کاکتوس اپونتیا که به عنوان انجیر هندی نیز شناخته می شود نوعی کاکتوس است که بومی آمریکای جنوبی و بخشی از آمریکای شمالی است. اگر چه این گیاه آب و هوای بیابانی را ترجیح می دهد، اما می تواند در انواع مختلف خاک، رطوبت و درجه حرارت رشد کند. این گیاه معمولا به دلیل تولید میوه طرفداران زیادی دارد. میوه کاکتوس اپونتیا خوراکی است، اما این گیاه همچنین یک گیاه زینتی محسوب می شود، زیرا گل های زیبایی در رنگ های مختلف از نارنجی تا زرد و سفید تولید می کند.یکی از معروفترین نوع آن به اسم کاکتوس انجیری یا انجیر هندی پراکندگی وسیعی در جهان دارد. این گیاه عمدتاً به دلیل تولید محصول میوه، مورد کشت و کار قرار می گیرد. کاکتوس انجیری درختچه ای چندساله، به ارتفاع 3 تا 5 متر با ساقه ای ضخیم، آبدار یا گوشتی و کشیده تا قاشقی شکی است. به ساقه های این گیاه کلادود گفته می شود. برگ ها دارای اپیدرم مومی می باشند. کلادودهای یک تا دوساله می توانند تولید گل و میوه کنند. رنگ میوه ها از سبز کمرنگ تا قرمز پررنگ متغیر است. گل ها نیز به رنگ های سفید، زرد و قرمز دیده می شوند. این گل ها در نیمکره شمالی از اوایل بهار تا اوایل تابستان تشکیل می شوند و میوه ها نیز از آگست تا اکتبر می رسند. میوه های این گیاهان مزه ای مشابه مزه ی هندوانه دارند. هر میوه حاوی تعدادی بذر کوچک و سخت است که اغلب هنگام خوردن میوه ها، خورده می شوند اما کسانی که مشکلات گوارشی دارند باید از خوردن بذرهای این گیاه اجتناب کنند.
خواص دارویی و صنعتی کاکتوس انجیری / انجیر هندی
این گیاه منبع غنی از آب است و حدود 85 درصد آن را آب تشکیل می دهد. بذرها حاوی 10 درصد پروتئین و 6 تا 13 درصد اسیدهای چرب می باشند. اسیدچرب عمده ی این بذرها، اسید لینولئیک است. میوه ها دارای ویتامین ث (25 تا 30 میلیگرم در هر 100 گرم میوه) هستند که برای درمان بیماری های ناشی از کمبود ویتامین ث کاربرد دارند. همچنین این گیاه دارای بالاترین میزان سلنیوم است. رنگ قرمز آب میوه حاوی بتانین ها (بتانین و ایندیکازانتین) است. این گیاه همچنین دارای فلاونوئیدهایی نظیر کوئرستین، ایزورامنتین و کمفرول می باشد.
ویژگی های جذاب کاکتوس انجیری / انجیر هندی
کاکتوس اپونتیا به نام های انجیر تیغی ،انجیر هندی و گلابی خار دار نیز شناخته می شود.البته به کاکتوس اپونیتا، زبان مادر شوهر و کاکتوس راکتی نیز گفته می شود. این نام گذاری ها بر اساس ظاهر راکت مانند این کاکتوس بوده اند.
این پد های راکت مانند روی هم سوار می شوند و نمای زیبای این چنینی را به وجود می آورند. این دسته از کاکتوس ها به دلیل ظاهر متفاوتی که دارند از معروف ترین خانواده های کاکتوس ها به شمار می روند.ارتفاع آن ها گاهی به ۱ تا ۲٫۵ متر نیز می رسد. گل های این نوع کاکتوس در تابستان ظاهر می شوند و رنگ زرد روشن دارند. جالب است بدانید که این کاکتوس میوه هایی به رنگ زرد یا قرمز دارد که خوراکی است.
شرایط نگهداری کاکتوس انجیری / انجیر هندی
خاک مناسب برای رشد این گیاه خاکی است که دارای زهکشی مناسب باشد و رطوبت نداشته باشد. این گیاهان به آبیاری بیش از حد، بسیار حساس هستند. نور کامل آفتاب یا نیم سایه برای رشد مناسب است. در زمستان تا دمای بین ۵ تا ۱۰ درجه را تحمل می کند و برای مدت کمی دمای ۵ درجه را نیز تحمل می کند. در تابستان به آبیاری منظم به طوری که هرگاه خاک گیاه خشگ شد آبیاری شود و در زمستان آبیاری خیلی کم تر باشد، در حدی که فقط گیاه چروکیده نشود. در فصل تابستان از کود مناسب کاکتوس استفاده کنید. اپونتیا از جمله کاکتوس هایی است که ریشه های آن در فصل خواب نیز نیاز به کوددهی مناسب دارند.
زمان و مکان کاشت کاکتوس انجیری / انجیر هندی :
برای کاشت کاکتوس اپونتیا می توان مانند هر گیاه دیگری قلمه یا بذر آن را تهیه کنید. کاکتوس اپونتیایی که از بذر رشد می کند، تمایل رشد بیشتری نسبت به قلمه اش دارد و البته زمان انتظار برای تولید گل و میوه ممکن است حدود سه تا چهار سال طول بکشد. کاشت کاکتوس اپونتیا را را می توان در هر زمانی از سال انجام داد، اما اگر بهار یا تابستان کاشته شوند، ممکن است نتایج بهتری داشته باشند. در واقع بهترین زمان برای کاشت این گیاه اواخر بهار می باشد. دقت داشته باشید که در محلی این گیاه را بکارید که گرم اما سایه باشد. گیاهان کاکتوس نیاز به نور مستقیم خورشید ندارند. درست است که اپونتیا گیاهی خوراکی است اما توجه کنید که همچنان یک نوع کاکتوس است و هنگام کاشت آن باید مانند هر کاکتوس دیگری احتیاط کنید و حتما از دستکش استفاده کنید.
