مقدمه چیست؟
مقدمه بخش بسیار مهمی در پایان نامه است و اولین فصل از یک تحقیق جامع چند صفحه ای میباشد که به اعتقاد برخی از نویسندگان قلب تحقیق مقدمه است. چرا که معرفی کننده اهداف اصلی و ادبیات پژوهش شما می باشد. این بخش از پایان نامه که بلافاصله بعد از چکیده نوشته می شود، ابتدا با یک توضیح کوتاه از ادبیات پژوهشی موضوع پایان نامه آغاز می شود و سپس سوال اصلی پژوهش و علت انتخاب این موضوع مطرح می شود و سپس یک پیشینه ای از موضوع پایان نامه بیان می شود. مقدمه در جذب مخاطب و نظر کاربران تاثیر به سزایی دارد و در اغلب موارد داوران فرصت کافی برای مطالعه همه بخش های پایان نامه را ندارند و فقط چکیده و مقدمه را مطالعه میکنند شما باید در بخش مقدمه خواننده را ترغیب به مطالعه ادامه متن بکنید. سوالی که در این بخش طرح میشود باید به قدری جذاب و شورانگیز باشد که خواننده به مطالعه ادامه پایان نامه و رسیدن به پاسخ خود تشویق شود. مقدمه نویسی قاعده و دشواری خاصی ندارد و فقط کمی ایده و خلاقیت نیاز دارد که نویسنده بتواند در این بخش خواننده را جذب کند. باید این نکته طلایی را مد نظر داشته باشید که مقدمه مرحله ای است که باید خواننده را تا مطالعه جمع بندی پایان نامه تشویق کند سوالات و استدلال هایی که در این قسمت در ذهن مخاطب ایجاد خواهد شد در بخش جمع بندی پاسخ داده خواهد شد. بنابراین اگر انگیزه و شور خواننده را در حین مطالعه مقدمه از دست بدهید دیگر نسبت به مطالعه ادامه آن انگیزه ای نخواهد داشت.
اصطلاحی وجود دارد که می گوید اولین برخورد می تواند آخرین برخورد باشد! بنابراین قدرت بخش مقدمه را دست کم نگیرید این بخش از پایان نامه بعد از اتمام کلیه مراحل تحقیقی نوشته میشود که همه اطلاعات جامع جهت ارائه در دسترس باشد. چون لازم است که در این بخش اشاره جزئی به همه بخش های حساس و اصلی شود توصیه میکنیم پژوهش خود را به اتمام برسانید و سپس مقدمه نویسی انجام دهید.
ساختار كلي و محتواي مقدمه چيست؟
بطور كلي ساختار مقدمه از توالي زير پيروي مي كند:
- ارائه زمينه و ديدگاه درباره موضوع و اهميت
- مروري كوتاه بر متون علمي موجود
- بيان منطق منجر به انجام پژوهش
- بيان هدف مطالعه
درپايان به چند نكته مهم در خصوص نوشتن مقدمه پایان نامه توجه كنيد:
- هرگز در مقدمه به نتايج حاصل از مطالعه اشاره نكنيد.
- تا حد امكان از افعال معلوم استفاده كنيد. البته « من » كلمه اي است كه اكثر داوران از آن دل خوشي ندارند، لذا در استفاده از ضمير اول شخص پرهيز كنيد.
- به هنگام نوشتن، آنجا كه از موضوعي پذيرفته و اثبات شده سخن به ميان مي آوريد، از زمان حال ساده و آنجا كه به پژوهشها و مطالعات قبلي اشاره مي كنيد از زمان گذشته استفاده نماييد. چنانچه خواستيد عبارتي را عيناً از ديگران نقل كنيد آنرا داخل گيومه قرار دهيد.
- تا حد امكان از مخفف هاي نادر و بعضاً نامانوس استفاده نكنيد. هيچ چيز نمي تواند سريعتر از علايم اختصاري بي معني يا اشاره به بيماريها، داروها، گزارشها يا مكانهايي كه مخاطب « نمي داند » او را از خواندن مقاله منصرف نمايد.
