ایران به عنوان کشوری 4 فصل با داشتن آب و هوای متنوع، مناظر طبیعی فوق العاده، اماکن تاریخی فراوان، تنوع گونه های گیاهی و جانوری و بسیاری ویژگی های منحصر بفرد دیگر، علاوه بر اینکه ایرانیان را برای سفر به نقاط مختلف خود ترغیب می کند، همواره مقصد گردشگران خارجی نیز بوده است. یکی از مناطقی که با زیبایی بی نظیرش دل بازدیدکنندگان خود را برده، شهر ساحلی و زیبای لیسار است که در شمال ایران قرار دارد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با منطقه ی لیسار و موضوعات مرتبط با آن نظیر موقعیت جغرافیایی لیسار، زیبایی ها و ویژگی های لیسار آشنا کرده و توضیحاتی را در این زمینه ارائه دهیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
شهر لیسار
شهر لیسار از شهرهای بسیار زیبا و دیدنی شمال ایران به شمار می رود، این شهر با جمعیتی بالغ بر 4 هزار نفر از مناطق ساحلی و تاریخی شمال کشور است که مردم آن به زبان تالشی و ترکی آذربایجانی صحبت می کنند. برای نامگذاری لیسار روایات متعددی وجود دارد ولی معتبرترین آن این است که در زبان تالشی به درخت نارون لی گفته می شود، وجود درختان نارون فراوان در لیسار یکی از دلایل نامگذاری این شهر به این نام می باشد. در لیسار باغ های فراوان میوه، شالیزارهای برنج و دشت های پر گل بسیاری وجود دارد اما عمده ی شهرت آن بخاطر وجود قلعه ی تاریخی و شگفت انگیز صلصال است که با قدمت زیادش همچون نگینی در قلب این شهر می درخشد.
موقعیت جغرافیایی لیسار
شهر لیسار شهری ساحلی در استان گیلان و از توابع شهرستان تالش است که در مسیر ترانزیتی تهران، رشت، آستارا واقع شده وبه عنوان مرکز بخش گرگانرود شناخته می شود. قرار گرفتن در این مسیر ترانزیتی، برخورداری از ویژگی های طبیعی و داشتن آثار تاریخی سبب شده که لیسار از اهمیت ویژه ای در استان گیلان برخوردار باشد. لیسار از تهران نزدیک به 441 کیلومتر فاصله دارد و از رشت، اردبیل و آستارا قابل دسترسی است.
این شهر بر سر راه ترانزیت تهران – رشت – آستارا قرار داشته و به واسطه قلعه تاریخی صلصال شهرت دارد. فاصله این شهر از تهران در حدود ۴۴۱ کیلومتر می باشد همچنین فاصله این شهر تا رشت 121 کیلومتر می باشد.
جاذبه های شهر ليسار
شهر ليسار به دليل حضور قلعه تاريخی سلسال و به دليل واقع شدن در ميان شاليزارهای برنج و باغ های گيلاس و نزديکی به دريای خزر، دارای آب و هوای خاص با قابليت بالای جذب گردشگر است. ساکنین لیسار به زبان تالشی صحبت می کنند و بعضی وجه تسمیه این شهر را که در ریشه در همین زبان تالشی دارد، به دلیل وجود درختان “نارون” در آن می دانند. نارون در زبان تالشی “لی” گفته می شود و شاید نام “لیسار” از وجود فراوان این درختان باشد.لیسار با ویژگی های منحصر بفردی که دارد ، مکان مناسبی برای حضور میهمانان نوروزی بوده و در این راستا شهرداری آماده خدمت رسانی و ارائه سایر امکانات به میهمانان و مسافران است.
ییلاق سوباتان
ییلاق سوباتان از سرسبزترین و زیباترین ییلاق های کشور است که در ۲۲ کیلومتری شهر لیسار از توابع تالش و در ۳۶ کیلومتری شمال غرب تالش قرار دارد. اطراف این ییلاق را طبیعتی زیبا و چشم نواز احاطه کرده است به طوری که در شرق آن جنگل های تالش، در غرب، ییلاق های اردبیل و در شمال، رودخانه لیسار قرار دارد.
