به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بسیاری از سرمایه گذاران که به بازار ارزهای دیجیتال وارد می شوند، قبلا ابزارهای مالی (سهام، آتی، انواع اوراق بهادار) را معامله نکرده اند ولی با این حال، اکثر آن ها اطلاعاتی در مورد بازار سهام دارند.
به طور کلی استفاده از دانش بازار سهام و بهره گیری از آن در بازار ارزهای دیجیتال کار هوشمندانه ای نیست.
در این مطلب قصد داریم که به بیان تفاوت ها و شباهت های سهام و ارزهای دیجیتال بپردازیم تا بتوانید به درک درستی از سرمایه گذاری و معامله گری در آنها دست پیدا کنید. پس در ادامه با ما همراه باشید.
ارزش دارایی
اول از همه، شباهت گریزناپذیر بین ارزهای دیجیتال و سهام این است که ارزش آنها براین اساس تعیین می شود که طرف مقابل معامله چقدر حاضر است بابت آن پول بپردازد. به طور مثال اگر قیمت یک سهم یا ارز دیجیتال در بازار 1 دلار باشد ولی فروشنده ای بخواهد آنرا با قیمت 10 دلار بفروشد، اگر شخصی حاضر شود بابت آن دارایی، 10 دلار را بپردازد، قیمت دارایی موردنظر همان 10 دلار خواهد بود.
بنابراین به طور کلی تنها چیزی که مهم است، مشتریان و فروشندگان هستند که مایل به فروش یا خرید در یک قیمت مشخص هستند یا خیر.
با این حال، تفاوت هایی هم در بخش ارزش گذاری وجود دارد و سهام برخلاف ارز دیجیتال براساس شیوه های مختلفی قیمت گذاری می شود. رایج ترین آن ها را در ادامه ذکر می کنیم.
مقایسه اجمالی
در ابتدا با جدول ساده ای به صورت خیلی خلاصه بازار ارزهای دیجیتال و بورس را مقایسه میکنیم و در ادامه مقاله به توضیح کامل موارد مطرح شده میپردازیم.
ویژگی | بورس | ارز های دیجیتال |
---|---|---|
میزان ریسک | متوسط | زیاد |
صف خرید و فروش | بسیار زیاد | وجود ندارد |
دو طرفه بودن | تقریبا ندارد | دارد |
اهرم یا لوریج | ندارد | دارد |
دامنه نوسان | بین ۳ تا ۵ درصد روزانه | نامحدود |
تریدینگ با ربات | خیلی نادر | رایج |
قانونی بودن | کاملا قانونی | مبهم |
محدودیت افتتاح حساب | محدودیت سن و مدرک | ندارد |
ساعت کاری | محدود | همیشه باز |
- قانون عرضه و تقاضا
عملکرد این دو بازار بر اساس میزان تقاضا تعیین می شود. این مسئله مستقیما به تعداد خریدارانی که یک ارز یا یک سهم را می خرند وابسته است. افزایش قیمت زمانی اتفاق می افتد که هر خریدار در بازه ی زمانی متفاوت حاضر باشد بیشتر از خریداران پیشین برای خرید یک سهم یا ارز پول بپردازند.
در شرایطی که کسی حاضر نیست در زمانی معین ، پولی بپردازد یا در بازار سهام افراد حاضر می شوند که مالکیت سهم خود را واگذار کنند، قیمت کاهش می یابد.
- ارزش گذاری مبتنی بر ایده
ارز دیجیتال بر اساس ایده ای که در وایت پیپر مربوط به آن نوشته شده است ارزش گذاری می شود و یک سهام بر مبنای کسب و کار متعلق به آن که هردو به نوعی به ماهیت ایده و میزان کاربرد پذیری آن در صنایع مختلف باز می گردند.
- قیمت گذاری بر اساس ارز های فیات
ابتدا باید عرض شود منظور از ارز های فیات یعنی پول های رسمی رایج مثل دلار، یورو و…
در حال حاضر هر دو بازار بر مبنای ارز های فیات نظیر دلار و یورو قیمت گذاری می شوند. اکثر سرمایه گذاران ارزش سهم یا ارزدیجیتال مورد نظر خود را بر اساس ارز های فیات اندازه می گیرند.
تفاوت های بازار بورس و بازار ارز دیجیتال
- عدم مالکیت
در هنگام سرمایه گذاری چه در بازار بورس و چه در بازار ارزهای دیجیتال در واقع روی ایده سرمایه گذاری می شود، ولی تفاوتی که در بازار سهام وجود دارد این است که با ارزشمند شدن سهام یک کمپانی، سرمایه گذار سهامدار آن کمپانی نخواهد شد.
- دامنه نوسان
در بورس ایران دامنه نوسان معمولا ۳ یا ۵ درصد است، اما در ارزهای دیجیتال چیزی به نام دامنه نوسان وجود ندارد. بازار ارز های دیجیتال تقریبا ۱۰ برابر سریع تر از بازار بورس عمل می کند و همه چیز را تحت تاثیر خود قرار می دهد. قیمت ها با سرعت بیشتری افزایش و کاهش می یابند و میزان نوسان آنها نسبت به بازار های دیگر خیلی بیشتر است .
