ساعدنیوز
ساعدنیوز

تازه ترین بررسی اسنادی درباره بحران نفت و کودتا در ایران

  دوشنبه، 25 مرداد 1400   زمان مطالعه 12 دقیقه
ُمحمد ابراهیم فتاحی : تازه ترین بررسی اسنادی درباره بحران نفت و کودتا در ایران
کودتای آمریکایی-انگلیسی 28 مرداد 1332 در واقع ترور دموکراسی و نابود کردن آرمان های نوطلبانه در ایران بود. محمد ابراهیم فتاحی مترجم و محقق نام آشنا که کتاب های متعددی در این زمینه منتشر کرده است، به مناسبت سالگرد این کودتای سیاه، یادداشتی اختصاصی را درباره جدیدترین کتاب خود که به زودی منتشر خواهد شد برای ساعد نیوز ارسال کرده است.

جدید ترین بررسی اسنادی در باره بحران نفت و کودتای 28 مرداد سال 1332 در تیرماه سال جاری (1400 شمسی) توسط دکتر یرواند آبراهامیان به زبان انگلیسی منتشر شد. همزمان با انتشار این اثر برگردان فارسی آن نیز از روی متن انگلیسی ای که چند ماه قبل برای من ارسال شده بود، آماده شده و بزودی توسط نشر نی به بازار عرضه خواهد شد. آبراهامیان برای خوانندگان فارسی زبان نویسنده نام آشنایی است و آثار مختلف او درباره تاریخ معاصر ایران با استقبال کم نظیری روبرو شده است. این بار نیز نویسنده بر اساس الگوی تاریخنگاری خاص خود و ویژگی‏های مشترک آثارش که عموماً از منابع در دسترس زمان خود یعنی خاطرات، نامه‏ ها، آرشیوهای شخصی، روزنامه‏ ها و همچنین گزارش‏های هیئت‏های دپیلماتیک به ‏ویژه اسناد وزارت خارجه بریتانیا و در مواردی آمریکا استنتاج می شود، اثری پرسش برانگیز را درباره یکی از مهمترین رویداد های تاثیرگذار در تاریخ ایران معاصر یعنی مسئله نفت و کودتای 28 مرداد، تالیف کرده است.

تصویر

به نظر می رسد، شکل بندی این اثر از نظر نویسنده بر مبنای همان فرضیاتی است که پیشتر در بررسی اسناد کودتا در کتابی با همین عنوان منتشر گردید. تفاوت اصلی این اثر با کتاب " کودتا" در دو نکته اساسی است: نخست استفاده از آرشیو اسنادی که تاکنون محرمانه و دور از دسترس بوده اند و دوم، تحلیل جریان جدیدی در باره کودتا موسوم به "تاریخ نگاری تجدید نظر طلب". به باور نویسنده، این جریانِ تازه تلاش دارد تا عوامل دیگری را در این رویداد وارد نماید، اما اسناد نشان میدهد که نقش آمریکا و انگلستان در کودتا و اثرات دیرپای آن، به ویژه مشروعیت زدایی حکومت ایران، کاملاً روشن است، تا حدی که سایر عوامل را نیز سخت تحت الشعاع خود قراد داده است.

آقای آبراهامیان انتشار اسناد اخیر دولت ایالات متحده آمریکا دربارهٔ ایران در دورهٔ مصدق را انگیزه اصلی تألیف این کتاب می داند. وزارت خارجهٔ آمریکا این اسناد را درآبان 1396، یعنی سال ها پس از به پایان رسیدن مهلت قانونی سی ساله منتشر کرد:

"بریتانیا حتی تا اوایل سال 1357 در پی گرفتن تضمین از ایالات متحده آمریکا بود که چنین اسنادی پای این کشور را در"سقوط مصدق" به میان نکشد. در آن تاریخ، بریتانیا هشدار داد که «اوضاع کنونی فرصت مناسبی است تا افکار عمومی بار دیگر بر این فصل از تاریخ ایران تمرکز نمایند." مرور این اسناد جدید عملاً بر ادعاهای نویسنده در کتاب "کودتا" صحه گذاری کرده و موجب تقویت آن شده است.

تصویر

منابع جدید این کتاب به احتمال زیاد و تا حد زیادی پاسخ این پرسش های تاریخنگاران ایران معاصر را روشن خواهند کرد که آمریکا در مناقشهٔ نفتی تا چه حد همچون "واسطه ای امین و شریف" عمل کرده است؟ آیا در پی حل بحران نفتی بود؟ آیا دولت های آمریکا و انگلستان "مصالحه ای منصفانه" را به ایران پیشنهاد کردند؟ آیا سیاست های دولت های آیزنهاور و ترومن در قبال ایران متفاوت بود؟ نیروهای داخلی و خارجی هر یک تا چه اندازه در سرنگونی مصدق مؤثر بودند؟ اهمیت مشکلات اقتصادی در سرنگونی مصدق چه اندازه بود؟ و آیا ارتباط مستقیمی بین کودتا و انقلاب سال 1357 وجود دارد؟

تصویر

کتاب "کودتا" که در سال 1392 منتشر شد با بررسی اسناد وقت بر این باور است که بخش عمده ‏ای از خصومت آمریکا و ایران پس از انقلاب اسلامی سال 1357 تاکنون، ریشه در کودتای سال 1332 دارد. کودتایی که عملاً دولت مردمی مصدق را سرنگون و زمینۀ شکل‏ گیری حاکمیت استبدادی محمدرضا شاه پهلوی را فراهم کرد. کودتا نیز به نوبۀ خود در بحران نفتی بین ایران و انگلیس ریشه داشت و این موضوع جرقۀ اولیۀ بحران بین‏ المللی مشهوری بود که به مناقشه نفتی ایران و انگلیس معروف شد. به اعتقاد آبراهمیان، کودتای 28 مرداد نقطۀ عطف و لحظۀ تأثیرگذاری در تاریخ ایران معاصر به شمار می‏رود. به طوری که در فرهنگ سیاسی ایران آن‏قدر اهمیت یافته است که می‏توان حوادث ایران معاصر را به دوران پس و یا پیش از آن دسته‏ بندی کرد. کتاب کودتا از دو جنبه نگاه عمومی در آثار گذشته را به چالش کشیده است: نخست، این باور متعارف را که بریتانیا با حسن نیت وارد مذاکره شد، ایالات متحده آمریکا تلاش جدی برای ایفای نقش واسطه درست‏کار را انجام داد، و علت شکست مصدق در برقراری مصالحه هم سرسختی او بوده است.

تصویر

استدلال این کتاب این است که مصالحه اساساً دست‏ نیافتنی بود، زیرا پرسشی اساسی در کانون مناقشه قرار داشت: این‏که چه کسی کنترل صنعت نفت (اکتشاف، تولید، استخراج و صادرات) را بر عهده داشته باشد؟ از دیدگاه شرکت نفت، ملی ‏شدن به معنای از دست‏ رفتن کنترل غربی‏ها بود، امری که طی آن دوره غیرقابل‏ پذیرش بود. به باور نویسنده، اگر به مذاکرات واقعی که پشت درهای بسته انجام شد، به دقت توجه شود، آشکار خواهد شد که بریتانیا با برخورداری از حمایت آمریکایی‏ها همواره بر این موضع پافشاری می‏کرد که ایران نباید حق نظارت بر صنعت نفت خود را داشته باشد. دوم این‏که کتاب کودتا باور متعارف قرار دادن کودتا در چارچوب جنگ سرد را نیز به پرسش می‏گیرد و معتقد است که کمونیسم عاملی برای ترس بود که بریتانیا مایل بود از آن استفاده نماید. کتاب تلاش می‏کند تا موقعیت کودتا را به شکلی موثق در درون مناقشه بین امپریالیسم و ناسیونالیسم، بین جهان اول و سوم، بین شمال و جنوب، بین اقتصادهای صنعتی توسعه‏ یافته و اقتصادهای توسعه ‏نیافته و وابسته به صادرات مواد خام تعیین کند و معتقد است، در جریان کودتا عوامل متعددی دخیل بوده است. اما نقش اساسی را بازیگران خارجی برعهده داشت. به باور نویسنده همچنین مصدق نمایندۀ عقاید سکولار و ملی‏ گرایانه و منشأ خدمت بزرگی بود:

