به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، پس از معرفی نسبتا موفقیت آمیز تیبا هاچ بک، مدیران سایپا به این نتیجه رسیدند که مشتریان در بازار به دنبال محصولی میان تیبا و پژو 405 هستند و حاضرند رقمی بیشتر از قیمت تیبا را هم برای آن پرداخت کنند. بدین تریب بود که ساینا خلق شد؛ خودرویی که در واقع فیس لیفت تیباست و تنها در ظاهر، طراحی مجدد داشبورد و برخی اصلاحات جزئی دیگر نظیر تصحیح شیب درب موتور (برای بهبود ایمنی در تصادف با عابرین پیاده) با تیبا متفاوت است. ساینا در زمستان 1395 و با دو تیپ SX و EX راهی بازار شد ولی خیلی زود سایپا عرضه تیپ ارزان تر ساینا یعنی SX را متوقف کرد. سایپا برای تیپ SX، چهار آپشن مشتری پسند ساینا (یعنی سنسور عقب، آینه جانبی برقی، شیشه برقی عقب، تهویه دیجیتال) را حذف کرده بود.
به طور کل این خودرو رفته رفته در حال سبقت از تیبا در داخل بازار است. ساینا به پیشرانه 1503 سی سی 4 سیلندر مجهز شده است که این پیشرانه با کد M15 نیز شناخته می شود. لازم به ذکر است که سایپا بعد از ساینا، خودرو کوئیک را به بازار ارائه کرده که به اعتقاد بسیاری از افراد نمونه هاچ بک ساینا به شمار می رود. در ادامه مقاله به بررسی ویژگی های طراحی ظاهری و داخل کابین این خودرو می پردازیم.
طراحی ظاهری و داخلی ساینا
همان طور که اشاره شد شرکت سایپا در طراحی ساینا نسبت به تیبا دست به ابتکار و ابداعات جدید زده است. این موضوع باعث شد تا ساینا ظاهر جذاب تر و البته اسپرت تر به خود بگیرد. بیشترین تغییرات ساینا نسبت به تیبا در بخش جلو و همچنین عقب خودرو مشاهده می شود. طراحان ساینا تلاش کرده اند با طراحی چراغ های کشیده به نوعی جذابیت خاصی به بخش جلو این خودرو بدهند. با این حال، برخی از افراد به قسمت جلوپنجره و سپر جلویی ساینا انتقاد می کنند.
چراکه طراحان تلاش کرده اند تا این بخش ها حالت عضلانی بیشتری به خود بگیرند؛ در حالی که استایل ساینا متناسب با این ویژگی ها نیست و به نظر می رسد همین موضوع اندکی از جذابیت آن کاسته است. همچنین در بخش جلو دو پروژکتور در نظر گرفته شده که طراحی آن ها چندان چنگی به دل نمی زند. همان طور که اشاره شد ساینا در نمای جانبی تفاوت زیادی با تیبا ندارد؛ بنابراین در نمای جانبی همان سادگی تیبا را حفظ کرده است. هر چند که برخی تغییرات جزئی در این بخش مشاهده می شود که از جمله آن ها می توان به تغییرات اندک در طراحی آیینه ها و همچنین رکاب خودرو اشاره کرد.
طراحی داخلی ساینا نیز به نسبت برخی دیگر از خودروهای تولید شرکت سایپا راضی کننده تر به نظر می رسد. طراحان تلاش کرده اند تا داشبورد این خودرو را به شکل جذابی طراحی کنند. از طرفی رنگ آن نیز تغییر پیدا کرده و از تیبا جذاب تر و اسپرت تر به نظر می رسد؛ همچنین برخی امکانات جدید در داخل کابین ساینا اضافه شده که ازجمله آن می توان به نمایشگر این خودرو اشاره کرد که جذابیتی خاصی به داخل کابین بخشیده است. از طرفی فرمان این خودرو نیز جذاب تر و بهتر از خودروهای هم رده خود است.
ناگفته نماند که ساینا نیز از کیفیت نه چندان مناسب متریال به کار رفته در ساخت قطعات داخل کابین رنج می برد. موضوعی که باعث می شود به مرور برخی از قطعات داخل کابین مستهلک شده و نیاز به تعویض داشته باشند. هر چند که به طور کل طراحی آن ها ظاهری جذاب تر دارند.
مشخصات فنی ساینا
به لحاظ فنی بسیاری از محصولات سایپا مانند ساینا، کوئیک، تیبا و تیبا هاچ بک تفاوت چندان محسوسی با یکدیگر ندارند، چرا که اکثر این خودروها از پیشرانه 1.5 لیتری بهره می برند. ساینا نیز به پیشرانه 4 سیلندر 8 سوپاپه و حجم موتور 1503 سی سی مجهز شده است. پیشرانه ساینا توان تولید حداکثر قدرت 87 اسب بخار در 5300 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور آن 128 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه را دارد. نیروی تولید شده توسط پیشرانه به کمک یک گیربکس 5 دنده دستی و در برخی مدل ها با یک گیربکس اتومات CVT به چرخ های جلو منتقل می شود. مصرف سوخت ترکیبی ساینا در حدود 7 لیتر در هر 100 کیلومتر است که به نظر می رسد از این لحاظ ساینا خودرو پرمصرفی نباشد.
