اهمیت اتو کشی لباس ها
اتوکشی حرفه ای لباس نکته ی بسیار مهمی است. در درجه اول اتوی لباس می تواند تعیین کند که شما خیاط حرفه ای هستید یا نه و در درجه ی دوم شما را به عنوان یک فرد خوش پوش معرفی خواهد کرد. اتو کردن ممکن است کار حوصله سربری باشد؛ اما باید به شما بگویم که عمل بسیار مهمی است. دوخت لباس، اتو کردن و پرس کردن دست به دست هم می دهند تا یک لباس زیبا و خوش فرم دیده شود. ما در این مطلب اتوکشی لباس از ابتدای دوخت تا پروسه ی استفاده از لباس را بررسی می کنیم؛ از تفاوت اتو کردن با پرس کردن، اتوکشی در دوخت لباس و اتو به عنوان عنصر اصلی می گوییم. اگر به عنوان مصرف کننده برای اتوکشی لباس هایتان به مشکل برمی خورید، در این مطلب پیشنهادات ویژه ای از جمله ابزار لازم اتوکشی در خانه و اتو متناسب با جنس پارچه برای شما داریم.
تفاوت اتو کردن با پرس کردن
ironing and pressing در محاوره های روزمره ی ما شاید این دو کلمه با هم اشتباه گرفته شوند؛ اما فرق اساسی بین آن ها است. اتو کردن جلو عقب کشیدن سطح فلزی داغ بر روی پارچه به منظور از بین بردن چین و چروک است. پرس کردن یعنی اتو (سطح فلزی داغ) را روی لباس بگذارید و بدون فشار و تکان دادن آن را بردارید.
اتوکشی در دوخت لباس
- در روند دوخت: هنگام دوخت لباس درزها در هر مرحله باید پرس شوند. یعنی مهم است که درز بغل لباس بعد از دوخته شدن و قبل از وصل شدن به آستین اتوکشیده، پرس شده و دقیقا همانند یک خط صاف بنظر برسد. بعد از اتو کشی ایرادهای دوختی مثل کشیدگی نخ و …. هم بهتر دیده می شوند.
- فرم گیری با اتو: از طرفی خیلی از بخش های مختلف لباس با اتو حالت می گیرند. برای مثال کمری لباس برای ایست بهتر و برای اینکه اصطلاحا روی بدن بخوابد، باید به صورت دایره وار روی میز اتو پهن شود و در راستایی که قرار است روی بدن قرار بگیرد اتو شود. شکل گیری انواع یقه ها به نوع درست اتو کشی بستگی دارد. از طرفی دوخت های منحنی داریم که فقط بعد از اتو و پرس شدن شکل اصلی خود را پیدا می کنند.
- اتوکشی برای رفع ایرادات: از طرفی درزهای رو کاری باید بعد از اتوکشی کاملا صاف باشند؛ به گونه ای که روکاری ها فقط مثل یک خط دیده شوند. این کار باعث می شود شما میزان درست کشش نخ را بدانید.
- پیشگیری با اتو: بعضی از پارچه ها باید قبل از برشکاری و بعضی پس از برش و قبل از دوخت اتو کشی شوند. این پارچه ها زیر اتو تغییر شکل (معمولا کوتاه می شوند) یا حالت اصلی خود را از دست می دهند .همین امر باعث می شود که اگر قبل از دوخت اتو نشوند سایز مورد نظر ما را نداشته باشند.
اتوکشی به عنوان عنصر اصلی
در بعضی از موارد اتو به عنوان کمک کننده نیست و نقش اصلی را ایفا می کند. مثلا برای چسپاندن لایه حریر به پارچه هایی که به لایه احتیاج دارند، فقط به اتو احتیاج داریم و مهم است که از اتو به روش درست استفاده کنیم. اگر از موارد استفاده ی لایه ها بپرسید باید برای مثال بگوییم که کت هایی که پارچه های نازک دارند باید لایه کوبی شوند. به دو صورت می توان از اتو برروی لایه ها استفاده کرد، یا اتو باید به صورت خشک روی لایه قرار بگیرد یا با بخار، اگر قرار است این کار با بخار انجام شود باید بعد از بخار اتو را روی لایه نگه دارید تا رطوبت ایجاد شده ناشی از بخار با دمای خود اتو خشک شود. اگر لایه مرطوب بماند بعد از شستشو باز خواهد شد.