تصویر

"خدمت اصلی او البته ملی ‏کردن صنعت نفت بود. او ایران را مستقل می‏ خواست، نه یک‏ شبه مستعمرۀ بریتانیا. به همین دلیل من او را در زمرۀ مردان بزرگی چون ناصر، نهرو، سوکارنو، و تیتو قرار می‏دهم. او در پی تأمین منافع ملی ایران بود. مصدق قویاً معتقد به مشروطه، حقوق افراد و حاکمیت قانون بود. از مذهب برای دست‏یابی به اهداف سیاسی استفاده نکرد. با این‏که گرایشات مذهبی داشت، اما به‏ شدت هشیار بود که به مذهب متوسل نشود... او حتی سلطنت را مشروط به این ‏که زیر چتر قانون اساسی قرار گیرد می ‏پذیرفت. بدین ترتیب تلفیقی از اعتقاد به دموکراسی و جلوگیری از تداخل دین و سیاست از او چهره ‏ای متمایز ساخته است."

تصویر

اما جریان نوشته های تجدید نظر طلب دربارهٔ کودتا به عنوان یک طرز تفکر تازه، دومین موضوعی است که در اثر جدید به آن پرداخته شده است. در دههٔ گذشته ــ اغلب به مناسبت سالگرد کودتا ــ مقالات متعددی منتشر شدند. این مقالات با انتشار دو کتاب کامل تکمیل شدند: خاطرات اردشیر زاهدی و کتاب داریوش بایندر. تجدیدنظرطلبان عمدتاً بر اساس نوشته های این دو، حملات خود را بر دو موضوع معطوف کردند: یکی این که دربارهٔ نقش سیا به سود نیروهای داخلی و بومی بیش از حد مبالغه شده است؛ دوم این که این نیروهای داخلی نه ارتش بلکه "معترضان" سلطنت طلب به رهبری روحانیون بودند. تجدید نظر طلبان در تکوین و توسعهٔ تفسیر جدید خود، به شدت ــ اما به صورت گزینشی ــ بر دو دسته اسناد اخیراً از صورت محرمانه خارج شدهٔ سیا با عنوان "نبرد برای ایران"، و "زنده باد شاه!" تکیه دارند.

اما این اتکای گزینشی فقط در نگاه نخست مجاب کننده است. بر اساس این روایت، مصدق با امتناع "لجبازانه" از پذیرش پیشنهادهای منصفانهٔ "متعدد" موجب برانگیختن بریتانیا در اعمال تحریم اقتصادی مؤثر گردید. این تحریم به طور اجتناب ناپذیر به "فروپاشی" مالی جدی منجر شد که به نوبهٔ خود نارضایتی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را سخت تشدید نمود. به نوشتهٔ یکی از این افراد تجدید نظر طلب، «با سرایت فشارهای اقتصاد بدون نفت مصدق به توده های عادی مردم، اوضاع در جبههٔ داخلی به هم ریخت.» حامیان اصلی مصدق، روشنفکران و افراد متخصص و حرفه ای "ترک جبههٔ او را آغاز کردند." این امر مخالفان را تقویت کرده و عدم محبوبیت مصدق را افزایش داد. در این میان روحانیون این عدم محبوبیت را به سوی قیام ملی خودشان هدایت کردند. بنا بر تأکید یکی از سلطنت طلبان سرشناس، هیچکدام از واحدهای نظامی "در سرنگونی مردمی "حضور" نداشتند. این امر مسلماً مایهٔ دردسر طرفین ــ فاتحان و قربانیان ــ است. تجدید نظرطلب ها چندان نقشی برای نظامیان در سرنگونی مصدق اعتبار قائل نیستند. آنان ترجیح می دهند انگشت اتهام را به سوی روحانیون نشانه روند. بنا بر گفته ای قدیمی موفقیت چندین صاحب دارد اما شکست یتیمی بی صاحب است:

