امروزه انبه یکی از مطلوب ترین میوه های مناطق حاره یا همان مناطق گرمسیری به شمار می رود و کشت آن در بسیاری از مناطق با آب و هوای گرم و مرطوب صورت می گیرد. در ایران نیز کشت انبه در بخش هایی از جنوب کشور آغاز شده است. خواص انبه برای سلامتی بسیار گسترده است و استفاده از آن در صنایع مختلف غذایی، محصولات بهداشتی و آرایشی کاربرد دارد. همچنین کاشت هسته انبه به عنوان یک درختچه زینتی بسیار پرطرفدار است. جالب است بدانید که کاشت انبه در گلدان نیز امکان پذیر بوده و شما نیز می توانید در منزل این گیاه زیبا را پرورش دهید. در این محتوا طریقه کاشت هسته انبه در گلدان و شرایط محیطی مورد نیاز گیاه را به شما آموزش خواهیم داد.
مراحل کاشت انبه در منزل
انبه یا مانگو یکی از میوه های تابستانی است. این گیاه در مناطق گرمسیری شرق آسیا، میانمار، برمه و آسام در هند پرورش می یابد. این درخت همیشه سبز است و اغلب به 5 تا 8 متر ارتفاع می رسد. میوه ها به شکل کلیه بیضی شکل و گرد هستند و وزن یک میوه ممکن است حتی به 2 کیلوگرم برسد. بعضی از درختان انبه دارای رنگ های قرمز و زرد هستند در حالی که برخی دیگر فقط سبز هستند. كشت انبه در فهرست موفق ترین كشت ها گنجانده شده است و كیفیت میوه هایی كه از آن تهیه می شود مربوط به انتخاب دانه هایی است كه از نظر فرم و طعم آن باید خوب باشند. در این مقاله شما را با روش های کاشت انبه در گلدان آشنا خواهیم کرد. برای آنکه بتوانید در منزل، کاشت انبه را با موفقیت انجام دهید باید مرحله به مرحله طبق آنچه در ادامه خواهید خواند پیش بروید.
- مرحله 1: ابتدا یک انبه رسیده بخرید. انبه شما باید کاملا رسیده باشد زیرا در انبه نارس دانه درونی به اندازه کافی بالغ نشده و برای کاشت آماده نیست.
- مرحله 2: درون هر میوه انبه یک هسته وجود دارد که به وسیله پوشش سخت بیرونی احاطه شده است. شما باید میوه انبه را نوش جان کنید و هسته انبه را خارج کرده و در کناری قرار دهید.
- مرحله 3: در این مرحله شما باید هسته انبه را از تکه های میوه پاک کنید زیرا اگر گوشت انبه را از هسته جدا کنید، هسته سریع تر خشک شده و باز کردن آن آسان تر است. پس از تمیز کردن هسته انبه، آن را در آفتاب به مدت 1 تا 2 روز قرار دهید تا خشک شود. در این مدت هسته را به طرف دیگرنیز برگردانید تا دو طرف هسته کاملا خشک شود.
- مرحله4: با یک چاقو و یا قیچی هسته را به دقت باز کنید و دانه انبه را بیرون بیاورید. در حین این کار مراقب باشید تا به دانه آسیب نرسانید. با باز شدن هسته می توانید دانه درون آن را ببینید.
- مرحله 5: دانه را به آرامی از هسته خارج نمایید. در صورت چروکیده یا پوسیده بودن دانه آن را نکارید. بعد از خارج نمودن هسته هر لایه اضافی روی آن را جدا نمایید. باید بدانید بعضی از انبه ها چندین دانه و بعضی فقط یک دانه تولید می کنند. دانه داخل هسته باید مایل به زرد و شاداب به نظر برسد.
- مرحله6: یک ورقه کاغذ یا دستمال کاغذی را مرطوب کنید نه آن قدر مرطوب که باعث پوسیدگی شود. آن را فشار دهید و دانه را درون آن بپیچید.(در این مرحله می توانید، دانه را به مدت یک روز در آب گرم خیس کنید و بعد در دستمال مرطوب قرار دهید.) بعد از قرار دادن دانه درون کیسه مرطوب آن را درون کیسه پلاستیکی قرار دهید تا رطوبت آن بالا برود. کیسه پلاستیکی را در ظرفی پلاستیکی قرار دهید. این ظرف، به گلخانه ی قابل حمل تبدیل می شود که می توانید آن را درون کشو تاریک و یا هر مکان تاریک دیگر قرار دهید که مزاحمتی برایتان ایجاد نشود. حتما کیسه و ظرف تان را برچسب گذاری کنید. هر روز به دانه سر بزنید تا تغییرات آن را بررسی نمایید و مطمئن شوید دستمال مرطوب است.
- مرحله 7: دانه انبه بعد از چند هفته شروع به جوانه زدن می کند. پس از جوانه زنی، ریشه های جوانه نیز به تدریج قابل دیدن می شوند. بعد از مشاهده ریشه ها و وقتی اندازه گیاه به حدود 8 سانتی متر رسید می توانید آن را به گلدان منتقل کنید و در خاک بکارید.
