به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، سرسیلندر یکی از قطعات اصلی در موتورهای درون سوز است. یک موتور درون سوز از تعدادی سیلندر تشکیل شده که وظیفه آنها ترکیب و احتراق سوخت و هوا است. قدرت تولیدشده در این فرآیند به کمک پیستون ها موجب به حرکت درآمدن چرخ ها می شود.
اما سرسیلندر، همان طور که از نامش پیداست، در بخش فوقانی سیلندرها قرار گرفته است. این قطعه بالای سیلندر را می بندد. سر سیلندر همواره در معرض گازهای داغ قرار دارد. به همین دلیل سرسیلندر از متریال سخت ساخته می شود. در حال حاضر کمپانی های سازنده برای ساخت سرسیلندر از آلیاژ آلومینیوم استفاده می کنند.
سر سیلندر چطور آسیب می بیند؟
وجود مشکل در این قطعه به یکی از صورت های تاب برداشتن، کربن گرفتن، ترک خوردگی، سوختن و خرابی سیت سوپاپ ها نمایان می شود. برای اینکه بیشتر معنی این عبارات و دلایل بروزشان را بدانید، توضیحات جامع زیر را بخوانید:
تاب برداشتن : اگر سر سیلندر به شکل نادرست باز شود، به ویژه در زمانی که هنوز گرم است، طبیعی است که از شکل اولیه خود خارج می شود. در چنین مواقعی به اصطلاح می گویند، تاب برداشته است. این قطعه ممکن است به دلایل دیگری چون گرم شدن بیش از حد، جاگیری اشتباه و اشتباه بستن پیچ ها و مهم تر از همه سوختن واشر سر سیلندر ، تاب بردارد.
کربن گرفتن : داخل محفظه احتراق به علت احتراق هایی که صورت می گیرد، مقدار زیادی دوده وجود دارد. تجمع این دوده ها به مرور زمان، باعث کوچک شدن حجم محفظه احتراق می شود؛ به علاوه کربن موجود در این دوده ها احتراق های بی موقع ایجاد می کند. در چنین مواقعی، اصطلاحاً می گویند سر سیلندر ، کربن گرفته است. شرکت های تولید کننده خودرو معمولاً زمان مشخصی را برای تعمیر این قطعه و کربن گیری آن تعیین می کنند، اما بروز مشکلاتی مثل روغن سوزی، عدم عملکرد صحیح صافی هواکش و گرفتن لوله اگزوز باعث می شود این قطعه زودتر از موعد به کف تراشی یا همان کربن گیری ، نیاز پیدا کند.
ترک خوردگی : اگر آب موجود در سر سیلندر یخ بزند، این قطعه ترک می خورد و دچار شکاف می شود. پس از بررسی اندازه و محلی که ترک خورده، می توان گفت که این قطعه، شرایط دوخته شدن دارد یا خیر. گاهی اوقات، ترک خوردگی این قطعه مربوط به زمان تعمیر شدن این قطعه است. در این موارد، رانندگان باید دقت کنند سرشان کلاه نرود! برای رفع این مشکل، راه های دیگری چون جوش دادن وجود دارد.
سر سیلندر و بلوک سیلندر ، دقیقاً شبیه به یک ظرف درب دار هستند. سر سیلندر مثل درب ظرف، روی بلوک سیلندر قرار می گیرد و محفظه احتراق را تشکیل می دهد. شکل و نوع این قطعه به طراحی سیلندر بستگی دارد. چفت و بست این قطعه با بلوک باید اساسی و بدون فاصله باشد و به بلوک سیلندر پیچ و مهره شود.
این قطعه از آلیاژهای مستحکمی چون چدن و آلومینیوم ساخته می شود و بسته به نوع و اندازه موتور خودرو ، ممکن است یکپارچه یا چند تکه طراحی شود. نکته قابل توجه در مورد این قطعه در خودروهای امروزی این است که بیشتر آن ها از جنس آلومینیوم ساخته می شوند، چرا که وزن سبک این آلیاژ، عملکرد خودرو را بهبود می بخشد؛ همچنین هنگامی که این قطعه به تعمیر نیاز داشته باشد، تراش خوردن و تعمیر آلومینیوم بسیار راحت تر از چدن است. این قطعه در قسمت بالایی موتور قرار می گیرد و منیفولد ها و سوپاپ ها روی آن مونتاژ می شوند.
