یخچال فریزر به دلیل آن که در زندگی نقش مهم و اساسی دارد ، مراقبت و نگهداری از آن اهمیت فراوانی دارد .بهتر است اصول مراقبت از یخچال فریزر را یادبگیریم تا بتوانیم بهتر از دستگاه استفاده کنیم .
اصول نگهداری و مراقبت از یخچال فریزر
یخچال یکی از کاربردی ترین لوازم در آشپزخانه هر خانه برای نگهداری و جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی استفاده می شود .برای افزایش طول عمر این دستگاه باید نکاتی را در نظر داشته باشیم . چنان چه نکاتی را برای مراقبت از یخچال فریزر در نظر نداشته باشیم ، هزینه های فراوانی را برای خرید قطعات و تعمیرات یخچال فریزر باید بپردازیم:
شاید کمتر خانه ای باشد که در آن یخچال و فریزر وجود نداشته باشد. این دو وسیله از مهم ترین و حیاتی ترین وسایل برقی خانگی به حساب می آیند، پس باید توجه ویژه ای به آن ها داشت. پس به نکاتی که در ادامه می آید توجه کنید.
-
کویل ها لوله هایی هستند که به صورت پیچ در پیچ پشت یخچال و فریزر شما قرار دارند. وظیفه اصلی این لوله ها آن است که گرمای جذب شده از مواد غذایی داخل یخچال را به بیرون منتقل کنند. اگر این لوله ها کثیف شوند و گرد و خاک بگیرند عملیات انتقال گرما به خوبی انجام نمی شود و ممکن است حس کنید که یخچالتان خوب سرما تولید نمی کند. شاید هم باعث افزایش مصرف برق دستگاهتان شود. به هر حال کثیف بودن کویل ها یخچال یا فریزرتان را از حالت بهینه خارج کرده و عمرش را کم می کند. به همین دلیل باید سالی دوبار آن ها را تمیز کنید.
در تمیز کردن کویل ها دقت کنید. بهتر است برای آنکه آسیبی به آن ها نرسد از جاروبرقی یا یک برس تمیز استفاده کنید. برای تمیز کردن وسایل برقی هرگز از آب استفاده نکنید. برای اینکه خیالتان راحت شود بهتر است دفترچه راهنمای محصول را مطالعه کنید و ببینید برای تمیز کردن کویل ها چه پیشنهادی داده است.
- درزگیر یا همان نوار دور در یخچال را هر چند وقت یک بار عوض کنید. این درزگیرها مانع از ورود هوای گرم به یخچال یا خروج هوای سرد از آن می شوند. برای همین اگر شل شوند یا پاره و سوراخ شوند هم به موتور یخچال فشار وارد می شود و هم مصرف برق دستگاه بالا می رود. بهتر است به محض فرسوده شدن این نوارها عوضشان کنید. قیمتشان بسیار کم است و تعویضشان هم آسان.
- اجازه ندهید برفک ها یخچال یا فریزر شما را اشغال کنند! اگر یخچال یا فریزر شما آنقدر پیشرفته است که سیستم برفک آب کن خودکار دارد، جای نگرانی نیست. فقط کافیست محفظه ای را که محل جمع آوری آب برفک است هر چند وقت یک بار تمیز کنید.
تمیز کردن برفک یخچال
اگر یخچال یا فریزرتان برفک آب کن خودکار ندارد باید به صورت دستی این کار را انجام دهید. برای این کار ابتدا موادغذایی را از یخچال خارج کنید و سپس دستگاه را از برق بکشید. اجازه دهید برفک ها به مرور آب شوند. برای سرعت دادن به این فرآیند می توانید از سشوار و پنکه نیز استفاده کنید. پس از آب شدن تمام برفک ها داخل یخچال یا فریزر را کاملا خشک کنید و دوباره دستگاه را به برق بزنید. وقتی که دمای داخلی یخچال یا فریزر به عالت عادی رسید موادغذایی را دوباره به داخل آن برگردانید.
