همان طور که می دانید ابزار آشپزخانه و ظروف، در انواع و اقسام شکل ها و از جنس های متفاوتی ساخته می شوند. علاوه بر اهمیت دادن به سالم بودن مواد غذایی و کنترل شیوه پخت آن ها، باید نسبت به ویژگی های هر ظرف نیز آگاه بود. هر ظرفی ویژگی های خودش را دارد که آن را برای کاری مناسب و برای کاری دیگر نا مناسب می کند. یکی از انواع ظروفی که در آشپزخانه ها یافت می شود، ظروف استیل است. البته رایج ترین ظرف استیل، کتری است اما این ظروف در شکل های متفاوتی تهیه می شوند و کاربری هایی مانند کاسه و قابلمه و تابه و غیره دارند. در این مقاله می خواهیم تمامی نکات مربوط با ظروف استیل را به شما معرفی کنیم تا با دانستن آن درصورت تمایل در جای مناسب از آن استفاده کنید. با ما همراه باشید.
مراقبت و تمیز کردن ظروف استیل
- ظروف پخت و پز را قبل از اولین استفاده، با شوینده و آب داغ بشویید، آب بکشید و با دستمال خشک کنید.
- ظروف آشپزی استیل خود را پس از پخت غذا در آب قرار داده و سپس با شوینده بشویید و آب بکشید، سپس با استفاده از یک پارچه آبگیر، خشک کنید. این کار باعث می شود ظاهر آنها زیبا باقی بماند. می توانید این ظروف را با استفاده از یک شوینده مناسب به ماشین ظرفشویی هم بسپارید، اما فراموش نکنید برای حفظ درخشندگی، آنها را با دستمال پارچه ای پاک کنید.
- حتی استفاده معمول و روزمره هم می تواند باعث ایجاد خراش های جزئی در ظرف شما شما شوند، اما این خراش های کوچک روی عملکرد قابلمه یا ماهیتابه شما تاثیری نمی گذارند.
- از اسفنج های ظرفشویی خشن و شوینده های خیلی قوی برای شستن ظروف استیل استفاده نکنید.
- می توانید ظرف های استیل را هر چند وقت یکبار با استفاده از مواد مخصوص برق بیندازید.
- بهتر است برای هم زدن غذا از قاشق هایی استفاده کنید که به ظرف شما آسیب نمی رسانند، می توانید برای ظروف استیل، قاشق های فلزی هم به کار ببرید اما از چاقو و همزن های الکتریکی استفاده نکنید.
نکات آشپزی با ظروف استیل
- برای جلوگیری از چسبیدن غذا به ظرف، مقدار کمی روغن یا کره به تابه سرد اضافه کنید و یک تا دو دقیقه قبل از ریختن مواد غذایی، اجازه دهید ظرف با حرارت ملایم داغ شود.
- مطمئن شوید که سطحی که روی آن آشپزی می کنید، تراز باشد. گاز و فری که سطح آن بالا و پایین باشد، باعث می شود روغن در بخشی از ظرف جمع شود و بخشی از ظرف بی روغن بماند. در نتیجه تمام سطح ظرف به خوبی پوشش ندارد، بخشی از غذا به درستی پخته نمی شود و کیفیت غذا پایین می آید.
- بعد از هر بار استفاده، ماهیتابه را به خوبی بشویید و تمیز کنید. اگر مواد غذایی به ماهیتابه چسبیده باشند و دوباره به آن حرارت دهید، می توانند باعث تغییر رنگ ظرف شوند.
- چسبندگی می تواند به علت داغ شدن بیش از حد ظرف ایجاد شود، وقتی روغن درون ظرف شروع به دود کردن می کند، یعنی حرارت بیش از حد زیاد بوده است.
- برای جلوگیری از این که نمک به ظرف آسیب رساند، نمک را بعد از این که غذا شروع به پختن کردید یا بعد از این که مایعات شروع به جوشیدن کردند، به آن ها اضافه کنید. نمک روی عملکرد آشپزی تاثیری ندارد اما می تواند زیبایی ظروف استیل را تحت تاثیر قرار دهد.
