نگهداری از گیاهان باغچه ای و آپارتمانی در فصول پاییز و زمستان چندان سخت نیست اما با فرا رسیدن بهار و تابستان شرایط قدری متفاوت شده و روال نگهداری از گیاهان به آسانی شش ماه دوم سال نیست، هر چند که بعضی از گیاهان در پاییز و زمستان هم مراقبت های خاص خود را می طلبند اما فصل رشد و نمو و به تبع آن ایجاد شرایط بخصوص برای اغلب گیاهان در دو فصل اول سال است.عدم رعایت این نکات مهم باعث می شود گیاه شما در فصل رشد خود نتواند رشد کافی را داشته باشد و از آنجایکه در زمستان نیز رشد به حداقل می رسد به مرور زمان با گیاهی پیر ولی کوچک قامت و کم برگ و بار مواجه خواهید شد.برای داشتن گیاهانی پر شاخ و برگ و زیبا و چشم نواز بهار و تابستان را از دست ندهید، این دو فصل در زیبایی گلها نقش میکاپ آرتیست ها را ایفا میکنند.
گرمازدگی گیاه در تابستان
گرمازدگی گیاه ممکن است به دوصورت رخ بدهد.
- تشنگی کشیدن گیاه همراه با هوای گرم و خشک داخل آپارتمان است.
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور مستقیم خورشید.
نشانه های گرمازدگی گیاه در تابستان
- شاخه هایی که زمانی سبز روشن بوده اند ممکن است هنگام استرس کمرنگ تر به نظر برسند.
- آفتاب سوختگی به روش های مختلفی بروز می کند ، اما اغلب به نظر می رسد یک لکه قهوه ای یا زرد رنگ روی برگ یا ساقه است.
- سوختن نوک برگ یا حاشیه ی آن ها.
- گلها (و برگها) در هنگام استرس ، اغلب میریزند یا زرد می شوند.
راه های مناسب برای نگهداری از گیاهان در تابستان
نگهداری از گیاهان در تابستان روشی دارد که به بقای هرچه بهتر گیاه کمک می کند.برخی گیاهان مانند کاکتوس ها و ساکولنت ها آفتاب دوست هستند و به خوبی خود را با دمای بالای هوا وفق میدهند.اما گیاهانی که در منزل نگهداری میشوند با موج گرمای تابستان مطابقت ندارند.با توجه به گرمتر شدن هوا در هفته های اخیر، باید مراقبت خود را از گیاهان بیشتر کنید و آنها را از گرمازدگی حفظ کنید .گیاهان آپارتمانی در برابر گرما حساس هستند و در صورت آسیب دیدگی زیاد، بهبودی حاصل نمیشود.اما نگران نباشید! شما می توانید کارهایی را قبل و در طول موج گرما انجام دهید تا مطمئن شوید گیاهان شما از گرما زنده می مانند.در این مقاله چند مورد از مهمترین نکات مراقبت از گیاهان در تابستان برای شروع کار آورده شده است.
نور آفتاب مناسب برای گیاهان در فصل تابستان
گیاهان برای فرآیند رشد به نور احتیاج دارند. اما گیاهان آپارتمانی همانطور که از نام آنها مشخص است به نور مستقیم نیازی ندارند. نور زیاد موجب پژمردگی گیاه در ساعات گرم روز می شود. بنابراین در اواسط روز گیاه را به مکانی دورتر منتقل کنید و یا پرده ها را بکشید تا نور به طور مستقیم به گیاهان نتابد. نور خرشید بهتر است از پرده توری عبور کرده و به گیاه تابیده شود.
آبیاری مناسب برای گیاهان در فصل تابستان
بهترین زمان برای آبیاری گیاهان هنگام صبح یا در شب است. اما کارشناسان ترجیح می دهند که آبیاری در همان زمان غروب آفتاب انجام شود. زیرا هنگام تاریکی هوا، آب به راحتی به داخل زمین نفوذ کرده و به ریشه گیاه می رسد. هنگام آفتاب درصد بسیاری از آب توسط نور خورشید تبخیر شده و تنها بخش کمتر توسط گیاه جذب می شود. در روزهای گرم سال بهتر است دوبار در روز گیاه را آبیاری کنید. بنابراین در این صورت می توان یکبار در صبح و بار دوم به هنگام غروب گیاه را آبیاری کنید.