تصویر

"اما جریان کودتا با این گفته در تناقض است. تقریباً هیچ کس مسئولیت آن را قبول نمی کند. تیمسار دفتری در مصاحبه با پروژهٔ تاریخ شفاهی خاطرنشان کرد که او کاملاً از فعالیت های سیا بی اطلاع بوده است و این که صبح روز 28 مرداد در خیابان ها مشغول انجام کارهای خودش بود که به یکباره خبردار شد که به سمت رئیس شهربانی منصوب شده است. او بعداً از شنیدن این که سیا مبلغی پول برای استخدام جمعیت به بهبهانی داده بود شگفت زده شده بوده است. پس از انقلاب 1357، شاهزاده اشرف با پرداخت پول برای انتشار یک بیانیهٔ در نیویورک تایمز مدعی شد که مطلقاً هیچ دخالتی در جریان کودتا نداشته است، چرا که هنگامی که برای گفت وگو با برادرش وارد تهران شد او از دیدنش مطلقاً سر باز زده بود: برادرم به محض اطلاع از رسیدنم به تهران به من دستور داد تهران را ترک نمایم، چرا که نمی خواست فرمان نخست وزیری را پس بگیرد. شعبان بی مخ در زمان تبعیدش پس از انقلاب 1357، بر این موضوع تأکید کرد که امکان نداشت در کودتا حضور داشته باشد چرا که زندان بوده است. سرلشکر حسین فردوست در خاطراتش مدعی است که او در مدت کودتا دور از تهران بوده و در پاریس به سر می برد. البته بسیاری از چهل افسر تانک، "قهرمانان واقعی"، با قدرت در پشت صحنه بودند. اما دیری نکشید که آنان نیز با لطایف الحیل از صحنه بیرون شده و به افرادی بی نقش و اثر تبدیل شدند. تا آنجایی که به شاه مربوط می شد، افسرانی که برای نجات او با سیا همکاری کرده بودند، کاملاً ممکن بود در آینده با همان سازمان سیا برای سرنگونی او همکاری نمایند."

تصویر

استدلال تجدید نظر طلبانه ای که بیشترین رواج را پیدا کرده است این است که تاریخنگاران پیشین «در خصوص نقش آمریکا در سرنگونی مصدق بیش از حد مبالغه کرده اند.» این حرف در شرایطی می توانست تا حدی اعتبار داشته باشد که هر تاریخنگاری این ادعای مضحک را مطرح می کرد که تانک هایی که روانه شهر شده بودند توسط افسران آمریکایی اداره می شدند و یا جمعیتی که از جنوب تهران آمده بودند آمریکایی هایی بودند که خود را در ظاهر شبیه بدن سازان زورخانه ای کرده بودند.

اسناد جدید سخت این دیدگاه جاافتاده را تقویت می کند که کودتا بدون مشارکت فعالانهٔ آمریکایی ها ــ به ویژه سیا و سفارت ــ نمی توانست موفق شود. بدون فشار آمریکا، از جمله اولتیماتوم، مشارکت شاه ممکن نبود. بدون هدایت آمریکا زاهدی با امکانات ناچیزش نمی توانست کودتای نظامی را به پیش ببرد. بدون هماهنگی سیا، فهرست افسران صرفاً در حد اسامی باقی می ماند. بدون نفوذ سفارت، فعالیت پارلمانی زمینه ای برای توقف کامل به دست نمی آورد. بدون دخالت هندرسون، خیابان ها از حامیان مصدق در صبح روز سرنوشت ساز 28 مرداد خالی نمی شد. بدون روزولت، برنامه پس از شکست مرحلهٔ اول کودتا، ناتمام می ماند.

