نحوه رفتار و برخورد با فرد معتاد

  شنبه، 20 دی 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
نحوه رفتار و برخورد با فرد معتاد
فرد معتاد به اندازه کافی آسیب دیده و از خود عصبانی است. با تحقیر کردن او، فشارهای روحی را بیشتر کردید و با افزایش فشارها، مصرف بیشتر خواهد شد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بسیاری از خانواده ها در هنگام مواجهه با اعتیاد یکی از اعضای خود، نمی دانند چگونه رفتار کنند. اعتیاد پدر، مادر، فرزند، خواهر و برادر هرکدام می تواند برای شما و دیگر اعضای خانواده تان پیامدهایی را در پی داشته باشد اما پیش از همه شما نگران آینده و آسیب هایی که عزیزتان به خود وارد می کند هستید. پس برای جلوگیری از چنین آسیب هایی سریعاً به مراکز ترک اعتیاد و کمپ ها مراجعه می کنید. اما شاهد هستیم در بیشتر مواقع استفاده از چنین راهکارهای عجولانه موضوع را بغرنج تر کرده و شدت اعتیاد فرد تحت تأثیر این رفتارها بیشتر شده است. بعد از مدتی متوجه می شوید که با وجود هزینه های گزاف همچنان عزیزتان دچار اعتیاد است. بنابراین بهتر نیست از همان ابتدا یک روش درست برای رسیدن به سلامتی را امتحان کنیم؟

دریافت حمایت های خانوادگی و اجتماعی در میزان موفقیت فرد در ترک اعتیاد تأثیر بسیار زیادی دارد. درست است که آگاهی از اعتیاد یکی از اعضای خانواده بخصوص فرزند فشار زیادی را به شما وارد می کند. با این حال لازم است که در این شرایط بهترین روش برخورد را بشناسید و بدانید که چه رفتاری بیشترین کمک را به فرد خواهد کرد.

عوامل بسیاری ممکن است افراد را درگیر اعتیاد کند. یکی از مهم ترین عوامل، مشکلات روحی روانی است. در حقیقت بسیاری از افراد از مواد به عنوان راه فراری برای مشکلات خود استفاده می کنند. زمانی که شما به دلیل آگاهی از اعتیاد فرد رفتارهای تند و خشنی با او انجام می دهید در حقیقت ناخواسته به این مشکلات دامن می زنید. در این شرایط امکان دارد که حتی اعتیاد فرد تشدید شود. در نتیجه اگر به نجات خود و خانواده تان فکر می کنید تلاش کنید تا هیجانات منفی تان را مدیریت کرده و مؤثرترین روش رفتاری را پیش بگیرید.

چه زمانی معتاد تصمیم به دریافت کمک می گیرد؟

هیچ تاریخ مشخصی وجود ندارد که به بهبودی فرد معتاد بیانجامد. برخی از معتادین زمانی به دنبال دریافت کمک برمی آیند که عزیزان یا خانواده آنها را تهدید به ترک می کنند. برخی نیز زمانی برای درمان مراجعه می کنند که والدین آنها را از خانه بیرون می کنند. عده ای زمانی دچار تحول روحی می شوند که موقع شعر خواندن یا فوتبال بازی کردن فرزندشان در اثر مصرف زیاد مواد مخدر قادر به هوشیار ماندن نبوده اند.

برخی دیگر بعد از اخراج از کار دچار این تحول روحی می شوند. عده ای دیگر به جایی می رسند که باید بین مصرف غذا و خرید مواد یکی را انتخاب کنند. دسته ای دیگر زمانی به خود می آیند که سر از خیابان در آورده اند و روی تخت بیمارستان چشم باز می کنند اما حتی به یاد نمی آورند چه زمانی به این حال افتاده اند.

برخی دیگر هم هیچ گاه به دنبال کمک برنمی آیند و تصمیم می گیرند با وجود تمام آسیب هایی که به خانواده و کسانی وارد کرده اند که واقعا به آنها اهمیت می دهند، به عشق ممنوعه خود ادامه دهند.

چه زمانی خانواده و دوستان معتاد به دنبال دریافت کمک برمی آیند؟

گاهی پذیرش مشکل اعتیاد یک عزیز، برای خانواده غیر قابل تصور است. اگر در خانواده ای الکلی بزرگ شده باشید، احتمالا از عنفوان کودکی یاد گرفته اید که ارزش های خانوادگی بر اساس سکوت و پنهان کردن مشکل بنا شده است. اعتیاد تنها مشکل خود فرد معتاد نیست، این مشکل هرکسی است که با او در ارتباط است و به او اهمیت می دهد.