این ییلاق چنان طبیعت زیبا و بکری دارد که محال است حتی یک بار نخواهید به آن سفر کنید. از یک سو جنگل های تالش در شرق، آن را احاطه کرده و از سویی دیگر ییلاقات اردبیل در غرب، از سمت شمال هم، سوباتان به رودخانه لیسار منتهی می شود.وجود چشمه های متعدد و گوارا که گویا وجه تسمیه ییلاق سوباتان هم به دلیل فراوانی آب و چشمه در آن است، به زیبایی چشم اندازهای طبیعی آن می افزاید.
این ییلاق مخصوص اهالی لیسار است که فصل بهار، تابستان و اوایل پاییز را در آن سپری می کنند اما با فرا رسیدن زمستان تقریبا زندگی در آن غیر ممکن می شود. قرار داشتن ییلاق سوباتان در ارتفاع ۱۹۰۰ تا ۲۵۰۰ متری از سطح دریا و سوز و سرمای شدید زمستانه باعث شده که اهالی دامدار منطقه زمستان خود را در کناره های دریای خزر و شهر لیسار سپری کنند.
دیدنی های این منطقه شامل چشمه باتمان بلاق، منطقه باستانی غار گنجخانه، آبشار ورزان، دریاچه نئور، آبشار ماهار، گودال های سنگی، دشت گل های شقایق، دره های سرسبز و زیبا، موزه مردم شناسی عشایر، بازارچه سنتی سوباتان، پارک طبیعی و جنگلی آلچالق، زمین اسب دوانی و … می باشد. تورهای زیادی در ایران برای بردن علاقمندان به این محل وجود دارد که می توانید با آن ها خود را به این منطقه بکر ایران برسانید و از طبیعت و چشم اندازهای اطراف آن لذت ببرید.
ساحل مروارید لیسار
محیطی است سَرسبز و ساحلی که برای تفریح و تفرج گردشگران و علاقه مندان به ساحل مهیا شده است. طرح ساحلی مروارید، در منطقه ای به وسعت تقریبی ۱۰ هکتار ایجاد شده است. این طرح دارای امکاناتی از قبیل سکو در محل شنای بانوان ، دوش های آب سرد، رختکن و سرویس های بهداشتی و همچنین پلاژها، آلاچیق، برج نوری و راه اندازی مجموعه بازی های ساحلی و … می باشد که باعث جذب بیشتر گردشگر شده است.
قلعه صلصال
قلعه صلصال با قدمت هزار ساله یکی از قدیمی ترین آثار تاریخی استان به شمار می رود که در روستای قلعه دوش و در ارتفاع 80 متری از زمین و روی تپه ای در شهر لیسار واقع شده است.این قلعه با توجه به چشم انداز زیبای آن جلوه خاصی به منطقه و روستای قلعه دوش بخشیده و این اثر همچون نگینی در شهر لیسار قرار گرفته است.
قلعه صلصال به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و نزدیکی به دریای خزر دارای آب و هوای بسیار مطبوعی بوده و در اطراف آن چشمه ها و رودخانه های فراوانی جریان دارند که یکی از رودخانه های مهم آن رودخانه هره دشت (لیسار) و دیگری رودخانه خلیل جو یا قلعه بین است که رود هره دشت از ارتفاعات ۲۶۰۰ متری داش بلاغی تالش سرچشمه می گیرد. از چشمه های معروف این منطقه یکی چشمه حاج آقا بلاغی و دیگری آقا دابلاغی است که این چشمه در جنوب شرقی و در زیر قلعه واقع شده است.
چگونگی اقامت در لیسار
مسئولان شهر لیسار به دلیل توریست پذیر بودن آن امکانات بسیاری برای اقامت گردشگران در این شهر در نظر گرفته اند. اگر قصد داشته باشید در ساحل اقامت کنید می توانید به پلاژهای خانوادگی بسیاری که در قسمت های ساحلی شهر تعبیه شده اند بروید، ضمن اینکه در خود شهر نیز ویلاها و هتل های زیادی برای اقامت گردشگران وجود دارد. پس نگران کمبود امکانات نباشید و با آسودگی خاطر سفر به لیسار را تجربه کنید.