درجه حرارت مناسب برای گیاهان در فصل تابستان
همانطور که گرما انسان را اذیت می کند گیاهان نیز توانایی تحمل گرما را ندارند و با حرارت زیاد دچار مشکل می شوند. به نظر کارشناسان گیاهان به دمایی حداقل 5 درجه سانتی گراد و حداکثر 45 درجه سانتی گراد نیاز دارند. اما دمای 10 تا 40 درجه، دمای بسیار مناسبی برای گیاهان آپارتمانی است. شاید برخی از گیاهان دمایی خارج از این محدوده را تحمل کنند اما پس از مدتی کوتاه افسرده و کسل می شود. بنابراین درجه حرارت و رطوبت مناسب موجب شادابی و طراوت گیاهان می شود.
رطوبت مناسب برای گیاهان در فصل تابستان
برخی از گیاهان به رطوبت زیاد علاقه دارندو باید در تابستان رطوبت کافی را دریافت نمایند. برای حفظ رطوبت گیاهانی مانند بسیاری از گیاهان هوازی و گیاهان بومی مناطق گرمسیری همچون فیتونیا، کالاتیا و اغلب سرخس ها می توانید یک بشقاب کم عمق را با سنگریزه پر کنید، سپس آب کافی در بشقاب ریخته و گلدان را روی سنگریزه ها قرار دهید. وجود سنگریزه ها از تماس مستقیم کف گلدان با آب جلوگیری می کند و به شادابی گیاه در روزهای گرم سال کمک می کند.
غذای مناسب برای گیاهان در فصل تابستان
غذای مخصوص گیاهان، کود مناسب است. فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای کوددهی گیاهان می باشد، زیرا در این زمان گیاه رشد می کند و به تغذیه مناسبی نیاز دارد. البته باید توجه داشت که در هر زمان و فصلی که شرایط گیاه بد بود باید گیاه را با کود مناسب تغذیه کنید، در غیر این شرایط، کوددهی فقط در بهار و تابستان انجام می شود که میزان آبیاری گیاه بیشتر است. همچنین اگر به تازگی گلدان گیاه را تعویض کرده اید تا چند ماه نیازی به کوددهی ندارید. با اینکه استفاده از کود های شیمیایی برای گیاه به خصوص در فصل رشد بسیار مفید است، در روزهای اوج گرما، به گیاه کود ندهید، زمانی که دمای هوا کاهش یافت و کمی هوا خنک تر شد کوددهی گیاه را انجام دهید.
کود مناسب برای گیاهان در فصل تابستان
برخی از افراد کوددهی را فقط در زمان تعویض گلدان انجام می دهند و یا اگر باغچه دارند تنها در ابتدای فصل بهار، گیاهان خود را کود می دهند که کار اشتباهی است. در فصل تابستان و زمان رشد گیاهان، اغلب آنها در هر 2 تا 4 هفته به تغذیه نیاز دارند. تغذیه کم در فواصل کمتر بهتر از تغذیه زیاد در فواصل زمانی نامنظم است. برخی از انواع کودها، به کندی جذب می شوند که فقط برای گیاهان بیرون از منزل مناسب هستند. میزان کوددهی به حجم و سن گیاه بستگی دارد.
تغذیه زیاد گیاهان در فصل تابستان
با اینکه فصل تابستان زمان رشد گیاهان است اما تغذیه زیاد منجر به آسیب در گیاهان می شود. گیاهان همیشه به غذا احتیاج ندارند و گاه غذای زیاد نیز برای آنها مشکل ایجاد می کند. اگر رشد گیاه در تابستان کم باشد و یا نقاط سوخته در اطراف و مرکز برگ ها مشاهده می شود، همچنین اگر برگها پژمرده و یا دارای لک های سفید نمکی باشند، نشان دهنده عوارض عناص غذایی زیاد است. این مورد درباره انسانها نیز صدق می کند. مثلا اگر به کودکی بیش از اندازه غذا بدهید، نتیجه معکوسی در پی خواهد داشت و اغلب موجب بیماری کودک می شود.