زمانی که معتاد یکی از والدین یا خواهر و برادر است، برخی از خانواده ها تصمیم می گیرند که هرگز مشکل را علنی نکنند. با این حال، همین «سکوت درمانی» است که آسیب را عمیق تر می کند. این نحوه تعامل خانواده با یک معتاد نه تنها مشکل را در نظر فرد معتاد کم اهمیت جلوه می دهد، بلکه او را هر روز در ادامه مسیر مصمم تر می کند.

نحوه ارتباط با فرد معتاد:

در اثر سهل انگاری خانواده در ارتباط با فرد معتاد اغلب کار به جایی می رسد که اطرافیان با احتیاط از کنار رفتارها و عملکرد او می گذرند. خانواده یا از تحریک خشم او می هراسند یا از عواقب رفتاری معتاد در اثر فرستادن او به کمپ می ترسند. با این حال، تا زمانی که مشکل بلند و رسا در خانواده بیان شود، خانواده و دوستان هرگز به خاطر پنهان کردن این راز قدرت خود را در مقابل فرد معتاد از دست نخواهند داد.

همه مشاوران اذعان دارند که تا زمانی که فردی به وجود یک مشکل معترف نباشد، هیچ راهی برای کمک به او وجود نخواهد داشت. یک رفتار تا زمانی مشکل به حساب نمی آید که در واقع به عنوان مشکل دیده نشود. اعضای خانواده و دوستان در نوع نگاه به اعتیاد نقش مهمی دارند. زمانی که سو مصرف مواد مخدر توسط خانواده به صورت واضح و بلند بیان می شود، اعتیاد به صورت مشکلی پدیدار می شود که نیازمند توجه است.

خانواده ای که سکوت را اختیار کرده است، در واقع وجود مشکل را پنهان کرده، بنابراین نه خود و نه فرد معتاد دلیلی برای تغییر و درمان نمی بینند. صحبت کردن در این مورد و اطلاق عنوان مشکل به اعتیاد مهم ترین اصل در تعامل خانواده با یک معتاد است و تازه در این لحظه است که می توان به این مشکل رفتاری به صورت درمان نگاه کرد.

خود را نجات دهید: هیچ کس به جز خود فرد معتاد توانایی کمک به او را ندارد

تعامل خانواده با یک معتاد و صحبت کردن با او درباره زندگی اصلا آسان نیست. از سوی دیگر این اقدامات همیشه اثر بخشی سریعی ندارند. اعتیاد هیولای قدرتمندی است که تنها زمانی کشته می شود که معتاد تصمیم به مبارزه با آن بگیرد. متاسفانه هر معتادی در زمان دلخواه شما چنین تصمیمی را نمی گیرد. بنابراین، زمانی که تشخیص می دهید که دیگر این عشق ممنوعه بین معتاد و مواد برای شما قابل تحمل نیست، هیچ چیز نباید مانع از کمک جستن شما شود.

شکستن سکوت و اذعان به آسیب وارد شده به شما توسط معتاد هیچ وقت آسان نیست. بسیاری از افراد حس می کنند که موفق نشده اند به قدر کافی به او کمک کنند، به قدر کافی خوب نبوده اند، به قدر کافی مهربان نبوده اند. همه چیز ناکافی بوده است. فراموش نکنید که هر چند نوع تعامل خانواده با یک معتاد اهمیت دارد، اما مواد مخدر و الکل رقیب قدرتمند، حسود و سرسختی برای شما به حساب می آید که تمام توجه و عشق فرد معتاد را به خود جلب کرده است.

در این میان تنها کسی که می تواند تغییر کند شما هستید. برخی این امر را «حقیقت دردناکی» ارزیابی می کنند، اما مطمئن باشید که شما را از سرزنش خویشتن برای انتخاب های نادرست یا رفتارهای منجر به اعتیاد دیگران در امان می دارد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (489 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (189 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (45 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (40 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
ویدئو| نگاهی به آمار و ارقام میلیاردی ریخت‌وپاش‌های سلطنتی جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی؛ خزانه‌ای که به بهانه‌ی عیش و نوش تاراج شد
بازی فکری؛ اگه هوشت بیداد میکنه و چشای عقاب رو داری زیر 4 ثانیه «دزد رژ لب» رو پیدا کن
داداش من تتو کار سلطانم ؛ شلوار شش جیبتو عشق است/ چرا بلاگرهای شرارت در اینستاگرام طرفدار دارند!
ویدئو| یادگیری زبان انگلیسی با انیمیشن سیندرلا و تایم ناهار | همراه با زیرنویس فارسی چسبیده
منتخب روز   
استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو