یکی از مراحلی که باید پس از خرید پرده انجام شود، نصب پرده است که شاید ساده به نظر برسد اما گاه دشوار و زمان بر می باشد. برخی افراد ترجیح می دهند که با پرداخت هزینه از فرد دیگری برای کمک به نصب پرده درخواست کنند. نصب انواع پرده های پارچه ای، کرکره فلزی، نصب کرکره چوبی و نصب کرکره زبرا، هر کدام به شیوه ای متفاوت انجام می شود. در این بخش با نصب انواع پرده سقفی و دیواری آشنا می شوید.
آموزش نصب پرده
پرده ها یکی از مهم ترین المان ها در دکوراسیون داخلی هستند و موجب زیبایی نمای داخلی می شوند. انواع مدل های پرده در طرح و متریال مختلف، حتی مشکل پسندترین سلیقه ها را نیز راضی می کند. پرده ها روح تازه ای به خانه می دهند و حس زندگی را در فضای داخلی جاری می کنند. نصب پرده کاری است که به نظر ساده می آید ولی گاهی بسیار دشوار و زمان بر می شود. پرده ها برای پوشاندن پنجره های قدیمی و زیبایی محیط استفاده می شوند و باید به درستی نصب شوند. نصب کرکره فلزی، نصب کرکره چوبی، نصب کرکره زبرا و انواع پرده های پارچه ای هر کدام به شیوه ای متفاوت انجام می شود.
اندازه گیری طول میل پرده(چوب پرده)
با استفاده از یک متر، عرض میله پرده را از کناره های پنجره به طور دقیق اندازه گیری کرده و علامت بزنید. فاصله میله پرده از قاب پنجره در دو طرف باید برابر باشد.
نصب پایه های میل پرده
با توجه به نوع پرده و کاربری آن می توان به دو طریق میل پرده را نصب کرد.
- نصب میل پرده روی دیوار
- نصب میل پرده روی سقف
پس از مشخص کردن محل قرارگیری میل پرده، جای پایه ها و پیچ های براکت ها را با استفاده از یک مداد یا خودکار علامت بزنید، برای نصب میل پرده باید مکان های علامت گذاری شده را با مته سوراخ کرده و رول پلاک را در آنها قرار دهید و محکم کنید. سپس دو طرف سوراخ براکت ها حال دو طرف سوراخ براکت ها را به دیوار بچسبانید و پیچ را از داخل پایه رد کرده و درون رول پلاک قرار دهید.
نصب میل پرده
پس از نصب پایه ها، باید میل پرده را نصب کرد. توجه داشته باشید که میل پرده نباید از درب یا پنجره فاصله زیادی داشته باشد و از هر دو طرف باید تراز شود.
نصب پرده
در این مرحله پرده با قرقره ها را باید به میل پرده متصل کنید. پرده با استفاده از یک قرقره و نخ درون ریل جابه جا می شود. اگر پرده از دو ردیف تشکیل شده است بهتر است در ابتدا پرده پشت را نصب کنیدو بعد از آویزان کردن آن، درپوش ریل ها را در دو طرف قرار دهید تا از خارج شدن پرده از ریل جلوگیری کنید. با توجه به اینکه پرده باز یا بسته خواهد شد، یک یا دو طرف ریسمان ها را به درپوش گره زده و محکم کنید.
آموزش نصب مدل های مختلف پرده
اصلی ترین و مهم ترین مرحله قبل از نصب پرده، نصب ریل پرده است که در ادامه با انواع آن و روش نصب آنها آشنا می شویم.
ریل پرده ساده
از آنجا که ریل پرده محل قرارگیری پرده را تعیین می کند، نقش مهمی در نصب پرده دارد. اینکه ریل پرده در کجا نصب شود، بسته به نوع و مدل پنجره و همچنین مدل پرده و ارتفاع آن تا سقف بستگی دارد. برای اینکه ریل پرده در محل استاندارد نصب شود باید محلی را انتخاب کنید که بین قسمت بالای پنجره و سقف قرار بگیرد. در صورتی که می خواهید پرده بلندتر به نظر برسد باید از ریل مخفی استفاده کرده و آن را نزدیک به سقف نصب کنید.
ریل اتوماتیک
این ریل بر روی ریل ساده نصب می شود و نحوه نصب آن بر حسب مدل پرده تعیین می شود. مثلاً اگر می خواهید پرده از وسط باز شود باید ابتدا چوب پرده را به اندازه دلخواه ببرید، یک طرف چوب پرده را قرقره پیچ کنید و نصف گیره های پرده را وارد آن کنید. بهتر است دو عدد گیره روی هم آور وارد میل پرده کنید و بقیه گیره ها را داخل آن قرار دهید و دو قرقره را به سر چوب پرده پیچ کنید.