آب کردن دستی برفک کار نسبتا خسته کننده ای است، اما با این کار هم مانع افزایش مصرف برق دستگاه می شوید و هم طول عمرش را زیاد می کنید. به هر حال نگهداری از لوازم خانه سختی های خاص خودش را هم دارد.
- همیشه درجه دمای یخچال یا فریزرتان را متناسب با نیازتان تنظیم کنید. اگر مثلا موادی در یخچال دارید که لازم نیست در دمای خیلی پایین نگه داری شوند، بهتر است که درجه را روی متوسط تنظیم کنید. به هر حال هرچه دمای یخچال یا فریزرتان پایین تر باشد مصرف برق و فشار به موتور بیشتر است و عمر دستگاه کاهش می یابد.
- موقعیت یخچال در میزان مصرف برق آن اهمیت بالایی دارد. یخچال حداقل باید بیست سانتی متر با دیوار پشتش فاصله داشته باشد که کویل ها بتوانند به راحتی وظیفه تبادل گرما را انجام دهند. درضمن از قرار دادن یخچال و فریزر در مجاورت دستگاه های گرمازا مثل اجاق گاز، آبگرمکن، شوفاژ یا تابش مستقیم نور خورشید خودداری کنید. همچنین حتما یخچال و فریزرتان را روی سطحی صاف و تراز قرار دهید.
- سعی کنید مواد غذایی گرم را در یخچال یا فریزر نگذارید. با این کار فشار زیادی به موتور دستگاه وارد می شود و مصرف برقشان بالا می رود. اجازه دهید ماده غذایی در محیطِ آزادِ بیرون گرمایش را تا حدودی از دست بدهد و بعد آن را داخل یخچال بگذارید.
نکات کلیدی دیگر برای مراقبت از یخچال و فریزر
- برای اینکه فریزر بر اثر نور خورشید آسیب نبیند ، بهتر است آن را کنار پنجره قرار ندهید .
- برای جریان یافتن هوا در پشت فریزر، باید 20 سانتی متر با دیوار فاصله داشته باشد.
- فریزر و یخچال باید از وسایل گرمازا مانند اجاق گاز ، بخاری و شوفاژو... دور باشند.
- از قرار دادن وسایل تزیینی مانند گلدان و مجسمه بر روی فریزر و یخچال های ساید جدا خودداری کنید.
- 3 ماه یک بار و حداکثر هر 6 ماه یک بار فریزرهای برفک زا را تمیز کنید.
- برای کاهش صدا و جلوگیری از فشار بر موتور، باید یخچال شما تراز باشد.
- با توجه به دمای هوا درچه فریزر را تنظیم کنید .
- مواد غذایی مختلف را با هم در طبقات نگذارید و بهتر است موادی مانند گوشت و مرغ و ماهی را در طبقات بالا و سبزیجات را در طبقات پایین تر بگذارید .
- مواد غذایی را که در فریزر میگذارید حتما باید نایلکس داشته باشند تا طعم و بوی مواد دیگر را به خود نگیرند.
- بر روی مواد غذایی تاریخ درج کنید و بهتر است مواد غذایی را برای مدت طولانی نگه ندارید.
- ظروف شیشه ای برای نگهداری مواد غذایی مانند حبوبات و خشکبار مناسب نیستند.
- برای قرار دادن مواد غذایی درون فریزر بگذارید تا کاملا سرد شوند و هوای داخل بسته های مواد غذایی را خارج کنید .
- برای کندن یخ فریزر هیچ گاه از وسایلی مانند کف گیر و قاشق و... استفاده نکنید وابتدا چند ساعت فریزر را از برق بکشید تا یخ هایش آب شود و سپس آن را تمیز کنید و یا می توانید برای سریع تر آب شدن یخ های فریزر از پنکه و سشوار استفاده کنید.
- هنگامی که یخ های فریزر کاملا آب شد با پارچه ای آن را خشک کرده و برای شستشو از جوش شیرین و آب استفاده کنید.
- نوار دور فریزر را باید کاملا خشک کنید.