لایه زانفیکس که حالت آن نزدیک به الیاف کاغذی است و دو نوع دارد، برای قسمت هایی از لباس کاربرد دارد که می خواهیم دو بخش پارچه به یکدیگر وصل شوند اما نمی خواهیم دوخت داشته باشیم؛ هر چند در بعضی از موارد روی آن دوخت هم انجام می شود. نوعی از آن چسبپیده به کاغذ است و نوع دیگر آن فقط خود الیاف است. زانفیکس کاغذی مزیت های بیشتری دارد به شما کمک می کند تا دقیقا در جای درست آن را بچسپانید. ابتدا اتو را روی کاغذ می گذارید و بعد از چسبیدن یک طرف لایه به پارچه کاغذ را برمی داریم و پارچه رویی را روی آن می گذاریم و مجدد اتو می کنیم. بهتر است از اتوی بخار استفاده کنیم؛ اما باید بخار حتما بعد از اتو با دمای خود اتو خشک شود.
اتوکشی در هنگام استفاده لباس
اتو کردن زیاد لباس می تواند به بافت پارچه ی آن آسیب برساند. سعی کنید تا مرتب باشید و از اتوکشی بالای لباستان جلوگیری کنید. لباستان را روی گیره آویزان کنید تا چروک نشود. اگر سرتان آنقدر شلوغ بود که فراموش کردید از لباس گران قیمتتان محافظت کنید و چروک های ریزی روی آن افتاد، نگران نباشید. هنگام حمام کردن گیره ای که لباستان به آن آویزان است را در حمام آویزان کنید تا بخار، چروک های ریز را باز کند. اتوکشی کمتر و اتو با استفاده از بخار حمام، یکی از راه های حمایت شما به عنوان مصرف کننده از مدهای زمین دوست است.
اتوکشی متناسب با جنس پارچه
برای اتو کردن به جنس پارچه ها توجه کنید. مشخصا پارچه های نازک دمای پایین تر و پارچه های ضخیم دمای بالاتری احتیاج دارند. روی خود اتوها معمولا پیشنهاداتی برای دمای اتو برای پارچه های مختلف نوشته شده است. روی تگ خود لباس ها care lable آن ها هم نوشته شده است که با چه دمایی باید اتو شود. حتما به این موارد و نکات نوشته شده روی خود لباس توجه کنید. بعضی از پارچه ها هم هستند که برای اتوکشی شرایط خاصی را می طلبند. در ادامه این پارچه ها و نحوه ی اتو کشی را بررسی می کنیم.
-
اتو مناسب پارچه مخمل: پارچه های مخمل را نباید اتو کنید. خط اتو انداختن روی پارچه های مخمل کار صددرصد اشباهی است؛ زیرا شما فقط به بافت پارچه آسیب می رسانید. قطعا الان می گویید بدون اتو که نمی شود! بله نمی شود. ما پیشنهاد می دهیم به شما که بدون چسپاندن سطح اتو به لباس فقط به آن بخار بزنید و یا اگر بخارگرهای دستی دارید از آن ها استفاده کنید.
-
اتو مناسب پارچه های ابریشم: پارچه های ابریشم را فقط وقتی نمناک هستند اتو کنید. حتما میان اتو و پارچه ی ابریشم از پارچه ی مخصوص اتو (در بخش ابزار لازم برای اتوکشی به آن اشاره خواهیم کرد) استفاده کنید.
-
اتو مناسب لینن، کتان و دنیم: این پارچه ها چین و چروک را در خود نگه می دارند. پس برای اتو کردن آن ها باید از دمای بالا معمولا بین 150 تا 200 درجه استفاده کنید تا اندازه ای که می خواهید اتو کار خودش را درست انجام دهد.
ابزار لازم اتوکشی در خانه
-
پارچه اتو: برای اینکه همانند یک حرفه ای لباس هایتان را صاف و بدون نقص کنید، به یک تکه پارچه ترجیحا سفید با درصد نخ بالا احتیاج دارید. این پارچه را روی لباستان بگذارید و بعد سطح فلزی اتو را روی آن قرار دهید. این کار باعث می شود تا برق افتادگی های همیشگی بعد از اتو روی آن اتفاق نیفتد.
-
اسپری آب: خود اتوها معمولا قابلیت اسپری کردن آب روی لباس را دارند اما یک اسپری آب جدا به اتوکشی شما کمک می کند. آبی که روی پارچه اتو اسپری شده است بخار می شود و حالتی که با اتو به پارچه می دهید ماندگارتر می شود. بخار سرعت باز شدن چروک ها را سریع تر می کند.
-
تخته ی مخصوص اتوی آستین ژانت یا بالشتک اتو: در خانه لازم نیست که تجهیزات کامل داشته باشید، یک بالشتک یا ژانت برای اتوکشی بخش های منحنی لباس، مثل یقه، حلقه آستین و … به شما کمک می کند.