به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، نشانگر میزان سوخت خودرو یکی از پرکاربردترین اجزای خودرو برای رانندگان است که در این مقاله به بررسی نحوه ی عملکرد آن می پردازیم.
رانندگی در حالتی که نشانگر سوخت (گِیج بنزین) روی حالت خالی قرار دارد پرتنش و اضطراب آور است، اما اگر شما هم از آن دسته رانندگان کنجکاوی هستید که می خواهید بدانید چه مسافتی را می توان در این حالت پیمود، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
اجزای نشانگر سوخت خودرو
نشانگر میزان سوخت به عنوان یکی از مهمترین اجزای خودرو برای رانندگان به شمار می آید و از دو بخش فرستنده و نشانگر تشکیل شده است که هر یک نقش اساسی در عملکرد نشانگر ایفا می کنند.
فرستنده
فرستنده نشانگر سوخت در داخل باک خودرو قرار گرفته است و یک شناور به عنوان اصلی ترین بخش این سیستم از جنس فوم ساخته شده است. در حقیقت شناور فرستنده به یک میله نازک فلزی وصل شده و در انتهای آن یک مقاومت متغیر الکتریکی آویزان است که با ایجاد مقاومت لازم در مسیر جریان، سبب تنظیم میزان آن خواهد شد.
به طور کلی هر چقدر میزان مقاومت ایجاد شده بیشتر شود، جریان الکتریکی کمتری از آن عبور می کند. این مقاومت متغیر در باک خودرو از جنس ورق نازک با پوشش مواد مقاومت زا از یک سر به میله شناور و از سر دیگر به نشانگر میزان سوخت وصل شده است. وقتی سطح سوخت باک خودرو بالا و پایین می شود، میله شناور روی مقاومت متغیر جا به جا شده و میزان مقاومت تغییر می کند که در نتیجه میزان جریان الکتریکی به نشانگر تغییر کرده و نشانگر سوخت روی صفحه کیلومتر خودرو جا به جا می شود تا راننده از میزان سوخت موجود در باک مطلع شود.
همانطور که متوجه شدید، مکانیزم عملکرد این فرستنده به گونه ای است که دقت پایینی دارد و همین موضوع سبب شده است تا پس از سوخت گیری با طی مسافت زیادی همچنان نشانگر میزان سوخت در حالت باک پر بماند یا زمانی که نشانگر وضعیت باک خالی را نشان می دهد، خودرو مسافت قابل توجهی را می پیماید.
دلیل این اتفاقات را می توان به این شکل بیان کرد که وقتی باک خودرو پر می شود، شناور به سمت بالا می آید و به طور کامل در سوخت غرق می شود که این موضوع سبب ایجاد کمترین میزان مقاومت شده و تا پر بودن باک و خارج شدن شناور از حالت غرق شدگی، شناور به سمت پایین نمی آید و در نتیجه نشانگر میزان سوخت برای مدت زمان زیادی در حالت باک پر می ماند.
در نقطه مقابل زمانی که باک خودرو خالی می شود، شناور به طور کامل به کف باک نمی چسبد و فاصله ای بین شناور و کف باک به وجود می آید که در این حالت خودرو همچنان به حرکت خود ادامه می دهد.
از دلایل دیگر دقت پایین نشانگرهای سوخت، می توان به شکل ظاهری باک سوخت خودرو اشاره کرد که امروزه به شکلی از جنس پلاستیک ساخته می شوند که در فضاهای کوچک تعبیه شوند یا در کنار اجزایی مانند فریم و بدنه قرار داده شوند که این مسائل سبب می شود تا نشانگر سوخت خودرو، نتواند میزان واقعی سوخت را به راننده نشان دهد.
نشانگر
یکی دیگر از اجزای نشانگر میزان سوخت، نشانگر بنزین است که ساختار ساده ای دارد. در واقع مقاومت متغیری که گفته شد از جنس ورق نازک با پوشش مواد مقاومت زا یعنی بی متال ساخته شده است که جریان عبوری از فرستنده و مقاومت متغیر به این ورق بی متال منتقل می شود که از یک سو به مقاومت متغیر و از سوی دیگر به عقربه نشانگر بنزین وصل شده است.
به طور کلی مکانیزم آن به این شکل است که با افزایش میزان مقاومت در مسیر جریان، حرارت جریان کاهش می یابد و در نتیجه ورق بی متال سرد می شود که در این حالت اختلاف ضریب انبساطی در ورق ایجاد شده و از حالت خمیده به صاف تغییر شکل داده و نشانگر سوخت از حالت باک پر به حالت باک خالی تغییر وضعیت می دهد. با بالا رفتن حرارت ورق بی متال و ایجاد اختلاف ضریب انبساط حرارتی، ورق به سمت ورقی با ضریب انبساط پایین قرار می گیرد و اندکی انحنا پیدا می کند تا نشانگر میزان سوخت به حرکت در آید.
آشنایی با ریزپردازنده موجود در نشانگرهای میزان سوخت خودروهای جدید
در برخی از خودروهای امروزی، ارسال مستقیم جریان حرارتی به ریزپردازنده جای ارسال جریان به سمت ورق بی متال و نشانگر میزان سوخت را گرفته است تا پس از بررسی، میزان سوخت موجود در باک با دقت بیشتری توسط نشانگر سوخت به نمایش در آید. مکانیزم عملکرد به این شکل است که میزان جریان ارسالی از فرستنده به ریزپردازنده منتقل می شود و با مقادیر از پیش تعیین شده مقایسه صورت می گیرد تا در نهایت سیگنالی به ریزپردازنده داخل داشبورد ارسال شود و وضعیت نشانگر میزان سوخت تغییر کند.
این ریزپردازنده تعبیه شده در خودروهای مدرن، موقعیت شناور را از طریق میزان جریان الکتریکی با منحنی کالیبراسیون ترسیمی براساس موقعیت شناور و میزان سوخت موجود در باک مقایسه می کند و به همین دلیل نسبت به نشانگر بنزین با ساختار قدیمی از دقت بالاتری برخوردار است. در این نوع سیستم زمانی که میزان سوخت از حد معینی پایین رود، چراغ هشداری به منظور آگاهی راننده روشن می شود.
یکی دیگر از دلایلی که سبب می شود تا نشانگر میزان سوخت، اندازه دقیقی از سوخت موجود در باک را به راننده نشان ندهد، قرار گیری خودرو در شیب یا پیچ خواهد بود که در چنین حالت هایی سوخت در یک سمت باک قرار می گیرد و در نتیجه وضعیت شناور و نشانگر سوخت با خطا نمایش داده می شود که در خودروهای جدید با استفاده از ریزپردازنده تا حد زیادی این خطا رفع شده است؛ زیرا ریزپردازنده، میانگین تغییرات موقعیت شناور را در یک بازه زمانی خاص برای نمایش در نظر می گیرد نه موقعیت قرارگیری شناور در یک لحظه را!