در بارداری اول، از ابتدای بارداری تا انتهای هفتۀ ۳۲ برای پروازهای کمتر از دو ساعت و از ابتدای بارداری تا انتهای هفتۀ ۲۸ برای پروازهای بیشتر از دو ساعت می توانید با هواپیما سفر کنید. از بارداری دوم به بعد نیز، تا انتهای هفتۀ ۲۸ اجازۀ پرواز صادر می شود که ممکن است این قوانین برای بارداری های دوقلو متفاوت باشد. زمان مناسب تر برای مسافرت رفتن در بارداری شما اواسط دوران حاملگی یعنی سه ماههٔ دوم؛ از هفتهٔ ۱۴ تا ۲۸ بارداری است، هرچند به استثنای اواخر بارداری یا در مواردی که شما یک عارضه ٔ بارداری خاص دارید که پزشک سفر با هواپیما را برایتان ممنوع کرده است، سفر کردن با هواپیما در بارداری معمولاً خطرناک نیست، به شرطی که تمام موارد ایمنی را رعایت کنید. در هر صورت، فکر خوبی است که برنامهٔ سفر خود را با پزشکتان در میان بگذارید. اما این موارد خاص چیست که پرواز با هواپیما را برای مادران باردار ممنوع می کند؟ و کدام مادران باردار نباید سوار هواپیما شوند؟
موارد احتمالی منع سفر با هواپیما در بارداری
پزشک یا مامایی که وظیفهٔ مراقبت از دوران بارداری تان را به عهده دارد ممکن است با سفر هوایی شما مخالفت کند اگر یکی از موارد زیر را داشته باشید:
- بارداری دوقلویی یا چندقلویی در زمان پس از هفتهٔ ۲۸ باداری
- محدودیت رشد داخل رحمی
- سابقهٔ سقط جنین یا بارداری خارج رحمی
- جفت سرراهی یا یک ناهنجاری دیگر مربوط به جفت
- هر گونه عارضهٔ مزمنی مثل دیابت یا فشار خون بالا
- سابقهٔ داشتن لختهٔ خون
موقعیت هایی نیز وجود دارد که در آنها سفر با هواپیما قطعاً از نظر پزشکان ایمن نیست، مثلاً اگر شما یکی از موارد زیر را داشته باشید:
- علائم یک سقط جنین محتمل مثل گرفتگی عضلات، درد یا خونریزی
- نارسایی گردن یا دهانهٔ رحم
- عارضهٔ پره اکلامپسی
- تحت نظارت بودن برای انقباضات زودرس
- پارگی زودهنگام کیسهٔ آب یا خروج مایع آمنیوتیک از دهانهٔ رحم
اگر شما در هر کدام از این دسته ها هستید، لازم است قبل از هر گونه سفر کوتاه یا طولانی مدتی، چه زمینی و چه هوایی با پزشک زنان و زایمان خود صحبت کنید. همچنین بهتر است در طول ماه آخر بارداری که احتمال شروع زایمان بیشتر است، سوار هواپیما نشوید و اگر تصمیم دارید در سه ماههٔ سوم بارداری سفر هوایی داشته باشید، قبل از رزرو بلیط با شرکت هواپیمایی تماس بگیرید و ببینید آیا برای پرواز به مدارکی از سوی پزشک که اجازهٔ پرواز را بدهد نیاز دارید؟ولی اگر مجبور هستید به جایی ناآشنا سفر کنید، از ماما یا متخصص زنانتان برای پیدا کردن پزشکی در آن شهر یا منطقه که در صورت نیاز به مراقبت پزشکی بتوانید به او مراجعه کنید کمک بخواهید. یک فهرست کامل از شماره تماس های اضطراری نیز تهیه کنید و اگر در سه ماههٔ دوم یا سوم هستید یک کپی از پروندهٔ پزشکی و اطلاعات بارداری خود را هم همراهتان ببرید.
نکات مهم درباره سفر هوایی در طول دوران بارداری
برای بسیاری از خانم های باردار مسافرت در بارداری یک چالش حل نشدنی است. عده ای معتقدند بارداری دوران حساسی است که 9 ماه تمام باید در خانه سپری شود. در مقابل عده ای بر این باورند در بعضی از هفته های بارداری با رعایت یک سری اصول و در نظر گرفتن شرایط مادر و جنین، زنان باردار می توانند سفر کنند و لذت ببرند. ما از دسته دوم هستیم. اگر می خواهید ببینید هنگام مسافرت در بارداری باید به چه نکاتی دقت کنید و چه مسائلی را باید مدنظر داشته باشید، این مقاله برای شماست. همراهمان باشید.
