معرفی رشته مهندسی علوم آب
هدف این رشته استفاده از آب در کشاورزی است . بنابراین یک مهندس آب باید با آب و ویژگی های آن ، طریقه استحصال آب ، طریقه انتقال آب به محل مصرف و طریقه مصرف آب آشنا باشد و برای تسلط به موارد فوق لازم است که از دانش های دیگری از قبیل زمین شناسی ، هواشناسی ، خاک شناسی ، گیاه شناسی ، طراحی و ساخت تأسیسات آبی و مکانیزم مصرف آب توسط خاک و گیاه اطلاع داشته باشد. به عبارت دیگر این گرایش ، علم آب و خاک است و دانشجویان درباره نحوه رساندن آب تا مزرعه توسط کانال ها یا لوله های انتقال آب و شبکه های توزیع آب در زمین زراعی ، تأمین نیاز محصولات زراعتی و باغی با روش های مختلف آبیاری ، خارج ساختن آب های اضافی از پیرامون ریشه به منظور تنفس ریشه گیاه توسط شبکه های زهکشی و احداث سدهای انحرافی و خاکی برای آبیاریِ کشاورزی آموزش می بینند.
تقش و توانایی فارغ التحصیلان
در این برنامه آموزشی برای تربیت نیروی انسانی در مقطع کارشناسی، دو نوع فارغ التحصیل مورد انتظار است: یک دسته از فارغ التحصیلان که علاوه بر دانش پایه آب به دانش تخصصی در یکی از زمینه های تخصصی مرتبط به آب(مانند آب شهری، آب کشاورزی، سازه های آبی، مهندسی زهکشی و غیره) در حد مقطع کارشناسی مسلط هستند. و دسته دیگر (مانند رشته های علوم انسانی، سایر رشته های مهندسی مانند کامپیوتر و غیره) دارای دانش و اطلاعات پایه خواهند بود. بدیهی است که انتظارات حرفه ای از هر یک از این دو دسته از فارغ التحصیلان متفاوت خواهد بود.
توانایی های لازم
رشته علوم مهندسی آب دارای ۳ گرایش است که از بین داوطلبان گروه آزمایشی ریاضی و فنی دانشجو می پذیرند. به عبارت دیگر در این سه گرایش دانشجویان باید بر دروس ریاضی و فیزیک مسلط بوده و بتوانند بخوبی تجزیه و تحلیل کرده و محاسبه کنند و از عهده دروس مهم این رشته از قبیل نقشه برداری یا استاتیک برآیند.
موقعیت شغلی در ایران
در کشور ما کشاورزی محور توسعه شناخته شده است و محور کشاورزی نیز آب است . پس باید در این زمینه سرمایه گذاری کنیم . هر چند که در زمینه منابع آب سرمایه گذاری بسیاری خوبی شده است و این سرمایه گذاری ادامه نیز دارد تا جایی که به جرأت می توانیم بگوییم که اگر زمانی در مملکتمان پولی برای راهسازی نداشته باشیم ، حتماً پولی برای استحصال و توزیع آب کنار خواهیم گذاشت . بنابراین فارغ التحصیلان این رشته بازار کار خوبی دارند و در آینده بازار کار آنها بهتر نیز خواهد شد. در حال حاضر نیز فارغ التحصیلان این رشته در بخش خصوصی ، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی ، مهندسین مشاور آب و خاک ، پیمانکاری های مختلف و شیلات زمینه کاری دارند. برای مثال در بخش شیلات ، طراحی استخر برای پرورش ماهی در حیطه کار مهندسین آب است
دانشگاه هایی مانند تهران، تربیت مدرس، علم و صنعت، خواجه نصیر و تبریز دارای مقطع دکترای آب و سازه آبی هستند . اما شرایط برای ادامه تحصیل در خارج از کشور بسیار بیشتر فراهم می باشد، تا این حد که می توان حتی در رشته مکانیک، در برخی موضوعات مانند مدل سازی جریان های زیستی در بدن به پژوهش پرداخت. فارغ التحصیلان این رشته می توانند با وزارتخانه ها و سازمانهای مسئول اجرای طرحهای عمرانی در زمینه آبرسانی مانند وزارت نیرو، وزارت کشاورزی، وزارت راه و شهرسازی و شهرداری ها همکاری داشته باشند. همچنین همکاری با مهندسین مشاور سدسازی و منابع آب، نظارت بر اجرای پروژه های موضوع فعالیت این شرکت ها و مشارکت در طراحی سازه های هیدرولیکی نظیر سدها، اسکله ها، کانال های آبرسانی و … از دیگر زمینه های کاری فارغ التحصیلان این گرایش است. از معروفترين مراکز و شرکتهای مرتبط با اين رشته می توان به آب نیرو، مپنا، مهاب قدس، مشانیر،یکم و … اشاره کرد.