- از بوگیرهای مخصوص فریزر یا یک تکه زغال برای رفع بوی نا مطبوع فریزر استفاده کنید .
- در صورت روشن شدن چراغ قرمز فریزر باید بدانید مشکلی در برق رسانی یا منبع گاز فریزر پیش آمده، برای رفع مشکل با تعمیرکار مجرب تماس بگیرید .
- روشن شدن چراغ قرمز فریزربدین معنا است که اشکالی در برق رسانی یا منبع گاز فریزر پیش آمده که برای رفع این مشکل باید به تعمیرکار مجرب مراجعه کنید .
24 نکته برای جلوگیری از خراب شدن یخچال
در صورت دانستن نکات نگهداری از یخچال می توان مصرف انرژی را کاهش داد که در نتیجه عمر یخچال افزایش خواهد یافت؛ و همچنین احتمال تعمیر یخچال در آینده کاهش می یابد. یخچال و فریزر جزء پرمصرف ترین لوازم خانگی هستند؛ و توجه به نکات نگهدازی از فریزر و یخچال از اهمیت فزونی برخوردار است.
- یخچال را قبل از استفاده در محل مناسب قرار دهید.
- برای خارج کردن دوشاخه از برق هرگز سیم آن را نکشید. همیشه دو شاخه را محكم گرفته و به طور مستقیم از پریز خارج کنید.
- هنگام جابجایی یخچال فریزر مراقب کابل برق باشید تا آسیبی به آن وارد نشود.
- چنانچه دست مرطوب خود را به قسمت های خیلی سرد یخچال بزنید دست شما به آن می چسبد.
- هنگام تمیز كردن یخچال دوشاخه را از برق بکشید.
- از خم كردن، كشیدن و پیچاندن كابل برق خودداری نمایید، زیرا باعث آتش سوزی و برق گرفتگی می شود؛ و از وصل بودن سیم زمین (ارت) مطمئن شوید.
- ظروف شیشهای را داخل فریزر قرار ندهید، زیرا بر اثر انبساط خواهند شكست.
- در صورت امكان یخچال را از طریق سیم خودش به برق وصل كنید، زیرا استفاده از سیم رابط ولتاژ خروجی پریز را بالا می برد و باعث قطع شدن برق می گردد.
- یخچال فریزر را در محلی قرار دهید كه در صورت بروز حادثه بتوانید سریعا سیم آن را از برق قطع بکشید.
- یخچال را در معرض گرما، نور مستقیم آفتاب و رطوبت قرار ندهید.
خاموش بودن یخچال به مدت طولانی
- جهت جلوگیری از لرزش در حین كار، یخچال باید تراز باشد.
- دمای محیط نصب نباید زیر 5 درجه سانتیگراد باشد؛ در غیر این صورت روی كاركرد یخچال تاثیر می گذارد.
- در صورت آسیب دیدگی كابل برق، تعویض آن را به سرویس كار مجاز یا كارخانه سازنده بسپارید.
- از دست کاری یا افزایش طول سیم برق خودداری فرمایید.
- یخچال را در مجاورت دستگاههای حرارت زا مانند گاز، شوفاژ و آب گرمکن قرار ندهید.
- برای کمک به جریان مناسب هوا، لوله های پشت یخچال فریزر خود را حداقل سالی دوبار گردگیری کنید.
- از قرار دادن غذاهای داغ در یخچال خودداری کنید.
- روی غذاها را با درب یا محافظ های مخصوص بپوشانید. بخار متصاعد از آنها به ایجاد برفک بیشتر منجر شده که برای ذوب کردن آن ها باید انرژی زیادی مصرف شود.
- از مصرف پارچه و ورق های نایلونی روی طبقات یخچال فریزر و چسباندن ظروف به یکدیگر خودداری نمایید زیرا، این کار مانع جریان مناسب هوا می شود.
- شروع به کار دستگاه: پس از اتصال یخچال به برق، بگذارید حداقل 3 ساعت به صورت خالی کار کرده تا برودت آن به میزان کافی برسد.