فریز کردن مواد غذایی و خطرات آن
بهترین روش ماندگاری بیشتر مواد غذایی نگهداری آنها در فریزر است اما تمام مواد غذایی را نمی توان در مدت زمان مشخصی در فریزر نگهداری نمود و فریز کردن مواد غذایی و نگهداری صحیح آنها با توجه به نوع ماده ی غذایی متفاوت است . همه مواد غذاییدر یخچال و یا فریزر سالم نمی مانند بلکه برخی از مواد غذایی به دلیل ترکیبات بکار رفته درونشان ماندگاری طولانی مدت ندارند و نمی توان آنها را به مدت طولانی در فریزر قرار داد. در زندگی امروزه نیاز ما به فریزر و یخچال بیش از گذشته است و اغلب خانم ها برای تهیه سریع غذا از قبل مواد لازم خود را درون فریزر ذخیره می کنند. در بخش نکات خانه داری می خوانید که درست است گذاشتن مواد غذایی درون فریزر سبب ماندگاری بالا مواد غذایی شده اما سرمای زیاد سبب پایین آمدن کیفیت مواد غذایی و تغییر طعم و مزه آنها می شود. همچنین برخی از مواد غذایی نیز نسبت به سرما حساس تر هستندو بهتر است این مواد را در یخچال یا فریزر نگهداری نکنید این مواد غذایی عبارتند از :
- سبزی ها و میوه های آبدار: سبزی ها و میوه های آبدار مثل هندوانه، و … قرار دادن آن ها در فریزر و پس باز شدن یخ آن ها، آن ها را شل و وارفته می کند و دیگر قابل استفاده نیستند.
- سیر و پیاز: سیر و پیاز پس از قرار داده شدن در فریزر انسجام بافتهای خود را از دست می دهد. بهترین محیط برای نگهداری سیر و پیاز محلی خشک، خنک و بیرون از یخچال است.
- نان: نگهداری نان در فریزر سبب بالا رفتن ماندگاری آن می شود اما این کار سبب خشک شدن سریع نان می شود پس برای جلوگیری از این مشکل نان های صنعتی را به جای فریز کردن در دمای اتاق به مدت چهار روز نگه داری کنید.
- سبزیجات: بسیاری از خانم ها به علت کمبود وقت سبزیجات خود را درون فریزر نگهداری می کنند اما نگهداری سبزیجات در فریزر سبب می شود که ویتامین و مواد مغذی سبزیجات کاهش یابد پس برای دریافت ویتامین و مواد مغذی سبزیجات آنها را به اندازه مصرف و تازه تهیه کنید.
- سیب زمینی: اگر سیب زمینی را در یخچال نگه داری می کنید در اشتباهید زیرا طعم و مزه آن به علت جذب رطوبت تغییر می کند حتی اگر آنها را در پلاستیک نیز قرار دهید باز هم رطوبت را جذب خواهند نمود و روند فساد آنها افزایش می یابد.
- برخی میوه ها: نگهداری برخی میوه ها در یخچال سبب کاهش کیفیت آنها بر اثر دمای پایین می شود . این میوه ها شامل :سیب، موز، توت فرنگی و آلبالو هستند که بهتر است آنها را در خارج از محیط یخچال نگهداری کنید و اگردوست دارید میوه خنک میل کنید آنها را قبل از مصرف چند دقیقه در یخجال قرار دهید.
- گوجه فرنگی: اگر گوجه فرنگی را در فریزر نگه دارید طعم و خواص خود را از دست می دهد و آب می اندازد پس سعی کنید آن را به صورت تازه مصرف نمایید.
- سس گوجه فرنگی و سویا: سس گوجه فرنگی و سویا نیازی به نگهداری در یخچال ندارند زیرا درونشان سرکه وجود دارد و بیرون ازیخچال تا یک ماه ماندگاری دارند.
- انواع روغن: برای نگهداری از انواع روغن قرار دادن آنها در محیط خشک و دور از نور و حرارت کافی است پس می توان روغن را بیرون از یخچال و در محیط اتاق نگهداری نمود.
- قهوه: قرار دادن قهوه در یخچال نه تنها سبب ماندگاری طولانی مدت آن نمی شود بلکه کیفیت آن را نیز پایین می آورد بنابراین بهتر است انواع قهوه را در محیط اتاق و در دمای ثابت نگهداری نمایید.
- خربزه و طالبی: نگهداری طولانی خربزه و طالبی در یخچال سبب می شود که طعم و مزه مواد دیگررا جذب کنند پس بهتر است کمتر در یخچال قرار بگیرند.
- عسل: برای نگهداری عسل کافی است آن را دور از نور و در دمای محیط قرار دهید و لازم نیست در یخچال بگذارید زیرا آنطور که در بخش های قبلی رازهای خانه داری در ساعد نیوز گفتیم نگهداری عسل در یخچال باعث ایجاد شکرک در آن می شود.
- شیر: شیر را درون فریزر نگذارید زیرا شیر یخ زده برای قابل خوردن نیست و پس از یخ زدایی بریده بریده می شود و شفاف و صاف نیست اما می توانید از این شیر در طبخ غذا استفاده کنید.
