تایرهای بدون تیوب یا تیوبلس (Tubeless Tire) گونه ای از تایر هستند که به سبب بهره مندی از خصوصیات کیفی ویژه ای از جمله ایمنی بالا، راحتی در کار و عملکرد خوب، در میان انواع تایر جایگاه ویژه ای را بخود اختصاص داده اند.
تایر تیوبلس از لحاظ ساختمان شبیه به لاستیک معمولی می باشد؛ با این تفاوت که جدار داخلی آن بوسیله لایه نازکی از بوتیل (Butyl) بطور کامل عایق بندی شده است. این لایه لاستیک که از پلیمریزاسیون ایزوبوتیل بدست می آید، همان لایه نازکی است که در جدار داخلی تیوب های معمولی مورد استفاده قرار می گیرد.
این لایه مانع از نشتی هوا شده و بنابراین تایر و لبه چرخ تشکیل یک مخزن هوا را می دهند که مانند تیوب معمولی قابلیت نگهداری هوا را دارا است. لذا در لاستیک تیوبلس نیازی به تیوب و روبان لاستیکی دور چرخ (Flap) نیست. همچنین بر خلاف لاستیک های معمولی که بر روی چرخ چند قسمتی (Multi-piece Wheel) سوار می شوند، لاستیک تیوبلس می تواند بر روی چرخ یکپارچه (Single-piece Wheel) سوار شود.
چگونگی عملکرد لاستیک تیوبلس
اگر یک تایر تیوبلس درست نصب شده باشد، باد داخل لاستیک، به طور متوسط با سرعت ۰٫۲۵ اتمسفر در روز کاسته می شود.
اگر تلاستیک تیوبلس بیشتر از مقدار ذکر شده و با سرعت بیشتری باد داخل تایر را از دست بدهد، ابتدا باید با دقت و بازدید آن اطمینان حاصل کنید که درپوش سوزن باد سفت و محکم و در سر جای خود قرار گرفته است و بعداً به دنبال پنچری در لاستیک بگردید .
افزایش عمر لاستیک تیوبلس
مواردی در استفاده از لاستیک های تیوبلس وجود دارند که میتوانند عمر استفاده از این لاستیک ها را افزایش دهند.
- هنگام سفر فشار باد لاستیک تیوبلس را ۲ تا ۳ psi بیشتر از حالت عادی کنید.
- برای خودروهای سواری هر ۳۰۰۰ کیلومتر و در خودروهای باری هر ۵۰۰۰ کیلومتر باید لاستیک های تیوبلس زیر وسیله نقلیه جابجا شوند.
- تنظیم باد چرخ ها در لاستیک ها، بخصوص لاستیک تیوبلس علاوه بر صرفه جویی در مصرف سوخت و سهولت بیشتر در رانندگی، موجب افزایش ایمنی خودرو و همچنین افزایش طول عمر آن می شود.
- برای افزایش عمر لاستیک، دقت کنید که لبه های رینگ سالم و بدون زدگی باشد.
چند نکته مهم
مزایا و معایب لاستیک تیوبلس: تنظیم باد چرخها علاوه بر مزیت های اقتصادی آن نظیر بالارفتن طول عمرلاستیک،کاهش مصرف سوخت و… باعث بالارفتن ایمنی رانندگی می گردد.
با توجه به اینکه کاهش وافزایش چند PSI فشار تأثیرات منفی دارد واکثر گیج های باد آپاراتی ها،از تنظیم افتاده ونیاز به کالیبره شدن دارند،حتماٌ نسبت به تهیه یک گیج باد استاندارد برای تنظیم باد چرخهای خودروی خود اقدام نمائید.
از تیوپ دار کردن چرخها خودداری کنید.مگردر شرایطی که لاستیک نو بوده وامکان پنچری به صورت تیوبلس نباشد که لازم است بعنوان چرخ زاپاس استفاده گردد.
در سفرهای طولانی فشار باد لاستیک بین ۲تا۳ psi بیش تر از حالت عادی در شرایط رانندگی در شهر باشد.
لاستیک ها را مرتباٌ زیر وسیله نقلیه جابجا کنید(سواری هر ۳۰۰۰کیلومتر وباری هر ۵۰۰۰کیلومتر)
تعویض لاستیک زمانی است که عمق آج به ۶/۱ میلیمتر رسیده باشد.
توصیه می گردد روی هر خودرواز یک نوع لاستیک استفاده گردد. در صورتیکه مجبور به استفاده از انواع لاستیک هستید،لاستیکهای رادیال را در محورهای عقب استفاده نمائید.
حرکات غیر عادی لاستیک از قبیل کشیدن به یک جهت ویا لرزش وغیره را جدی بگیرید.