سفر در طول سه ماهه دوم
البته، شما می توانید در هر زمان در دوران بارداری خود به جایی سفر کنید؛ با این حال متوجه خواهید شد که سفر در طول سه ماهه دوم به احتمال زیاد راحت تر خواهد بود. در دوران بارداری سالم، بیشتر بیماری صبحگاهی که بسیاری از زنان در طول سه ماهه اول رنج می برند، باید تمام شده باشد و خطر سقط جنین به طور قابل توجهی پس از 13 هفته کاهش یابد. شما ممکن است هنوز در سه ماهه سوم خود به اندازه کافی احساس خوبی داشته باشید، اما محدودیت هایی در خطوط هوایی دارید.
قوانین هواپیمایی خود را بشناسید
هر شرکت هواپیمایی در مورد زمانی که یک مادر باردار انتخاب می کنند، قوانین خاص خود را دارد. به عنوان یک قانون عمومی بیشتر خطوط هوایی بعد از 28 هفته به نامه پزشک نیاز دارند تا نشان دهند که شما برای سفر مجاز هستید و از 36 هفته (بارداری ممکن است از پرواز کردن شما امتناع کنند.این کار در خطوط هوایی متفاوت است و می تواند در پروازه هم متفاوت باشد.به جای اینکه خودتان را معطل کنید، مطمئن شوید که یک نامه از پزشک یا ماما در عرض 10 روز برای تضمین عبور ایمن شما دریافت می کنید، از جمله هر گونه تنظیمات مربوط به اشتراک کد که ممکن است از هواپیمایی که شما با آن رزرو کرده اید تفاوت داشته باشد.یکی دیگر از نگرانی های رایج سفر هوایی این است که آیا امنیت فرودگاه از طریق بازرسی امنیتی فرودگاه ایمن است یا خیر. نمی توانم به شما بگویم که این کاملاً بی خطر است، اما اگر شما نگرانی دارید، درخواست کنید که به جای اینکه از طریق دستگاه بازرسی عبور کنید کمک شوید.
در هوا راحت باشید
همیشه سعی کنید که یک صندلی در راهرو پیدا کنید. اگر نتوانند به شما کمک کنند تا این کار را انجام دهید، در مورد هواپیما با خدمه و همسایه ها صحبت کنید؛ هیچ کس نمی خواهد به طور مداوم توسط بانوی بزرگی بیرون و داخل بیاید. هم چنین ممکن است شانس کامل برای درمان خود در یک ارتقا کابین باشید، پایتان را استراحت دهید و در مدتی که می توانید استراحت کنید.همه آگهی ها باید به برخی توصیه های بهداشتی اولیه در هنگام بالا بودن هواپیما توجه کنند، اما به خصوص وقتی که باردار هستید، تمرینات چرخشی را انجام دهید (جوراب فشار را در نظر بگیرید)، بلند شوید و راه بروید و به طور منظم غذا بخورید.
از رفتن به جزیره دور افتاده دوری کنید
در حالی که تصوررفتن یک مادر به یک جزیره دور افتاده ممکن است خیلی ایده آل و عالی به نظر برسد، اما در مورد وضعیت خود به تنهایی فکر کنید. پزشکان قویاً تاکید می کنند که زنان باردار باید از پروازهایی با هواپیماهای کوچک خودداری کنند، مگر اینکه کاملاً ضروری باشند چون برخلاف هواپیماهای بزرگ تجاری، آن ها فاقد فشار هستند. بدون فشار بالا رفتن شما مجبور است به شدت تلاش کند تا شما و نوزادتان به اندازه کافی اکسیژن را تامین کند.تا حد امکان سفر خود را کوتاه و مقصد را نزدیک به محل زندگی خود انتخاب کنید تا در صورت لزوم، بتوانید به راحتی و فورا برگردید. همچنین سفر به مناطق دور از امکانات و کمپ زدن طبیعت مانند جنگل، کویر و کوهستان مناسب دوران بارداری نیست.
