منطقه حفاظت شده لیسار از جاذبه های گردشگری تالش در شمال شهرستان است و سیمایی متشکل از ساحل، اراضی جلگهای و کوهستانی دارد. از گونههای شاخص گیاهی منطقه میتوان به شیردار، راش، ممرز، پلت، افرا، لرگ، توسکا، شب خسب، صنوبر و … درختچههای انار وحشی، گوجه جنگلی و تمشک، لیلکی و گونههای علفی همیشک، شبدر، گزنه، نی، لویی و… اشاره کرد. جنگلهای منطقه از نوع جنگلهای پهن برگ هیرکانی هستند. منطقه طیف وسیعی از جانوران شامل پستاندارنی چون مرال، شوکا، خرس، پلنگ، گربه وحشی، سیاهگوش، کل و بز، قوچ و میش، گرگ، روباه و پرندگانی چون کبک، کبک دری، انواع شکاریان و … را در خود جای میدهند.
در بین بهترین جاذبه های طبیعی گیلان همیشه نام منطقه حفاظت شده لیسار تالش به چشم می خورد، طبیعت بکر تالش خود از یک سو، ییلاق سوباتان از سویی دیگر و این مکان خارق العاده با گونه های نادر گیاهی همچون گزنه، توسکا، انار وحشی، تمشک و شبدر در کنار گونه های کمیاب جانوری از قبیل پلنگ، گوزن قرمز، خرس، شوکا و گرگ به پاتوق علاقه مندان به طبیعت گردی تبدیل کرده است، گرچه ورود به بیشتر مناطق منطقه حفاظت شده لیسار آزاد نیست .
لیسار را با قلعه تاریخی صلصال که متعلق به دوران سلجوقیان است، میشناسند. این نماد تاریخی در سال 1382 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و قدمت آن به هزار سال میرسد. این شهر باستانی در طول تاریخ همواره صحنهی مقاومت و ارتباط مستقیم با سربازان خارجی بوده است. در حال حاضر نیز اغلب مردمان بومی شهر به کار کشاورزی و ماهیگیری مشغولند و مهماننوازی در خونشان است!
مناطق جلگهای لیسار زمینهای بسیار حاصلخیزی دارند. برای همین هم محصولات کشاورزی این منطقه حرف ندارد. باغداری و پرورش زنبور عسل نیز از دیگر مشاغل مردمان لیسار است که به سفرههایشان رونق میبخشد. محصولاتی مثل برنج، گردو و مرکباتی مثل پرتقال و ازگیل را میتوانید از بازارهای محلی لیسار خریداری کنید. علاوه بر این، مشاغل حوزه دامپروری نیز در روستاهای این منطقه وجود دارد. لبنیاتی مثل کشک، پنیر و کره را در فصول مختلف سال از دامداران این خطه میتوان تهیه کرد.
به طور کلی آب رودخانهی لیسار، باد خنک ییلاق و گرمای مرطوب دریا، فضای بسیار مطلوبی را برای دامداری و کشاورزی بهوجود آوردهاند.
اما نزدیکی به دریا، وسوسه ماهیگیری را نیز در سر مردم شهر انداخته است و شماری از مردمان این منطقه به صیادی مشغولند. ساخت و فروش سوغات و صنایع دستی لیسار نیز از دیگر کانالهای اقتصادی شهر محسوب میشود.
لیسار از یک طرف به دریای خزر و از طرف دیگر به کوهستان میرسد. به همین خاطر خنکی کوهپایه و رطوبت دریا را باهم دارد. از سوی دیگر کوهستان همانند سدی بزرگ مانع انتقال رطوبت به شهرهای دیگری همچون اردبیل میشود و این رطوبت به ناچار به شکل باران بر سر شهر فرو میریزد!
از شمال: از دریاچه (نئور) بسوی شرق در امتداد جاده مالرو (پس از گذشتن از میدان کوچک و میدان بزرگ) – قرق – چای – کمری – موسی چول (معدن مس) چوبند – لیلکه تا زنگوله و سپس از سمت شمال رودخانه خطبه سرا بسوی شرق پس از عبور از سلرزان – یووا بتن بوئینه کلات و از کلات در امتداد طرف جنوبی رودخانه خطبه سرا پس از عبور از کشاور سوست، لی لکی چمل، آیرا بوجاق تا اتصال این یال با رودخانه لیسار و سپس در امتداد یال سیلاه جعفر – سیل ونه – نوسندان – داوان (باغ پیشوائی) منتهی به جاده آسفالت هشپر – آستارا در روستای قلعه بین و از آریه قلعه بین در ادامه جاده جیپ رو قلعه بین به ساحل تاباغ درختی (ایستگاه لوله گاز) و سپس از حد غربی باغات و زمینهای کشاورزی شخصی تا مصب رودخانه سیدلر است.
از شرق: از ابتدای رودخانه سید لر از شمال به سمت جنوب در امتداد دریای خزر پس از گذشتن از مصب رودخانههای امیر بیگلو و قلعه بین و سیاهوئی مشهور به قوزک تا انتهای اراضی جنگلی آقا عمارت (حد ساحلی منطقه حدود 6 کیلومتر میباشد).
از جنوب: از شروع اراضی جنگلی آقا عمارت بطرف غرب در راستای اراضی جنگلی مسکو – کرد محله منتهی به جاده آسفالته هشپر – آستارا (حد فاصل اراضی زراعتی با اراضی جنگلی) از جاده هشپر بسمت غرب پس از گذشتن از دیزگاه محله – شفقت محله پی سرا – ترک محله و حد جنوبی استخر جوکندان – در راستای جاده مالرو ییلاقی جوکندان واقع در یال جوکندان به بسک و همازیا دو راهی – نارنجا چول – لجن گودندی – رازدوی مانه بیجار – رودخانه کلی – کلا – چیلا کاکوری – رشکجی (بلندترین یال جنگلی) دشتی تنگستر برون پائین – تنگسر برون بالا – سینازیا – اسپوساتی – کلاسر (اراضی غیر جنگلی) – سقا چال – سوباتان – ییلاق بسک ده سر منتهی به قله کوه باغ داکل.
از غرب: از قله کوه باغ داکل به طرف شمال غربی در راستای خط الراس این کوه پس از عبور از کاروانسرا و قطع جاده داش بلاغ در خط الراس کوه چوپان پری الی قله کوه چوپان پری و سپس در امتداد خط الراس کوه فوق تا برخورد آن با جاده مالرل داش بلاغ – جیم لو و جاده جیپ رو داش باغ و سپس در راستای جاده جیپ رو داش بلاغ به سمت شمال تا سه راهی عباسآباد – نئور – داش بلاغ – در خط الراس کوه آق دولن و در راستای همین خط الراس تا قله کوه آق دولن و از این قله به طرف شمال شرقی در راستا و خط الراس منتهی به قریه عباسآباد نئور.
لیسار تابلوی سحرانگیز طبیعت است. جایی که مناظر طبیعی از دریا و جنگل گرفته تا ییلاق و کوهستان در آن خودنمایی میکنند. با آغاز بهار هوای این شهر و دیار رو به خنکی میرود و با آمدن تابستان گرمایی لذتبخش لیسار را فرامیگیرد. اما پاییز و زمستان باد و باران مهمان شهر هستند و حسابی سفرتان را تحت تاثیر قرار خواهند داد. از طرفی هر چه از دریا به سمت ییلاقات لیسار حرکت کنید، هوا سردتر میشود و برای سفرهای تابستانی ارتفاعات بسیار مناسب خواهند بود.
منطقه حفاطت شده لیسار در منطقه جوکندان از جاذبه های شهرستان تالش استان گیلان است. این منطقه، مجموعه ای از مناطق جنگلی، ساحلی، جلگه ای و کوهستانی است که از دریای خزر تا نزدیکی دریاچه نئور ادامه دارد. این منطقه دیدنی با یک مسیر چوبی بسیار زیبا به ساحل خزر متصل میشه و مناظر فوق العاده ای را ایجاد میکند. در گوشه گوشه این راه چوبی مردم در حال عکاسی و فیلمبرداری هستند و به خصوص در زمان غروب خورشید، واقعا دیدنی و متفاوت میشود.