- از تكرار فراوان واژگان كليدي پرهيز كنيد زيرا به زيبايي مقدمه لطمه مي زند.
- همواره به همخواني عنوان پژوهش و مشكل مورد مطالعه توجه كنيد و در گيرودار تحرير از اين نكته مهم غافل نمانيد.
- « براي مخاطبتان بنويسيد؛ نه براي خودتان ». بعضاً مولفان در خصوص آنچه مي خواهند بگويند و نيز مخاطبينشان توجه كافي ندارند. آنها نگارش خود را با ايده اي شروع مي كنند و اميدوارند خواننده با درايت شخصي خود نكات مهم آنرا دريابد و اعتراضي هم نكند. اين اشكال بويژه در مقالاتي كه از جانب متخصصان براي پزشكان عمومي نوشته مي شود به وفور ديده مي شود.
چکیده چیست؟
چکیده پایان نامه نیز یکی از بخش های بسیار مهم پژوهش محسوب میشود که در یک تعریف کلی و جامع میتوان گفت چکیده خلاصه جامعی از محتوای یک گزارش پژوهشی است که همه ی مراحل و اجزای اصلی پژوهش را در بر می گیرد. به بیان دیگر، چکیده شرح کوتاه و فشرده ای از پژوهش است که هدف ها، فرضیه های پژوهشی، روش پژوهش (جامعه و نمونه آماری، ابزار اندازه گیری و روش تحلیل داده ها)، یافته ها و نتایج حاصل از پژوهش را ارائه می دهد. چکیده نویسی نیز قواعد و استانداردهای مخصوص به خود را دارد.
ابتدا بهتر است برای نوشتن چکیده یک پیش نویس تهیه کنید. تهيه پيشنويس خام چكيده با استفاده از يادداشتهاي نوشته شده، چهارمين مرحله از فرايند چكيده نويسي است. در اين مرحله لازم است از انتقال کلمات زايد و عبارات طولاني از مدارك به چكيده خودداري شود. چکیده نویسی سبک و لحن خاصی دارد که باید تا حد امکان از جملات معلوم استفاده کنید، هر چند ممکن است چکیده شما بیشتر به سازه های جملات مجهول نیاز داشته باشد. صرفنظر از معلوم یا مجهول بودن و زمان جملات، چکیده بایستی حاوی جملات هوشمندانه و کامل باشد. سریع و مختصر منظور خود را بیان کنید و همیشه از زمان گذشته استفاده کنید، زیرا تحقیقی را گزارش می کنید که تمام شده است.
نکات مهم:
- چکیده باید بدون هیچ گونه اظهارنظر و قضاوت شخصی، به زبان پژوهشگر ارائه شود.
- چکیده باید در یک پاراگراف بلند و با بکار بردن فعل گذشته تهیه شود.
- چکیده دربرگیرنده خلاصه ای از کلیه اجزای پژوهش است. چکیده شامل هدف پژوهش، روش پژوهش، یافته ها و نتیجه گیری می باشد و در انتهای چکیده می توان واژگان کلیدی پژوهش را نیز بیان کرد.
- در مورد اندازه چکیده دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. بعضی معتقدند چکیده ی مقاله باید بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ کلمه و چکیده پایان نامه ۲۵۰ کلمه باشد، بعضی یک پاراگراف در حد ۲/۳ (دو سوم) صفحه، عده ای حتی تا ۳ صفحه را پیشنهاد کرده اند؛
به عنوان آخرین نکته در رابطه با چکیده نویسی به خاطر داشته باشید که چکیده همانند تبلیغ پایان نامه است و با بیان نقاط ضعف در چکیده اثر منفی در خواننده ایجاد خواهد. بنابراین نقاط ضعف را در چکیده بیان نکنید و آنها را در قسمت بحث و نتیجه گیری مطرح خواهید کرد.