فیلم جذاب و تخیلی آواتار
«آواتار» پرفروش ترین فیلم سینمایی جهان، اثر جیمز کامرون، روایت درامی از جاه طلبی انسان زمینی است. جیمز کامرون کارگردان پنجاه و شش سالهٔ کانادایی تبار سینمای آمریکا با عرضهٔ فیلم آواتار، دوباره بر تخت پادشاهی سینمای جهان جلوس کرده و تاج پادشاهی را بر سر گذاشته است. تا قبل از به نمایش در آمدن آواتار حرف و حدیث های بسیاری دربارهٔ این فیلم بر سر زبان ها بود. خیلی ها معتقد بودند که کار تازهٔ کامرون قرین با شکست و ناکامی خواهد بود. این وضعیت شباهت فراوانی به دوازده سال پیش داشت، در آن زمان نیز خیلی ها در موفقیت تایتانیک، کار قبلی کامرون، شک و تردیدهایی ابراز کرده بودند اما موقعی که فیلم به روی پرده آمد، معلوم شد که همهٔ این ابراز تردیدها بی پایه و اساس بوده، و حالا دوباره شاهد همین اتفاق در مورد کار تازهٔ کامرون هستیم. آواتار به روی پرده آمده و خط بطلانی بر همهٔ شک و تردیدهای قبلی کشیده است. آواتار به قول یکی از منتقدان آمریکایی، یک پدیدهٔ سینمایی در حد و اندازهٔ جنگ های ستاره ای (۱۹۷۷ ) است؛ پدیده ای که تأثیر آن بر سینما و به ویژه ژانر علمی – تخیلی تاریخ ساز خواهد بود. داستان فیلم آواتار فضای اواسط قرن 22 را به تصویر می کشد که منابع انرژی زمین رو به پایان می باشد و یک گروه متشکل از افراد نظامی و دانشمندان سعی دارند از منابع انرژی پاندورا در ستاره آلفا قنطورس برای نجات زمین استفاده کنند حتی اگر این کار به قیمت جان مردم پاندورا تمام شود، در این میان فداکاری های یک سرباز بازنشسته به نام جیک سالی مشکلاتی سر راه آن ها ایجاد می کند. جلوه های ویژه و استفاده از تکنیک های سینمایی به این اثر عنوان «خیره کننده ترین» تجربه ی سال 2009 میلادی را داده است.
مشخصات فیلم سینمایی آواتار
- سال انتشار: 2009
- مدت زمان: ۱62 دقیقه
- کارگردان: جیمز کامرون
- موضوع اصلی: هوش انسانی
- کشور: آمریکا
خلاصه فیلم سینمایی آواتار
سال 2154 است و به دنبال به پایان رسیدن منابع طبیعی زمین، انسان ها با بحران شدید انرژی روبرو هستند. در این زمان اداره توسعه منابع یک ماده معدنی ارزشمند در پاندورا کشف کرده که می تواند همه مشکلات زمین را حل کند.
پاندورا یکی از ماه های قابل سکونت ستاره آلفا قنطورس است که جنگل های انبوه و شگفت انگیز سراسر آن را پوشانده اند. هوای این مکان برای انسان ها سمی است و بومیان آن موجودات انسان نمایی به نام ناوی ها هستند، آن ها حدود سه متر قد، پوست آبی رنگ و شاد و چشمانی زرد رنگ دارند و سبک زندگی شان کاملا هماهنگ با طبیعت و الهه مادر به نام ایوا می باشد.
دانشمندان برای کاوش در پاندورا از هیبریدهای انسانی – ناوی به نام آواتار استفاده می کنند و تعدادی آواتار برای چند دانشمند ساخته شده که هر زمان بخواهند می توانند با خوابیدن در یک دستگاه خاص به آن وصل شده و در پاندورا گشت و گذار داشته باشند.
داستان فیلم با نمایش زندگی بی هدف جیک سالی شروع می شود، او یک تفنگدار دریایی سابق است که پس از فلج شدن از هر دو پا بازنشسته شده و روحیه افسرده ای دارد.
جیک خبر مرگ برادر دو قلویش که از دانشمندان تحقیقاتی پاندورا بوده دریافت می کند و همزمان به او پیشنهاد می شود تا به دلیل تشابه ژن جایگزین او در این ماموریت شود.
جیک که به دنبال هدفی برای زندگی می گردد این پیشنهاد را قبول می کند و به مقر تحقیقاتی فرستاده می شود. دکتر گریس آگوستین (رئیس تحقیقاتی آواتار) در اولین برخورد با جیک، او را برای این کار مناسب نمی داند و به سلفریدج (مسئول کل پروژه) اعتراض می کند اما با او موافقت نمی شود.
زمانی که آواتار جیک به عنوان تفنگدار، آواتارهای گریس و همکارش دکتر نورم اسپلمن را در سرزمین پاندورا همراهی می کند مورد حمله یک موجود وحشی پاندورایی قرار گرفته و به جنگل فرار می کند.
در حالی که جیک با محیط کاملا نا آشنا است و برای زنده ماندن خود تلاش می کند توسط نتیری که یک زن ناوی است نجات پیدا می کند. نتیری پس از دیدن یک نشانه مقدس و پاک در مورد جیک او را به قبیله اش می برد و ...
نقد و بررسی فیلم سینمایی آواتار
آواتار صرفا یک سرگرمی پر شور و مهیج نیست (اگرچه انتظارات تماشاگر در این سطح را نیز به خوبی برآورده می کند) بلکه نقطه عطفی در رابطه فناوری و دنیای سینما محسوب می شود که توانسته جزئیات بصری یک سرزمین خیالی و شگفت انگیز را به زیباترین شکل ممکن روی پرده سینما به تصویر بکشد.
جیمز کامرون در واقع یک ماجراجویی به سبک قدیمی را با یک فناوری جدید ادغام و در مقیاس بزرگ اثری فراتر از تصور ایجاد کرده است تا پیام سبز و ضد جنگ خود را به گوش جهانیان برساند.
صحنه های شگفت انگیز از عروس های دریایی شناور در هوا گرفته تا جنگل هایی که در هوا معلق مانده اند در کنار توجه ویژه به آداب و رسوم انسان نماهای ناوی بسیار قابل توجه است، جالب این که برای آواتار نیز مانند ارباب حلقه ها زبان جدید ناوی ابداع شده است.
با این حال امروز که سال ها از اکران آواتار می گذرد آن چه در ذهن بسیاری از تماشاگران به عنوان فیلم آواتار باقی مانده جلوه های ویژه بی نظیرش است نه پیچیدگی داستان یا هر مورد خاص دیگری.
در واقع داستان حرف زیادی برای گفتن ندارد و یک موضوع کلیشه ای را دستمایه قرار داده، به طوری که وقایع فیلم تا حد زیادی قابل پیش بینی هستند و این طور به نظر می رسد که هر آن چه فکر می کنیم رخ می دهد، اگرچه نمی توان از تاثیر عمیقی که لا به لای همین داستان به ظاهر ساده و کلیشه ای در مخاطب ایجاد می شود به سادگی گذشت.
توضیحاتی درباره فیلم سینمایی آواتار
فیلم علمی-تخیّلی «آواتار» را می توان در زمینه ی کارهای سه بعدی تاریخ ساز دانست. پیام اصلی این اثر که هشدار به اهالی زمین و نقد استثمارگری آن هاست، ماهیتی سبز و ضدجنگ دارد.
«زن» در سال های اخیر جایگاه متفاوتی در آثار هالیوود دارد. او مانند گذشته دیگر منفعل نیست اما برای تثبیت موقعیت و به رخ کشیدن جایگاه خود دست به کارهای مردانه ای می زند که گاهی می تواند با سرشت طبیعی او مغایر باشد. اگرچه شخصیت نیتری در این اثر احساسات قوی زنانه ای چون توانایی عشق ورزی و مهربانی با موجودات زنده را دارد، اما خوی جنگاوری و مبارزه طلبی در او پررنگ است!
اتکا به طبیعت و کمک گرفتن از آن در میان جلوه های تاریک و خشن فیلم به لطافت آن اضافه می کند. محوریت آواتار موجودات فرازمینی اند. نبرد های متعددی بین زمینی ها و نیوی ها شکل می گیرد؛ شامل استفاده از تکنولوژی های غول آسا، نمایش جانوارانی با ظاهر غیرمعمولی، زدوخورد و بیگانگی با محیط فراواقع گرایانه می تواند ترس را به فرزند شما منتقل کند.
زمینی ها هنگام حمله و بومی کُشی، از خشونت زیادی استفاده می کنند و همین مسئله باعث تأثر و غم زیادی می شود. فرزند خود را در این لحظات همراهی کنید. نیوی ها به لحاظ فیزیکی بسیار شبیه به انسان ها و نیمه عریان هستند. هنگام دیدن این اثر به این موضوع توجه داشته باشید.
همچنین تذکر این نکته لازم است که فیلم «آواتار» به لحاظ محتوا هیچ ارتباط و شباهتی به انیمیشن «Avatar The last Air Bender» ندارد.
جوایز و فروش فیلم سینمایی آواتار
- جایزه اسکار بهترین فیلمبرداری
- جایزه اسکار بهترین کارگردانی هنری
- جایزه اسکار بهترین جلوه های ویژه
- جایزه گلدن گلاب بهترین کارگردانی
- جایزه گلدن گلاب بهترین فیلم درام
آواتار (۲۰۰۹) اولین بار در سال ۲۰۱۰ با عبور از سد تایتانیک عنوان پرفروش ترین فیلم تاریخ را به دست آورد اما در سال ۲۰۱۹، انتقام جویان با ۲ میلیارد و ۷۹۷ میلیون دلار فروش در گیشه آن را کنار زد و صدرنشین فهرست شد. در آخرین تحولات، فیلم محبوب جیمز کامرون این شنبه (۲۳ اسفند ۹۹) با عبور از مرز ۲ میلیارد و ۸۰۲ میلیون دلار فروش به رتبه اول برگشت و رکوردش را پس گرفت. جان لاندو تهیه کننده این فیلم می گوید: مفتخریم که به این مرحله رسیدیم. اما آنچه بیشتر از هر چیزی من و جیم را خوشحال می کند این است که آواتار در چنین دورانی به سینماها برگشت. ما سخت در حال کار بر روی قسمت های بعدی از مجموعه فیلم های آواتار هستیم و در نظر داریم دنباله این داستان حماسی را در سالهای پیش رو با مخاطبان به اشتراک بگذاریم.
همراهان عزیز ساعدنیوز امیدواریم این مطالب برایتان مفید و لذت بخش بوده باشد. لطفا نظرات خود را درباره فیلم فوق العاده آواتار با ساعدنیوز و دیگر همراهان به اشتراک بگذارید.