پرورش اسپاتی فیلوم
اسپاتی فیلوم (نام علمی : Spathiphyllum wallisii) که با نام های برگ قاشقی، گل چمچمه ای و سوسن صلح نیز در ایران شناخته می شود یکی از گیاهان همیشه سبز و بومی کلمبیا می باشد.
اسپاتی فیلوم از خانواده گل شیپوریان (Araceae) بوده و دارای گونه های بسیاری مانند : اسپاتی فیلوم سنسیشن، مونا لوا و ابلق می باشد. رشد این گیاه بین 20 سانتی متر تا 1.8 متر می باشد.
برگ های این گیاه به رنگ سبز تیره و براق نیزه ای بوده و گل های کوچک آن روی سنبله سفید رنگ و استوانه ای دیده می شوند. این سنبله توسط اسپات سفید رنگ تخم مرغی پوشیده می شود. معمولا زمان گلدهی اسپاتی فیلوم در تابستان می باشد.
روش نگهداری و پرورش این گیاه در محیط خانه و آپارتمان بسیار آسان بوده و طبق توصیه ناسا بهترین گیاه تصفیه کننده هوای آلوده در منزل می باشد.
نیازها:
آبیاری:
آبیاری این گل خیلی مهمه چون باید بین دو آبیاری خاک خشک بشه هفته ای ۲ بار واسش کافیه چون باعث میشه برگهاش بیحال بشه و درنهایت سیاه بشه چون به قارچ خیلی حساسه.
نور:
دوستان تجربه ی کار با این گیاه نشون داده که با اینکه سایه دوست هستش ولی تو سایه زیاد خودشو میندازه و سرحال نمیشه.یبار برای ایمان یکی از دوستان با توجه به سایه بودن خونش این گل رو خریدیم و بعد از مدتی بهم زنگ زد و گفت بابا جون این گل همش بیحاله یا داره سیاه میشه.خلاصه ما هی بهش نسخه میدادیم.تا اینکه یروز زنگ زد گفت از وقتی آوردمش توی تراس خیلی سرحال و خوب شده .هیچی دیگه ما کلی ضایع شدیم و واسمون شد تجربه.ازون به بعد هرجا بهم گفتم اسپاتی فیلوم دارم من سریع میگم نورش کمه
دما:
ازانجایی که بومی مناطق گرمسیری میباشد پس به سرما حساس است و دماهای زیر ۱۳ درجه را تحمل نمیکند
رطوبت:
به رطوبت بالای هوا نیاز دارد یکروز درمیان گیاه خود را غبارپاشی کنید و همیشه زیرگلدانی آن پر از آب باشد در صورت گرمی هوا در تابستان آن را هروز غبارپاشی کنید.
خاک:
خاک گلدان باید خاکی سبک با زهکشی عالی و غنی از مواد غذایی و همچنین PHکمی اسیدی باشد بهترین آمیخته ، باید آمیخته ای از پیت،ماسه و خاکبرگ پوسیده و خاک باغچه است
افزایش :
با تقسیم بوته به آسانی افزایش می یابد.عمل تقسیم در زمستان و یا بلافاصله پس از گلدهی انجام میشود.با کاشت بذر نیز قابل افزایش است
گلدهی:
زمان گلدهی آن بسته به گونه از بهار تا تابستان است.درصورت بیحال شدن و خشک شدن گل آن را از ته بچینید تا انٰرژی گیاه صرف امور دیگر رشد شود.
تغذیه:
گلهای گلدار به تغذیه زیادی نیازدارند بنابراین ماهیانه با کود کریستالون قرمز گیاه خود را تغذیه کنید
تکثیر:
این گیاه به تدریج انبوه و گسترده می شود بنابراین در زمان تکثیر گیاه می توان گیاه مادری را به دو یا سه دسته تقسیم کرد و هر قسمت را در گلدانی جداگانه کشت نمود. هنگام قرار دادن گیاه جوان در گلدان مستقل مراقب باشید که آنرا در همان سطحی که قبلا در خاک قرار داشته است بکارید.
عمیق تر کاشتن گیاه کمکی به رشد بهتر آن نخواهد کرد. این گیاه در صورت شرایط مساعد محیطی بذر نیز تولید می کند که برای تکثیر می توان از آنان استفاده کرد. بعد از قهوه ای شدن گلها و پوشش بذر ،پوشش ذرها را باید با چاقویی تیز شکافت و بذرها را در بستری سبک و مرطوب به شکل سطحی کاشت و لایه نازکی از بستر کاشت را بر روی انان قرار داد و دمای محیط را حدود ۲۲-۲۰ درجه سانتیگراد تنظیم کرد.
وجود نور جوانه زنی بذرها را تسریع می کند بنابراین ظرف محتوی جوانه ها را در محیطی روشن اما به دور از نور آفتاب قرار می دهیم. افزایش رطوبت نسبی محیط و یا کشیدن پلاستیک شفاف بر روی بستر کاشت بذرها به جوانه زنی آنان کمک خواهد کرد. اگر تمامی شرایط مناسب باشد در طی ۱۰ روز شاهد جوانه زنی بذرها خواهیم بود.
مشکلات احتمالی
برخی از مشکلات رایج در نگهداری اسپاتی فیلوم که ممکن است با آنها برخورد کنید :
پژمرده و بیحال شدن
دلیل این امر می تواند آبیاری بیش از اندازه و زهکشی ضعیف باشد. در واقع وقتی آب اضافی گلدان خارج نشود گیاه بیحال شده و برگ های پایینی زرد رنگ می شوند.
قهوه ای شدن برگ ها
عدم رطوبت کافی، آبیاری بیش از اندازه و نور مستقیم خورشید از عوامل سوختگی و قهوه ای شدن برگ های اسپاتی فیلوم می باشند. چنانچه برگ های گیاه شما دارای لکه های قهوه ای است و به سمت بالا لوله شده اند نشان دهنده کود دهی زیاد می باشد.
برگ های چروک و خشک
زمانی که رطوبت محیط اسپاتی فیلوم کم باشد برگ های گیاه شروع به چروک و خشک شدن می کند. بهترین کار این است که گیاه را هر روز دو مرتبه با اسپری آب مرطوب کنید.
گل ندان اسپاتی فیلوم
چنانچه نور کافی به گیاه شما نرسد و به خوبی تغذیه نشود ممکن است تمایلی به گل دادن نداشته باشد.
سیاه شدن برگ ها
اگر برگ های اسپاتی فیلوم شما در حال سیاه شدن بود نشان دهنده یخ زدگی گیاه می باشد. بهتر است گیاه را به مکانی گرم تر منتقل کنید.