برای مدل پرده هایی که از یک طرف باز می شوند، تمام مراحل مانند بالا تکرار می شود، اما دیگر نیازی به هم آور نیست و همه گیره ها درون میل پرده قرار می گیرند. اگر می خواهید چین پرده زیاد نباشد می توانید از گیره های کمتری استفاده کنید که به راحت حرکت کردن پرده نیز کمک می کند و هنگام جمع شدن نیز فضای کمتری را اشغال می کند. همچنین برای اینکه پرده در سمت راست پنجره جمع شود باید پایه دو قرقره در سمت راست میل پرده قرار گیرد و اگر در سمت چپ جمع شود، پایه ها در سمت چپ قرار می گیرند.
ریل گریبر
برای نصب این ریل، تمامی مراحل مانند نصب ریل ساده انجام می شود. پرده ای که با ریل گریبر نصب می شود توسط قلاب و یا حلقه از چوب پرده آویزان می شود. بست ها را در دو طرف ریل نصب کنید و سپس پرده را وارد میله کرده و روی ریل قرار دهید.
نحوه نصب پرده زبرا
قبل از اینکه اقدام به خرید پرده کنید، ابتدا مشخص کنید که می خواهید پرده را روی دیوار نصب کنید و یا اینکه از سقف آویزان کنید. لوازم مورد نیاز برای نصب پرده پیچ گوشتی، متر و دریل هستند که اگر پرده زبرا سقفی باشد به پایه سقفی هم نیاز دارید که باید هنگام خرید پرده آن را تهیه کنید. البته معمولاً در بسته بندی لوازم موجود هست.
طریقه نصب پرده زبرا سقفی
برای این کار باید ابتدا محل قرار گیری پرده بر روی سقف را به طور دقیق مشخص و علامتگذاری کنید و پایه ها را به سقف نصب کنید. پس از آن پرده را توسط شیارهایی که در پشت قاب آن قرار دارد داخل پایه سقفی قرار داده و قسمت جلو پرده را به بالا فشار داده و محکم کنید.
نحوه نصب پرده زبرا دیواری
مانند زبرا سقفی است و باید ابتدا محل قرار گیری ریل مشخص و پایه ها نصب شوند، فقط با این تفاوت که این بار مراحل نصب بر روی دیوار انجام می شود. اگر عرض پنجره بیشتر از 3 متر باشد، باید از سه بست استفاده کنید. برای شستشوی پرده نیز می توانید به آسانی پرده را از بست ها جدا کرده و بشویید. برای اینکه پرده چروک نشود می توانید پرده را صاف روی زمین پهن کنید.
نحوه نصب پرده پانچ
برای نصب پرده پانچ نیز مانند پرده زبرا به پیچ گوشتی، مته و رول پلاک نیاز است. ابتدا برای اینکه پرده پانچ زیباتر و بلندتر دیده شود باید تقریباً 10 سانت بالاتر از پنجره را علامت گذاری کنید و محل علامت گذاری را با مته سوراخ کنید. دقت کنید که از یک مته مناسب با پیچ و رول پلاک استفاده کنید. پایه ها را روی قسمت سوراخ شده قرار دهید و با رول پلاک پیچ کنید.اکنون می توانید حلقه های پرده پانچ را از میله عبور داده و میل پرده را بر روی پایه ها قرار داده و محکم کنید. پرده پانچ مانند سایر پرده ها نیازی به گیره ندارد و به راحتی توسط حلقه هایی که داخل آن تعبیه شده از میله رد می شود.
نصب پرده حریر
برخلاف پرده های قیطان دار سنتی، پرده های حریر که از پارچه های بسیار نازک و ابریشمی تهیه شده اند، بهترین انتخاب برای پوشش پنجره اتاق هایی می باشد که حضور نور باید در آن ها حس شود اما نباید به اندازه ای نازک باشند که بتوان به راحتی از پشت آن ها جزئیات را دید. از یک میله باریک استفاده کنید که با عرض پنجره مطابقت داشته باشد. پرده حریر وزن سبکی دارد و یک میله باریک می تواند آن را به خوبی نگه دارد.
نصب پرده تک لایه
برای ایجاد سبک مدرن در اتاق، اگر اندازه پنجره ها بزرگ است می توانید به جای پرده های سنگین چند لایه و پر زرق و برق از پرده تک لایه استفاده کنید. این پرده را به صورت آزاد و رها نصب کنید و برای آن گیره تعبیه نکنید. آویزان بودن پرده ها و جمع نکردن آن ها در گوشه حسی از آرامش به فضا منتقل می کند. برای اینکه فضا را زیباتر نشان دهید ارتفاع پرده را بلندتر بگیرید تا لبه آن بر روی زمین قرار گیرد.
