یکی از معروفترین گونه های آکالیفا هیسپیدا ( A. hispida) است، که معمولاً به نام های”دم روباه”، “برگهای قرمز”، “برگهای مسی”، “دمگربه قرمزی” یا گیاه نخ مخملی معروف گردیده است. این گیاه به ارتفاع تا 75 سانتیمتر می رسد، و برگهای سبز مودار و سنبله های کرکی آویخته حاوی گلهای ریز قرمز رنگ تولید می نماید. گونه دیگر به نام ویلکه سیانا (A. Wilkesiana) نیز به ارتفاع تا 75 سانتیمتر می رسد، و دارای برگهای مسیرنگ با لکه های قرمز و ارغوانی و گلهای قرمز می باشد. برای آشنایی بیشتر با گیاه آکالیفا همراه ساعد نیوز باشید.
شرایط نگهداری گل آکالیفا
آکالیفا احتیاج به مراقبت چندان زیادی ندارد. این گیاه را بایستی در ماه های زمستان در گلخانه نگهداری نمود، در تابستان می توان آنرا از گلخانه بیرون آورده و در مکانهای سایه دار یا پناهگاه، ترجحا در ایوان و یا تراس قرار داد. در زمستان بایستی گیاه را در روشنایی خوب بدون تابش مستقیم آفتاب مستقر نمود. در صورتیکه خاک گیاه سرد و مرطوب نگهداشته نشود گرمای زیاد (بیشتر از 22 درجه سانتیگراد) می تواند باعث خسارت و زیان گردد. این گیاه می تواند در هوای سرد زنده بماند لیکن نباید درجه حرارت از 15 درجه سانتیگراد تنزل نماید. آکالیفا نیز مانند سایر گیاهان آپارتمانی تمایل به کاشت یا استقرار در ظرف خیلی بزرگ را ندارد. در هر صورت این بدین معنی نیست که شما مجاز باشید آنرا در ظرف خیلی کوچک بکارید تا ریشه هایش صدمه ببینند. موقعی که گلدادن آکالیفا متوقف گردید و همه دنباله های آن افتادن، می توان گلدان آنرا تعویض نمود. گلدان جدید نباید خیلی بزرگتر از گلدان قبلی باشد، بلکه دارا بودن قطری معادل 2 الی 3 سانتیمتر بیشتر کفایت می نماید.
نگهداری آکالیفا و نیازها
برای اینکه آکالیفا همیشه شاداب باشد بایستی هر ماه یکبار به آن کود شیمیایی قابل حل داده شود. مقدار مصرف کود از یک گیاه به گیاه دیگر متفاوت است، به هر حال توصیه می شود که همیشه مقدار آن را از میزان معین شده کمتر به کار ببرید و نیز مصرف بعدی را یک هفته به تاخیر بیاندازید. این طریق خطر سوزانیدن گیاه را مرتفع می نماید. در فصل تابستان آکالیفا نیاز به کود شیمیایی ندارد، لیکن در اوایل مهر بایستی عمل کود دادن را دو مرتبه تکرار نمود. تکثیر آکالیفا به وسیله ی قلمه صورت می گیرد.
آبیاری آکالیفا
به آبیاری منظم نیاز دارد و نبایستی خشکی ببیند حتی در طول ماه های زمستان. در طول فصل استراحت گیاه، آبیاری را به یک هفته در میان کاهش بدهید.در واقع آبیاری منظم و عدم خشکی کشیدن گیاه از عوامل گلدهی متناسب آن می باشد.بنابراین همواره شرایط سطح خاک را در پیشنهاد بگیرید و در صورتی که متوجه از دادن رطوبت لایه های سطحی خاک شدید ، گیاه را آبیاری نمایید.آبیاری بیشتر از اندازه و یا خشکی کشیدن گیاه از جمله دلایل ریزش برگهای این گیاه می باشد.
رطوبت و غبار پاشی آکالیفا
رطوبت هوا هم می تواند به شادابی و سرحالی این گیاه یاری بکند بنابراین از آبهای بدون املاح برای غبارپاشی روزانه این گیاه بخصوص در طی روزهای گرم استفاده نمایید.راه دیگر استفاده از ذیل گلدانی حاوی سنگریزه می باشد که تا نیمه دیواره آن آب ریخته شده می باشد.گلدان گیاه را بر روی سنگریزه ها قرار بدهید و مراقب باشید که کف گلدان با آب داخل زیرگلدانی محتوی سنگریزه در تماس نباشد.آب در اثر گرمای هوا به تدریج تبخیر شده و تا حدودی رطوبت مورد نیاز گیاه را تامین میکند.