- رانت و سفته بازی
در بازار های بورس معمولا رانت حرف اول را میزند! مثلا شما میدانید شرکت ایکس قرار است شعبه جدیدش را به زودی افتتاح کند؛ شما با تمام سرمایه خود سهام این شرکت را میخرید و بعد از افتتاح با سود بالا آنرا میفروشید. طبیعتا تمام شرایط برای سفته بازی آزاد است.
اما در دنیای ارزهای دیجیتال رانت و سفته بازی تقریبا کمتر دیده میشود. دلیل آن هم بین المللی بودن بازار و عدم کنترل دولت ها و شرکت ها بر ارزهای دیجیتال است.
- شرایط ثبت نام
در بورس ایران شما برای دریافت کد بورسی خود باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشید و دارای حداقل مدرک دیپلم باشید. حال آنکه جهت عضویت در صرافی های مشهوری مثل بایننس فقط به یک ایمیل نیاز دارید!
- گزارش عملکرد
رشد بازار های ارز دیجیتال چندین برابر بورس رسمی کشور هاست. مثلا در سال ۲۰۱۷ بورس زیمباوه با ۱۲۰ درصد رشد بهترین عملکرد را در بین بازار سهام داشته است، این در شرایطی است که در همان سال ارزدیجیتالی به نام ریپل ۲۸۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است.
- کمبود رقابت
در نهایت از آنجایی که ورود رقبای جدید به بازار ارز های دیجیتال بسیار آسان تر است، احتمال از دور خارج شدن ارز های قدیمی نسبت به کمپانی های قدیمی بسیار بیشتر است. در حقیقت ، توجیهی برای حضور صدها ارز دیجیتال در صحنه ی رقابت وجود ندارد.
- ریسک
بازار ارزهای دیجیتال به همان میزان که سود فراوانی نسیب سرمایه گذاران می کند از ریسک بالاتری هم برخوردار است.
از آنجا که معاملات ارزهای دیجیتال به طور شبانه روزی انجام می گیرد ممکن است دربازه کوتاهی نوسان های شدیدی رخ بدهد. مثلا در دسامبر ۲۰۱۷ قیمت بیت کوین از ۲۰۰۰۰ دلار فراتر رفت اما در مارس ۲۰۱۸ به ۸۵۰۰ دلار سقوط کرد. با توجه به اینکه نرخ مصوبی برای ارزهای دیجیتال وجود ندارد ریسک سرمایه گذاری در ارز های دیجیتال بیشتر است.
- ساعت کار
بورس کشورهای مختلف ساعات کاری مشخصی دارد. ذر ایران ساعت رسمی بورس ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر روزهای کاری است و پنجشنبه ها تعطیل است. اما در ارزهای دیجیتال ساعت کاری خاصی وجود ندارد و صرافی ها به صورت ۲۴ ساعت کل هفته قابل معامله هستند.
- تاثیر اخبار و تحلیل ها
در بازار های بورس بیش از هرچیز اخبار و حوادث آن شرکت موثر هستند. درست برعکس ارزهای دیجیتال که بیشتر از تحلیل های فاندامنتال با تحلیل های تکنیکال سرپنجه میزنند.
شما در بورس باید بیشتر از علم تکنیکال، اخبار ببینید، در شبکه های اجتماعی به دنبال سهام شرکت مورد نظر باشید و با هم سرمایه گذارانتان مشورت کنید.
اما در بازار ارز های دیجیتال باید علم تحلیل تکنیکال را بیاموزید و با منطق آینده روند قیمتی یک سهم را پیشبینی کنید.
به شما توصیه میکنیم تازه ترین تحلیل های تکنیکال ارزهای دیجیتال را هر روز از سایت و شبکه های اجتماعی میهن سیگنال دنبال کنید.
- دستکاری در قیمت
بازار بیت کوین برخلاف بازار سهام بسیار مستعد دست کاری است مثلا زمانی که تعداد زیادی از تریدرها بر سر خرید و فروش یک توکن همکاری کنند می توانند نوسان بسیاری در بازار به وجود آورند و در برخی موارد گزارشاتی مبنی از معاملات جعلی در برخی از صرافی ها گزارش شده است که این آمار کذب باعث به اشتباه افتادن برخی از سرمایه گذران تازه وارد می شود.
بنابراین اگر کسی قصد ورود به این بازار را دارد باید خود را برای چنین نوساناتی آماده کند .
در بازار بورس در برخی موارد ثبت سفارشات کاذب و یا انتشار اخبار غلط در شبکه های اجتماعی صورت می گیرد که باعث اشتباه بسیاری از سرمایه گذاران می شود. با وجود دست کاری در بازار بورس، میزان این دستکاری در فضای کریپتو بیشتر است.