نصب پرده دو رنگ
پرده دو رنگ بهترین انتخاب برای پنجره اتاق می باشد. پرده ای که طرح و رنگ پشت و روی آن متفاوت است اگر همانند تصویر زیر نصب شود جلوه ای بی نظیر به اتاق می بخشد. همانطور که در این تصویر مشاهده می کنید میله پرده بلندتر در نظر گرفته شده زیرا با این کار عرض پنجره بیشتر به نظر می آید و پرده ها کنارتر رفته و نور بیشتری وارد فضا می شود.میله پرده باید بسیار ساده و نازک باشد تا توجه ببیندگان فقط به پرده معطوف شود، این گونه پرده ها زیباتر به چشم می آیند. گیره هایی که در دو طرف پرده قرار دارند باعث می شوند هنگام جمع کردن پرده لایه زیرین بیشتر در معرض دید قرار گیرد.
نصب پرده حاشیه دار
پارچه های حاشیه دار جلوه زیبایی به پنجره اتاق می بخشند و نمای آن را متفاوت نشان می دهند. دو سوم ارتفاع پرده را پارچه ساده و یک سوم باقی مانده در پایین را به پارچه طرح دار اختصاص دهید. با انجام این کار از نظر بصری این نوع پرده بسیار متفاوت و بی نظیر خواهد بود و حسی از زیبایی و گرما به فضا می بخشد.اگر در زیر پرده، شوفاژ قرار گرفته، پرده را چند سانت بالاتر از آن نصب کنید تا مانع از ورود گرما به اتاق نشود. در انتخاب رنگ و طرح پارچه برای این پرده دقت کنید زیرا باید رنگ دو پارچه با یکدیگر همخوانی داشته باشد.
مراحل نصب والان پرده
پرده های والان دار در بیشتر خانه های ایرانی دیده میشوند و بسیار متنوع هستند. در این مدل، پارچه ای ضخیم تر به صورت والان بر روی پرده قرار می گیرد و معمولاً غیر متحرک است. پارچه والان میتواند با هر دکوراسیون داخلی هماهنگ شود و مناسب با رنگ بندی و دکور خانه انتخاب و نصب شود. در ادامه نحوه نصب این والان ها را بیان میکنیم.
1. اندازه گیری چوب پرده
برای بلند نشان دادن پنجره و درست آویزان شدن پرده، ابتدا مکان های مربوط به چوب پرده را اندازه بگیرید. برای این کار محل های اندازه گیری شده باید حداقل 5 سانتی متر از لبه پنجره و حداقل 10 سانتی متر از بالای پنجره فاصله داشته باشد. با خودکار یا مداد قرمز این مقادیری که اندازه گیری کردید را علامت بزنید. توجه داشته باشید که لبه های والان دو برابر لبه های میله پرده هستند، یعنی اگر طول میله پرده 5.1 سانتی متر باشد، طول چوب پرده والان، باید 10 سانتی متر باشد.
2. محل میله پرده را علامت بزنید
برای نصب والان پرده باید خارج از مکان میله پرده که در مرحله قبل اندازه گرفتید باشد و باید حداقل 2.5 سانتی متر از آن فاصله داشته باشد. سپس این مکان را با خودکار آبی یا رنگی که با قرمز متفاوت باشد علامت بزنید
3. اندازه گیری فاصله بین علائم
مراحل اول و دوم را برای طرف دیگر پنجره هم انجام دهید، یعنی والان هم باید 2.5 سانتی متر از میله پرده فاصله داشته باشد و آن نقطه را علامت گذاری کنید. فاصله بین علائم در دو طرف پنجره باید به اندازه والان باشد.
4. چوب پرده را نصب کنید
محل هایی که علامت زده اید را با دریل سوراخ کنید، رول پلاک را روی سوراخ ها قرار دهید و با پیچ آنها را محکم کنید. همین کار را برای طرف دیگر پنجره هم انجام دهید.
5. رول پلاک های والان پرده را نصب کنید
محل هایی که برای نصب والان پرده علامت زده بودید را با دریل سوراخ کرده و رول پلاک را با پیچ به دیوار محکم کنید. توجه داشته باشید که معمولا بستن پیچ های رولپلاک والان پرده با دست انجام نمی شود و به ناخن آسیب میزند، بنابراین بهتر است از دریل برقی برای این کار استفاده نمایید. همین مرحله را برای طرف دیگر پنجره انجام دهید.
6. پرده را آویزان کنید
پرده اصلی روی میله آویزان کنید و سپس میله را بر روی دیوار نصب کنید. اول پرده زیرین را آویزان کنید تا والان را بعد آن نصب کنید.
7. والان را روی میله اش آویزان کنید
با یک دست والان پرده را روی میله اش بچرخانید به طوری که پارچه کاملا از میله آویزان شود.
8. بر طرف کردن چین و چروک های پرده
استفاده از یک بخارشوی لباس و پرده چین و چروک های والان پرده را صاف نمایید. والان باید کاملا صاف و یکنواخت روی پرده اصلی قرار بگیرد تا جلوه بیشتری داشته باشد.