هر فردی که بخواهد در مقاطع دکتری ادامه تحصیل دهد ابتدا باید در آزمون کتبی شرکت کند و در آن نمره و رتبه قابل قبولی کسب کند و در صورت داشتن نمره حدنصاب دعوت به مصاحبه می شود. مصاحبه دکتری نیز بخشی دیگر از ارزیابی دانشجو و داوطلب به حساب می آید که توسط هر دانشگاه به صورت مستقل و مجزا و توسط اساتید و هیئت داوری که خود آن دانشگاه تعیین می کند انجام می گیرد. تنها در صورت مورد قبول واقع شدن در این مصاحبه است که فرد امکان ادامه تحصیل در مقطع دکتری رشته و دانشگاه مربوطه را پیدا خواهد کرد. به دلیل اهمیت موضوع ساعدنیوز در این سری از مقالات در مورد مصاحبه دکتری رشته های مختلف دانشگاهی صحبت خواهد کرد. در این مقاله در مورد مصاحبه دکتری رشته های مهندسی بحث خواهد شد.
مصاحبه دکتری رشته های مهندسی
بعد از اعلام نتایج آزمون کتبی دکتری است که مصاحبه دکتری رشته های مهندسی برگزار می گردد و دانشگاه ها در رشته های مختلف مهندسی به صورت مستقل و مجزا مصاحبه حضوری را انجام می دهند. بنا بر اعلامیه سازمان سنجش برای رشته های مهندسی مقطع دکتری آموزشی و پژوهشی، سهم مصاحبه دکتری و سهم آزمون کتبی هر کدام 50 درصد می باشد. از 50 درصد سهم مصاحبه، مقدار 20 درصد بین سوابق علمی، آموزشی و پژوهشی تقسیم می شودو 30 درصد باقی مانده در مصاحبه سنجش علمی و حضوری توسط داوران و هیئت اساتید منتخب آن دانشگاه تعیین می گردد. در 20 درصد سهم مصاحبه حضوری که به سوابق علمی اختصاص گرفته است موارد مختلفی از قبیل معدل مقاطع پیشین، کیفیت و محل دانشگاهی که مقاطع در آن گذرانده شده، کسب افتخارات ملی و جهانی، مقالات علمی و غیره مورد بررسی قرار گرفته و به هرکدام نمره دهی می شود.
کلا 20 درصد از 50 درصد مصاحبه حضوری به به سوابق علمی و تحصیلی شما تعلق می گیرد و اینکه هر کدام از بخش های مختلف این سوابق و موارد مختلف آن چگونه ارزیابی و نمره دهی شود بستگی به دانشگاه مربوطه دارد و در هردانشگاه شیوه و قانون متفاوتی اجرا می شود. برخی دانشگاه ها برای 50 درصد سهم سنجش خود علاوه بر مصاحبه حضوری آزمون کتبی را نیز برگذار می کنند که این موضوع عمومیت نداشته و از دانشگاه به دانشگاه دیگر متفاوت است.
بعد از اعلام نتایج آزمون دکتری رشته های مهندسی و دعوت به مصاحبه ، در کارنامه هر داوطلب در مقابل رشته محل های انتخابی وی حدنصاب مورد قبول و نمره داوطلب ثبت شده است. دانشجو و داوطلب مقطع دکتری در تمامی رشته محل هایی که نمره کتبی وی بالاتر از حد نصاب شده باشد، می تواند در مصاحبه دکتری آن رشته و دانشگاه شرکت کند. لازم به یادآوری است که هیچگونه محدودیتی برای شرکت در مصاحبه دکتری رشته های مهندسی در دانشگاه های مختلف وجود ندارد و اگر فردی در تمامی رشته محل های انتخابی خود نمره حد نصاب را آورده باشد می تواند در مصاحبه دکتری تمامی این دانشگاه ها شرکت کند.
مصاحبه دکتری رشته های مهندسی در هر دانشگاه مجزا انجام می گیرد و مصاحبه در محل دانشگاه انتخابی و توسط هیئت داوری آن دانشگاه انجام می گیرد. در آینده در مورد مصاحبه دکتری رشته های دیگر نیز صحبت خواهیم کرد.