مدارس ترکیه از سمت بسیاری از والدین ایرانی که درصدد هستند فرزندان خود را برای تحصیل به خارج از کشور ببرند مورد توجه قرار گرفته است. می توان به جرات گفت که تحصیلات فرزندان یکی از مهم ترین دغدغه های والدین می باشد. این دغدغه را می توان حتی در پایه های تحصیلی ابتدایی نیز مشاهده کرد. به خصوص زمانی این مسئله اوج می گیرد که والدین در نظر داشته باشند برای اخذ اقامت در ترکیه و یا اخذ شهروندی ترکیه اقدام کنند.
حتی در برخی از موارد ما شاهد هستیم که والدین از مدارس بین المللی ترکیه به عنوان یک سکوی پرتاب استفاده می کنند تا فرزندانشان را برای تحصیلات مقاطع بالاتر به کشورهای اروپایی و آمریکا بفرستند. بر خلاف ایران که سیستم آموزش پرورش بسیار بسته ای دارد و مدارس بین المللی منحصرا در اختیار کارمندان سفارت خانه های همان کشور می باشد در ترکیه شما می توانید مدارس بین المللی متنوعی را ببینید که دانش آموزان با دارا بودن شرایط اعلامی از سمت مدرسه به راحتی می توانند در آنجا مشغول به تحصیل شوند. تمام مدارس ترکیه زیر نظر بخش بین الملل آموزش و پرورش ترکیه می باشند به همین دلیل شما با خیال راحت می توانید یکی از مدارس کشور ترکیه را برای تحصیل فرزندانتان انتخاب کنید. در این مقاله سعی کرده ایم تا شما را با انواع مدارس در ترکیه آشنا کنیم تا در صورتی که قصد مهاجرت به ترکیه را داشته باشید با خیال راحت و با در دست داشتن اطلاعات جامع بتوانید برای ثبت نام فرزندانتان در مدارس ترکیه تصمیم بگیرید.
کلیات نظام آموزشی در ترکیه
آموزش رسمی در ترکیه از سن 6 سالگی آغاز می گردد و حضور کلیه کودکان در این سن در مدرسه برای شروع تحصیل رسمی اجباری می باشد. آموزش رسمی در ترکیه 12 سال به طول می انجامد و در این بین والدین موظف به فراهم کردن امکانات و شرایطی هستند که کودکان بتوانند در مدرسه حضور داشته باشند.
آموزش همگانی به سه دوره تقسیم می شود:
- دوره اول ابتدایی ( Ilkokul) به مدت 4 سال
- دوره دوم ابتدایی (OrtaOkul) به مدت 4سال
- دوره دبیرستان (Lise) به مدت 4 سال
دوره های ابتدایی در ترکیه
آموزش در دوره ابتدایی اول و دوره ابتدایی دوم در ترکیه برای تمام افرادی که در این سنین قرار دارند الزامی می باشد. عموما در دوره ابتدایی اول تاکید مدارس بر آموزش های اولیه به مانند خواندن و نوشتن و محاسبات می باشد این در حالی است که در دوره ابتدایی دوم مدارس دانش آموزان را برای انتخاب رشته تحصیلی خود در سال آخر این دوره آماده ی کنند. یعنی در واقع دوره دوم را می توان به عنوان پلی در نظر گرفت که دانش آموزان باید تصمیم خود را برای آن چه در آینده می خواهد انجام دهد را با توجه به سلایق و علاقه های خود بگیرد.
تحصیل در دبیرستان های ترکیه
تحصیل در دبیرستان های ترکیه 3 سال به طول می انجامد. البته با توجه به نوع مدرسه ای که انتخاب می کنید ممکن است این زمان طولانی تر نیز باشد. مثلا در برخی از دبیرستان ها به مانند دبیرستان های آناتولی، دانش آموزان باید یک دوره 1 سال زبان انگلیسی را نیز آموزش ببینند. این در حالی است که در مدارس مذهبی ترکیه که به نام امام هاتیپ معروف است بیشتر بر آموزش امور دینی و مذهبی و زبان عربی تاکید می شود. از طرف دیگر دبیرستان های فنی و حرفه ای به مانند هنرستان های کار و دانش و هنرستان های فنی و حرفه ای در ایران هستند. بعد از پایان دبیرستان دانش آموزان بایستی در امتحانات نهایی برای دریافت دیپلم شرکت کنند. نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که دبیرستان های عمومی دانش آموزان را برای ورود به دانشگاه ها آماده می کنند این در حالی است که تاکید مدارس آناتولی بر آموزش زبان دوم و مدارس فنی و حرفه ای بر ورود به بازار کار می باشد. تعداد ساعات حضور در مدارس از 33 الی 41 ساعت در هفته می تواند متغیر باشد. این ساعت در مدارس اینترنشنال به بالای 60 ساعت در هفته می رشد.
