بیشتر قالی ها در کارخانۀ فرش تولید می شوند. اما در زمان های قدیم و زمانی که تحول بشری توسعه نیافته بود، بسیاری از بانوان و مردان ایرانی به هنر قالیبافی مشغول بودند و از این کار برای گذران زندگی خویش کسب درآمد می کردند.
معرفی شغل قالیباف
این شغل نیاز به محدودیت مکانی و جا به جایی خاصی ندارد. شما میتوانید در منزل خود فعالیت کنید و به کسب درآمد بپردازید. برای اینکه در این شغل موفق شوید باید توان جسمانی بالایی برای مدت ها نشستن را داشته باشید و سرعت انگشتان تان نیز باید قوی باشد. در این حرفه سرعت عمل حرف اول را میزند و یکی از وظایف مربوط به شغل قالیباف داشتن سرعت عمل بالاست. بافتن قالی به صورت گروهی و یا انفرادی انجام می شود. که در 99 درصد گروهی است. قالی بنا به فرهنگ اجتماعی هر منطقه، دارای انواع مختلفی میباشد. و هر شهر صنایع دستی مخصوص به خود را دارا میباشد. شرایط ارتقاء شغل قالی بافی بر سرعت بالای دستان قالیباف، کیفیت فوق العاده فرشی که بافته است و ابتکاراتی که در حین بافت فرش خلق می کند و نیز به پشتکار وی نسبت به کارش دارد، بستگی دارد. حقوق و درآمد یک قالی باف به کیفیت و سوابق کاری در بافت هایی دیگر و سرعت کار و تجربه ی او بستگی دارد. طبیعتا فردی که تازه کار است و فردی که سال ها به این حرفه مشغول است، درآمد متفاوتی دارند.
ویژگی های شخصیتی فرد قالیباف
در هنر و شغل قالیبافی شرایط بسیار خاص و ویژه می باشد. صبر وحوصله فراوان، چشمان بسیار سالم، دستان توانمند، دقت و سرعت در کار و توانایی زدن گره های محکم امری بسیار مهم تلقی می گردد.
بیمه ی قالیبافی
- باید به اتحادیه ی فرش جهت عضویت مراجعه نمایید.
- گرفتن معرفی نامه از اتحادیه ی فرش به سازمان فنی حرفه ای استان، به منظور اخذ گواهینامه های مربوطه و کارت مهارت فنی فرد متقاضی
- معرفی مجدد فرد متقاضی از فنی حرفه ای به اتحادیه فرش و تایید اخذ کارت مهارت فنی توسط فرد متقاضی
- معرفی فرد متقاضی طی نامه ای از سوی اتحادیه فرش با امضای مشترک رئیس اتحادیه فرش و رئیس بازرگانی استان به سازمان تامین اجتماعی جهت بیمه شدن
- بررسی شریط لازم فرد از سوی تامین اجتماعی و هماهنگی جهت انجام معاینه پزشکی و کمیسیون به منظور سنجش میزان سلامت فرد متقاضی که توسط پزشک معتمد تامین اجتماعی صورت می گیرد.
- انجام معاینه و تشکیل کمیسیون و ارائه ی پاسخ از سوی کمیسیون پزشکی تامین اجتماعی استان به شعبه به منظور عقد قرارداد و صدور فیش پرداخت.
توصیه های بهداشتی و ایمنی به قالی بافان
- توصیه می شود که بعلت وجود گرد و غبار حاصل از عملیّات بافتن و گرد و غبار حاصله از پشم مصرفی که ممکن است به سلامت خانواده و بخصوص اطفال آسیب وارد کند، دار قالی بافی در اتاقی غیر از اتاق نشیمن نصب شود.
- رنگ دیوارها و سقف کارگاه قالی بافی باید روشن و بهتر است سفید باشد.
- بهتر است که کارگاه قالی بافی دارای پنجره باشد تا جریان هوای لازم و نور کافی را تأمین کند و ترجیحاً بهتر است دارای هواکش باشد.
- ساختمان کارگاه : بطور کلی ساختمان کارگاه قالیبافی باید متناسب با شرایط آب و هوایی همان منطقه باشد و به میزان گرما و سرما و وزش بادهای محلی و میزان رطوبت توجه شود. دیوار و سقف کارگاه باید از مصالحی ساخته شود که مانع از نفوذ رطوبت و گرما و سرما به محوطه داخلی ساختمان شود و سقف این کارگاه ها باید گچی باشد تا از لانه کردن حشرات در درز و شکاف آنها خودداری شود.
- کارگاه قالی بافی باید از روشنایی کافی و مطلوب برخوردار باشد چرا که نور ناکافی باعث خستگی زودرس شده و در محیط کار مشکلات بینایی برای قالیبافان بوجود می آورد. برای روشنایی کارگاه بهتر است از نور طبیعی استفاده شود ولی اگر به دلایلی نیاز به استفاده از نور مصنوعی بود باید از نور زرد و سفید استفاده کرد.
- ابزار خوب و مناسب و سالم نقش فراوانی در تولید قالی خوب دارند قالی باف ماهر با ابزار بی کیفیت و معیوب نمی تواند قالی با ارزش تولید کند بنابراین مساله بهداشت و ایمنی و نگهداری ابزار قالیبافی اهمیت زیادی دارد.
بهداشت فردی قالیباف
قالیبافی ضمن اینکه یک کار فنی و صنعتی است در همان حال یک هنر و کار ظریف است و با احساس و ذوق و روح بافنده سرو کار دارد. با توجه به این مساله مهم لازم است بافنده قالی از شرایط مناسب کار برخوردار باشد تا نتیجه فعالیت او با ارزش باشد بنابراین لازم است قالی بافان با تنظیم 8 ساعت کار در روز حداقل پس از 2 ساعت کار 15 دقیقه استراحت کند. همچنین به کار نگرفتن کودکان کمتر از 15 سال، باسواد بودن کارگران بافنده ،تغذیه مناسب، ورزش، استفاده از خدمات تامین اجتماعی، رعایت قانون کار، رعایت نظافت فردی در تامین بهداشت و سلامتی افراد قالی باف بسیار ضروری است.