هر چند شتاب صفر تا 100 آن به صورت رسمی از جانب سایپا اعلام نشده است، اما تجربه رانندگی با این خودرو شتابی در حدود 13 ثانیه را نشان می دهد. به طور کل به نظر می رسد که سایپا در بخش فنی تلاش کرده تا خودرویی با قدرت بیشتر را نسبت به تیبا ارائه دهد. هر چند این تغییرات به گونه ای نیست که کاملا محسوس و عینی باشد. از دیگر مشخصات ساینا می توان به وزن 1050 کیلوگرمی و حداکثر سرعت 170 کیلومتر بر ساعت اشاره کرد، هر چند که این موضوع نیز به صورت رسمی از جانب شرکت اعلام نشده است. حجم باک ساینا 41 لیتر و استاندارد آلایندگی این خودرو یورو 4 گزارش شده است.
امکانات و ایمنی ساینا
به طور کل سایپا تلاش کرده تا در خودروهای جدید خود امکانات و آپشن های بیشتری را قرار دهد که ساینا نیز نسبت به هم رده های خود از برخی امکانات بیشتر برخوردار است. به عنوان مثال، این خودرو نسبت به تیبا دارای برخی امکانات بیشتر در نمونه دنده اتومات ازجمله صفحه نمایشگر است که بر روی آن اطلاعاتی نظیر زمان و تاریخ نشان داده می شود. سیستم مولتی مدیا ساینا قابلیت پخش MP3 و USB و CD را داشته و دارای چراغ های مه شکن عقب و جلو است. از جمله امکانات دیگر آن می توان به رینگ های آلومینیومی 14 اینچی (سفارشی)، قابلیت تنظیم برقی آینه ها، شیشه های بالابر برقی جلو و همچنین گرمکن شیشه عقب اشاره کرد. امکانات ساینا نسبت به تیبا در این رنج قیمتی مناسب به نظر می رسد و توانسته قشر متوسط جامعه را راضی نگه دارد.
اما به لحاظ ایمنی ساینا دارای ترمز جلو دیسکی، ترمز عقب کاسه ای و مجهز به سيستم پيشرفته ترمز ABS+EBD است. همچنین دارای دو کیسه هوا مخصوص راننده و سرنشین جلو بوده و مجهز به سيستم ضد سرقت (Immobilizer) است. اگرچه تفاوت زیای بین ایمنی این خوردو با خودروهای هم رده دیده نمی شود، اما به نظر می رسد که نسبت به برخی خودروهای ایرانیزه همچون تیبا از ایمنی بهتری برخوردار باشد. با این حال، هم ساینا و هم سایر خودروهای هم رده از نبود استحکام و ضخامت بدنه رنج می برند؛ موضوعی که در تصادفات، ایمنی سرنشینان را تا حد زیادی کاهش می دهد.
تجربه رانندگی و شرایط بازار
به آخرین بخش از مقاله «مزایای ساینا» رسیدیم؛ ساینا همانند بسیاری دیگر از محصولات سایپا یک خودرو مناسب برای سفرهای درون شهری و همچنین رفت وآمد در مسیرهای پرترافیک کلان شهرها از جمله تهران است. به نظر می رسد همان اندازه که ساینا با مصرف سوخت اقتصادی، ابعاد جمع وجور و قیمت نسبتا مناسب قطعات خودروی مناسبی برای رفت و آمد شهری محسوب می شود، در مسیرهای طولانی خارج از شهر ممکن است در جلب رضایت سرنشینان ناکام باشد.
با این حال در بازار کم تنوع ما، طراحی ساینا نسبت به خودروهایی همچون تیبا و پژو 405 اندکی به روزتر به نظر می رسد. علاوه بر این رانندگی با ساینا نسبت به قیمت آن و مقایسه با خودروهای هم رده، تجربه رانندگی نسبتا خوبی را به راننده می دهد. با وجود تمامی این مزایا، ساینا نتوانست موفقیت های تیبا را تجربه کند و درواقع بازار خرید و فروش این خودرو در مقایسه با سایر خودروهای هم رده از رونق کمتری برخوردار است.
در حال حاضر ساینا با افزایش قیمت مواجه بوده که به نظر می رسد با توجه به افزایش بیش از اندازه قیمت خودرو در یکی دو سال اخیر، قیمت منطقی داشته باشد، چراکه طراحی ظاهری و برخی امکانات آن، مناسب تر از سایر خودروهای ایرانیزه است. یکی دیگر از مزایایی که این محصول شرکت سایپا دارد، وجود قطعات آن در بازار و عدم مشکل گرانی قطعات است. هر چند که در یکی دو سال اخیر این مشکل گریبان گیر بسیاری از مالکان شده، اما به نظر می رسد که ساینا از این لحاظ مشکل کمتری داشته باشد. از طرفی مشتریان می توانند از خدمات پس از فروش ساینا نیز استفاده کنند.
این مسائل باعث شده تا فروش دوباره ساینا یا به اصلاح فروش دست دوم آن در بازار نیز چندان کار سختی نباشد. این در حالی است که برخی دیگر از خودروها به علت کمبود قطعات و گرانی آن ها در بازار، بر روی دست مالکان خود مانده اند. چراکه هم تقاضا برای خرید آن ها کمتر شده و هم مشتریان حاضر به پرداخت قیمت مناسبی برای آن نیستند؛ همچنین می دانند بعد از خرید با برخی مشکلات مواجه خواهند شد.