کود مایع مناسب برای گیاهان در فصل تابستان
با مراجعه به مراکز فروش گل و گیاه، می توان کود مایع خریداری کرد که برای تغذیه گیاهان آپارتمانی و باغچه های کوچک خانگی بسیار مناسب می باشد. به نظر بسیاری از کارشناسان، بهترین شیوه تغذیه گیاه، استفاده از کود مایع است زیرا این نوع کود ها موجب تغذیه تمام سیستم های گیاه می شود. علاوه بر این می توان با توجه به رشد گیاه در تابستان، استفاده از کود مایع را تنظیم کرد. برای عملکرد بهتر این کود بهتر است قبل از استفاده، گیاه را آبیاری کرد.پودرهای قابل حل در آب نیز روش مناسبی برای کوددهی است که همانند کودهای مایع می توان بعد از آبیاری گیاه از آنها استفاده کرد. اگر گیاه شما در فصل تابستان کمی ناراحت و پژمرده به نظر می رسد، این پودرهای قابل حل بهترین روش برای سرحال کردن سریع آن است.
هرس گیاهان در فصل تابستان
با وجود اینکه هرس گیاه موجب تولید شاخ و برگ های تازه در گیاه می شود اما فصل گرما، اصلاً زمان مناسبی برای هرس نمی باشد. این موضوع بیشتر درباره گل های باغچه ای مخصوصاً آنهایی که شاخه های چوبی دارند صدق می کند زیرا به این گیاهان استرس و تنش وارد می شود. بنابراین هرس کردن را باید به زمان و شرایط نرمال موکول کنید تا شاخ و برگ هایی که به دلیل گرما، آبیاری زیاد و خشکی هوا، زرد و یک رنگ و یا خشک شده اند را هرس کنید.
سوختن گیاهان در فصل تابستان
باید توجه داشت که نور خورشید در روزهای تابستان بسیار قوی است و روزها بسیار گرم می باشد. به همین دلیل آبیاری در زیر نور خورشید موجب می شود که قطرات آب روی برگ گیاهان مانند یک ذره بین عمل کرده و اشعه نور خورشید ب قدرت بیشتری به گیاه بتابد، در نتیجه موجب سوختن قسمت هایی از سلول های برگ شود که به تدریج به گیاه آسیب می رساند و از رشد آنها جلوگیری می کند. در صورت آبیاری در زیر نور خورشید، توجه بیشتری به بر گیاهانی همچون گل رز داشته باشید زیرا لکه های سیاه در روی گیاهان قابل مشاهده هستند.
تعویض گلدان در فصل تابستان
در روزهای خیلی گرم نباید اقدام به تعویض گلدان کنید مخصوصا گلدان گیاهانی مانند فیکوس که به ریشه وابسته هستند را نباید تعویض کنید. زیرا در بشتر اوقات، در اثر گرمای زیاد برگ ها آسیب می بینند و اگر گلدان را نیز در این روزها تعویض کنید، شوک بیشتری به گیاه وارد می شود.
سایه سازی برای گیاهان در فصل تابستان
گل و گیاهان آپارتمانی در اصل برای این آپارتمانی نامیده می شوند، چون نیاز به نور مستقیم ندارند. گل هایی که پشت پنجره های جنوبی یا غربی قرار می گیرند در این فصل ممکن است دچار آفتاب سوختگی شوند.اما از آنجا که شما نمی توانید روی برگ های آن ها ضد آفتاب بزنید بهتر است در ساعات گرم روز جا به جایشان کنید، پرده ها را بکشید یا در صورت نازک بودن پرده از پشت دری استفاده کنید تا از آفتاب مستقیم در امان باشند.لازم است بدانید این حالت حتی برای کاکتوس ها و ساکولنت های نور دوستی که هنوز کوچکند و به نور زیاد عادت نکرده اند، صادق است.
زمان آبیاری گل و گیاه در تابستان
در ساعات گرم روز نباید به گل ها آب بدهید. بهترین زمان برای این کار هوای خنک اول صبح است. چون در این زمان گیاهان می توانند آب را تا قبل از ظهر جذب کنند و این کار به طور مستقیم روی جذب کامل مواد غذایی شان تاثیر مثبتی دارد.همچنین آبیاری اول صبح می تواند سوخت و ساز مواد غذایی را در گیاهان افزایش دهد و در نتیجه رشد آن ها بیشتر شود.از طرف دیگر در سپیده دم، چون هنوز آفتاب نزده پس تبخیر آب در کمترین حد خودش است و این باعث صرفه جویی در مصرف آب می شود. می دانید که بالا رفتن رطوبت در اطراف گیاه باعث افزایش بیماری های قارچی می شود.آبیاری در زمان طلوع آفتاب یک حُسن دیگر هم دارد و آن این که در این زمان، چون گیاهان بیشتر آب دریافتی را جذب می کنند از تجمع رطوبت بیش از حد رطوبت و ابتلایشان به بیماری جلوگیری می شود.