مراقب راه دراز و پیچ دار باشید
اگر پرواز کاملاً خارج از ذهنتان باشد، یا شما در سه ماهه سوم خوب خود باشید، می توانید یک مقصد کمی نزدیک تر به خانه را ترجیح دهید و یا یک سفر جاده ای را در نظر بگیرید. به دقت در مورد این که چقدر از منزل می خواهید رانندگی کنید، فکر کنید؛ به احتمال زیاد باید خیلی بیشتر از آنچه که معمولاً انجام می دهید، ادرار کنید (به طور کافی توقف دارید؟) و بسیاری از جاده ها می توانند شما را به طور باورنکردنی تهوع آور کنند، حتی اگر آسیب نبینید - به یاد داشته باشید که چقدر خون را پمپاژ می کنید.
بیمه سفر و امکانات پزشکی خود را بررسی کنید
حتی اگر نامه پزشکی دارید و این شرکت هواپیمایی به شما اجازه پرواز می دهد, اما شرکت بیمه سفر شما ممکن است سیاست متفاوتی داشته باشد, به خصوص اگر شرایط قبلی داشته باشید. آخرین چیزی که می خواهید به یک کشور خارجی بروید و نمی توانید بروید، این است که شرکت بیمه شما را قبول نکند. حتی اگر کاملاً سالم باشید, متاسفانه همه چیز می تواند در مسیر اشتباه پیش برود, پس بدانید چه چیزی را پوشش می دهید.
مهم نیست چقدر در طول دوران بارداری هستید, ممکن است نیاز به کمک پزشکی اورژانس داشته باشید. در نظر داشته باشید که اگر مشکلی پیش بیاید, آیا می دانید نزدیک ترین بیمارستان / کلینیک کجاست؟آیا می توانید به زبانشان صحبت کنید یا حداقل چند کلمه کلیدی مرتبط با بارداری را یاد گرفته اید؟هر گونه یادداشت های مربوط به زایمان برای کمک آوردن پزشکی جدید را به سرعت بگیرید.
استراحت و بازدید
درست است که شما برای بازدید از منطق دیدنی و مناظر ناب طبیعت به مسافرت رفته اید اما باید در طول سفر و هنگام پیاده روی مواظب خود و جنین داخل شکمتان باشید تا بعد ها دچار پشیمانی نشوید.توصیه می کنیم برای جلوگیری از ورم پاها هنگام پیاده روی حتما یک ربع بنشینید، پاها را روی صندلی بگذارید و کفش های تان را از پا خارج کنید . لازم است هنگام پیاده روی کفشتان راحت باشد تا پای شما را اذیت نکند همچنین حتما هنگام پیاده روی آب به همراه خود ببرید تا بدنتان دچارافت فشار و کم آبی نشود .
ریسک نکنید
زمانی که باردار نبودید حتما در سفر اتفاقات جدیدی را تجربه می کردید اما تجربه این اتفاقات در این دوران سلامت شما و فرزندتان را به خطر می اندازد . باید بدانید پرداختن به تفریحاتی مانند قایق سواری، اسب سواری، اسکی روی آب، اسکی، پیاده روی طولانی مدت، بالارفتن از کوه در طول سفر برای زنان باردار ممنوع است زیرا انجام آنها سبب تغییر فشار هوا می شود که یک عامل بسیار خطرناک برای زن بارداراست .
با سگ های آزاد در طبیعت بازی نکنید، سگ های آزاد در طبیعت ممکن است بیماری های انگلی متعددی داشته باشند که قابل انتقال به انسان هستند. یکی از این انگل های خطرناک، انگل کیست هیداتیک است. این انگل ممکن است از طریق تماس یا مدفوع سگ به انسان منتقل شود. این انگل می تواند خطرهای شدیدی برای جنین شما داشته باشد و این امکان نیز وجود دارد که ابتلا به آن، احتمال سقط جنین را افزایش دهد
در طول سفر غذای سالم بخورید
در طول سفر به هنگام بارداری حتما از غذاهای خانگی میل کنید به طوی که خودتان غذا تهیه کنید و در طول سفر از آن استفاده نمایید . در طول سفر از خوردن غذاهای بین راهی در رستوران ها خودداری کنید و تنها غذایی را میل نمایید که از کیفیت آن مطمئن باشید.هنگام رسیدن به مقصد هم خوراکی های سالم بخورید و همین موارد را رعایت کنید .همچنین در طول سفر شما باید بر روی نوشیدن آب، آبمیوه، تنقلات نیز حساسیت داشته و تا وقتی از کیفیت آنها مطمئن نشده اید این خوراکی ها و نوشیدنی ها را میل نکنید.
