به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از دلگرم، کاندوم یک وسیله پیشگیری از بارداری می باشد . این وسیله پوشش پلاستیکی نرمی است که قابلیت ارتجاعی زیادی دارد و توسط مرد هنگام نزدیکی استفاده می شود به این صورت که قبل از شروع نزدیکی بر روی آلت تناسلی در حالت نعوض Erection) ) کشیده شده و بدین ترتیب از ریخته شدن مایع منی که حاوی اسپرم ) سلول های جنسی مرد) است به داخل دستگاه تناسلی زن (واژن و رحم) جلوگیری می کند . اگر اسپرم مرد با تخمک (سلول جنسی زن) ترکیب شود حاملگی رخ می دهد و کاندوم از این امر جلوگیری می کند .
انواع کاندوم و نحوه استفاده از کاندوم
کاندوم ها یکسان و یک اندازه نیستند و از نظر اندازه ٬ ضخامت ٬ وجود ماده اسپرم کش ویا ماده نرم کننده (لوبریکنت) متفاوت می باشند و برخی از کاندوم ها ماده اسپرم کش ندارند . کاندوم های محتوی ماده اسپرم کش موثرتر از انواع بدون اسپرم کش هستند . لوبریکانت ها یی که در کاندوم استفاده می شود باید برپایه آب (Water based) باشند نه پایه روغن(Oil based) در غیر این صورت ممکن است به لاتکس کاندوم آسیب بزنند و باعث پارگی کاندوم شوند .
این وسیله در رنگ ها و طرح های مختلف ساخته و در بسته های کوچک بسته بندی می شود . ۵۰ میلیون مرد در دنیا از کاندوم استفاده می کنند و بیشترین کشوری که از این وسیله برای جلوگیری از بارداری استفاده می کند ژاپن می باشد . درصد شکست کاندوم اگر درست استفاده شود ۳ درصد است ولی اگر در هنگام استفاده دقت لازم نشود تا ۱۴ درصد نیز ممکن است شکست داشته باشد . اما بطور متوسط میران شکست ان ۱۰ درصد است . البت باید توجه داشت که در بیشتر روشهای پیشگیری میزان شکست در سال اول استفاده بیشتر است .
نحوه استفاده از کاندوم :
هر بسته را باید در همان زمانی که قرار است استفاده شود باز نمود و قبل از استفاده باید کاندوم را کنترل کرد که سوراخ و یا پاره نباشد . هنگام مصرف باید دقت نمود کاندوم در اثر تماس با ناخن پاره یا سوراخ نشود .
از آنجا که در ترشحات مرد قبل از انزال نیز مقداری اسپرم وجود دارد قبل از آغاز مقاربت باید کاندوم روی آلت تناسلی در حال نعوض کشیده شود و اگر از کاندوم تنها هنگام انزال استفاده شود احتمال حاملگی وجود خواهد داشت .
هنگام استفاده از کاندوم باید فضای خالی انتهای ان را جهت تخلیه هوا فشار داد سپس کاندوم را باید به طریقی روی الت تناسلی کشید که این فضای خالی گوچک در انتهای ان باقی بماند تا به هنگام انزال مایع منی در این فضا جمع شده و از ریخته شدن ان به داخل دستگاه تناسلی زن جلوگیری شود . بنابراین نوک ان تا انتها نباید کشیده شود .
کاندوم باید تمام طول الت تناسلی را تا قاعده آن بپوشاند .این کار از نشت مایع منی به داخل دستگاه تناسلی زن جلوگیری می کند .در صورت احساس پارگی یا سوراخ شدگی هنگام نزدیکی بلافاصله باید آلت تناسلی به همراه کاندوم خارج شده و از یک کاندوم جدید استفاده شود .
بلافاصله پس از انزال در حالی که الت تناسلی هنوز در حال نعوض است به همراه کاندوم روی ان می بایست از دستگاه تناسلی زن خارج شود . جهت جلوگیری از سر خوردن کاندوم باید در حالی که با دست کاندوم روی الت نگه داشته شده است عمل خروج انجام گیرد.
بعد از خارج کردن کاندوم جهت اطمینان از اینکه کاندوم سوراخ نشده است باید درون انرا از آب پر نمود . و در صورت سوراخ یا پاره شدن کاندوم باید از روش اورژانسی پیشگیری از بارداری استفاده نمود .
