ایزدشهر شهری در غرب محمودآباد است که نزدیک به 30 کیلومتر تا شهر فاصله دارد. ایزدشهر یکی از قدیمی ترین مناطق مسکونی مرکز مازندران به حساب می آید که امروزه در میان گردشگران بسیار محبوب شده است. با ما همراه باشید تا در ادامه به معرفی جاذبه های گردشگری ایزدشهر بپردازیم.
وجه تسمیه و پیشینه ی تاریخی ايزدشهر
ازآنجایی که شهر ایزدشهر در گذشته ایزده نامید میشد، تاریخچه شهر را با نام ایزده خواهیم دید:
ايزده با توجه به این که در هم جواری دو روستای تاریخی هراز اهلم و ناتل ـ که از مراکز مهم حکومت ، حوادث و منازعات سیاسی نظامی بوده ـ قرار داشته بدون شک در تیر رس این منازعات بود . اما نامی از این آبادی در منابع تاريخی نیست . به نظر می رسد پیدایش این آبادی به سال های آغازین حکومت قاجار (1210 ه . ق ) می رسد.در زمان ناصر الدین شاه قریه ایزده تیول ابدی میرزا عبدالله یکی از کارمندان جزء دربار بوده است . از آنجا که سیستم حکومت در تاریخ ایران به صورت تیول داری بوده است می توان وضع ایزده را این چنین ترسیم کرد : شاه بلوک ناتل کنار یا تمامی محال نور یا کجور را به یک خان اجاره می داد و او می بایست طبق قاعده ی فرمان ، اجاره ی هر ساله را برای شاه می فرستاد. چون بين خوانين رقابت بود اگر درآمدی برای خان باقی می ماند دیگری حسد می برد و رقم بیشتر به شاه پیشنهاد می کرد . معمولاً اجاره ای سالیانه که تحت عنوان مالیات اخذ می گردید به قدری زیاد و با شدت وصول می شد که امکان رشد و ترقی برای زراع وجود نداشت . و قریب به اتفاق زارعان در فقر و تنگدستی روزگار سپری می کردند . افسانه های مردم ایزده ، مقر اصلی آبادی را جنگل های کتیا یا به روایتی بادکوبه امروزی می دانند . غالباً جهانگردان و حتی ناصرالدین شاه در سفرنامه های خود نام عزت ده را جغرافیایی او از ناصر الدین شاه و جهانگردان بیشتر است ، نام آبادی را با واژه مرسوم فعلی یعنی ایزده آورده که به تیول میرزا عبدالله خان در آمده است . درباره وجه تسمیه ی نام ایزده ، اظهار نظرهای مختلفی شده است . اغلب جهانگردان خارجی که از خطه ی شمال ایران گذر کردند ، ایزده را به خاطر داشتن امتداد زیاد روستا و تپه های شنی مورد توجه قرار دادند و نام آن را ایزده یا عزت ده نوشته اند .
ایزده از دو قسمت تشکیل شده است شرق ایزده بازارسر و سادات محله و قسنت غربی ایزده ساروج محله نام دارد. چند سال قبل در جلسه ای در تکیه ابوالفضلی ، ایزده مرحوم شیخ محمد توکلی پیشنهاد کرد نام ساروج محله سراج محله باشد یعنی محل چراغ.
دیدنی های ایزدشهر
شهر ایزدشهر، دارای سه شهرک محبوب است که بهترین شهرک های برای اجاره ویلا ساحلی در ایزدشهر بوده و در این شهرک ها، ویلاهایی هم وجود دارد که دارای ساحل اختصاصی نیز هستند.از سمت غرب که شروع کنیم، به شهرک ساحلی ایزدشهر می رسیم. یکی از بزرگترین شهرک های شهر که نزدیک به 378هزار متر مربع مساحت داشته و در این شهرک، بیش از 400 ویلا و تعداد 5 بلوک آپارتمانی وجود دارد. با ما همراه باشید تا در ادامه به معرفی جاذبه های گردشگری ایزدشهر بپردازیم.
