نحوه پرورش و نگهداری بادنجان

  سه شنبه، 01 بهمن 1398   زمان مطالعه 6 دقیقه
نحوه پرورش و نگهداری بادنجان
بادمجان یک سبزی یک‌ساله است، ولی ممکن است بیش از یک‌سال دوام بیاورد که البته این موضوع به چگونگی آب و هوای محل کشت آن بستگی دارد. نام علمی آن Solanum melogena L. است که جزء تیره Solanaceaeمحسوب می‌شود.

پرورش بادنجان

مراحل کاشت بادمجان :

ابتدا به خاکی با زهکش مناسب نیاز دارید، با یک شیار کش یا بیل خاک را زیر و رو کنید.

اگر از گلدان برای کشت استفاده می کنید ته آن را با ماسه یا سنگ پر کنید تا زهکش آن بهتر شود.

مقداری کمپوست یا کود حیوانی پوسیده را نیز اضافه کنید.

حال بذر های بادمجان را بکارید.

خاک را آبیاری کنید.

دما را معتدل رو به گرم نگه دارید تا بذر ها جوانه بزنند.

تقریبا بعد از دو تا سه هفته گیاه آماده ی جا به جایی می باشد.

بستر مناسبی برای آن فراهم کنید که زهکش مناسبی داشته و با کود مناسب تغذیه شده باشد.

این نهال ها بعد از سه تا چهار ماه به بوته های بالغی تبدیل می شوند.

نکته ی آخر این که کود هایی با نیتروژن زیاد به جای افزایش رشد میوه ها، رشد شاخ و برگ ها را افزایش می دهند. پس بهتر است از این کود ها کمتر استفاده شود.

بادمجان همانند گوجه فرنگی به آفتاب و گرما نیازمند است، حداقل به ۵ الی ۶ ساعت آفتاب در روز نیاز دارد. برای اینکه محصول بهتری داشته باشید برای بادمجان از گلدان تیره استفاده کنید تا در طول روز نور را جذب کند و در شب خاک را گرم نگه دارد. در این صورت محصول بهتری داشته دارید.

میوه های بزرگ و با کیفیت چه زمانی به وجود می آیند؟

زمانی میوه ها بزرگ و با کیفیت تر می شوند که گل های اضافی به موقع هرس شوند و مواد لازم برای رشد به میوه برسد. البته آبیاری به موقع نیز تاثیر بسیاری در این امر دارد.
برای جلوگیری از خشک شدن خاک می توانید از پلاستیک با پارچه نمدار استفاده کنید.

احتیاجات آب و هوایی

بادمجان یک سبزی فصل گرم می باشد. از این رو در دمای نسبتاً بالا رشد خوبی خواهد داشت. برای این گیاه بهترین دما در روز بین ۲۶ تا ۳۲ درجه سانتی گراد و در شب بین ۲۱ تا ۲۶ درجه سانتی گراد می باشد. آن نسبت به سرما بسیار حساس است و شاید حساس تر از گوجه فرنگی و فلفل باشد. اگر به وسیله بیماری ها از بین نرود، تا رسیدن فصل سرما در زمین باقیمانده، محصول می دهد. به این ترتیب این گیاه در مناطق سردسیری یک ساله است. در نقاطی که زمستان ملایم داشته باشد، مانند خوزستان، شاید بوته در زمین باقی بماند، ولی رشد بوته و تولید میوه متوقف می شود. با گرم شدن هوا بوته شروع به رشد می کند و محصول می دهد. اگر آبیاری مرتب صورت گیرد، طول دوره رشد طولانی خواهد بود و میزان محصول آن نیز بالاست. به طور کلی آب و هوایی مناسب برای بادمجان مانند گوجه فرنگی است، ولی بادمجان نسبت به گرما بیشتر مقاوم است.

نکات بیشتر پرورش بادمجان:

برای حفظ رطوبت و دمای ثابت در خاک، باید مالچ اضافه شود. همچنین برای محافظت از ریشه­ ها و محافظت در برابر علف­های هرز کمک می­کند.

از کاشت بادمجان در همان محل مورد استفاده برای فلفل و گوجه فرنگی اجتناب کنید. اعضای یک خانواده سیاه رنگ، به بیماری­های مشابه حساس هستند.

افزودن خاک قهوه به خاک، راه خوبی برای افزایش اسیدیته است و خاک را برای بادمجان مناسب می­سازد.

اگر یک باغ بزرگ دارید، یک سیستم قطره­ای یک راه عالی برای اطمینان از رطوبت مداوم است که بادمجان­ها ترجیح می­دهند.

دانه­ های بادمجان­های نرسیده قابل مشاهده نیستند، در حالی­که بادمجان­های رسیده دانه­ های زیادی دارند که طعم تلخ دارند.