- غذاهایی حاوی چاشنی نمک را درون ظروف استیل ذخیره نکنید.
نکات ایمنی استفاده از ظروف استیل
- هرگز نگذارید تمام آب غذا بخار شود. دمای شدید می تواند خسارت های جبران ناپذیری به ظروف آشپزخانه وارد کند.
- حرارت بیش از حد یا شعله بلند و برافروخته که تا لبه های تابه بالا می آید، می تواند رنگ ظرف استیل را تغییر دهند. حرارت کم تا متوسط تنها چیزی است که شما برای آشپزی با ظروف مختلف به آن نیاز دارید. در واقع فقط برای جوش آوردن آب است که حرارت بالا لازم است.
- برای نتیجه گیری بهتر، تابه را روی شعله ای قرار دهید که قطرش کوچکتر از از قطر تابه باشد.
- بالا بودن میزان آهن موجود در آب می تواند باعث زنگ زدن ماهیتابه شما شود.
راهنمای خرید ظروف استیل
هنگام خرید ظروف استیل، گفته می شود که آن ها ضد زنگ هستند. معمولا این ظروف از آلیاژ فلز تشکیل شده اند و این یعنی که در صد متفاوتی از فلزات مختلف را شامل می شوند. مساله ای که به شما گفته نمی شود این است که برخی از این فلزات برای سلامتی مضر هستند و حتی ضد زنگ بودن ظروف نیز جلوی ورود آن ها را به مواد غذایی نمی گیرد. به دلیل وجود آهن، کروم و نیکل در ترکیبات این فولاد ضد زنگ ، مصرف مستمر آن ها برای سلامتی مضر است. متاسفانه ممکن است شما به عنوان خریدار ندانید که آیا این ظروف ضد زنگی که خریداری می کنید، سالم هستند یا شامل مواد رادیو اکتیو و بازیافتی است.
شاید به دلیل سبک بودن و همین طور مقاوم بودن در برابر حرارت، خراشیدگی و ساییده شدن و همین طور زیبایی، بخواهید این ظروف را تهیه کنید اما بهتر است بدانید که اغلب این ظروف، از نوع ضد زنگ بوده و کروم و نیکل را وارد غذا می کنند.باید ظرف استیلی که می خرید، حتما ضد زنگ و ضد آلرژی بوده و در مقابل خوردگی، نمک ها و اسیدهای موجود در مواد غذایی مقاوم باشد.
معایب ظروف استیل
- انتقال کم حرارت
- چسبیدن مواد غذایی به آن
- تغییر در ترکیبات مواد غذایی
- نگهداری مواد غذایی نمک سود یا اسیدی (ترش) در ظروف استیل بسیار مضر است.
کدام ظروف استیل را بخریم؟
اگر همچنان با توجه به آنچه تا کنون در باره ظروف استیل دانستید، دلتان می خواهد تا این ظروف را خریداری کنید، باید به چند اصل مهم توجه کنید تا هم ظروف با کیفیت بخرید، هم اینکه پس از استفاده از این ظروف به مشکل خاصی بر نخورید.
برندهای شناخته شده
گفتیم که احتمال ناسالم بودن ظروف استیل بالاست. حتما از معتبرترین برند ها خریداری کنید. به هیچ وجه فکر نکنید که نمی ارزد تا مبلغ بالاتری را برای این ظروف هزینه کنید. ارزان بودن ظروف، در مقابل سلامتی شما بسیار بی ارزش است. از اینکه ظرف مورد نظر فاقد سرب است ، اطمینان حاصل کنید.
گارانتی و سطح صاف ظروف
حتما ظروفی را انتخاب کنید که دارای گارانتی هستند و شکل ظاهری ظروف هم باید مناسب باشد. به این صورت که کف، بدنه و جداره های ظروف کاملا صاف و یکدست باشند و مشکل خاصی از نظر ظاهری نداشته باشند.