آب بندان ایزدشهر
آب بندان ها یا تالاب هایی که در فصول پاییز و زمستان پذیرای پرندگان مهاجر بوده، در شمال ایران بسیار قابل مشاهده هستند. دو آب بندان در روستای ایزده و امیرآباد ایزدشهر وجود دارند که بسیار معروف و دیدنی هستند. بازدیدکنندگان می توانند برای ثبت لحظات بکر و زیبا به دیدن این آب بندان ها بروند و از صدای دلنشین پرندگان آن ها نهایت لذت را ببرند.
جاده و پارک جنگلی ایزدشهر
پارک جنگلی ایزدشهر از جمله بزرگ ترین پارک های جنگلی استان مازندران به شمار می آید که نزدیک به ۱۵ هزار هکتار زمین را به خود اختصاص داده است. جاده پارک جنگلی ایزدشهر یکی از قشنگ ترین جاده هایی است که به منطقه چمستان منتهی می شود. این پارک جنگلی دارای امکانات رفاهی مانند زمین های بازی کودکان، سرویس های بهداشتی، آلاچیق های بسیار برای خانواده ها و مواردی دیگر است. برخلاف گذشته؛ امروزه چمستان از امنیت مناسبی برخوردار بوده و بسیاری از افراد در این منطقه اقدام به خرید ویلا و زمین های شالی می کنند.
رستوران چیپوتله ایزدشهر
رستوران چیپوتله از معروف ترین و شلوغ ترین رستوران های ایزدشهر شمال محسوب می شود. این رستوران در شهرهای دیگر مانند تهران نیز دارای شعبه است و به دلیل سرو غذاهای لذیذ و بسیار خوش طعم، کیفیت بالا، حجم و قیمت های بسیار مناسب طرفداران بسیاری را به خود جذب کرده است. این رستوران در منطقه رستم رود ایزدشهر، روبروی شهرک مخابرات واقع شده است.
امامزاده قاسم (ع)
یکی دیگر از مناطق دیدنی و تاریخی ایزدشهر که بسیار قدیمی است، امامزادهامامزاده قاسم که تنها امامزاده ایزدشهر می باشد، در محوطه بیرونی این امامزاده یک سقاخانه (سقانفار) به همراه دو درخت نارنج قدیمی وجود دارد. این ساختمان دارای یک در چوبی بزرگ می باشد که فضای بیرونی امامزاده قاسم را تشکیل داده اند. اما گفتنی است که تمام آن ها در سال های خیر مورد تخریب قرار گرفته اند. همانطور که گفته شد، از محوطه بیرونی این مکان به عنوان قبرستان عمومی استفاده می شود. اما ناگفته نماند که یک درخت اوجای بسیار قدیمی که قدمت آن به عمر این امامزاده باز میگردد در وسط این امامزاده قرار دارد. قاسم (ع) است. برای دسترسی به امامزاده قاسم باید در جاده ایزدشهر به محمودآباد، وارد خیابان ایزده شده که قبل از میدان قابل مشاهده است. علاوه بر مقبره امامزاده قاسم (ع)، قبر تعدادی از شهدای ایثارگر ایزدشهر نیز در آنجا وجود دارد.
امامزاده قاسم ایزدشهر در فضای داخلی خود دارای یک ضریح برای زیارت می باشد و همچنین همانند دیگر زیارتگاه ها این فضا به دو بخش برای آقایان و بانوان جداسازی شده است. همچنین این امامزاده مانند دیگر زیارتگاه ها، زیارت نامه ای دارد که اغلب زائرین هنگامی که به زیارت این مکان متبرکه می روند، زیارت نامه را نیز می خوانند. ناگفته نماند که اهالی این روستا مراسم های مذهبی خود را در این امامزاده برگزار می کنند.