حساسیت به لاتکس : جهت افراد حساس ٬ کاندومی هیپوآلرژنیک از الاستومر ترموپلاستیک صناعی و نوع دیگری که از پلی اورتان است موجود می باشد که هر دو علیه STD محافظت می کنند . دومی شانس پارگی به مراتب بیشتری نسبت به جنس لاتکس دارد (۴/۸% در مقابل ۲/۳%) . کاندوم های ساخته شده از غشاهای طبیعی مثل روده گوساله در مقابل STD محافظ نیستند .
مزایای استفاده از کاندوم :
۱. جلوگیری از بیماری های مقاربتی مانند : سیفلیس ٬ سوزاک ٬ ایدز ٬ هپاتیت ٬ هرپس ٬ عفونت های گنوره ٬ تریکومونا ٬ کلامیدیا و ...
۲. در مردانی که دچار انزال زودرس(Premature Ejaculation) هستند و تحریک پذیری زیادی دارند کاندوم موثر است زیرا تحریک پذیری را کمی به تاخیر می اندازد و حساسیت سر پنیس را کم می کند و موجب تاخیر در انزال و حفظ نعوض می شود .
۳. در صورت وجود حساسیت زن نسبت به مایع منی مرد کاندوم روش مناسبی است .
۴. استفاده از کاندوم احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم (سرویکس) را کاهش می دهد که به علت مسدود کردن انتقال HPV می باشد .
۵. در تمامی اقایان با هر شرایط سنی قابل استفاده می باشد .
۶. ارزان می باشد و دسترسی به ان اسان است .
۷. گاهی مردان قدرت حفظ آلت تناسلی را برای ادامه نزدیکی ندارند . برای مثال در افراد پیر یا کسانی که اعمال جراحی در قسمت تحتانی شکم داشته اند با استفاده از کاندوم در این افراد قسمت حلقه ای انتهای کاندوم به صورت یک تورنیکه ضعیف اثر می کند و می تواند به حفظ نعوظ کمک کند.
۸. گاهی بعضی از مردان یا زنان به واسطه مسائل خاص تمایل به تماس مستقیم آلت با مخاط واژن را ندارند . کاندوم می تواند راه حلی برای اینگونه مسائل باشد .
معایب استفاده از کاندوم :
۱. یکبار مصرف است
۲. دائمی نیست و نیاز به تکرار دارد
۳. ممکن است در برخی افراد ایجاد حساسیت به صورت خارش ٬ راش و دانه جلدی کند
۴. برای استفاده از ان باید تجربه داشت تا خارج نشود
۵. ممکن است در حین عمل مقاربت پاره شود .
نکات مهمی که در هنگام استفاده از کاندوم باید در نظر داشته باشید :
-*- کاندوم ها را دور از حرارت ٬ نور و رطوبت نگهداری نمایید تا لاتکس ان خاصیت خود را از دست ندهد و با نزدیکی پاره نشود .
-*-از هر کاندوم یکبار استفاده کرده و از مصرف مجدد ان خود داری نمایید زیرا در این صورت احتمال حاملگی افزایش می یابد .
-*-قبل از مصرف به تاریخ انقضای ان توجه نمایید و از مصرف کاندوم های تاریخ گذشته و یا کاندوم هایی که چسبناک و یا شکننده ان خودداری نمایید .
-*-پس از استفاده کاندوم مصرف شده رادر یک قطعه کاغذ باطله پیچیده و در کیسه زباله بیندازید .
-*-برای نرم کردن کاندوم از روغن ٬ وازلین و یا مواد مشابه استفاده نکنید زیرا این مواد به کاندوم اسیب رسانده و باعث خراب شدن ان می شوند . در این صورت احتمال حاملگی با کاندوم افزایش می یابد .
-*-هر چند این روش پیشگیری از بارداری روش موثری است ولی احتمال حاملگی با ان از قرص بیشتر است .
کاندوم زنانه (Vaginal pouch) :
تنها نوع موجود در بازار به نام FC به فروش میرسد . غلافی از جنس پلی اورتان است که در هر انتهای خود حلقه ای قابل انعطاف دارد . حلقه باز کاندوم زنان بیرون واژن باقی می ماند و حلقه داخلی بسته و مثل دیافراگم زیر سمفیز قرار می گیرد .
اثر کاندوم زنانه در حفاظت از انتقال بیماری های جنسی نسبت به کاندوم مردانه کمتر است اما در هر حال کاندوم زنان نسبت به ویروس های ایدز ٬ سیتومگالوویروس و هپاتیت B غیر قابل نفوذ است . و شانس پارگی آن ۶/۰% است . شانس جابجایی و لیز خوردن آن کمتر از کاندوم مردانه است (۳% در مقابل ۸-۳%) اما متاسفانه میزان حاملگی با آن بیشتر از کاندوم مردانه است .