خاک کاکتوس انجیری / انجیر هندی :
یک گلدان باغی آماده کنید. یک گلدان کوچک که دارای یک سوراخ در پایین است را انتخاب کنید. کف گلدان را با لایه ای از سنگ های کوچک بپوشانید. با این کار به آب اجازه می دهید تا بهتر از گلدان خارج شود. گلدان را با خاکی که نیمی از آن ماسه است پر کنید. می توانید به جای ماسه، خاک تان را با خاک لوم ترکیب کنید. این ترکیب خاک ها بهتر زهکشی می شوند و بهتر از خاک هایی با محتوای رس بالا هستند. هم چنین بیشتر شبیه به خاک های بیابانی طبیعی هستند که کاکتوس آن ها را ترجیح می دهد.
کود کاکتوس انجیری / انجیر هندی :
اگر کاشت کاکتوس اپونتیا را در بیرون از منزل خود انجام داده اید، گیاه نیازی به کود ندارد. از یک کود متعادل کننده استفاده کنید. برای کوددهی گیاهان جوان از کود 10-10-10 استفاده کنید. برای گیاهان بزرگ تر از کود، 10-10-۵ و یا حتی 10-10-0 می توانید استفاده کنید. کود حاوی محلول در آب سبب افزایش گل و میوه می شود. درباره زمان کوددهی اجازه دهید خود گیاه به شما بگوید که چه زمانی به غذا نیاز دارد. اگر رنگ آن سبز کم رنگ شود یا گل و میوه ندهد، به غذا یا همان کود نیاز دارد.
آبیاری کاکتوس انجیری / انجیر هندی:
همان طور که دانه ها رشد می کنند، خاک را تا زمان جوانه زدن گیاهان تان مرطوب نگه دارید. خاک را لمس کنید و زمانی که خاک شروع به خشک شدن می کند، آن را آبیاری کنید. شایع ترین مشکلی که برای این گیاه پیش می آید، پوسیدگی و پژمرده شدن گیاه بر اثر آبیاری بیش از اندازه است. در این زمینه لازم است ذکر کنیم که این کاکتوس یک کاکتوس بیابانی است و در دمای بالا را نیز تحمل می کند و نسبت به کم آبی مقاوم تر است.
برای آبیاری این کاکتوس باید دقت کنید که گلدان انتخابی حتما زهکش خوبی داشته باشد. زیرا در صورت آبیاری زیاد و مناسب نبودن زهکشی ریشه های کاکتوس دچار پوسیدگی می شوند.
بهتر است برای هربار آب دهی تا خشک شدن خاک صبر کنید.
نیاز به نور کاکتوس انجیری / انجیر هندی :
در زمینه ی نیاز به نور باید گفته شود که هرچه نور بیشتری در اختیار کاکتوس های بیابانی قرار داده شود رشد بهتری خواهند داشت، کاکتوس اپونتیا نیز همانند دیگر کاکتوس های بیابانی برای گلدهی به نور خورشید مستقیم نیاز دارد در غیر این صورت توانایی رشد و گلدهی خود را از دست می دهند.
نحوه تکثیر کاکتوس انجیری / انجیر هندی :
بهترین راه تکثیر این گیاه قلمه زدن پدهای این گیاه است. بدین صورت که پد مناسبی را از گیاه جدا کرده و اجازه دهید تا در سایه چند روزی بماند تا محل زخم آن پینه ببندد و سپس در خاک مناسب کاشته و بعد از چند روز آبیاری را شروع کنید. پس از حدود یک ماه ریشه دار خواهد شد.
قلمه زنی کاکتوس انجیری / انجیر هندی
- برای قلمه زنی کاکتوس ها اولین کار، پیدا کردن یه قلمه ی مناسب است.
قلمه ای برای کار مناسب است که بالای ۶ ماه سن داشته باشد. قلمه های جوان مناسب نیستند. - برای جدا کردن قلمه از هر نوع گیاهی، باید ابزارها را استریل کرد و بهت راست از یک چاقو یا تیغ تیز برای اینکار استفاده کرد.
- یکی از پد های راکت مانند اپونتیا را که سن مناسبی داشته باشد انتخاب کنید و و آنرا از جایی که به پایه اصلی متصل شده جدا کنید.
- قلمه را چند روز در سایه قرار دهید تا قسمت برش داده شده خشک شود.
این کار را برای جلو گیری از پوسیدگی گیاه در خاک و هم چنین برای جلوگیری از عفونت و قارچ ها انجام می دهیم. - سپس قلمه را در گلدان مناسب بکارید و ده روز به آن فرصت دهید تا ریشه زایی کند. در این مدت از آبیاری کردن بپرهیزید.
نگران خشک شدن گیاه نباشید. گیاه انجیری به کم آبی مقاوم است.
امیدوارم از محتوای نحوه ی پرورش و نگهداری پرورش گیاه کاکتوس انجیری نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که گیاه دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید.