نگارش پایان نامه برای دانشجویان بسیار دشوار به نظر میرسد و نمیدانند نگارش آنرا چگونه باید شروع کنند. چون پایان نامه اولین اثر رسمی و ثبت شده دانشجو میباشد سردرگم میشوند و نمیدانند چکونه باید تحقیقات را شروع کنند. اما در این بخش تصمیم داریم شما را به صورت مرحله به مرحله با نگارش پایان نامه آشنا کنیم تا از این طریق بتوانید هر چه سریعتر پایان نامه خود ارائه کنید. صراحتا میتوان گفت انتخاب عنوان دشوار ترین مرحله میباشد و بعد از انتخاب عنوان دانشجو میتواند به سرعت تحقیقات خود را پیش ببرد. برای نگارش پایان نامه یک استاندارد جامع وجود دارد و دانشجو باید همه بخش های مقاله را طبق این استاندارد مرتب کند. ترتیب زیر ترتیب بخش های پایان نامه میباشد که دانشجو باید هر بخش را دقیقا به همان ترتیب استاندارد بنویسد. ترتیب بخش های پایان نامه به شکل زیر میباشد. بعد از مطالعه ترتیب بخش ها باید به نحوه نگارش هر بخش نیز توجه داشته باشید.
یک پایان نامه از بخش های متنوعی شامل موارد زیر تشکیل می گردد:
- صفحه عنوان
- عنوان، نام خودتان، رشته، تاریخ و نام استاد راهنما
- چکیده
- یک بند در مورد خلاصه پایان نامه
- تشکر و تقدیر
- تشکر و قدردانی از کسانی که در انجام پایان نامه شما را یاری نموده اند.
- فهرست
- فهرست فصل ها، قسمت ها و زیر قسمت ها به همراه شماره صفحه مربوط به هر یک از فهرست جداول و تصاویر
- کلیات
- ارائه سؤال، مسئله، ایده، زمینه ای که تحقیق در آن قرار دارد و خلاصه ای از رئوس اصلی ساختار پایان نامه
- فصول اصلی
- ادبیات و پیشینه تحقیق
- روش شناسی
- جمع آوری داده ها
- تجزیه و تحلیل داده ها
- یافته ها
- نتیجه گیری
- کتاب نامه
- پیوست
- سایر قسمت هایی که ممکن است از شما خواسته شود تا در انتهای پایان نامه قرار دهید مانند علائم اختصاری، قسمت دیدگاه نویسنده، خلاصه اجرایی و ماتریس توسعه مهارت ها.
این صفحه دارای موارد زیر است :
- آرم و نام دانشگاه
- عنوان پایان نامه ( همچنین عنوان فرعی)
- نام و نام خانوادگی نویسندگان و محققان
- نام دانشگاه محل تحصیل
- نام دانشکده
- زمان تحویل پایان نامه
- نام و محل تدریس استاد راهنما
- نام و محل تدریس استاد مشاور
- آدرس ایمیل اساتید راهنما و مشاور
صفحه چکیده
مقدمه از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا نقطه جذب خوانند محسوب می شود. در ابتدا باید موضوع اصلی پژوهش را بیان کنید و در ادامه متن به بررسی پیشینه تحقیق و هدف از از انجام آن بپردازید. یادتان باشد که سیر نوشتاری مقدمه باید از کل به جز باشد و پژوهشگر ابتدا باید جنبه های کلی را بیان کند و سپس به جزییات کار خود بپردازد. انسجام مطالبی که در مفدمه می آورید اهمیت دارد و باید بتوانید انسجام مطالب را حفظ کنید.
کلیات فصل اول پایان نامه (مقدمه) به شرح زیر می باشد:
- بیان صریح و واضح مسئله ای که تحقیق و پژوهش شما آن را بررسی می کند و هدف از انجام تحقیق بوده است.
- بیان اهمیت موضوع تحقیق و اشاره کردن به ارزش تحقیق شما
- بیان پیشینه تحقیق؛ بدین معنا که در مقدمه باید به بیان تاریخچه تحقیق های انجام شده در زمینه موضوع پژوهش بپردازید و وضعیت فعلی آن را مشخص کنید.
یافته های تحقیق یا نتایج پایان نامه
فصل چهارم نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و برخی آن را قلب تپنده پایان نامه میدانند چرا که در این قسمت، نتایج حاصل از حل معادلات، شبیه سازی یا انجام آزمایشات بیان میشود و به طور کلی میتوان نتایج حاصل از تدوین پایان نامه را در این قسمت بدست آورد.
نتیجه گیری
در تایپ پایان نامه رعایت موارد زیر لازم می باشد:
- متن باید یک خط در میان تایپ شود. فاصله بین سطرهای متن یک سانتی متر باشد.
- تمامی متن پایان نامه باید توسط یک فونت تایپ شده باشد.البته عناوین اصلی و فرعی با فونتی بزرگتر از فونت متن تايپ شود.
- تمامی متن پایان نامه، معادلات ریاضی، علائم بکار برده شده می بایست بوسیله کامپیوتر تایپ شوند. متن يا فرمول دست نويس به هيچ عنوان پذيرفته نمي شود.
- تمامی جدولها و نمودارها می بایست کامپیوتری باشند.
- حاشیه متن از سمت راست و چپ هر صفحه پایان نامه ۳ سانتی متر و حاشیه ای بالا و پائین نیز باید ۵/۲ سانتی متر باشند. اين دستور شامل متن، نمودارها و ديگر قسمتهاي پايان نامه نيز مي باشد.
- توصیه می شود پس از تایپ پایان نامه تکثیر در یک روی کاغذ A۴ انجام شود.
نکته: رنگ جلد پایاننامه کارشناسی ارشد درکلیه دانشکده ها سبز سدری می باشد. اما در دوره دکتری در کلیه دانشکده ها مشکی می باشد.
امیدواریم مطالبی که در این بخش ارائه کرده ایم برای نگارش یک پایاننامه عالی کاربرد داشته باشد برای تمامی دانشجویان عزیز در دوره های کارشناسی ارشد و دکتری آرزوی موفقیت داریم.