجان تبدیل شود چرا که هیات حاکمه کنونی این جمهوری قفقاز جنوبی به دلایل متعدد که توضیح آن در این مقال نمی گنجد تمایل چندانی به مناسبات گسترده تر و در حوزه های بیشتر با ایران ندارند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (505 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (201 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (62 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (62 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (49 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