- قانون گذاری و ممنوعیت تبلیغات
چیزی که کاملا واضح است این است که کریپتو هنوز هم با مشکلات خود که قانون گذاری در رأس آن است دست وپنجه نرم می کند. مثلا هر زمان که تعدادی از دولت ها خرید و فروش ارزهای دیجیتال و یا ICOها را در کشور خود ممنوع اعلام می کنند، قیمت ها کاهش می یابند یا همچنین زمانی که فیس بوک و گوگل تبلیغات مربوط به ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کردند، نقدینگی در بازار کاهش یافته و بازار به لحاظ حجم معاملات به طور قابل توجهی کوچک تر شد.
چنانچه قصد سرمایه گذاری در ارز دیجیتال را دارید برا جلوگیری از ضرر حتی المقدور می بایست اخبار را دنبال کرده و اطلاعات خود را به روز کنید.
اگر قصد تریدینگ دارید اولین قدم شناخت بهترین زمان برای خرید و فروش است.
شاید با از دست دادن یک فرصت از مقداری سود جا بمانید، اما قطعا سرمایه خود را حفظ کرده اید.
در دنیای ارزهای دیجیتال به دلیل باز بودن محدوده نوسان بسیار حیاتی است که بالاترین قیمت یک توکن را تحلیل کنید و با اطمینان دست به فروش بزنید.
همیشه یادتان باشد زمان صحیح خرید و فروش مهمترین چالشی است که حتی تریدینگ های حرفه هم با آن دست و پنجه نرم میکنند.
یکی ازمهم ترین نکات متفاوت ارزهای دیجیتال، دوطرفه بودن معاملات است، به این معنی که با ضرر کردن یک سهم میتوان سود کرد! برای اطلاعات بیشتر به این صفحه مراجعه نمایید.
قبل از ورود به بورس بخوانید
در بازار بورس شما باید به فاکتور های زیادی توجه کنید، مثلا با بالارفتن قیمت دلار و ارز های دیگر، شاخص بورس هم دستخوش تغییرات میشود.
یا مثلا افشای اطلاعات مهم و حیاتی از قبیل افزایش قیمت محصولات یک شرکت میتواند آینده آن سهم را متحول کند. همواره باید آنلاین باشید و از سهامتان محافظت کنید. شاید اظهار نظر یک شخصیت سیاسی و یا راه افتادن یک جنگ خارجی بتواند یک سهم را از سودآوری به زیان انباشته برساند!
در برخی بازار های بورس جهانی معاملات دوطرفه وجود دارد، اما در بازار ایران با توجه به حبابی بالا بودن برخی از سهام شرکت های ورشکسته، امکان سود کردن از پایین آمدن قیمت وجود ندارد.
اگر این امکان وجود داشت عده زیادی با قرارداد بستن بر سر پایین آمدن باعث ورشکستگی بیشتر آن شرکت میشدند. هر چند به اسم این قابلیت معاملات دو طرفه به بورس ایران افزوده شده اما با ورود به کارگزاری ها نمیتوانید این قابلیت را مشاهده کنید.
همچنین در بورس ایران شاهد صف خرید و فروش هستیم که باعث می شود یک سهم در یک قیمت خریدار و فروشنده نداشته باشد که این عیب بزرگی برای بازار سهام به شمار می رود و از قابلیت نقد شوندگی سهم کم میکند.
سوالات متداول
برای شروع ورود به بازار های مالی بورس بهتر است یا ارز دیجیتال؟
پاسخ این سوال برای هر کس منحصر به فرد است. اگر حاضرید برای سود بیشتر ریسک کنید ارزهای دیجیتال گزینه مناسبی خواهند بود و اگر به دنبال راه های قانونی در بازار های مالی هستید، بورس ریسک کمتری خواهد داشت.
مزایای بورس بیشتر است یا ارز دیجیتال؟
بورس بستری امن برای سرمایه گذاری است و نظارت ها بیشتر است، اما در ارزهای دیجیتال دامنه نوسان باز است و دولت و یا شرکتی داده ها را کنترل نمیکند. همچنین در ارزهای دیجیتال قابلیت هایی مثل بازار دوطرفه و اهرم وجود دارد که در بورس ایران وجود ندارد.
معایب بورس بیشتر است یا ارز دیجیتال؟
شاید اصلی ترین عیب بورس را بتوان تاثیر گذاری بیش از حد اخبار داخلی ، دامنه نوسان کم و محدودیت کف سفارشات اشاره کرد. در ارزهای دیجیتال تحلیل ها گاهی کم اعتبار میشوند و گاهی نبود دامنه نوسان باعث بیش از حد متضرر شدن سرمایه گذار می شود.
بورس تخصصی تر است یا ارز های دیجیتال؟
قطعا معامله در بورس آسان تر است. ارز های دیجیتال با توجه به تازگی و قابلیت های متعددی که دارد برای تازه واردان کمی گیج کننده خواهد بود.
برای شروع از کجا شروع کنم؟
برای ورود به دنیای بورس باید ابتدا کد سجام بگیرید و سپس کد بورسی گرفته و شروع به معاملات کنید. در دنیای ارزهای دیجیتال شما باید ابتدا درک درستی از فناوری های بلاکچین، بیتکوین ، کیف پول های ارزدیجیتال و مفاهیم اساسی داشته باشید و سپس به تریدینگ بپردازید.