تصویر
واقعیت های اسنادی نشان میدهد که تحلیل های تجدید نظر طلبان را نباید به عنوان جریان اصلی کودتا جدی گرفت. نقش آمریکا و انگلستان در اجرای کودتا به حدی بود که در مشروعیت زدایی روندهای بعدی مصالحه سیاسی با نظام سلطنتی بسیار تاثیر گذار بود. این امر را می توان حتی در تحلیل های دست اندرکاران مرتبط غربی هم ملاحظه کرد: جان استمپل، رئیس بالفعل هیأت نمایندگی آمریکا در تهران طی انقلاب، تصریح می کند که شاه در پیدا کردن رهبران مخالف برای مذاکره به این دلیل ساده که همگی او را نامشروع می دانند، دچار مشکل است. استمپل احتمالاً تحت شرایط وجود قوانین محرمانه نمی پذیرد که این عدم مشروعیت از سال 1332 آمده بود. با این حال، ویلیام پُلک، کهنه کار وزارت خارجه از اوایل دهه 1330 و ناظر نزدیک ایران طی دهه های متوالی، پس از اذعان مادلین آلبرایت، در ترسیم صریح یک خط مستقیم بین سال های 1953 و 1357 در سال 1388 کاملاً احساس آزادی داشت. کتاب او با عنوان فهم ایران، با این بیان مؤکد به پایان می رسد که کودتا شاه را در «چشم اکثر ایرانیان به عروسک آمریکایی ها بدل کرده بود.» او می نویسد، این امر در حافظهٔ عمومی "زخمی عمیق" ایجاد کرده که «برای فهم و شناخت رویدادهای بعدی، تا به امروز، باید کودتا را فهمید.»
تصویر
همچنین جک استراو، وزیر خارجهٔ بریتانیا "یک خط مستقیم از کودتای سال 1332، به انقلاب 1357، تا به امروز ترسیم می کند." او می افزاید «مصدق به شاخص و چهرهٔ نمادین و متداول مبارزه ملی ایران علیه قدرت های خارجی تبدیل شد» و سرنگونی او یکی از لحظات متمایزی بود که مبین بدگمانی پایدار، اگر نه پارانویا، نسبت به دخالت خارجی در ایران را بود. سرانجام این که، شائول بخاش، تاریخنگار ایران مدرن، به هنگام تحلیل انقلاب 1357 می نویسد: «کودتا رویدادی بنیادی در تاریخ مدرن ایران بود... مشارکت سیا و سازمان اطلاعات بریتانیا در کودتا موجب سرنگونی نخست وزیر بسیار محبوب و منتخب شد." نویسنده کتاب "بحران نفت در ایران" در پایان به گفته ای از مالکوم ایکس اشاره می کند که می گفت: «عواقب اعمال بد دامنگیر انسان می شود.»
پایگاه خبری ساعدنیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری بسیار قدیمی از 17 سالگی آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب/ساده زیستی رهبر از ابتدای زندگی (457 نظر) حضور چهره های فوتبالی در بیمارستان و روحیه دهی به علی دایی در عیادت از اسطوره فوتبال+ عکس/ مهدی رحمتی، عادل فردوسی‌ پور، کارلوس کی‌روش و ... (301 نظر) بهترین گردو ایران متعلق به کدام شهر است (274 نظر) میز عزای ساده و بدون تجملات مادر محسن کیایی، مجری برنامه صداتو +عکس/ روحشون شاد چه چهره دلنشینی داشتن (197 نظر) (عکس) دمپایی‌های لاکچری بچه‌های دهه شصت / هر کی از اینا برای بچش می‌خرید خیلی لاکچری بود ... (192 نظر) (عکس) زیبایی بی حد و اندازه روژان سریال نون خ در عکسی که هدیه بازوند در اینستاگرامش منتشر کرد / مهیار حق داره این قدر عاشقش باشه ... (98 نظر) رونمایی از نوزاد خوشگل و بامزه ریما رامین فر، همای پایتخت+عکس / عاشقانه های ریما و امیر جعفری ارزش صد بار دیدن رو داره👌 (56 نظر) خلاقیت خنده دار و هوشمندانه قصاب اهوازی برای فریب گوسفند و قربانی کردنش حماسه آفرید+عکس/ مغز تو رو باید طلا گرفت😂 (54 نظر) تصویری از خانه ابدی همسر جوان فریبا نادری/ روحش شاد و یادش گرامی (57 نظر) خونه زندگی رحمان رحیم سریال پایتخت (مصطفی و مجتبی بلال حبشی) در واقعیت به سبک سلیقه 90 درصد ایرانی ها/ خونه نگو سمساری بگو😅 (43 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب/ سرشارم از جوانی، هرچند پیر دهرم...