قبرستان شهر آقا
شهر آقا روستای تاریخی و با ارزش در ایزدشهر است که مابین بازار سر و ساروج محله واقع شده است. در گذشته های دور، بومی ها در این منطقه فانوس های بسیاری روشن می کردند و صدها درخت انجیر و شمشاد در روستا وجود داشت اما امروزه، تمامی این درخت ها از بین رفته اند و تنها جای با ارزش شهر آقا، قبرستانش است که از بزرگترین قبرستان های ایزدشهر به حساب می آید.
موزه گالری دیدی
یکی از مهم ترین دلایل محبوبیت ایزدشهر در میان مردم، موزه گالری دیدی است. موزه ای بسیار جذاب و دیدنی که در کل استان مازندران، منحصر به فرد می باشد.
عشق به هنر و فرهنگ باعث شد تا علی توسلی، چندین سال شروع به جمع آوری و خرید آثار هنرمندان معاصر کرده و در سال 1395، با بودجه ای 300 میلیارد تومانی یکی از بی نظیرترین موزه های ایران را در ایزدشهر بسازد تا این آثار را در معرض نمایش قرار دهد. موزه گالری دیدی در مجتمع دیدی قرار دارد که این مجتمع دارای پارکینگ اختصاصی بوده و گردشگران می بایست برای ورود به مجموعه، هزینه ورودی را پرداخت کنند. همچنین در مجموعه دیدی، چندین رستوران و کافی شاپ نیز وجود دارد که از نظر کیفیت و قیمت مناسب هستند.اما می رسیم به جذاب ترین بخش مجموعه، موزه گالری دیدی. معماری موزه گالری دیدی الهام گرفته از موزه لوور پاریس است که بسیار جذاب می باشد. وقتی وارد موزه گالری می شوید، با هزاران اثر هنری روبرو خواهید شد که از این میان، تعداد 150 اثر به صورت مجسمه، 600 اثر به صورت تابلو و 800 اثر هنری دیگر می باشد.
بازدید از تمام آثار هنری مجموعه چندین ساعت زمان می برد اما جالب است بدانید در بخشی از موزه گالری دیدی، آثار جذابی وجود دارد که به فروش می رسند و می توانید برخی را همانجا به صورت نقد خریداری کرده و برای برخی هم می بایست در مزایده های مشخص شده شرکت کنید.
حمام های قدیمی میرزا آقا خانی
در زمان میرزا آقاخان نوری (صدرالعظم ناصرالدین شاه ) حمام های خزانه ای ایزده ( بازارسر و سراج محله ) بنا گردید و مردم تشویق شدند در آب گرم خود را بشویند تا میزان ابتلا به بیماری کمتر باشد . کندن چاه آجری در سواحل مازندران مخصوصاً نوردر همین زمان مرسوم گردید. مردم یاد گرفتند که چگونه چاه بکنند و با خلنگ یا طناب و سطل ، آب بیرون بیاورند و بخورند. برای کندن چاه محوطه ای را به شکل قیف می کندند تا به آب برسند ، به آب می رسیدند دیوار چینی می کردند و بالا می آوردند و بعد دور دیوار را با همان خاک پرمی کردند.
بهترین زمان سفر به ایزدشهر
بهترین زمان سفر به ایزدشهر مازندران و لذت دیدن جاذبه های دیدنی ایزدشهر، از نظر آب و هوایی فصول بهار و پاییز است. از آنجایی که تابستان های مازندران بسیار شرجی است و زمستان های بسیار سردی نیز دارد، فصل تابستان و زمستان زمان خوبی برای سفر به شهرهای مازندران محسوب نمی شوند؛ چراکه گرما یا سرمای هوا ممکن است ناخوشایند یا آزاردهنده باشد و مشکلاتی مانند آفتاب سوختگی، سرماخوردگی و مواردی دیگر را به همراه داشته باشد. به طور کلی نیمه دوم فروردین تا خرداد و ماه های مهر و اوایل آبان بهترین زمان سفر به ایزدشهر شمال است.