نحوه پرورش و نگهداری کاکتوس فائوکاریا

  جمعه، 08 فروردین 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
نحوه پرورش و نگهداری کاکتوس فائوکاریا
کاکتوس فائوکاریا با نام علمی Faucaria Tigrina از خانواده Aizoaceae بوده و با نام های کاکتوس دندان کوسه ای و کاکتوس دندان ببری خوانده می شود.

پرورش کاکتوس فائوکاریا

نام انگلیسی : FAUCARIA TIGRINA

خانواده : AIZOACEAE – آزوآسه

بومی : آفریقای جنوبی

  • فوکاریا یا فائوکاریا دارای برگ های ضخیم و گوشتی می باشد. حاشیه های داخل شاخ و برگ در طرف های مجاور دارای تیغه هستند و برگها مانند فک های باز یک حیوان به نظر می رسد. به همین دلیل این گیاهان بیشتر به عنوان فک ببر شناخته می شوند. نام جنس faucaria ( فائوکاریا )از کلمه لاتین گرفته شده است و به معنی فک (آرواره) میباشد.
  • گیاه فائوکاریا ، گیاهی بسیار مقاوم بصورت توده ای ستاره شکل میباشد. این کاکتوس ارتفاعی در حدود ۱۰ سانتیمتر و گستردگی درحدود ۲۰ سانتیمتر دارد. قطر گیاه ۸ سانتیمتر است. سرعت رشد فائوکاریا متوسط بوده برگ های آن گوشتی و آبداراست که بر روی هم می رویند و در لبه ی برگ ها نیز زائده هایی دندان مانند وجود دارد که دلیل نام گذاری این واریته می باشند. برگهای این گیاه به رنگ سبز روشن میباشند ولی زمانی که در معرض آفتاب شدید قرار میگیرند ،بنفش رنگ میشوند. این کاکتوس فاقد تیغ میباشد ولی زوائدی دندان مانند بر روی لبه ی برگ هایش دارد.
  • در فصل پاییز، هنگامی که بیشتر گیاهان برای استراحت در زمستان آماده می شوند، دندان ببری شکوفا می شود. این گیاه دارای گل هایی به رنگ زرد بسیار روشن می باشد. زمانی این گل باز می شود که خورشید با تمام توان باز شود. این نکته را در نظر داشته باشید که اگر این کاکتوس را محیط خانه نگهداری کنید ممکن است هیچ وقت گل ندهد.
  • میوه های این گیاه شکلی شبیه به زنگوله و به طول ۹٫۵-۷ میلی متر , عرض ۱۰-۸ میلی متر و ضخامت ۹-۸-۶ میلی متر می باشند . این میوه ها به راحتی جدا شده و اغلب تخت و یا تقریبا کروی شکل می باشند . ساقه ی میوه گاها وجود ندارد , در صورت وجود طول ۳٫۸-۰٫۵ میلی متر , عرض ۴-۳ میلی متر و ضخامت ۱٫۶ -۰٫۹ دارد .
تصویر

دو گونه مهم از این جنس فائوکاریا :

۱- F. Tigrina این گیاه بومی جنوب افریقا است. ارتفاع آن در حدود ۵ سانتیمتر میرسد. تقریباً بدون ساقه است. و دارای ۴ تا ۵ جفت برگ گوشتی به رنگ سبز متمایل به خاکستری میباشد که بر روی آنها نقاط سفید رنگی دیدهمیشود. لبه برگها دندانه ای است و به برگها شباهتی مانند آرواره ببر میدهد.

رشد این گیاه بیشتر در تابستان و پائیز است که پس از این زمان گیاه به شکل یک خوشه ای از برگها در می آید. گلهای آن طلایی متمایل به زرد در حدود ۵ سانتیمتر قطردارند که در اواخر تابستان ظاهر میشوند.

۲- F. Nuberculosa این گونه نیز بومی جنوب افریقا است. ارتفاع آن در حدود ۸ سانتیمتر میرسد. این گونه نیز تقریباً بدون ساقه و دارای سه تا چها رجفت برگ میباشد. برکهای گوشتی به رنگ سبز تیره که در سطح فوقانی آنها نقاط سفید رنگ وجود دارد. لبه برگها دارای ۳ تا ۵ دندانه است. گلهای زرد این گونه قطری در حدود ۳/۵ سانتیمتر دارد.

روش نگهداری کاکتوس فائوکاریا :

خاک مناسب فائوکاریا :

خاک شنی، ماسه ای ، کمپوست کاکتوس با زهکشی مناسب است. برای آنکه این کاکتوس به بهترین شکل شکوفا شود باید دارای خاک خوب و زهکشی شده باشد. از خاک کاکتوس یا مخلوطی از قسمت گلدان خاک و بخشی از پرلیت یا خاک گلدان استفاده کنید تا آب از ریشه به سرعت و به درستی تخلیه شود.

دما مناسب فائوکاریا :

بهترین دما برای این گیاه بین ۲۱ تا ۳۲ درجه سانتی گراد در فصل بهار تا پاییز است. در زمستان به دمای متوسط و بین ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتی گراد احتیاج دارد. اگر این گیاه را در تابستان در خارج از منزل خود نگهداری می کنید، زمانی که دمای شب به زیر ۱۶ درجه سانتی گراد می رشد آن را به داخل خانه منتقل کنید.

نور مورد نیاز فائوکاریا :

آفتابی – نیمسایه . فائوکاریا در تابستان بهتر است بین ۳ تا ۴ ساعت در جای آفتابی قرار گیرد و جای سایه روشن را می پسندند. اما فائوکاریا در بقیه فصول نور بیشتری نیاز دارند. این ساکولنت برخلاف بسیاری از گونه های دیگر ساکولنت و کاکتوس فصل رشدشزمستان است و به همین دلیل در زمستان باید نور زیادی داشته باشد .در تابستان در جای خنک و سایه نگه داری شود.

زمان آبیاری فائوکاریا :

از اواخر تابستان تا اواخر زمستان به صورت منظم و پس از خشک شدن خاک آبیاری شود ولی در بهار و تابستان که فصل استراحتش است آبیاری فقط در حدی باشد که چروکیده نشود.

روش های تکثیر فائوکاریا :

روش های کاشت و تکثیر گیاه فائوکاریا به صورت زیر می باشد :

  1. از طریق کاشت دانه که باید در محیطی بسته و قبل از فصل سرما صورت گیرد.
  2. از طریق قلمه زدن که در اوایل بهار انجام می شود.
  3. از طریق تقسیم ریزوم.

این گیاه یکی از آسان ترین قلمه زنی ها را در میان ساکولنت ها دارد. تکثیر از طریق کاشت بذر نیز به راحتی امکان پذیر است. این گیاه در فصل زمستان رشد کرده و در بهار و تابستان به خواب فرو می روند . این گیاه به آبیاری کمی نیاز دارد در غیر این صورت پوستش ترک خواهد خورد .

از اواسط تابستان تا آخر زمستان به طور متوسط آبیاری کنید. در زمان خواب گیاه خاکش را خشک نگاه دارید . در مناطق سرد در بهار و تابستان بسیار کم و تنها زمانی که گیاه شروع به پژمرده شدن کرد آبیاری کنید . در تابستان گیاه را در مکانی خنک و در زیر سایه نگهداری کنید . اما در بقیه ی فصل های سال بیشترین نور ممکن را به گیاه برسانید .

فائوکاریا شاداب را به راحتی می توان هم در زمین هم در گلدان درون خاک شن و ماسه دار کاکتوس ها که بخوبی زهکشی شده باشد کاشت . فائوکاریا ریشه اش مستعد پوسیدگی بوده و با دوره سرما رشد خود را آغاز می کند.

مشکلات و آفت های فائوکاریا :

تکه های قهوه ای می توانند در پایه ساقه ظاهر شوند. به طور کلی ، این اتفاق به دلیل آب بیش از حد رخ می دهد. با این حال ، رطوبت زیاد نیز می تواند مقصر ایجاد نقطه های قهوه ای در ساقه باشد. برای از بین بردن این لکه های قهوه ای ، متاسفانه راه حلی وجود ندارد. بهترین روش ، قلمه زدن از ساقه های سالم و رشد گیاهان سالم جدید است. اگر پوسیدگی محدود به برگها باشد ، گیاه همچنان ممکن است شانس داشته باشد.

برگهای آسیب دیده را در اسرع وقت بردارید تا صدمات را محدود کنید. در عین حال از آب دادن به گیاه خودداری کنید و محیطی ایجاد کنید که رطوبت کمتری داشته باشد. اگر این کاکتوس در خاک مخلوط مناسبی باشد بدون آفت رشد می کند. اگر گیاه روزانه آبیاری شود و مه آلود شوند عنکبوت های قرمزی را در خود ایجاد می کنند.

برای جلوگیری از هرگونه آسیب توسط حشرات دو بار در سال با یک حشره کش گیاهان را سمپاشی کنید. اگر این گیاه در خاک و هوای مناسب خود باشد مشکلات قارچی برای آن رخ نمی دهد. اگر قسمتی از این گیاه دچار پوسیدگی شد بهتر است یک قسمت از این گیاه را کاملا برش دهید تا از پوسیدگی جلوگیری شود.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (516 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (109 نظر) خلاقیت خنده دار هندونه فروش شیرازی، برای فرار از گرما حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (100 نظر) مراسم تشییع پدر حامد بهداد، با حضور چهره های سرشناس و بازیگران +عکس/ روحش شاد و یادش گرامی (41 نظر) رهبر معظم انقلاب: بعد از فوت پدرم همه‌ی موجودی خانه‌اش 45 هزار تومان شد که نمی‌شد با آن گاز یا یخچال خرید (37 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (34 نظر) نگاهی به ماشین مازراتی هوش پران علی دایی که همه آرزوشو دارن/ شهریار فوتبال ایران سوار بر دلبر مشکی😍 (20 نظر) خلاقیت خنده‌دار اوستا بنّا در ساختن توالت کنار روشویی برای راحتیِ صاحبخانه حماسه آفرید+ عکس/ مغز نیست که فسفر خالصه😂 (19 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (18 نظر) مات و مبهوت موندن مهران مدیری از دیدن همزاد خودش تو دورهمی/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (18 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (16 نظر) هنرمندان و ورزشکارانی که در مراسم نذری پوریا پورسرخ بازیگر سریال کیمیا حضور داشتند/ علی پروین هم بود+عکس (14 نظر) خلاقیت منحصر به فرد آرایشگر خوش ذوق در تغییر چهره داماد حماسه ساز شد+ویدئو/سلطان بی چون و چرای گریم در سطح خاورمیانه😂 (13 نظر) رهبر معظم انقلاب: من در کلاس اول ابتدایی چشمانم ضعیف بود و تخته سیاه و چهره معلم رو نمی‌دیدم +ویدیو/ از 13 سالگی عینکی شدم (13 نظر) بازیگرانی که در جوانی فوت شده اند + ویدئو با صدای معتمدی سریال گرگ و میش / روحشان شاد چقدر حیف شدن😥 عسل بدیعی، پوپک گلدره و .. (12 نظر)
تیتر امروز   
فال ابجد روزانه یکشنبه 31 تیر 1403
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 31 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر یکشنبه 31 تیر 1403 + فیلم
فال روزانه امروز یکشنبه 31 تیر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 31 تیر 1403
ناگفته های پدر داماد رهبر انقلاب: تنها دارایی رهبری یک خانه در پایین شهر تهران است
درباره یک اتفاق زشت در حاشیه نماز جمعه تهران!
نصب تلویزیون بالای شومینه؛ نکاتی که باید رعایت کنید
روایت جالب و شنیدنی همسر رهبر انقلاب از خانم معلم منحصر به فرد غیرچادری تا ازدواجشان/ مصاحبه‌ای که در یک مجله انگلیسی چاپ شد
برادر رهبر معظم انقلاب: ایشان در عروسی من با ماشین فولکس‌شان، شب تا ساعت12 برای آنهایی که جهاز آورده بودند دنبال شام بودند+ عکس
ویدیو/ علت ورشکستگی "آقای همساده" در بازار دیجیتال/ تخصص داشتم، دلار هم زیاد داشتم اما...
ویدیو/ "نصرالله مدقالچی"، استاد دوبلۀ ایران نگوییم: «توانا بود هرکه دانا بود، زِ دانش دل پیر برنا بود»!
روش جدید احیای قلب در 3 دقیقه
ویدیو/ چرا عسل کشف شده از مقبره‌های مصریان باستان، هنوز فاسد نشده است؟
ویدیو/ داستان کوتاه انگلیسی «دیگ جادویی»/ زیرنویس فارسی چسبیده و یادگیری آسان اصطلاحات خاص
منتخب روز   
(فیلم) سکانس فوق العاده احساسی و عاشقانه از شهاب حسینی و معشوقه‌اش در سریال "شهرزاد" / با چراغی همه جا گشتم و گشتم در شهر هیچکس به تو مانند نشد😍 (فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!!