از کودهای با نیتروژن زیاد استفاده نکنید، زیرا آنها رشد شاخ و برگ را زیاد می­کنند و نه رشد میوه را.

خاک مناسب

بادمجان برای رشد مناسب و حصول حداکثر محصول، احتیاج به حاصلخیزی خاک و تغذیه کافی دارد که کلیه احتیاجات کودی و خاک برای این سبزی همانند گوجه فرنگی می باشد. زمین بادمجان باید دائم نمدار و مرطوب باشد. بهترین خاک برای بادمجان، خاک های شنی لومی است. همچنین خاک آن باید عمیق، حاصلخیز و زهکشی خوبی داشته باشد. بادمجان از جمله سبزی هایی است که مواد غذایی زیادی از زمین جذب می کند، لذا برای آن استفاده از کودهای دامی به میزان ۳۰ تا ۴۰ تن در هکتار توصیه می شود. چنانچه زمین شنی و یا ضعیف باشد، باید به میزان ۴۰ تا ۵۰ تن و حتی ۷۰ تن در هکتار کود دامی به زمین بدهیم. استفاده ازکودهای کامل ازت، فسفر و پتاسیم باید در برنامه کودی و آماده کردن زمین قرار گیرد. در آمریکا کودهای شیمیایی کامل را تا میزان ۸۰۰ تا ۱۱۰۰ کیلوگرم در هکتار قبل از آماده نمودن خاک در زمین پخش می کنند. از طرفی چون این گیاه زمین را برای مدت طولانی اشغال می کند و محصول می دهد، لذا مصرف کودهای ازته به صورت سرک در دو سه نوبت برای آن توصیه می گردد. میزان مصرف کود ازته سرک در هر نوبت حدود ۳۰ تا ۴۰ کیلوگرم در هکتار می باشد. اولین نوبت کود ازته سرک ۳ تا ۴ هفته بعد از کاشت است. pH مناسب خاک بین ۵/۵ تا ۸/۶ می باشد.در انتخاب خاک برای پرورش بادمجان تنها دو عامل دارای اهمیت هستند :
۱٫ توانایی نگه داری رطوبت
۲٫ حاصلخیزی زیاد خاک
زمین های دارای شن و رس که ph آنها از ۵ و ۶ بالا تر باشد برای کاشت بادمجان مناسب هستند، لازم به ذکر است که بادمجان مواد غذایی زیادی را از خاک جذب می کند و به زهکش مناسبی نیاز دارد.
برای تامین مواد مورد نیاز گیاه می توانید از کود حیوانی پوسیده استفاده کنید.

کاشت

بادمجان به دو طریق کشت مستقیم و تهیه خزانه ازدیاد می باشد؛ در صورتی که گوجه فرنگی نسبت به نشاکاری هوا خشک باشد، بهتر است مقداری خاک با ریشه ها همراه باشد. مدت زمان ماندن بوته در خزانه کمی بیشتر از گوجه فرنگی است و این مدت بین ۸ تا ۱۰ هفته طول می کشد. تا آماده شدن نشاها زمین به جوی و پشته تبدیل گشته، فاصله دو خط کشت(عرض پشته) کمی بیشتر از گوجه فرنگی است و آن ممکن است تا ۱۲۰ سانتی متر برسد. فاصله دو بوته روی خط کشت هم باید بیشتر از گوجه فرنگی در نظر گرفته شود و احتمالاً آن به ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی متر می رسد.

کلیه اعمال زراعی و باغبانی برای تهیه زمین خزانه بادمجان مانند گوجه فرنگی است.

زمان کاشت

در کشت مستقیم باید تا برطرف شدن سرما در بهار، کشت به تأخیر افتد؛ ولی می توان در گلخانه یا شاسی سرپوشیده اقدام به تهیه خزانه و کشت کنیم. به محض مساعد شدن هوا و برطرف شدن سرما، نشاها به محل اصلی منتقل می شوند. وقتی بوته ها چهار برگه شدند، موقع مناسبی برای انتقال به محل اصلی می باشد. می توان بوته های کوچک بادمجان را در گلدان نشا کرد و گلدان ها را در گلخانه نگهداری نمود تا به محض مساعد شدن هوا به حل اصلی منتقل شوند. در آمریکا وقتی که هوا اجازه ندهد که بوته ها را در اوایل بهار نشا کنند، از محافظت کننده های گیاهی(کلاهک پلاستیکی) استفاده می کنند. در این صورت حدود دو هفته زودتر از معمول، نشاکاری انجام می شود.

منبع: سایت باغ شیشه ای و سبزانه و پوپونیک


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها