ارزش قائل شدن برای همسر ابراز قدردانی از او را به دنبال دارد که می تواند استرس زناشویی را کاهش دهد. هنگامی که زن و شوهر تلاش می کنند به ویژگی های خوب یکدیگر توجه کنند و آن ها را تصدیق کنند معمولاً روابط آن ها نیز بهبود می یابد. زمانی که همسران برای یکدیگر ارزش قائل هستند حتی تنش شدید را می توانند به شکلی کارامد کاهش دهند.ارزش قائل شدن به همسر برای یک ازدواج موفق ضروری است. با این حال بسیاری از زن و شوهرها دیگر متوجه ویژگی های خوب شریک زندگی خود نمی شوند حتی کمتر از آن ها قدردانی می کنند.
اهمیت ارزش گذاری به همسر
به عنوان انسان غالب افراد مدام خواهان توجه مثبت هستند. ارزش گذاری به همسر یکی از راه های نمایش این توجه کردن است. قدردانی از کسی بهترین راه برای ادای احترام و نشان دادن این مساله است که من به ارزش وجودی تو و کارهایی که انجام می دهی آگاهی دارم. مشکل از زمانی شروع می شود که افراد حتی متوجه نمی شوند چگونه به حضور دیگری عادت کرده اند و وجود همدیگر را بدیهی می دانند. سپس از مراقبت و قدردانی از همسر دست برمی دارند. ایجاد این خلا منجر به مشکلات دیگری می شود. بروز مشاجره، ناامیدی، رنجش و در نهایت شک به اینکه اصلا آیا این رابطه قرار است کار کند یا خیر.
نشانه های عدم ارزش قائل شدن برای همسر
برخی از نشانه ها وجود دارد که نشان می دهد زوج در رابطه خود چیزهایی را بدیهی فرض می کنند و شریک زندگی به این دلیل احساس قدرنادیدگی می کند.
- بر سر چیزهای کوچک وارد بحث می شوند.
- اخیراً شروع به ایجاد جو احساساتی تر برای کنترل طرف مقابل کرده اند.
- ساکت تر از حد معمول می شوند..
- نظر شما را نمی خواهند.
- بدون مشورت با شما برنامه ریزی می کنند.
- مشتاق مناسبت های خاص مربوط به همسر نیستند.(تولد و سالگردهای دیگر)
- برای کمی رمانتیک تر بودن تلاش نمی کنند.
- دور از دسترس شده اند.(گوش شنوایی ندارن و اهمیتی به حرف های همسر نمی دهند.)
نحوه ارزش قائل شدن برای همسر
به طور کلی از جمله وظایف زنان و مردان در طول زندگی مشترک ارزش قائل شدن برای همسر و مورد توجه قرار دادن اوست چرا که فرد با آغاز یک زندگی زناشویی در واقع متعهد شده است که در همه حال در کنار همسرش بوده و به او وفادار باشد. بنابراین روابط بین آن ها باید به گونه ای باشد که هر دو طرف احساس ارزشمندی کرده و هیچ گونه کمبودی احساس نکنند.به طور مثال می توان گفت زمانی که شما در جایگاه همسر به دل بستگی ها و اوقات فراغت طرف مقابلتان ارزش می دهید و برایتان اهمیت دارد به گونه ای در واقع به صورت پنهانی به تمایلات او احترام قائل شده اید بدین ترتیب بهتر است به جای بکار بردن روش قدیمی کنترل همسر به او فرصت دهید تا مدت زمانی را در طی هفته با خودش خلوت نماید.در ادامه چند مورد از روش های ارزش قائل شدن برای همسر را به طور کامل شرح داده ایم.
اهمیت دادن به اوقات و حریم شخصی همسر
با وجود این که در نظر گرفتن اوقات شخصی در زندگی مشترک از نظر اغلب زوجین قابل باور نمی باشد ولی روانشناسان اثبات کرده اند که اهمیت دادن به حریم شخصی بجز زندگی زناشویی در توسعه روابط با همسر کمک بزرگی خواهد کرد. زمانی که زن و شوهر در تمامی زمان ها در کنار یکدیگر می باشند امکان دارد با گذر زمان معیارهایی که موجب جذب آن ها در قدم اول به یکدیگر شده به تدریج کم ارزش شود.
توجه کردن به نوع برقراری رابطه با همسر
متاسفانه اغلب زوجین آگاهی ندارند که چطور و در چه وقتی با همسر خود به صورت جدی حرف بزنند به طور مثال شاید همسرتان هیچ نوع تمایلی نداشته باشد که زمان خوردن غذا در رابطه با موضوعات جدی حرف بزند. همچنین می توان گفت در اختلافات خانوادگی به طور معمول زوج ها در پی بازگویی مشکل از راه گفت و گو می باشند. ولی طرف مقابل فقط در پی آرام کردن وضعیت به منظور ممانعت از فشارهای بیشتر است شما در این شرایط بایستی حریم همسر خود را شناخته و با یک برنامه مناسب در پی رفع مشکل باشید.
اهمیت دادن به نحوه حمایت از همسر
متاسفانه باید گفت هنوز اغلب زوجین فرق میان پشتیبانی و حمایت از همسر و یا وظیفه داشتن در مقابل او را به طور کامل درک نمی کنند. به منظور فهم این مسئله مهم و ضروری در زندگی به مثالی که در ادامه شرح داده ایم توجه نمایید.فرض کنید شما در جایگاه همسر در خانواده خود درگیر مشکل شده و با یک یا چند نفر از افراد خانواده شدیدا با اختلاف رو به رو شده اید، در این وضعیت در صورتی که همسرتان حامی شما باشد بایستی با شکیبایی به مشکلات شما گوش فرا دهد و در نتیجه با دادن راهکار در پی رفع مشکل از راه دخالت نکردن باشد. ولی در صورتی که همسر شما بر روی قبول مسئولیت نسبت به همسر خود تمرکز کند به جای پیشنهاد راهکار خودش به حریم شخصی خانوادگی شما ورود پیدا کرده که قطعا نتیجه خوبی نخواهد داشت.
نقطه ضعف های خودتان را از مدیریت کنید
اولین و مهم ترین قدم برای اینکه بتوانید ارزش همسرتان را حفظ کنید این است که نقاط ضعفتان را بشناسید و مدیریت کنید تا موجب آزار رساندن به او و لطمه خوردن به رابطه تان نشود. اگر شما نمی توانید خشمتان را مدیریت کنید، مضطرب هستید، درگیر اختلالاتی مانند افسردگی و وسواس هستید، تنوع طلبی دارید و … باید روی خودتان کار کنید تا این موارد را برطرف کنید. شما زمانی می توانید برای همسرتان ارزش قائل باشید که مانعی بر سر راهتان نباشد، نقاط ضعف شما می تواند یک مانع مهم برای این موضوع باشد. ما توصیه می کنیم حتی قبل از ازدواج و وارد شدن به یک رابطه عاشقانه یک ارزیابی روانی از خودتان داشته باشید تا بتوانید نقاط ضعفتان را بشناسید و راه مدیریت آن را بیاموزید!
نقاط ضعفش را درک کنید
قرار نیست فردی که در رابطه عاطفی است یک ابر انسان بی نقص باشد. او نیز مانند تمام افراد دیگر قطعا نقاط ضعف و قوتی دارد که روی رابطه اثر می گذارد. ارزش قائل شدن برای طرف مقابل یعنی من او را با تمام ویژگی هایش می پذیرم، اگر نقصی دارد کنارش می ایستم و کمک می کنم که آن را برطرف کند و تبدیل به بهترین نسخه خودش شود و اگر نقطه قوتی دارد قدردان آن هستم و از آن سوء استفاده نمی کنم! درک کنید که او نیز می تواند نقص داشته باشد، هرگز برای نقص هایش او را سرزنش و ملامت نکنید، دوستانه از او بخواهید که با یکدیگر این نقص ها را مدیریت و رفع کنید و حتما یادآوری کنید به خاطر خودش و رابطه تان می خواهید این اتفاق بیفتد.
الویت قرارش دهید
یکی از مهم ترین نکاتی که باعث می شود برای همسرتان ارزش قائل باشید این است که او را الویت خود در تمام امور قرار دهید. حتی وقتی بچه دارید قبل از بچه ها همسرتان باید الویت شما باشد. کارتان، خانواده تان، دوستانتان و … هیچ کدام نمی توانند و نباید این الویت را تغییر دهند. اگر در شرایطی بودید که این الویت قرار دادن سخت شده بود حتما آن را برای همسرتان توضیح دهید و به فکر چاره نیز باشید.
برای سلیقه اش ارزش قائل باشید
قرار نیست شما و هسمرتان در همه چیز هم سلیقه باشید و قرار نیست اگر اختلاف سلیقه دارید همیشه یکی از شما کوتاه بیاید! در مواردی که حیاتی نیستند و اثر مستقیم روی زندگی مشترکتان ندارد هر کدام می توانید سلقه خود را داشته باشید. مثلا اگر همسرتان به فست فود علاقه ای ندارد نمی توانید او را بابت این موضوع سرزنش کنید، برعکس گاهی به رستوران های مورد علاقه او بروید و عنوان کنید “همیشه که نمی شه فست بخوریم، تو دوست نداری، بریم یه جا که تو میگی امشب”. یا اگر او برخلاف شما که عاشق این هستید آخر هفته در خانه بمانید و فیلم تماشا کنید دلش می خواهد کوه برود حتما به این سلیقه احترام بگذارید و یک روز برنامه کوه نوردی بچینید حتی اگر برایتان لذت بخش نباشد کوهنوردی، از اینکه برای همسرتان و سلیقه اش ارزش قائل هستید لذت ببرید!
برایش زمان بگذارید
بارها گفته ایم که رابطه مانند یک گل ظریف و حساس است که نیاز به مراقبت و رسیدگی دارد. نمی توانید شریک عاطفی و رابطه تان را به حال خودشان رها کنید و انتظار داشته باشید همه چیز خوب پیش برود. شما باید برای او وقت بگذارید، اگر زمان باهم بودنتان، گفتگویتان، رمانتیک بودنتان و … کمتر از هرچیز دیگری است یک زنگ هشدار جدی در رابطه تان به صدا درآمده است. برای این رابطه ارزش قائل باشید، نگذارید تنها زمان باهم بودنتان به خستگی آخر شب که به خانه می رسید ختم شود. در طول روز اگر شاغل هستید حتما سعی کنید به او پیام دهید یا با یک تماس کوتاه حالش را بپرسید. اگر نیاز به کمک دارد با خود نگویید مرخصی هایم را برای روز مبادا بگذارم! روز مبادا زمانی است که بارتان به شما نیاز دارد! برایش ارزش قائل باشید و نشان دهید
آرزوهایش را بدانید!