دما مورد نیاز آکالیفا
هوای سرد شبانه یکی از دلایل عدم موفقیت در پرورش این گیاه می باشد. برترین دما برای اکثر انواع این گیاه ۲۹-۱۸ درجه سانیتگراد می باشد.توجه داشته باشید که هر مقدار محیط گیاه خشک تر باشد (تاخیر در آبیاری یا خشک بودن هوا) دمای محیط هم میبایست کاهش یابد و در حدود ۲۰-۱۸ درجه سانتیگراد نگهداری شود تا گیاه گلدهی مناسبی داشته باشد.
نور مناسب آکالیفا
وجود جا پرنور و نور مستقیم آفتاب به گلدهی این گیاه زیاد یاری میکند ولی در مورد نور مستقیم آفتاب میبایست به میزان دما هم توجه نمود .یعنی هر مقدار که دما ملایم تر باشد گیاه می تواند مدت وقت بیشتری از نور مستقیم آفتاب بهره مند شود و هر مقدار که گرمای هوا زیاد شدن یابد میبایست گیاه را از نور مستقیم محافظت کرد و در مکانی نیمه سایه قرار داد.
به هر حالا آکالیفا در ماه های زمستان به حدود ۴ ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد در غیر اینصورت برگها زرد شده و خواهند ریخت .در تابستان که هوا گرم تر می باشد گلدان را در مکانی پر نور و روشن ولی به دور از نور مستقیم آفتاب قرار بدهید.
خاک آکالیفا
خاک سبک و با زهکش متناسب مورد نیاز این گیاه می باشد تا آب اضافی حاصل از آبیاری را خارج بکند و خیس و غرقاب نماند از طرفی خاک میبایست توانایی حفظ رطوبت را داشته باشد تا ریشه های گیاه در اثر خشکی در فواصل بین آبیاری آسیب نبیند.به عنوان مثال میتوان از مخلوط خاک ورق + پیت موس + ماسه برای این گیاه استفاده نمود. اگر هم می خواهید که از کود پوسیده دامی در مخلوط کاشت استفاده نمایید حتما نوع زیاد پوسیده آن را به کار ببرید.
کوددهی و تغذیه آکالیفا
در فصول رشد (از اوایل بهار تا اوایل پاییز) میتوان هر دو هفته یکبار از کودهای محلول مخصوص گیاهان زینتی و آپارتمانی برای کوددهی این گیاه استفاده نمود.در طی زمستان نیازی که گیاهی به آهستگی رشد میکند به کوددهی این گیاه نیست. وقت تعویض گلدان در بهار می باشد.
هرس آکالیفا
هرس این گیاه محدود به جداسازی گلهای پژمرده (این کار موجب تولید گلهای بیشتری میشود ) و هم چنین شاخسار اضافی در بهار میشود.هم چنین برای این که رشد ساقه های جانبی تحریک شود و گیاه بیشتر از قبل به شکل و فرم بوته ای رشد بکند از هر ساقه میتوان در حدود ۱۲-۸ سانتیمتر باقی گذاشت و بقیه را قطع نمود.
تعویض گلدان آکالیفا
آکالیفا ها معمولا رشد سریعی دارند، ولی این بستگی به گونه گیاه تان هم دارد. در سال های ابتدا هر بهار گلدان آکالیفا را تعویض نمایید.زمانیکه گیاه به سایز اصلی خود رسید، تعویض گلدان را هر سال یا یک سال در میان انجام بدهید.در این هنگام گیاه را از گلدان خارج نمایید، ریشه ها و شاخه ها را هرس نمایید و آن را در گلدانی به همان سایز قبلی و با خاک تازه بکارید. اکثر آکالیفا ها می توانند هرس شدید را تحمل کنند.
تکثیر آکالیفا
آکالیفا ها توسط قلمه ساقه از نوع نیمه خشبی قابل تکثیر هستند. وقت برداشت این قلمه ها در اواسط بهار می باشد یعنی زمانیکه درجه حرارت محیط ریشه زایی حدود ۲۰ تا ۲۴ درجهسانتی گراد و رطوبت نسبی ۸۰ % باشد. بعد از ۱۵ روز ریشه زایی اتفاق می افتد و بعد از ریشه زایی،گیاه به محل اصلی خود در گلدان هایی که حاوی خاک مرغوب زراعی هستند انتقال می یابد.
امیدوارم از محتوای نحوه ی پرورش و نگهداری پرورش گیاه شب بو دریایی نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که گیاه دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش مجله ی خانواده ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .