به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، علل ناباروري مي تواند مربوط به زن، مرد و یا هر دو باشد. حدود ۴۰% از مشكلات ناباروري مربوط به مردان، ۴۰% مربوط به زنان و ۱۰% مربوط به هر دو است. معمولاً در حدود ۱۰% از زوج ها نيز علیرغم آزمایشات انجام شده، علت خاصی یافت نمی شود و به عنوان ناباروری با علت نامشخص تعریف می شوند.
دلایل ناباروری زنان
شایع ترین عوامل ناباروری در زنان عبارتند از:
- اختلالات تخمک گذاری: عواملی که موجب می شود تخمدان ها، تخمک آزاد نکنند. دلایل اصلی که ممکن است منجر به عدم تخمک گذاری شوند شامل مصرف برخی داروها، بروز تومور، وارد شدن آسیب، ورزش کردن بیش از حد و گرسنگی شدید می باشد.
- آسیب یا انسداد لوله فالوپ: بسته بودن لوله ها در هر نقطه از طول لوله و اختلال در کار و شکل لوله هاي رحمي سبب نازائي مي شود که بايد درمان شود .
- اندومتریوز: زمانی اتفاق می افتد که بافت رحم در خارج از رحم رشد کند. این مشکل اغلب بر عملکرد اسپرم، تخمک، تخمدان ها، رحم و لوله های فالوپ اثر می گذارد.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک: شرایطی است که در آن بدن مقدار زیادی هورمون آندروژن تولید می کند و مشکلات تخمک گذاری را موجب می شود. این سندرم می تواند بر اثر مقاومت در برابر انسولین و چاقی نیز به وجود آید.
- افزایش پرولاکتین: پرولاکتین هورمونی است که باعث تولید شیر از پستان می شود. سطح بالای این هورمون در زنانی که باردار نیستند یا بچه شیرخوار ندارند ممکن است بر تخمک گذاری اثر داشته باشد.
- فیبروئید رحم: تومورهای خوش خیمی بر روی دیواره رحم هستند که بیشتر در دهه ۳۰ و ۴۰ سالگی شایع است. این تومورها به ندرت از طریق انسداد لوله های فالوپ منجر به ناباروری می شوند. در بیشتر موارد، فیبروئید با لانه گزینی تخمک بارور شده تداخل خواهد داشت.
- یائسگی زودرس: به صورت عدم قاعدگی و کاهش زودرس تعداد فولیکول های تخمدان پیش از سن ۴۰ سالگی تعریف می شود. علت این مسئله اغلب نامشخص است ولی شرایط خاصی همچون بیماری های سیستم ایمنی، پرتودرمانی یا شیمی درمانی و سیگار کشیدن باعث بروز یائسگی زودرس می شود.
دلایل ناباروری مردان
عوامل بسیاری می تواند بر سلامت و تعداد اسپرم ها، شکل آنها، توانایی حرکت یا توانایی باردار کردن تخمک، اثرگذار باشد. رایج ترین این عوامل عبارتند از:
- مشکل در انتقال اسپرم: به دلیل مشکلات جنسی، مسائل مربوط به سلامت، بیماری های خاص ژنتیکی یا مشکلات ساختاری.
- تولید و یا عملکرد غیر طبیعی اسپرم : به دلیل مشکلات مختلف از قبیل عدم انزال، نقص ژنتیکی یا عفونت های مکرر.
- تماس مکرر با عوامل محیطی خاص: همچون آفت کش ها و دیگر مواد شیمیایی، به طور مکرر در معرض گرما قرار گرفتن (بالا رفتن دمای بدن و اختلال در تولید اسپرم و کاهش تعداد آن)
- سلامت عمومی و مسائل مربوط به شیوه زندگی: همچون تغذیه نامناسب، چاقی و استفاده از الکل، تنباکو و مواد مخدر.
- آسیب های ناشی از سرطان و درمان آن: روش های درمان سرطان همچون شیمی درمانی و رادیو تراپی (پرتودرمانی) می تواند تولید اسپرم را دچار اختلال کند که گاهی این اختلالات بسیار شدید خواهند بود. هر چه پرتودرمانی به ناحیه بیضه ها نزدیک تر باشد، خطر ناباروری بالاتر است. برداشتن یکی یا هر دو بیضه نیز ممکن است بر باروری مردان اثرگذار باشد.
- پیوستگی غیر طبیعی بافت های لگن: مواردی چون عفونت لگن، آپاندیسیت، جراحی شکم و لگن باعث پیوستگی غیر طبیعی بافت در محل زخم می شود. شکل گیری این بافت زخم ممکن است قدرت باروری را مختل کند.
- سن: مردان بالاتر از ۴۰ سال ممکن است کمتر از مردان جوان تر قدرت باروری داشته باشند.