آداب و رسوم مردم هر دیار، معرف فرهنگی است که نسل به نسل برای رشد و بالندگی افراد ان دیار منتقل می شود و چه بسا بسیاری از شهرها و روستاهای کشور با آداب و رسوم آن ها شناخته می شوند. یزد که از دیر باز به شهر دارالعباده شهرت داشته با حلول ماه های قمری چون محرم، صفر، شعبان و رمضان لباس دیگر گونه از آداب ورسوم کهن خود به تن می کند و گویا همه مردمان این دیار با این اداب ورسوم پیوندی دیرینه و ناگستنی دارند. با حلول ماه مبارک رمضان نیز مردمان این استان در هر گوشه گوشه ای که عطر ماه خدا می پیچد، با رسومات و مراسمات و آداب خاص خود این ماه الهی را مبارک، فرخنده و ارج می دارند که معرفی ان ها خالی از لطف نیست.
مراسم روضه قنبر یزد، یکی از مراسم های سنتی این شهر تاریخی می باشد. این مراسم از شب نوزدهم ماه مبارک رمضان شروع شده و تا شب بیست و هفتم ادامه می یابد. مراسم روضه قنبر نماد ضربت خوردن مولای متقیان است که با آداب خاصی در شهرستان بافق استان یزد برگزار می شود و این مراسم به عنوان یکی از آیین ها و رسوم مردم بافق در ایام ماه مبارک رمضان به شمار می رود که از سالهای دور در این شهرستان رسم بوده است.
روضه قنبر مراسم سنتی یزدی ها در ماه مبارک رمضان
خواندن روضه قنبر یکی از رسوم قدیمی مردم یزد است، که معمولاً در ماه مبارک رمضان برگزار و از شب نوزدهم تا شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان خوانده می شود. مجلس این روضه بیشتر به بانوان اختصاص دارد که با نذری دادن و طلب حاجت در این چند روز در خانه ها برگزار می شود و به عنوان نماد ضربت خوردن مولای متقیان حضرت علی(ع) است.
قنبر از غلامان حضرت علی(ع) بود و فردی در این مراسم با حالاتی شبیه درویشان با لباس سفیدی بر تن و با کلاه سفید کشکولی بر سر که نماد دوستی حضرت علی(ع) است، مراسم روضه را اجرا می کند، در مراسم روضه قنبر، ۲ شخصیت دیگر نیز حضور دارند که یکی نقش حضرت زینب(س) را با لباس بلند و مشکی و شخصیت دیگر نقش ام کلثوم(س) را بازی می کند و بین حاضران در گروه، صحبت هایی در قالب شعر رد و بدل و اشعار حزن آلود نیز خوانده می شود، این مراسم برای طلب حاجت و رفع گرفتاری توسط زنان کم و بیش در یزد برگزار می شود.
مراسم روضه قنبر سنتی استان یزد در شهرستان بافق این استان به شماره 1391 در فهرست آثار ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده است و همچنان با شور وصفی خاص در این شهرستان استان یزد و دیگر شهرستانهای استان برگزار می شود.
دارالعباده شهری با طیف وسیعی از سنت های زیبای معنوی
با توجه به سابقه دیانت مردم دارالعباده یزد و حضور علمای سرشناس دینی مانند آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی موسس حوزه علمیه قم، آیت الله العظمی سیدمحمد کاظم طباطبایی، شهید آیت الله صدوقی، آیت الله خاتمی، آیت الله اعرافی و تعداد زیادی از بزرگان مذهب تشیع در این استان، ماه مبارک رمضان با آیین های معنوی زیادی همراه است که مهمترین آنها می توان به مراسم کلوخ اندزان، روئت هلال ماه، مراسم ختم قران، مراسم نخل برداری، مراسم آشتی دادن افرادی که با یکدیگر قهر کرده اند و.... اشاره کرد.