- مرحله 8: برای کاشت دانه انبه شما به کود، خاک گلدان خوب زهکشی شده، گلدان، آب نیاز دارید.
- مرحله 9: گلدان انتخابی شما باید حداقل چند سانتی متر بزرگتر از دانه و حتما دارای سوراخ های زهکش باشد. اطمینان یابید که سوراخ ها باز هستند. گلدان را 2 /3 با خاک گلدان، کود پر کنید، به طوری که 5 سانتی متر از روی گلدان خالی باشد. سپس خاک را با آب خیس کنید.
- مرحله 10: دانه را روی خاک بگذارید و روی آن حدود 2 سانتی متر خاک بریزید و به آرامی فشار دهید. هنگام کاشت مراقب باشید زیرا نباید هیچ یک از ریشه های ظریف و یا رشد جدید هسته را بشکنید. گلدان را بیرون زیر بخشی از نور خورشید قرار دهید و آبیاری را مرتبا انجام دهید تا خاک همیشه مقداری رطوبت داشته باشد و گیاهتان رشد کند. انبه درخت بومی مناطق استوایی بوده و از آب و هوای گرم و مرطوب لذت می برد. اگر از مقدار متناسب آبیاری خود مطمئن هستید اما مدتی پس از رشد، برگ های آن حالت افتاده به خود گرفت و برگ هایش آویزان شدند، نگران نباشید، افتادگی برگ ها طبیعی است و با رشد بیشتر گیاه برطرف می شود. گیاه چند هفته پس از کاشت به خوبی رشد می کند و برگ های جدید گیاه می رویند. نهال انبه در مراحل اولیه بسیار آسیب پذیر است بنابراین بهتر است در ابتدا بذر را در یک گلدان پرورش دهید تا بتوانید نوردهی، دما را کنترل کنید و وقتی بزرگتر شد به باغچه منتقل کنید. حداقل 5 تا 8 سال طول می کشد تا یک درخت انبه میوه دهد. برای اینکه گیاهتان سریع تر میوه بدهد، باید یک نهال چندساله انبه تهیه کرده و آن را بکارید.
شرایط نگهداری از نهال انبه
انبه یا مانگو یکی از میوه های تابستانی است. این گیاه در مناطق گرمسیری شرق آسیا، میانمار، برمه و آسام در هند پرورش می یابد. این درخت همیشه سبز است و اغلب به 5 تا 8 متر ارتفاع می رسد. میوه ها به شکل کلیه بیضی شکل و گرد هستند و وزن یک میوه ممکن است حتی به 2 کیلوگرم برسد. بعضی از درختان انبه دارای رنگ های قرمز و زرد هستند در حالی که برخی دیگر فقط سبز هستند. كشت انبه در فهرست موفق ترین كشت ها گنجانده شده است و كیفیت میوه هایی كه از آن تهیه می شود مربوط به انتخاب دانه هایی است كه از نظر فرم و طعم آن باید خوب باشند. در ادامه با شرایط نگهداری از نهال انبه آشنا خواهید شد.
- درخت انبه برای رشد و باردهی به نور کامل نیاز دارد اما نباید گیاه را در نور مستقیم قرار داد. بعد از رشد نهال انبه آن را به فضای بیرون منتقل کنید تا مشکلی از نظر دریافت نور نداشته باشد.
- بعد از کاشت انبه در گلدان، گیاه را به صورت منظم آبیاری کنید و هر وقت رویه خاک کمی خشک شد، آن را آبیاری کنید.
- انبه به دماهای پایین حساسیت دارد و دمای 21 تا 25 درجه سانتیگراد بهترین دما برای نگهداری نهال انبه است.
- مخلوط خاک معمولی و خاک برگ به نسبت های مساوی بهترین خاک برای نگهداری درخت انبه در گلدان است. برای انبه از ترکیب کوکوپیت، پرلیت و پیت ماس استفاده کنید.
- در طول سال ماهی یک بار برای تقویت گیاه به آن کود بدهید.
شرایط نگهداری از درخت انبه
پس از گذشت دوسال زمانی که نهال، ریشه سالم و مناسبی داشت و ضخامت پایه ی تنه به اندازه ی ۵ سانتیمتر رسید، شما می توانید آن را از گلدان به زمین اصلی انتقال دهید. برای کاشت نهال باید محیطی را انتخاب کنید که نور کامل به آن بتابد و زهکشی خوبی داشته باشد. حتما باید مکان آنقدر بزرگ باشد که یک درخت بزرگ در آنجا بتواند رشد کند. لازم به ذکر است درختان انبه می توانند تا ۲۰ متر ارتفاع داشته باشند. برای کاشت نهال یک چاله بزرگ به اندازه سه برابر توپ ریشه حفر کنید و با مخلوطی از خاک گلدان با کیفیت، شن و خاک باغچه چاله را پر کنید. نهال را در چاله قرار دهید، و خاک را حول تنه آن بریزید و کاملا با آب خیس کنید. مراقب باشید در حین جابجایی نهال را نشکنید. مرتبا نهال انبه را آبیاری کنید و از کود هم استفاده کنید. اکثر درختان انبه پنج الی هشت سال طول می کشد تا میوه دهی کنند زیرا زمان بلوغ آنها طولانی است. دقت کنید که بیش از حد کوددهی انجام ندهیدزیرا درخت به جای میوه دهی بیشتر بر رشد برگ متمرکز می شود.