- غذاهای سرخ شده: نگهداری غذاهای سرخ شده در فریزر باعث از بین رفتن تردی و خوشمزگی غذاها و نرم شدن آن ها می شود پس غذای سرخ شده ی خود را در یک وعده بخورید و باقی مانده ی غذا را فریز نکنید.
- تخم مرغ با پوست: نگهداری تخم مرغ در فریزر اشتباه است زیرا با یخ زدن آن ، مایع درون آن سفت می شود و حجم مایع افزایش می یابد به همین علت پوست تخم مرغ ترک برمی دارد و همه ی فضای فریزر بوی تخم مرغ می گیرد پس تخم مرغ را فریز نکنید .
-
پاستا یا ماکارونی پخته شده: قراردادن ماکارونی یا پاستای پخته شده در فریزر باعث پیدایش ماده ای شل و وارفته می شود که به جای این که اشتهای شما را بالا ببرد، آن را کاهش خواهد داد. البته چنانچه پاستای نیم پز را فریز کنید در زمان استفاده کافیست آن را داغ کنید. حتی چنانچه در کنار آن سس مخصوص نیز دارید می توانید آن را در قالب یخ بگذارید و در فریزر قرار بدهید. هنگامی که به آن احتیاج داشتید فقط کافیست آن را روی پاستای خود بریزید و گرم کنید. بی شک از این غذای فوری لذت خواهید برد.
- خامه ی ترش: نگهداری خامه ی ترش در فریزر باعث تغییر طعم آن و بریده بریده شدن و بدشکل شدن ظاهر آن می شود و شما نمی توانید به تنهایی آن را مصرف نمایید اما برای طبخ غذا و درست کردن دسر قابل استفاده است.
- ماست: قراردادن انواع ماست در فریزر باعث تغییر بافت آن می شود . بافت ماست بعد از یخ زدایی تغییرمزه و شکل می دهد، بریده بریده می شود و قابل خوردن نخواهد بود.
- پنیر: پنیر ماندگاری بالایی دارد و نیازی به فریزکردن ندارد . قرار دادن پنیر در فریزر باعث تغییر مزه آن و نرم و خمیری شکل شدن آن می شود.
- خامه های قنادی: خامه های قنادی از سفیده ی تخم مرغ تهیه می شوندو فریزر کردنآنها باعث از بین رفتن بافت خامه و حتی فاسدشدن آن می شود و دیگر قابل استفاده برای تزئین کیک نمی باشند.
- غذاهای کنسروی: قرار دادن غذاهای کنسروی درون فریزر باعث حجیم و بزرگ شدن آنها شده و سبب منفجر شدن و یا شکستن قوطی می شود.
- غذاهایی که خوب بسته بندی نشده اند: غذاهایی بسته بندی نشده درون فریزر بر اثر سرمای فریزر می سوزند و طعم،مزه و بافت اولیه خود را از دست می دهند.
- غذای داغ: قرار دادن غذای داغ درون فریزرسبب افزایش دمای فریزر شده و مکان مناسبی را برای رشد میکروب ها فراهم می کند که این خود برای سلامتی خطرناک است.
- کاهو: کاهو مقدار زیادی آب درون خود دارد که فریز کردن آن سبب گسترش آب شده و دیواره سلولی را ساختار برگ را حفظ می کند ، را خراب می کند و سبب می شود کاهو شل و وا رفته شود.
- ژله: قرار دادن ژله در فریزر به علت داشتن مایع ژلاتینی مانع از سفت شدن آن می شود. فریزری کردن ژله سبب آسیب به پلیمرها و کلوئیدهایی که ژلاتین را به هم متصل می کند، شده و ساختار ژله را به هم می ریزد.
نکاتی مهم درمورد خطرات فریز کردن مواد غذایی
فریز کردن مواد غذایی و نگهداری صحیح آنها با توجه به نوع ماده ی غذایی متفاوت است و نمی توان گفت تمام مواد غذایی در یخچال و یا فریزر سالم می مانند. برخی از مواد غذایی مصرفی با توجه به ترکیباتی که دارند بعد از گذشت مدتی غیر قابل مصرف خواهند بود حال این نگهداری در یخچال باشد یا فریزر.همه ما از ضرورت یک یخچال فریزر در زندگی مدرن آگاهیم و به شدت نیز به آنها وابسته هستیم در عین حال به خوبی از روند تخریب مواد غذایی بر اثر سرما نیز با خبر هستیم.سرمای زیاد هم کیفیت مواد غذایی را پایین می آورد و هم طعم و مزه آنها را تغییر می دهد، با این حال بعضی از مواد نسبت به سرما حساس تر هستند. بهتر است این مواد را در یخچال یا فریزر نگهداری نکنید هرچند که همین حالا برخی از آنها در یخچال و فریزر شما جاسازی شده اند.بهترین راه ماندگاری نان فریز است اما این کار باعث می شود نان سریع تر خشک شود. نان های صنعتی را به جای فریز کردن در دمای اتاق تا چهار روز نگه داری کنید.
امیدوارم از محتوای خانه داری نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که به خانه داری علاقمند هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش سک زندگی ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.