+ویدیو (40 نظر) رونمایی از خواهر زیبا و واقعی رحمان و رحیم پایتخت / فقط شباهت بی حد و اندازه به برادراش+عکس (37 نظر) میز عزای شیک پسر نسرین مقانلو با گل آرایی منحصر به فرد و شمع و تسبیح/ حیف جوونیش+عکس (35 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همیشه عضو خانواده پرسپولیس هستم/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم (32 نظر) خلاقیت خنده دار قصاب اصفهانی در کشاندن مشتری به مغازه با تزئین فوق خلاقانه کله پاچه‌ها+عکس/ خوش ذوقی از در و دیوار میریزه😂 (28 نظر)
دیگران می‌خوانند   
نگاهی به گل آرایی فوق زیبا و شیک مراسم ترحیم رضا داوودنژاد/ واقعا حیف جوونیش+عکس خوشحالی به سبک امیرمحمد یزدانی ستاره کشتی ایرانی بعد از شکست رقیب/ همیشه بدرخشی قهرمان +فیلم سیلی محکم عسل بدیعی به صورت رامتین پناهی، صفی‌الدوله سریال گیلدخت/ خیلی حرص من را درآوردی+عکس تصویری از 2 قلوهای بامزه و کیوت مجید صالحی بازیگر خوش اخلاق سینما و تلویزیون/خدا حفظشون کنه نگاهی به طراحی خلاقانه ماکت فیگور علی دایی /چه بامزه ساخته شده +عکس سورپرایز علی دایی توسط مردم عادی در روز تولدش/ چه خوشحال شد اسطوره +فیلم رونمایی رضا گلزار از برادرزاده ناز و بانمکش/ ماشاءالله خانوم کوچولو چقدر خوشگل و ماهه+عکس نگاهی به حیاط باصفا و سرسبز خانه مجتبی میرزاجانپور والیبالیست نامی کشورمان/ حیاط نگو باگو بهشت بگو +عکس فال شمع روزانه امروز شنبه 8 اردیبهشت 1403 فال روزانه امروز شنبه 8 اردیبهشت ماه 1403 فال ابجد روزانه شنبه 8 اردیبهشت 1403 فال قهوه با نشان روز شنبه 8 اردیبهشت ماه 1403 فال انبیاء روزانه شنبه 8 اردیبهشت ماه 1403 فال حافظ با تفسیر روز شنبه 8 اردیبهشت 1403 + فیلم تغییر چهره هوش پران هیوبوی سریال افسانه جومونگ بعد از 18 سال+عکس نگاهی به ماشین آنتیک و هوش پران شهاب حسینی/ سوپراستار ایران عاشق این کادیلاک خفن است+ویدیو خلاقیت یک ساله چند زندانی به ظاهر باهوش برای فرار از زندان حماسه ساز شد/ خسته نباشین واقعا+ویدیو رونمایی از شوهر باکلاس و خوشتیپ فرناز رهنما، نازنین سریال ساختمان پزشکان/ ایشالا به پای هم پیر بشین+عکس رونمایی از تیپ و استایل شیک و امروزی مجید یاسر؛ بهنام سریال نون خ/ تو خیابون اصلا قابل شناسایی نیست+عکس جشن تولد ساده و خلوت ماشاالله وروایی، عمو کاووس 74 ساله سریال نون خ در گوشه شیک خونه‌اش+عکس رونمایی از عجیب الخلقه‌ترین سگ های دنیا/ از موهای کراتینه شده تا پوست ماکارونی شکل+عکس رونمایی از شغل دوم و باکلاس ابوالفضل پورعرب، حشمت سریال شهرزاد+عکس تصاویری از چیدمان دکورهای خاص خانه بهرام رادان و مینا مختاری و آینه چشم نواز روی دیوار/ چای در کنار این دسته گل زیبا قطعا لذت بخشه! ایده تاثیرگذار یک راننده تاکسی برای بهتر کردن حال مسافرها/ چقدر خوش بحال مسافرهاشه! ماجرا عاشق شدن سوسن پرور روی پشت بام خانه/ رفته تیرچراغ برق رو بترکونه عاشق شده🤣 4 عارضه مخرب مصرف خودسرانه ویتامین دی / اگر تو هم خودسر ویتامین D مصرف میکنی این مطلب برای توست! این قلعه ایرانی در قزوین زمانی تحت نظر میمون اداره می‌شد+عکس ویدئو وحشتناکی از غارت گنجینه ارزشمند جیرفت در جنوب کرمان/ گنجینه ای که بدست قاچاقچیان از وطن ما خارج شد برنامه عالی صداوسیما که توسط رهبر معظم انقلاب تحسین شد/ خیلی اوقات دلم نمی‌آید که برخیزم و بروم+عکس (ویدئو) روش‌های نوین محسن تنابنده، نقی