چقدر در مورد آرزوهای کوچک و بزرگ همسرتان می دانید؟ می دانید خانه آرزوهایش چه شکلی است؟ می داند چشم انداز زندگی اش در ۱۰ سال آینده چیست؟ فکر می کنید وقتی حالش خوب است به چه چیزهایی فکر می کند؟ آیا او آرزوهای بامزه ای دارد که رویش نمی شود با کسی درباره آن صحبت کند؟ شما هرکسی نیستید و می توانید محرم رازهایش و آرزوهایش باشید. وقتی برای همسرتان ارزش قائل هستید باید با او در مسیر رشدش باشید. از طرفی آرز همیشه بزرگ و دست نیاقتنی نیست! شاید آرزوی ساده و دست یافتنی همسرتان داشتن فلان مدل گوشی، یا سفر کوتاهی باشد که بتوانید با کمی تلاش برایش فراهم کنید. وقتی این آرزوها را بدانید و سعی در برآورده کردنش داشته باشد این پیغام را به او می رسانید که خودت و رویاهایت برای من ارزشمند هستید!بنابراین از او درباره آرزوهایش، رویاهایش، تخیلاتش
از او درباره حالش سوال کنید
وقتی هر روز با یکدیگر زندگی می کنید شاید کمتر جویای حال یکدیگر باشید! اما دقیقا دو نفری که باید حال یکدیگر را بفهمند شما دو نفر هستید! تصور نکنید چون سالهاست همدیگر را می شناسید دیگر نیازی نیست از یکدیگر بپرسید حالتان خوب است یا نه و از روی قیافه هم این موضوع را تشخیص دهید! برای همسرتان ارزش قائل باشید و حتما گاهی از او مستقیم سوال کنید که حال و اوضاعش چطور است؟ از او بپرسید آیا از زندگی رضایت دارد؟ موضوعی وجود دارد که ناراحتش کرده باشد؟ برای موضوع خاصی استرس ندارد؟ به کمک نیاز ندارد؟ آرامش دارد؟ وضعیت جسمانی اش خوب است؟ همین سوالات به نظر ساده که شاید تصور کنید لزومی به پرسیدنش نیست به طرف مقابل یادآوری می کند چقدر برای او و حالش ارزش قائل هستید!
روزمرگی هایش را بشناسید و بپرسید
می دانید همسرتان در طول روز چه می کند؟ درحال خواندن چه کتابی است؟ چه آهنگی در مسیر پیاده روی اش گوش می کند؟ در محل کار چه چالش هایی دارد؟ با دوستانش چطور می گذراند؟ آیا رژیم خاصی دارد؟ ورزش خاصی را شروع کرده؟ قرص جدیدی را شروع کرده است و … . دانستن روزمرگی همسرتان مهم است زیرا به شما در درک بیشتر او کمک می کند. اگر بدانید او بابت امتحان هایش این روزها مضطرب است شب که به خانه می رسید می توانید در آغوشش بکشید و در مورد امتحان هایش با او صحبت کنید نه حرف هایی که بیشتر مضطربش می کند! شما باید برای روح و روانی که در طول روز با چالش های مختلف دست و پنجه نرم کرده است ارزش قائل باشید و در جهتی قدم بردارید که به همسرتان و رابطه تان آرامش می دهد.
هرگز شخصیتش را زیر سوال نبرید
قطعا زندگی مشترک بدون چالش امکان پذیر نیست. شما دو آدم مختلف هستید با شخصیت مختلف، گاهی ممکن است با یکدیگر به اختلاف بخورید یا همسرتان ناراحتتان کند. در هر صورت شما نباید شخصیت او را زیر سوال ببرید! می توانید در مورد رفتارش گله مند باشید و احساساتان را بیان کنید اما توهین به شخصیتش هرگز! شخصیت همسرتان را امانت مهمی در دستان خودتان بدانید و مانند چشمانتان از آن مراقبت کنید!
سخن آخر
ارزش گذاری کلید ثبات هر رابطه ای است. قدردانی از همسر و هر کس دیگری باعث می شود که آن ها نسبت به کاری که انجام می دهند احساس خوبی داشته باشند و این باعث ایجاد تفاوت در یطح رضایت از زندگی آن ها می شود. احساس بهتری نسبت به خود پیدا می کنند. ترغیب می شوند که با قدرت و اشتیاق بیشتری ادامه دهند و رابطه با شما را تقویت کنند.اگر کارهای بزرگتری که انجام می دهید(یا معتقدید انجام می دهید) بسیار بیشتر از کارهای کوچکی که شریک زندگی انجام می دهد مهم هستند تعادل در روابط را بر هم زده و مقدمات اشفتگی و نارضایتی در رابطه را فراهم می کنید