معاینه لگن در دوران بارداری نوعی از مراقبت های دوران بارداری محسوب می شود که شما ممکن است بارها آن را تجربه کنید. اگر قصد انجام زایمان طبیعی دارید، معاینه لگن در هفته ۳۸ بارداری انجام می شود تا پزشک متناسب بودن و یا نبودن اندازه کانال زایمانی شما را با اقطار سر و بدن جنین بررسی کرده و بهترین تصمیم را درمورد نوع زایمان شما اتخاذ کند.
نحوه معاینه لگن برای زایمان طبیعی چگونه است؟
معمولاً معاینه لگن برای ارزیابی اندازه، شکل و موقعیت لگن انجام می شود. معاینه توسط دست پزشک و به صورت بصری انجام می شود. پزشک توسط دست خود اندام تناسلی خارجی و داخل واژن را برای ارزیابی دیواره های واژن معاینه می کند. معاینه توسط وسیله کوچکی به نام آینه طبی (سپکولوم) انجام می شود که به معاینه آسان تر لگن کمک می کند. به طور خلاصه مراحل معاینه لگن برای زایمان طبیعی شامل موارد زیر است:
- برای معاینه لگن در ابتدا شما باید لباس خود را درآورید و به سمت پشت خود روی تخت معاینه دراز بکشید.
- پزشک از شما می خواهد پاهایتان را تا حد امکان از هم فاصله دهید.
- در مرحله بعد پزشک دو انگشت خود را به درون واژن برده و وضعیت گردن رحم را بررسی می کند.
- در مرحله بعدی پزشک سپکولوم را به درون واژن فرو می برد و با کشیده شدن واژن، وضعیت آن را ارزیابی می کند.
معاینه لگن برای زایمان طبیعی در هفته چندم صورت می گیرد؟
معاینه لگن برای تشخیص زایمان طبیعی در سه ماهه سوم بارداری مادر انجام می شود. با انجام این معاینه پزشک از آمادگی مادر برای زایمان اطمینان حاصل می کند تا مشکلی در روند زایمان طبیعی ایجاد نشود.در طی سه ماهه اول بارداری، هدف پزشک از معاینه لگن بررسی وضعیت گردن رحم است. اگر هیچ گونه مشکلی در این معاینه مشاهده نشد، نیازی به معاینه دوم در هفته 36 بارداری نخواهد بود.پس از هفته 36 بارداری پزشک به صورت متداول در چندین ویزیت، معاینه لگن را قبل از زایمان انجام می دهد. این معاینات برای ازریابی عملکرد گردن رحم انجام می شود تا پزشک از زمان تقریبی زایمان مطلع شود.چنانچه هر یک از موارد زیر در معاینات مشاهده شود، پزشک برای بررسی دقیق تر مشکلات ذیل معاینات لگن را تکرار می کند:
- اگر شرایط مادر به صورتی باشد که ریسک زایمان زودرس زیاد باشد.
- اگر مادر دچار لکه بینی شود.
- اگر مادر تجربه عفونت های واژینال نظیر هرپس تناسلی را داشته باشد.
- اگر در ناحیه لگن مادر تومور مشاهده شود.
خطرات معاینه لگن در بارداری
اطلاعات کمی در مورد خطر های معاینه لگن در بارداری وجود دارد. ممکن است این معاینه خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد. دلیل آن احتمال انتقال باکتری های واژن به داخل و به سمت سرویکس است. برخی از بررسی ها نشان می دهد زنان بارداری که مورد معاینه قرار می گیرند، عوارض جانبی آن را تجربه می کنند. در یک مطالعه ذکر شده، زنانی که به طور منظم مورد معاینه لگن قرار گرفتند، سه برابر بیشتر از سایر زنان پارگی زودرس غشا (زایمان زودرس) را تجربه کرده اند.