سریال "پایتخت" برای انتخاب بازیگر / تو دستشویی رحمان و رحیم رو انتخاب کرد 😂 (عکس) صندلی خاص بهاره افشاری، بیتای سریال "فاصله ها"، که برادرش واسش طراحی کرده/ بیشتر تخت پادشاهی مدرنه عکس خانواده 3 نفره حدیث میرامینی در کنار همسر و پسر بانمکش/ چه ژستی هم گرفتن😎 (عکس) خواهر ناز رحمان و رحیم سریال پایتخت / موهاش مثل داداشاش فرفریه! عکس تازه منتشر شده از نعیمه نظام دوست در کنار سه خواهر و مادرش/ هرسه خواهر کپی همند، فقط نعیمه شبیه هیچکدوم نیستا 7 عکس مشهور از لحظه دلخراش اعدام در طول تاریخ با شیوه های متفاوت/ میدانید علت اعدام این افراد چه بود؟ (ویدئو) لحظه اشکبار خداحافظی شهاب حسینی و هانده ارچل در سینمایی "مست عشق"/ سکانس فیلم (ویدئو) ایده غافلگیرکننده عروس و داماد جوان، جشن عروسی را به عزا تبدیل کرد😔/ اگه دلشو نداری، نبین! (عکس قدیمی) تغییر جنسیت اولین پسر ایرانی رسانه ای شد آخرین وضعیت 6 مرزبان ایرانی که توسط طالبان بازداشت شدند خلاقیت تحسین برانگیز یک خانم معلم دلسوز برای دانش آموز بیمارش/ دست مریزاد واقعا+عکس
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز شنبه 8 اردیبهشت 1403 فال روزانه امروز شنبه 8 اردیبهشت ماه 1403 فال ابجد روزانه شنبه 8 اردیبهشت 1403 فال قهوه با نشان روز شنبه 8 اردیبهشت ماه 1403 فال انبیاء روزانه شنبه 8 اردیبهشت ماه 1403 فال حافظ با تفسیر روز شنبه 8 اردیبهشت 1403 + فیلم این قلعه ایرانی در قزوین زمانی تحت نظر میمون اداره می‌شد+عکس 4 عارضه مخرب مصرف خودسرانه ویتامین دی / اگر تو هم خودسر ویتامین D مصرف میکنی این مطلب برای توست! برنامه عالی صداوسیما که توسط رهبر معظم انقلاب تحسین شد/ خیلی اوقات دلم نمی‌آید که برخیزم و بروم+عکس آخرین وضعیت 6 مرزبان ایرانی که توسط طالبان بازداشت شدند یک خبر خوش برای کنکوری هایی که در سیل گیر کردند اولین تصاویر از دانشجویان پزشکی دارالفنون در دوران قاجار/ تدریس عملی در خانه بیماران انجام می‌شد! آوازخوانی زیبا و دلنشین منوچهر هادی برای دخترش/ حواشی داغ امروز جمعه 7 اردیبهشت 1403 فال روزانه امروز جمعه 7 اردیبهشت ماه 1403 فال شمع روزانه امروز جمعه 7 اردیبهشت 1403
منتخب روز   
عکس عروسی امیر جعفری و ریما رامین‌فر، همای سریال پایتخت فیک و تقلبی از آب درآمد / هوش مصنوعی داره وارد مراحل ترسناکی میشه! (عکس) تیپ و استایل فوق‌العاده شیک و لاکچری یاورِ سریال فاصله‌ها بعد از 14 سال در عربستان سعودی / ببینیدش نمی تونید بشناسید! فروش ویلای روف گاردن دار و استخر دار حسن جوهرچی، فرهاد سریال فاصله‌ها توسط دخترش در شمال ! / در منطقه‌ای تهرانی نشین!!! سلفی دونفره نعیمه نظام دوست با سلطان کمدی ایران که یکسال حق نداشت منتشرش کنه! / چه ست آدیداسی پوشیده مهران مدیری ... سلفی آسانسوری علیرضا نیکبخت با همسر دومش که بیشتر از جانش او را دوست دارد / کراش دهه هشتاد فوتبال ایران حالا مرد زندگی شده ... (عکس) تعجب کاربران خارجی فضای مجازی از حجاب کامل همسر ستاره لیورپول / دنیا با حجاب جای زیباتری نیست؟ (عکس) بیتابی همسر و فرزندان شهرام عبدلی، بازیگر نقش مهران در سریال فاصله‌ها، بر سر پیکر بی جان او / تو کاری با دلم کردی که فکرشم نمی کردم ... (عکس) همبازی بودن آقای بیاتی، خواستگار فهیمه در پایتخت 5 با بازیگر معروف در فیلم نوستالژیک دهه شصتی / روحش شاد ... ویدئویی باورنکردنی از مرد سومالیایی که با نصف مغزش زندگی می کند/ بیچاره چه بلایی سرش اومده رودررویی با یک تمساح آن‌ هم فقط با یک ماهیتابه +فیلم