مقاطع تحصیلی در ترکیه
در ترکیه هر دانش آموزی باید 12 سال درس بخواند. این 12 سال شامل 4 سال ابتدایی، 4 سال متوسطه و 4 سال دبیرستان است. برخی مناطق دوره متوسطه و دبیرستان در آن ها یکی است. فرستادن فرزند به مهدکودک و پیش دبستانی اجباری نیست و اغلب محلیان آن را انجام نمی دهند ولی ازآنجایی که فرآیند آموزش زندگی در ترکیه به فرزندان را سرعت می بخشد، مهاجران معمولا فرزندشان را در آن ها ثبت نام می کنند.
-
آموزش مهدکودک:
مهدکودک در ترکیه از زمان تولد تا سه سالگی کودکان را پذیرش می کند. اغلب محلی ها کودکان خود را به مهد کودک نمی فرستند و در میانشان رواج ندارد. مهدکودک های ترکیه چه خصوصی و چه دولتی، رایگان نیستند. البته برخی شرکت ها و یا ادارات تسهیلاتی ارائه می دهند که شما شهریه را با تخفیف پرداخت خواهید کرد.
ثبت نام در مهدکودک به سادگی پس از گرفتن اقامت امکان پذیر است. ثبت نام در مهدکودک می تواند منجر به این شود که فرزند شما خیلی سریع زبان ترکی را یاد بگیرد و دوران مدرسه را ساده تر سپری کند. بسیاری از مهدکودک ها معلم زبان انگلیسی نیز دارند و فرزند شما می تواند در کنار ترکی انگلیسی را نیز بیاموزد. مربیان مهدکودک در ترکیه به سختی انتخاب می شوند و آزمون های مختلفی را پشت سر می گذارند. بنابراین می توانید از کیفیت آموزشی و روانی فرزندتان در مهدکودک خاطرجمع باشید.
-
آموزش پیش دبستانی:
کودکان از 3 تا 5 سالگی به پیش دبستانی فرستاده می شوند. رواج این مقطع نیز در میان محلی های ترکیه چندان زیاد نیست ولی به نسبت مهدکودک افراد بیشتری فرزند خود را به پیش دبستانی می فرستند. ساعت پیش دبستانی ها اغلب از 8:30 صبح تا 4 بعدازظهر است. این زمان شامل آموزش، بازی، صرف ناهار و حتی خواب بعدازظهر می شود. گذراندن این مقطع نیز رایگان نیست و شما درست مثل مهدکودک به سادگی با داشتن اقامت می توانید فرزندتان را ثبت نام کنید.
-
آموزش ابتدایی:
شما می توانید فرزندتان را به مدرسه ای بفرستید که از اول ابتدایی تا پایان دبیرستان را در آنجا تحصیل کند و یا مدارس متفاوتی را انتخاب کند. برخی از مدارس ترکیه مختص یک مقطع هستند و برخی دیگر همه مقاطع را در یک ساختمان آموزش می دهند. دوره ابتدایی در ترکیه 4 سال طول می کشد و این زمان از 5 تا 9 سالگی را در بر می گیرد. آموزش خواندن و نوشتن، ورزش، حساب، تعلیمات دینی اختیاری، هنر و یک زبان خارجه از برنامه های این مدارس هستند.
تعداد مدارس به نسبت جمعیت کم هستند و از همین رو ممکن است هر کلاس جمعیت زیادی مثل 30 نفر داشته باشد، با این وجود فضای کلاس گنجایش این تعداد را داراست. برای حل این مشکل اغلب مدارس ترکیه دو شیفتی هستند. مدارس ترکیه یونیفرم دارند و تکلیف نویسی در آن ها اجباری است. اگر دانش آموز نتواند در امتحانات پذیرفته شود باید سال بعد نیز همان مقطع را بگذراند.
-
آموزش متوسطه:
این مقطع نیز 4 سال طول می کشد و از 9 سالگی تا 12 سالگی فرزند شما را در برمی گیرد. مواد درسی این دوره شامل: تاریخ، جغرافیا، علوم، هنر، فیزیک، زبان ترکی، زبان خارجه، ریاضی، موسیقی و فناوری است. تعلیمات دینی نیز ارائه می شود که به صورت اختیاری گذرانده می شود. مانند ایران هر درس معلمی جداگانه دارد و در پایان دوره متوسطه یک آزمون سراسری برای ورود به مقطع دبیرستان گرفته می شود. برای انتخاب این مدرسه حتما به تعداد قبولیان مقطع دبیرستان هر مدرسه نگاه کنید.
-
آموزش دبیرستان:
آموزش دبیرستان زمانی است که 12 سال تحصیلی دانش آموز به پایان می رسد و در پایان آن یک آزمون برگزار خواهد شد که پس ازآن دانش آموز پیش دانشگاهی را می گذراند و برای دانشگاه آماده می شود. این مدارس درست مثل ایران به رشته های ریاضی، تجربی، انسانی و فنی تقسیم می شوند. ادبیات ترکی استانبولی، ریاضیات، هندسه، تاریخ ترکیه، جغرافیا، شیمی، زیست شناسی، زبان خارجه ازجمله درس هایی است که دانش آموز باید آن ها را آموزش ببیند.