هدف ویکی پدیا آفرینش و انتشار جهانی یک دانشنامهٔ آزاد به تمامی زبان های زندهٔ دنیاست. با رشد روزافزون این دانشنامه گردانندگان آن در بنیاد ویکی مدیا چندین پروژهٔ مشابه دیگر همچون ویکی واژه، ویکی کتاب، ویکی گفتاورد، ویکی خبر، ویکی دانشگاه، ویکی سفر، ویکی داده و ویکی گونه را پدیدآوردند. ویکی پدیای فارسی دو سال پس از شروع پروژهٔ ویکی پدیای انگلیسی، در ۲۸ آذر ۱۳۸۲ (۱۹ دسامبر ۲۰۰۳) فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون در ردهٔ هجدهم ویکی پدیاها قرار دارد و بزرگترین دانشنامهٔ فارسی محسوب می شود.
شکل و حالت همکاری گروهی که در دانشنامه ویکی پدیا ایجاد شده را می توان بی سابقه دانست. اصول هوشمندانه ای که ویکی پدیا بر پایه آن ها بنا شده باعث شده است که این مجموعه از اطلاعات با پویایی دائمی به سوی تکمیل شدن و تکامل پیش برود. ویکی پدیا را می شود به مثابه انسان بزرگ و خردمند در نظر گرفت که سلول های پیکره اش از میلیون ها انسان فعال تشکیل یافته است.
ویکی پدیا به عنوان یک دانشنامه برخط هم زمان به بسیاری از زبان ها نوشته می شود و همکاران آن افرادی از سراسر جهان هستند و هر کسی می تواند به رشد آن کمک کند. این دانشنامه از زمان تولد تاکنون، رشد بسیار سریعی داشته و بزرگترین وبگاه دانشنامه ای با بیش از ۸۰ میلیون بازدیدکننده در ماه است و بیش از ۹۰٬۰۰۰ کاربر فعال دارد که بر روی بیش از ۱۸٬۰۰۰٬۰۰۰ مقاله به ۲۷۰ زبان کار می کنند.
در یک مقالهٔ تحقیقاتی منتشرشده در سال ۲۰۱۲ در پلاس وان، طاها یاسری و همکاران با بررسی میزان مشارکت کاربران در طول شبانه روز سهم مناطق جهان را در ویرایش چند نسخهٔ مختلف ویکی پدیا تخمین زدند. این بررسی ها نشان دادند برای مثال غالب مشارکت های انجام شده در ویکی پدیای فارسی از اروپا و آمریکای شمالی بوده است. یا مثلاً ۵۰٪ ویرایش های انجام شده از آمریکای شمالی در ویکی پدیای انگلیسی بوده اند و برای ویکی پدیای انگلیسی ساده این مقدار ۲۵٪ بوده است.