-
خاک: گیاه انبه به خاک سبک و حاوی مواد ارگانیک نیاز دارد. بهتراست به جای استفاده از خاک معمولی باغچه از یک ترکیب باکیفیت استفاده کنید و در زمان کاشت یک سوم کمپوست یا کود به خاک اضافه کنید.
-
نور: درختان انبه به آفتاب و گرما نیاز دارند و تقریبا باید ۸ الی ۱۰ ساعت در معرض نور آفتاب قرار گیرند تا رشد بهینه داشته باشند. بهتر است درخت انبه را در موقعیتی از خانه قرار دهید که رو به پنجره جنوبی باشد.
-
دما: دمای مناسب برای رشد این گیاه حدود ۲۴ تا ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد.
-
آبیاری: درختان انبه ای که در زمین رشد می کنند نیاز به آبیاری زیاد ندارند، اما گیاهان داخل گلدان روند متفاوتی دارند. باید در دو سه سال اول مرتبا گیاه خود را آبیاری کنید و هنگامی که درخت به بلوغ و میوه دهی رسید قبل از شکوفه دهی میزان آبیاری را کم کنید. این کار را آنقدر ادامه دهید تا ۴۰ الی ۵۰ درصد از درخت گل داشته باشد. سپس از مرحله جوانه تا تشکیل میوه مرتبا آبیاری کنید و در زمان برداشت میوه، آبیاری را به میزان متوسط انجام دهید.
-
کوددهی: هنگامی که گیاه در حال رشد است به آن کود کامل بدهید و در ابتدای فصل شکوفه دهی مقدار نیتروژن را کاهش دهید و کود پتاسیم و فسفر به گیاه بدهید.
-
آفات: شپشک های سپردار، شپشک آرد آلود و کنه های عنکبوتی آفات رایجی هستند که به درخت انبه حمله می کنند. آفات انرژی درخت را کاهش می دهند که در نتیجه منجر به کاهش میوه دهی می شود. لازم است پس از آلوده شدن گیاه به آفات تا حد امکان از آفت کش های ارگانیک استفاده کنید.
ارزش غذایی انبه
هر 165 گرم از انبه حاوی 107 کالری، 28 گرم کربوهیدرات، 3 گرم فیبر و 1 گرم پروتئین است. این میوه چربی ندارد. هم چنین حاوی 76 درصد ویتامین C، 25 درصد ویتامین A، 11 درصد ویتامین B6 و 9 درصد ویتامین E است.76 درصد ویتامین C یک ویتامین محلول در آب که به عنوان یک آنتی اکسیدان برای مبارزه با رادیکال های آزاد آسیب دیده عمل می کند و یک کو فاکتور مهم در سنتز کلاژن است. 25 درصد ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی که از یک منبع گیاهی تهیه می شود و بدن شما رنگ دانه گیاه را به ویتامین A فعال تبدیل می کند. این ویتامین برای ایمنی و رشد سلول ها ضروری است. 11 درصد ویتامین B6 یک ویتامین محلول در آب که در پشت صحنه به عنوان یک کو آنزیم در بسیاری از واکنش های مهم بدن از جمله متابولیسم پروتئین و تشکیل گلبول های قرمز فعالیت می کند. 9 درصد ویتامین E یک آنتی اکسیدان محلول در چربی که هنگام متابولیزه شدن چربی، با رادیکال های آزاد آسیب دیده ناشی از واکنش با اکسیژن مبارزه می کند. از مهم ترین خواص انبه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویت حافظه
- خاصیت ضد سرطان
- کاهش فشار خون
- درمان یبوست
- کمک به کاهش وزن
- برای دیابت مفید است.
- هسته انبه برای پوست و مو فوق العاده است
مضرات انبه
انبه یک میوه گرمسیری استوایی با طعم و مزه ای است که از درخت به درخت دیگر متفاوت است. مانگوها را “پادشاه میوه ها” خوانده اند، زیرا آنها خوش مزه، آبدار و شیرین هستند. آنها به طور گسترده در آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری کشت می شوند. درختان انبه در اواخر بهار یا اوایل تابستان که هوا گرم است، کاشته می شوند؛ زیرا آنها نور خورشید را بسیار دوست دارند. می توان آن را در یک ظرف کوچک پرورش داد و بعد از بزرگ شدن آن را به باغ یا باغچه منتقل کرد. حساسیت به انبه و به خصوص پوست آن، می تواند موجب بیماری های متعددی شود. از جمله مهم ترین این مضرات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بثورات پوستی
- واکنش آنافیلاکسی
امیدوارم از محتوای نحوه ی پرورش و نگهداری پرورش گیاه انبه در گلدان نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که گیاه دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش سبک زندگی ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.
9 ماه پیش