سفری امن با همراه داشتن وسایل تکمیل
در طول سفر و رسیدن به مقصد برای داشتن یک سفر امن و راحتی خود و سلامت جنینتان ، کفش مناسب، لباس، کیف، داروها یتان را همراه خود ببرید .در نهایت بهترین توصیه این است که پیش از سفر با پزشک و یا ماما خود صحبت کنید و درباره هر گونه نگرانی های ممکن، با او صحبت کنید. ممکن است شرایط ضعف داشته باشید, اگر در یک بارداری با ریسک بالا هستید به هیچ وجه توصیه نمی شوند, اما به طور متوسط, بارداری سالم نباید مشکلی باشد.اگر این اولین کودک شما است ممکن است آخرین بار باشد که بتوانید استراحت کنید و بخوابید.هر فرصتی را که می توانید به همراه داشته باشید, از لحظات آخر خود به عنوان یک زوج لذت ببرید.
سایر نکات درباره سفر هوایی در دوران بارداری
- در سه ماه آخر بارداری پرواز ممنوع:شما در طول دوران بارداری به جز سه ماهه آخر بارداری می توانید با تجویز پزشک سفر هوایی داشته باشید اما در ماه های 7 و 8 و 9 بارداری به هیچ وجه مسافرت نکنید .
- مکان خارجی خود را با دقت انتخاب کنید:همچنین ممکن است بخواهید سفر را به هنگام بارداری ری به هر مکانی که نیاز به واکسن دارد, به تعویق بیندازید, این شامل واکسن هایی برای تب زرد, تیفوئید, MMRو BCG است.از رفتن به کشورهایی که مستعد مالاریا هستند نیز باید اجتناب شوند.
- به بدن خود گوش کنید:نشانه ها را بردارید و بدانید چه موقع آن را آسان انتخاب کنید. برخی از شکایات کلاسیک بارداری را به یاد داشته باشید, شما خون بیشتری در اطراف بدنتان دارید, بنابراین به احتمال زیاد بیش از حد گرم و مرطوب باشید و مراقب باشید که چه چیزی می خورید.
- برنامه تان را فراموش نکنید:در طول سفر برنامه های روزانه و عادت های خود را مانند خوردن یا نوشیدن غذای خاص یا داروی مکمل و یا پیاده روی صبحگاهی را فراموش نکنید.
- برای تکان کمتر، هنگام دریافت کارت پرواز، یک صندلی در میانهٔ هواپیما در بالای بال هواپیما را در خواست کنید.
- صندلی کنار راهرو را انتخاب کنید تا هر زمان که خواستید برای دستشویی رفتن یا راه رفتن و کش آمدن راحت بلند شوید. این کار را باید حداقل یک بار در هر یک ساعت انجام دهید.
- در صندلی کنار راهرو امکان داشتن جای بیشتری برای پاهایتان دارید.
- برای کمتر کردن ورم پا، مرتب پاها را از مچ خم و راست کنید.
- پوشیدن ساپورت و شلوار طبی بارداری نیز می تواند در جلوگیری از ایجاد لختهٔ خون طی سفرهای طولانی مؤثر باشد، زیرا می تواند به جریان یافتن خون در رگ ها کمک کنند.
- در حالت نشسته همیشه کمربند ایمنی را زیر شکم و پایین باسنتان ببندید.
- برای وقت گذرانی کتاب بخوانید یا مجله نگاه کنید.
- اگر توی صندلی راحت نیستید، درخواست یک بالش راحت بکنید.
- برای پیشگیری از کم آبی بدنتان مثلاً ناشی از هوای خشک کابین، مقدار زیادی مایعات، به ویژه آب بنوشید.
- مرتب به دستشویی بروید، به ویژه در اواخر پرواز تا در طول زمان مورد نیاز برای فرود آمدن و رفتن تا گیت، با یک مثانهٔ پر گیر نیفتید.
- در طول پرواز و قبل از بلند شدن هواپیما از خوردن غذاهای و نوشیدنی های نفاخ خودداری کنید. گاز گیرافتادهٔ ناشی از مواد غذایی در ارتفاعات بلند منبسط می شود و ناراحتی ایجاد می کند.
- اگر مستعد تهوع هستید از پزشک بپرسید که آیا می توانید یک داروی ضدتهوع بخورید یا لزومی برای این کار نیست.