علائم آسیب دیدن سر سیلندر
باز و بسته کردن و تعمیرات این قسمت، یکی از تخصصی ترین کارهای مربوط به خودرو است. آگاهی نسبی از مشکلات مربوط به این قسمت، کمک زیادی به شما خواهد کرد و مانع از صرف هزینه های گزاف و سوء استفاده افراد سودجو برای تعمیر این قطعه خواهد شد. هر یک از مشکلات به وجود آمده برای این قطعه، نشانه های خاص خود را دارد:
علائم تاب برداشتن:
مخلوط شدن آب و روغن
دیر روشن شدن موتور و ریپ زدن آن
سوختن پی در پی واشر سر سیلندر
گرم شدن بیش از حد موتور
خروج بخار آب از اگزوز
علائم کربن گرفتن:
بد کار کردن خودرو و دیر شتاب گرفتن آن بعد از حرکت
شنیدن صداهای غیر طبیعی از قسمت موتور
دود گرفتن غیر طبیعی جداره داخلی اگزوز
خارج شدن دود سیاه از اگزوز
علائم ترک خوردگی:
مخلوط شدن آب و روغن
دیر روشن شدن موتور و ریپ زدن آن
سوختن پی در پی واشر سر سیلندر
گرم شدن بیش از حد موتور
خروج بخار آب از اگزوز
سر سیلندر پژو ۴۰۵
سر سیلندر پژو ۴۰۵ از جنس آلومینیوم ساخته شده است. مزیت هایی که برای آلومینیوم در بالا ذکر کردیم، در مورد پژو ۴۰۵ چندان صادق نیست. موتور پژو ۴۰۵ به علت داشتن طراحی قدیمی، گرمای زیادی تولید می کند. حرارت بالای این نوع موتور و جنس آلومینیومی سر سیلندر پژو ۴۰۵ باعث شده است در لیست خودروهایی قرار گیرد که سر سیلندر شان خیلی زود آسیب می بیند.
واشر سر سیلندر چطور آسیب می بیند؟
پیچ و مهره کردن دو قطعه فلزی به هم، بدون اینکه هیچ درز و شکافی بینشان باقی بماند، کاری سخت و تقریباً نشدنی است. در چنین مواقعی، معمولاً از یک قطعه پلاستیکی به نام واشر استفاده می شود. محل قرارگیری این واشر، شکل و اندازه آن در سیستم های مختلف فرق می کند. در سیستم موتور خودرو، بین بلوک سیلندر و سر سیلندر قطعه ای به نام واشر سر سیلندر قرار می گیرد. کار این قطعه مثل بقیه واشرها، آب بندی محفظه احتراق است؛ همچنین از ترکیب روغن موتور و آب رادیاتور و ورود هوای متراکم سر پیستون به آب رادیاتور جلوگیری می کند. این واشر به دلایل زیر آسیب می بیند:
اگر موتور به هر دلیلی، بیش از اندازه گرم شود، واشر سر سیلندر می سوزد. (گرم شدن بیش از حد موتور خودرو، دلایل مختلفی، از جمله خرابی ترموستات یا فن دارد)
قدیمی بودن موتور، عملکرد پر استهلاک و اصطکاک آن
قرارگیری نامناسب واشر سر سیلندر بعد از تعمیرات
علائم سوختن واشر سر سیلندر
خودرویی که واشر سر سیلندر سوزانده باشد، از نظر کارشناسان خودرو، ارزش پایین ترین نسبت به سایر خودروها دارد؛ بنابراین به محض روبرو شدن با علائم بروز مشکل در این قطعه، درصدد رفعشان برآیید. مشاهده یک یا چند مورد از موارد زیر، از نشانه های سوختن واشر سر سیلندر است:
از حالت طبیعی خارج شدن شیلنگ های اتصال رادیاتور
شنیدن صدای جاری شدن آب از داخل ماشین
خارج شدن دود سفید از اگزوز
دیر روشن شدن موتور
کم شدن آب رادیاتور
نشت روغن به رادیاتور
ریپ زدن موتور